Όταν το ντέρμπι δεν γίνεται: 10 σημειώσεις από τη 19η αγωνιστική

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν συγκρούστηκαν ποτέ. Το έκαναν οπαδοί του Περιστερίου και του Άρη, πριν ο Πεδουλάκης μιλήσει για τον... περιπτερά της γωνίας. Όλα εκείνα που μάς άφησαν τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου.

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο μεγάλος αγώνας της 19ης αγωνιστικής θα διεξαγόταν στο ΣΕΦ. Στο Στάδιο... Ειρήνης και Φιλίας. Μόνο τέτοιο βέβαια δεν ήταν το κλίμα έως ότου οδηγηθούμε στο ιλαροτραγικό φινάλε ενός ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, του οποίου το φύλλο αγώνα έκλεισε στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής, δίχως ποτέ οι δυο ομάδες να πατήσουν παρκέ.

Είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στο κλειστό της Τζον Κένεντι μεταξύ οπαδών του Περιστερίου και του Άρη. Κάποιος τη 'μάτιασε' τη 19η αγωνιστική, δεν εξηγείται διαφορετικά. Τουλάχιστον στα υπόλοιπα 5 παιχνίδια το αγωνιστικό κομμάτι 'κέρδισε' οτιδήποτε άλλο. Κυρίως ο τρόπος που ο Ήφαιστος επικράτησε του ΠΑΟΚ στην εκπνοή, για δεύτερη φορά εφέτος, όπως η ανταγωνιστική εικόνα της Κύμης στο ΟΑΚΑ.

Έχουμε και λέμε:

10.

Το μυαλό ενός σουρεαλιστή κινηματογραφιστή δεν θα ήταν δυνατόν να συλλάβει, να καταγράψει και να εικονοποιήσει στο έπακρο όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν από το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ της Κυριακής. Που δεν διεξήχθη (όπως αναμενόταν), όπως και το β' ημίχρονο στον πρόσφατο ημιτελικό κυπέλλου, αλλά 'έληξε' με 20-0 στην έδρα του ΕΣΑΚΕ. Μετά απ' όσα προηγήθηκαν και των έντονων αντιπαραθέσεων σε ΚΕΔ / Υπουργείο, η αποστολή των 'πρασίνων' πήγε στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής περιμένοντας τους 'ερυθρόλευκους'.

Όπως, ως όφειλαν, και οι τρεις διαιτητές (Κορομηλάς, Καρακατσούνης, Παπαπέτρου). Τους οποίους οι Πειραιώτες δεν ήθελαν, απαιτώντας ξένους, και επέλεξαν να περάσουν την ώρα τους διαβάζοντας τις 'Γειτονιές του Κόσμου' από τον Γιάννη Ρίτσο. Εκείνοι που... ξεχάστηκαν ήταν οι κριτές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει για περισσότερα από 20 λεπτά. Όταν έφτασαν, το φύλλο αγώνα έκλεισε υπέρ του 'τριφυλλιού'. Ήταν άλλη μια υπέροχη αιώνια Κυριακή.

9.

BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έγινε ποτέ, το Περιστέρι-Άρης λίγο έλειψε να μην τελειώσει. Διότι " τον περιπτερά να βάζαμε να έκανε ένα στρατηγικό σχέδιο, θα ήταν καλύτερο", όπως εξήγησε γραφυρά ο Αργύρης Πεδουλάκης, εκνευρισμένος για τη συμπλοκή που προκλήθηκε στο 33', με συνέπεια τη διακοπή του αγώνα για τρία τέταρτα, πριν από το τελικό 81-61 μπροστά σε άδεια καθίσματα.

" Δεν υπήρχε ένας αστυνομικός ανάμεσα στους οπαδούς. Θα βρεθούν δυο νέα παιδια, δυο μπούφοι κι από τη μία κι από την πλευρά και θα γίνει ό,τι έγινε. Γιατί η λογική είναι 'μακριά από μένα', απλά να συνταξιοδοτηθώ. Το σλόγκαν που επικρατεί είναι 'του φευγάτου ο πατέρας δεν έκλαψε ποτέ'. Αυτό είναι το πρόβλημα (...) Δυστυχώς είμαστε σε χάος. Κατά τύχη ζούμε σε αυτή τη χώρα", κατέληξε κι αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου.

" Δυστυχώς, αποδειχθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Κατώτεροι να τους προσφέρουμε ασφαλείς συνθήκες. Κατώτεροι να τους δείξουμε ότι το μπάσκετ είναι απλά ένα παιχνίδι. Κι αυτό είναι που μας βαραίνει περισσότερο από όλα", ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Περιστερίου.

Από τον Άρη, μόνο ο κόουτς Καστρίτης πήρε θέση, υποστηρίζοντας πως " για το ελληνικό μπάσκετ τα πράγματα κάθε μέρα αντί να πηγαίνουν καλύτερα και να λύνονται προβλήματα, δυστυχώς κάθε μέρα παρουσιάζεται ένα νέο αγκάθι" και συμπληρώνοντας πως " έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι επιτέλους να φανούμε ώριμοι και με τεράστια υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό που τόσο πολύ αγαπάμε και μας έχει δώσει τόσες χαρές και μας παρέχει πλουσιοπάροχα και τα προς το ζην, να βρούμε λύσεις και να δούμε ποιο είναι το καλύτερο".

8.

