Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του Ρεθύμνου: 10 σημειώσεις από την 25η αγωνιστική

Από τη... Σαντορίνη έβλεπε ο Ρικ Πιτίνο το Ρέθυμνο να εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του, τον Μπάνκι να γκρινιάζει για τους διαιτητές του Ολυμπιακού και τον ημιδιαλυμένο ΠΑΟΚ να χάνει από τον ουραγό. Όλα όσα μάς άφησαν τα 6 από τα 7 παιχνίδια της προτελευταίας αγωνιστικής. Η επόμενη στις... 12 Μαΐου!

BASKET LEAGUE / ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ρικ Πιτίνο απολάμβανε την άγρια και ηφαιστειακή ομορφιά της Σαντορίνης με την κόρη του, την ίδια στιγμή στιγμή που οι 12 από τις 14 ομάδες της Basket League βρίσκονταν στο γήπεδο για τα παιχνίδια της προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Πριν διεξαχθούν βέβαια τα 31'' του αγώνα Λαύριο-Κολοσσός!

Το σχεδόν ταυτόχρονο φινάλε στις 7 σαββατιάτικες αναμετρήσεις διαμόρφωσε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για την Κύμη και αναποδογύρισε ό,τι έμοιαζε ως δεδομένο στην ουρά μέχρι πριν από 20 μέρες. Να ξέρεις πάντως πως ως τις 12 Μαΐου, όταν έχει προγραμματιστεί η 26η αγωνιστική, δεν θα γνωρίζουμε τα καθέκαστα. Ούτε καν πόσοι παίκτες του ΠΑΟΚ θα εμφανιστούν στο γήπεδο!

Μέχρι τότε...

10.

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÊÏËÏÓÓÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÊÏËÏÓÓÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ένας ΠΑΟΚ, δύο ομάδες. Δικέφαλος με όλη τη σημασία της λέξης. Μόλις 24 ώρες πριν από τη φιέστα κατάκτησης του τίτλου στο ποδόσφαιρο, η ομάδα μπάσκετ παρουσιαζόταν σε αποσύνθεση, με μόλις 8 επαγγελματίες διαθέσιμους, και έχανε από τον καταδικασμένο Κολοσσό στο άδειο Παλατάκι. Απλήρωτοι ξένοι σε αποχή και ένας προπονητής σε απόγνωση. " Βιώνουμε μια εξαθλίωση, δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση. Θα πιούμε το ποτήρι μέχρι το τέλος". Ρίχνεις άδικο στον Ηλία Παπαθεοδώρου;

9.

Ο Πανιώνιος έσωσε τη χρονιά με τον Βασίλη Φραγκιά στον πάγκο του, αλλά η συντριβή με 37 πόντους από τον Προμηθέα στην Πάτρα τον γύρισε έξι μήνες πίσω: στο 90-60 από το Λαύριο. Έλειπαν οι 28 πόντοι των Μπέρι και Χάμιλτον, αλλά η εικόνα των 'κυανέρυθρων' δεν συμβάδιζε με την προσπάθεια του τελευταίου διμήνου. Αντίθετα τη μουτζούρωσε. Ειδάλλως ο κόουτς των Νεοσμυρνιωτών δεν θα ομολογούσε πως " ήμασταν αλλού για αλλού".

8.

Ο βαθμός ανθεκτικότητας της ΑΕΚ αποδείχθηκε πολύ χαμηλός. Ούτε αγωνιστικά ούτε πνευματικά ήταν έτοιμοι οι 'κιτρινόμαυροι' ν' αντιμετωπίσουν έναν Ολυμπιακό που έχει προσαρμοστεί πολύ πιο γρήγορα στις απουσίες του και το -9 απάντησε στην ερώτηση για το επίπεδο των δύο ομάδων ακόμη κι αν η διαφορά στις βολές ήταν στο σύνολο 23 (31 έναντι 8). Όταν έχεις εκτελέσει 30 φορές πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, είναι αναπόφευκτο να μην διεκδικεί τις επαφές.

7.

Ο Γιάννης Ψαρράκης προσκάλεσε όποιον " δεν ξέρει τι να κάνει τη Μ. Τετάρτη το απόγευμα" να μεταβεί στο κλειστό του Λαυρίου. Προκειμένου " να δει το θέατρο του παραλόγου". Απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδρασή του ισχυρού ανδρός των 'κιτρινομπλέ' για την επανάληψη των τελευταίων 31'' του αγώνα με τον Κολοσσό ύστερα από πέντε μήνες και με άλλους παίκτες. Αν όμως η ομάδα της ανατολικής Αττικής είχε διαφορετική εικόνα στην αναμέτρηση με την Κύμη στη Χαλκίδα, δεν θα είχε ανάγκη τη διαφύλαξη του 69-67 από το οποίο θα παιχτεί το μισό λεπτό που εκκρεμεί ελέω ΑΣΕΑΔ. Κολακεύει το 89-88, αφού έχανε 30-16 και 71-59 στο 30'! Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν έχασε τη διαφορά των 18 πόντων.

6.

