Τι χωρίζει πλέον Euroleague-FIBA: Ποια η θέση της Ομοσπονδίας

Η Euroleague ήταν αυτή που, κατά τη FIBA, άλλαξε στάση. Τι υποστηρίζουν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και τι χωρίζει πλέον τις δύο πλευρές.

Τι χωρίζει πλέον Euroleague-FIBA: Ποια η θέση της Ομοσπονδίας

Η συνάντηση στη Μόναχο δεν άλλαξε τα δεδομένα για τις διασυλλογικές διοργανώσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η ίδια η Euroleague ενημέρωσε για την απόρριψη του βασικού σκέλους της πρότασής της από τη FIBA και λύση στην ουσιαστική διαφορά δεν βρέθηκε, τουλάχιστον προσώρας.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των διοργανώσεων, αφού στο καλεντάρι των εθνικών ομάδων και στους κανονισμούς (μεταγραφές, ντόπινγκ) υπάρχει διάθεση για συνεννόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το σχέδιο ωστόσο για δύο βαθμίδες, στην πρώτη εκ των οποίων θα περιλαμβάνονται 40 ομάδες και την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά η Euroleague δεν βρίσκει σύμφωνη τη FIBA. Γι' αυτό και προς το παρόν δεν αίρει τις κυρώσεις για όσες ομάδες, συλλόγους ή εθνικά συγκροτήματα, έχουν ανέβει στο άρμα της της άλλης πλευράς.

Από την Παγκόσμια Ομοσπονδία υποστήριζαν μετά τη συνάντηση ότι θα είχε γεφυρωθεί το χάσμα, αν η Euroleague δεν είχε αλλάξει ξαφνικά τους όρους της πρότασής της.

Όπως έλεγαν, είχε αρχικά ειπωθεί πως στην πρώτη βαθμίδα θ' ανήκουν μονάχα οι 16 ομάδα της Ευρωλίγκας και από τη FIBA αντιπροτάθηκε μέσα στην επόμενη 5ετία αυτές να γίνουν 24 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Μετά ωστόσο από ένα μίνι διάλειμμα, η Euroleague επέστρεψε με πρόταση για "έλεγχο" 40 ομάδων, δηλαδή δύο διοργανώσεων υπό την αιγίδα της, πάνω στο οποίο η FIBA δεν μπορούσε να συμφωνήσει.

Ούτε πάντως από την Παγκόσμια Ομοσπονδία αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθεί "χρυσή τομή". " Η συνάντηση με τη Euroleague ήταν θετική και εποικοδομητική. Συζητήθηκε ένας αριθμός θεμάτων και η έκβαση ήταν θετική. Οι δύο πλευρές θα επανεξετάσουν κάποια εξ αυτών σε νέο ραντεβού προτού προχωρήσουν παραπέρα", ανέφερε πηγή τη FIBA στο ιταλικό Sportando.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η FIBA απέρριψε την πρόταση της Euroleague: Σαν να μην έγινε η συνάντηση

News 24/7

24MEDIA NETWORK