Το Ρέθυμνο ξόδεψε την πρώτη... ζωή του. Ο Στιβ Μπαρτ μπορεί να σκόραρε 34 πόντους παίζοντας 35'30'', μια εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση των 35 χρόνων του, παρόλα αυτά η ομάδα του Ζιάγκου σημείωσε μόλις 65, 13 μετά το 53-42 στο 26' και... κανέναν από το 65-58 ως το φινάλε! Για να βρει πλέον τον απαιτούμενο αριθμό νικών, θα πρέπει να κυνηγήσει μεγάλα διπλά εκτός έδρας.

7.

Όσο ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε άλυτο πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, τόσο που και οι υπόλοιπες αδυναμίες του θα υπερτονίζονται. Τα 24 που μάζεψαν οι παίκτες του Παπαθεοδώρου απέναντι στον Ήφαιστο ήταν λίγα για ένα παιχνίδι με 32 διεκδικήσιμες μπάλες στη δική τους στεφάνη. Δεν είναι τυχαίο πως ο 'Δικέφαλος' κατέχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, ιδίως αφότου αποχώρησε ο Γιανίκ Μορέιρα.

6.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Κύμη παίζει το πιο 'χορταστικό' μπάσκετ από τις ομάδες που παλεύουν για την παραμονή. Δεν είναι όμως όσο αποδοτικό θα έπρεπε για να αισθάνεται ήδη ασφαλής. Την ΑΕΚ την έφτασε στα όριά της (96-92), αλλά με τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας, με σχεδόν 84 πόντους παθητικό ανά αγώνα, οφείλει να βρει τουλάχιστον 2 νίκες στα επόμενα 6 ματς - πριν αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην τελευταία αγωνιστική.

5.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το... δεδικασμένο της αποχώρησης από το ματς του κυπέλλου και το πειθαρχικό δίκαιο του ΕΣΑΚΕ, ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί με αφαίρεση 6 βαθμών για το γεγονός πως δεν εμφανίστηκε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Κατ' επέκταση ανοίγει άλλη μία θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου. Η ΑΕΚ μοιάζει να μην κινδυνεύει, δείχνοντας ανώτερη από τους έτερους διεκδικητές. Ο Προμηθέας, που θα είναι πιο 'φρέσκος', και το Περιστέρι παραμονεύουν, μπροστά από τον ΠΑΟΚ των προβλημάτων και τον φορμαρισμένο Ήφαιστο που έχει βγάλει τους δυο 'μεγάλους'. Ποια ομάδα θα έχει τις λιγότερες απώλειες ως το φινάλε;

4.

Για τον Προμηθέα είναι -ενδεχομένως- λυτρωτικό το γεγονός πως το ευρωπαϊκό ταξίδι του ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό του στην Τενερίφη. Το 86-61 επί του Χολαργού χάρη σε 28 ασίστ απέδωσε με πειστικό τρόπο τη διαφορά που χωρίζει μια έτοιμη ομάδα και έναν ισχυρό πόλο πλέον μ' ένα σύνολο που θέλει να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία και πασχίζει ν' αποκτήσει χαρακτήρα, παίζοντας κυρίως άμυνα.

3.

BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Του πάει του Ντορόν Λαμπ η 'Τρέλα του Μαρτίου', μεταμορφώνεται. Παιδί του Κεντάκι για δυο σεζόν ο Νεοϋορκέζος σούτινγκ γκαρντ, υπήρξε πρωταθλητής το 2012, δίπλα σε Άντονι Ντέιβις, Μάικλ Κιντ-Τζίλκριστ και Τέρενς Τζόουνς, έχοντας προσφέρει 22 πόντους στον τελικό με το Κάνσας! Το Σάββατο είχε 21 πόντους στο 80-76 επί του Κολοσσού στο Βενετόκλειο, μετρώντας 16.2 πόντους στα τελευταία 6 ματς. Είναι πιθανόν ο λόγος που θα σωθεί, άνετα, το Λαύριο.

2.

H AEK έχει την πολυτέλεια να στερείται τον Τζόρνταν Θίοντορ κι επιθετικά να μην συμβαίνει τίποτα σ' ένα εντός έδρας παιχνίδι. Κυρίως γιατί μπορεί, με 23 ασίστ, να φτιάχνει διαρκώς απειλές για κάθε αντίπαλη άμυνα και 6 παίκτες της (Τζέιμς, Σάκοτα, Ματσιούλις, Γκρίφιν, Γιαννόπουλος, Χάντερ) να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων - άλλοι δύο είχαν 9 (Λαρεντζάκης, Σαντ-Ρος χωρίς να παίξει στο β' ημίχρονο).

1.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟΚ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Στα 0.8'' πριν από τη λήξη του 40λεπτου στο 'Παλατάκι' και με το σκορ στο 73-73 ο Ήφαιστος είχε επαναφορά από την baseline. Ο Μπρέιζελτον ανέλαβε την ευθύνη να βάλει την μπάλα στο παρκέ, οι άλλοι τρεις Αμερικανοί άνοιξαν (κορυφή, γωνίες) και ο Φρεϊμάνις που ήταν χαμηλά ανέβηκε για να σκρινάρει. Ταυτόχρονα όμως επανήλθε γρήγορα στη θέση του για να πάρει την πάσα του συμπαίκτη του και να σκοράρει εξ επαφής. Ο Μαργαρίτης καθυστέρησε να καταλάβει το κακό που έρχεται, αφού ο ο Λετονός αιφνιδιάζοντας με την κίνησή του είχε ήδη προλάβει να νικήσει το χρόνο κάνοντας το λέι απ. Η ομάδα του Μανωλόπουλου είχε μόλις νικήσει για 4η φορά εκτός έδρας και πέμπτη στα τελευταία επτά ματς συνολικά, χάνοντας μόνο από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK