Ήταν αντιαθλητικό του Λαρετζάκη; Όχι!

Η ΑΕΚ παραλίγο να στερηθεί την πρώτη μεγάλη της νίκη από την εφαρμογή του νέου κανονισμού στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν ο Λαρετζάκης σταμάτησε τον Τζόνσον. Τα πράγματα όμως είναι εντελώς... διαφορετικά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει "νέος κανονισμός". Ο Τάσος Μαγουλάς αναλύει με στοιχεία και φωτογραφίες.

Οι περισσότεροι στην πρώτη ματιά λένε πως ήταν ένα ξεκάθαρο αντιαθλητικό σύμφωνα με τον νέο κανονισμό. Μόνο που υπάρχει ένα ζήτημα: Δεν υπάρχει ουσιαστικά νέος κανονισμός, αλλά η προσθήκη ενός ακόμα κριτηρίου το οποίο είχε ως βασικό στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο του... έξυπνου φάουλ που δεν επέτρεπε στο παιχνίδι να εξελιχθεί.

Η ΦΙΜΠΑ πολύ ορθά προσπαθεί να καθαρίσει το μπάσκετ από τακτικισμούς που ουσιαστικά αφαιρούν το πλεονέκτημα της επίθεσης. Γι αυτό και το περίφημο "επαγγελματικό" φάουλ που σταματούσε τον αιφνιδιασμό τιμωρείται πια ως αντιαθλητικό.

Ο κανόνας νο. 3 αποτελεί την αλλαγή σε όσα γνωρίζαμε.

 

 

Η ΛΑΘΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η περίπτωση στην αναμέτρηση της Τρίτης δεν είναι καθόλου ιδιάζουσα και ο διαιτητής βρίσκεται πάνω στη φάση. Αν πάμε σε... ποδοσφαιρική λογική σταματώντας καρέ καρέ την φάση, ο Λαρετζάκης πηγαίνει ξεκάθαρα να διεκδικήσει την μπάλα, ο αντίπαλός του αλλάζει ταχύτητα τον περνάει και πάει προς το καλάθι της ΑΕΚ όπου υπάρχουν άλλοι 3 αντίπαλοι.

Δεν υφίσταται ούτε παρατεταμένο τράβηγμα διότι από την "σύγκρουση" του χεριού με το σώμα, το χέρι ως πιο αδύναμο απωθείται. Άλλωστε ο Τζόνσον καλού κακού έχοντας πλήρη ισορροπία συνεχίζει ως το τρίποντο.

 

 

 

Από την τρίτη φωτό φαίνεται πως ο διαιτητής αγνοεί όλες τις προσπάθειες του Έλληνα γκαρντ να παίξει την μπάλα και θεωρεί το τέλος της επαφής ως unnecessary contact. Λάθος, διότι δεν παρέτεινε την επαφή ο αθλητής.

Μοιάζει προφανές πως ο διαιτητής λησμόνησε τον βασικό κανόνα του αντιαθλητικού (προφανής διάθεση να μην πάει προς την μπάλα) και στο μυαλό του εντυπώθηκε το "unnecessary contact" της νέας οδηγίας.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ...

Το θέμα δεν είναι πως μία ομάδα, εν προκειμένω η ΑΕΚ αδικείται, αλλά τί θα συμβεί αν ένα τέτοιο σφύριγμα κρίνει έναν τελικό ή τα πολύ προσφιλή προς διαιτητική ανάλυση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Στην ουσία, η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των διαιτητών οι οποίοι οφείλουν να μην καταληφθούν από τον αέρα του "νέου" κανονισμού στο αντιαθλητικού αλλά να δουν προσεκτικά τις οδηγίες και κυρίως το πνεύμα ενός κανόνα που όντως θα βελτιώσει την ταχύτητα και την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Podcasts

Ποιος θα πάρει αυτό το Champions League;

Τρεις δημοσιογράφοι του Contra.gr κλείνονται γρήγορα στο στούντιο μετά τις τελευταίες προκρίσεις στα προημιτελικά και εκτίθενται προβλέποντας την ομάδα που θα το σηκώσει στη Μαδρίτη.