Ο Κολοσσός δεν θα βυθιστεί αύτανδρος. Αν και δεν προλαβαίνει να σώσει την κατηγορία, παρά τις μαθηματικές πιθανότητες που εξακολουθούν να του δίνουν, πληρώνοντας τις παλινωδίες με τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών, κρατά το κεφάλι ψηλά. " Τα δίνουμε όλα για την υστεροφημία μας", ανέφερε ο Στέργιος Κουφός που υπέγραψε σε 40 ημέρες δύο διπλά σε έδρες που η ομάδα της Ρόδου δεν έβρισκε ούτε όταν ήταν ανταγωνιστική. Μάλλον άργησαν να τον προσλάβουν.

5.

BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ρόναλντς Φρεϊμάνις είναι ένας παίκτης που σ' άλλες μπασκετικές εποχές θα έπαιζε δυνατικά στον Άρη, όντας κομμάτι της φροντ λάιν του. Τον απολαμβάνει ο Ήφαιστος και ήταν μάλιστα αυτός που με 23 πόντους δάμασε τους 'κίτρινους'. Ψηλό με 10.75 πόντους, 4.25 ριμπάουντ και κυρίως 33% στο τρίποντο δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά, ιδίως με το κασέ του διεθνούς Λετονού. Από 'κει θα έπρεπε ν' αρχίσει, αν είναι εφικτό, το χτίσιμο της επόμενης περιόδου για την ομάδα της Λήμνου. Αμερικανοί υπάρχουν πολλοί εκεί έξω.

4.

Η Κύμη νίκησε τον Προμηθέα και τον Ήφαιστο, πάλεψε με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, νίκησε το Λαύριο κυνηγώντας ως το 30' την κάλυψη του -18 από τον αγώνα του α' γύρου. Μολαταύτα θα... πέσει ακολουθώντας τον Κολοσσό στην Α2. Διότι ηττήθηκε δύο φορές από το Ρέθυμνο, δύο φορές από το Χολαργό, διαλύθηκε από τον αδιάφορο Άρη και παίζει την τελευταία αγωνιστική με τον Παναθηναϊκό. Το ζητούμενο είναι να μην εγκαταλειφθεί το πρότζεκτ, να συνεχίσει να υπάρχει και να επιστρέψει πιο σοφή.

3.

Στο... καρδιογράφημα σκοραρίσματος του Ράιαν Μπράουν αποτυπώνεται η αγωνιστική εικόνα του Προμηθέα μέσα στη σεζόν.

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα του Ρεθύμνου: 10 σημειώσεις από την 25η αγωνιστική

Οι Πατρινοί είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει με το δίμετρο Αμερικάνο φόργουορντ, ο οποίος είχε 29 πόντους στο 104-67 επί του Πανιωνίου. Μια ομάδα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρει τη χαμένη ισορροπία της, απελευθερωμένη από από μετακινήσεις και διαδοχικούς αγώνες που την υποχρέωνε η συμμετοχή στην Ευρώπη. Με αποτέλεσμα να διεκδικεί, αν προκύψουν οι βαθμολογικές συγκυρίες, ακόμη και την παρουσία της στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ας αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κι ας συζητά η ομάδα της Πάτρας τη συμμετοχή της στο Eurocup, φεύγοντας από την αγκαλιά της FIBA.

2.

Ο Γουίλ Τσέρι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως το... κερασάκι στην τούρτα του Ολυμπιακού. Ίσως σε μια άλλη κατάσταση να ήταν. Θ' αρπάξει όμως άλλη μια ευκαιρία στην καριέρα του. Δεν θα κοροϊδέψει, δεν θα 'πουλήσει' κάτι που δεν είναι, θα πηδήξει για να τρυπήσει το ταβάνι του. Μην περιμένεις να σουτάρει καλά για τρεις ή να εκβιάσει καταστάσεις με στόχο να ηγηθεί. Οι 8 πόντοι από μόλις 5 σουτ, οι 3 ασίστ και τα 3 ριμπάουντ σε σχεδόν 22 λεπτά συμμετοχής είναι το δείγμα γραφής του νέου Αμερικανού του Μπλατ. " Μόλις άρχισα", έγραψε ο ίδιος. Τα υπόλοιπα, προσεχώς.

1.

Ανήμερα της Πρωταπριλιάς, στην ανάπαυλα του εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό, όταν το σκορ ήταν 25-38 και η έκτη ήττα στη σειρά δεδομένη, ο Κωστής Ζομπανάκης παραδεχόταν με κυνικότητα για το Ρέθυμνο πως -με βάση το πυραμιδικό σύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ- " κάποιες ομάδες υποβιβάζονται και πρέπει να το δεχθούμε. Είμαστε πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα και μαζί με τον Κολοσσό είμαστε κορεσμένες ομάδες".

Επί της ουσίας ο βασικός χρηματοδότης της ΚΑΕ ομολογούσε ότι οι Κρητικοί δεν θ' ανταποκριθούν και θα πέσουν, ασχέτως αν ο ίδιος δεσμευόταν πως " θα μείνω για πάντα εδώ" θέτοντας ως προτεραιότητα " το γηπεδικό ώστε η ομάδα να έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις". Ψεύτης, αποδείχθηκε.

Ούτε τρεις μεσολάβησαν από τότε και το Ρέθυμνο είναι η ομάδα που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες υποβιβασμού. Το 83-73 επί του Περιστερίου συμπλήρωσε το καρέ νικών κι οι 'Βασιλιάδες' θα πέσουν πλέον μόνο αν χάσουν από τον Άρη στο Παλέ και η Κύμη επιβληθεί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ. Σαν φάρσα θα είναι.

φωτογραφίες: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK