Προσπάθεια συμβιβασμού: Η πρόταση της FIBA προς την Euroleague

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και φως στο τούνελ θα φανεί μόνο όταν FIBA και Euroleague καταλήξουν σε συμφωνία.

Προσπάθεια συμβιβασμού: Η πρόταση της FIBA προς την Euroleague

FIBA και Euroleague έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι και αναζητούν τον τρόπο που θ' αποφευχθεί το δεύτερο σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με δυσάρεστες συνέπειες για όλους.

Στο πρόσφατο ραντεβού στο Μόναχο οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά. Προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι παρά ως αντίπαλοι. Εξ ου και τα σημεία ταύτισης ήταν περισσότερα από το ένα και μοναδικό που εξακολουθεί να τους χωρίζει: το κουμάντο της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.

Τούτο προέκυψε και από την επιστολή της FIBA προς τη Euroleague.

Μεταξύ άλλων η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποδέχεται τα κλειστά συμβόλαια τύπου Α και αφήνει τη Euroleague να ορίσει τους δικούς της όρους στην κορυφαία διοργάνωση. Ταυτόχρονα όμως απαιτεί την κατάργηση του Eurocup και την αντικατάστασή του με το δικό της Champions League, ο νικητής του οποίου θα εξασφαλίζει θέση στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, αν πρόκειται για πρωτάθλημα 16 ομάδων. Αντίθετα σε περίπτωση επέκτασης με συμμετοχή 24 ομάδων, στην Ευρωλίγκα θα προβιβάζονται τέσσερις.

Εφόσον αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή, εννοείται πως θα αρθούν όλες οι τιμωρίες-κυρώσεις.

Ακόμη η FIBA προτείνει τη δημιουργία μιας τρίτης διοργάνωσης, του FIBA Europe Cup, το οποίο θα επιτρέπει σε διάφορες ομάδες να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πάντα με βάση τη θέση που κατέκτησαν στο εθνικό πρωτάθλημα. Κάτι για το οποίο η FIBA αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Στην ίδια επιστολή, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αναφέρεται στο σεβασμό των χρονοδιαγραμμάτων, στην ασφάλιση των διεθνών παικτών και στις αποζημιώσεις προς τους συλλόγους, ενώ δηλώνει έτοιμη ν' αποδεχθεί την εμπορική συμφωνία με την IMG που προβλέπει αρχικά πρωτάθλημα 16 ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Πλέον αναμένεται η αντίδραση της Euroleague, στην οποία προτείνεται να ορίσει νέα συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι χωρίζει πλέον Euroleague-FIBA: Ποια η θέση της Ομοσπονδίας

News 24/7

24MEDIA NETWORK