Η FIBA απέρριψε την πρόταση της Euroleague: Σαν να μην έγινε η συνάντηση

FIBA και Euroleague δεν βρήκαν σημείο επαφής σε καίρια ζητήματα και τίποτα δεν άλλαξε μετά το ραντεβού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα στο Μόναχο.

Η FIBA απέρριψε την πρόταση της Euroleague: Σαν να μην έγινε η συνάντηση

Άκαρπο -επί της ουσίας- αποδείχθηκε το ραντεβού μεταξύ των επιτελών της FIBA και της Euroleague με την προοπτική να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και το νέο "σχίσμα" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με δυσάρεστες συνέπειες για συλλόγους-εθνικές ομάδες, δεν φαίνεται ν' αποφεύγεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Euroleague, η ομάδα που την εκπροσώπησε στη συνάντηση και στην οποία συμμετείχε ο Γιώργος Σκινδήλιας (αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός) κατέθεσε πρόταση συνεργασίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία υπό συγκεκριμένους όρους βεβαίως.

Μεταξύ άλλων η Euroeague πρότεινε οι διοργανώσεις να διεξαχθούν από κοινού και η FIBA ν' αποσύρει κάθε απειλή αποκλεισμού για τις ομάδες, συλλόγους ή εθνικά συγκροτήματα.

Η Euroleague θα είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση για την πρώτη βαθμίδα διασυλλογικών διοργανώσεων, στην οποία θα συμμετείχαν 40 ομάδες (16 Ευρωλίγκα, 24 Eurocup) και η FIBA την ευθύνη για τη δεύτερη βαθμίδα διοργανώσεων (Champions League). Αυτό που ουσιαστικά θ' άλλαζε θα ήταν οι όροι συμμετοχής, αφού από την πρώτη στη δεύτερη θα υπήρχε υποβιβασμός-προβιβασμός ομάδων από τη μία διοργάνωση στην άλλη.

Επίσης η FIBA θα διαχειριζόταν αποκλειστικά όλα τα δευτερεύοντα θέματα, κυρίως δε του κανόνες που αφορούν τις μεταγραφές και το ντόπινγκ, ενώ θα βρισκόταν μια κοινή φόρμουλα για το καλεντάρι των διεθνών διοργανώσεων της επόμενης τετραετίας και φυσικά με τις αποζημιώσεις των ομάδων για τη συμμετοχή αθλητών στις εθνικές ομάδες.

Όπως όμως ανέφεραν από τη Euroleague, " παρά την εποικοδομητική προσέγγιση που οι εκπρόσωποί μας έφεραν στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των αιτημάτων της FIBA, τα δύο μέρη ήταν αδύνατο να φτάσουν σε συμφωνία στο ζήτημα του αριθμού των ομάδων που θα συμμετάσχουν στο πρώτο επίπεδο των διοργανώσεων. Η FIBA απέρριψε την απόσυρση των κυρώσεων και των απειλών για πιθανές τιμωρίες για τα ευρωπαϊκά κλαμπς και τις εθνικές ομάδες".

Πριν από το τέλος του κειμένου πάντως η Euroleague άφησε ανοικτό ένα παράθυρο συνεννόησης, αφού όπως τονίστηκε θα επιδιώξει ο διάλογος να συνεχιστεί, υπερασπιζόμενη πάντως την ελευθερία επιλογής των σωματείων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK