Ο καφές του Μπλατ είναι... γλυκός: 10 σημειώσεις από τη 9η αγωνιστική

Η 'παραγγελία' του Μπλατ στους Σπανούλη-Πρίντεζη, η μεγάλη διαφορά του ενός Παναθηναϊκού από τον άλλον, η ΑΕΚ ένα χρόνο μετά, ο ΠΑΟΚ των 4,5 παικτών και η καθυστερημένη λήψη αποφάσεων στον Άρη.

BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΟΣΦΠ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε δύο και όχι τρεις δόσεις ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική της Basket League. Το μπασκετικό ΣΚ μάς άφησε:

10.

Ο Άρης άπλωσε τα πόδια του πέρα από 'κει που έφτανε το πάπλωμά του. Με συνέπεια ν' 'αρπάξει κρύωμα'. Υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκε το ρόστερ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία δουλειά να παίξει στην Ευρώπη, ήταν κάτι που σταδιακά την 'έφθειρε' αγωνιστικά και ψυχολογικά, καθώς ήρθαν σκληρές ήττες και διαδοχικοί αποκλεισμοί, με συνέπεια το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, την πολλαπλασιαζόμενη γκρίνια και το "παίκτες μπο....λα, πετάξτε τη φανέλα" που ακούστηκε από την κερκίδα στη διάρκεια του αγώνα στην Πάτρα και το 71-61 από τον Προμηθέα. Το γεγονός πάντως πως χρειάστηκε η 'ενεργοποίηση' του κόσμου για ν' απομακρυνθεί ο Βαγγέλης Αγγέλου φανερώνει πρόδηλα την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης και λήψης αποφάσεων από μια άμαθη διοίκηση που βρίσκεται σε πανικό, προσπαθώντας να σώσει πλέον ό,τι σώζεται.

BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

9.

Ο Κολοσσός του Κώστα Φλεβαράκη θα είναι μια πιο 'διαβασμένη', προετοιμασμένη και συγκροτημένη ομάδα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στα κέφια των Αμερικανών της για να πιάσει τον απαιτούμενο, για την παραμονή, αριθμό νικών. Το κακό για τον Θεσσαλονικιό κόουτς είναι πως το παιχνίδι με το Ρέθυμνο, ένα παιχνίδι δίχως αύριο, έρχεται πολύ σύντομα από την ημέρα που έπιασε δουλειά στο 'Βενετόκλειο'. Αν οι Ρόδιοι ηττηθούν, η άμμος στην κλεψύδρα θ' αρχίσει να στερεύει επικίνδυνα.

8.

Ρέθυμνο και Κύμη επέλεξαν ν' ακολουθήσουν δρόμους διαφορετικούς όταν αποφάσισαν την αλλαγή προπονητή. Οι Κρητικοί εμπιστεύτηκαν έναν κόουτς με παραστάσεις και 'ψημένο' στα δύσκολα (Ζιάγκος), αντιθέτως οι Ευβοιώτες ένα δίδυμο (Κουτσός-Συμεωνίδης) χωρίς πρότερες εμπειρίες. Το σαββατιάτικο 78-64 των 'Κινγκς' απάντησε στο ερώτημα 'ποια ομάδα συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες παραμονής'.

BASKET LEAGUE / ΡΕΘΥΜΝΟ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΡΕΘΥΜΝΟ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

7.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κοντράρει τον Παναθηναϊκό με 4,5 παίκτες. Αδύνατο ν' αντέξει, ανεξάρτητα από την προσπάθεια επιστροφής που κατέβαλε στην τέταρτη περίοδο. Οι 2/12 του Παπαθεοδώρου δεν έπαιξαν καθόλου, ο ένας μπήκε-βγήκε (20'') και ακόμη ένας μόλις 7 λεπτά. Αφήστε που ο Γκος ήταν πολύ άστοχος ως το 30'. Ας είναι καλά ο Γουίλ Χάτσερ.

6.

Το γεγονός πως ο Προμηθέας νικάει σε αγώνες που δεν πιάνει καλή απόδοση αποδεικνύει πόσο έχει μεγαλώσει. Σίγουρα οι ήττες από Περιστέρι (εντός) και Ήφαιστο (εκτός) δεν είχαν υπολογιστεί στο αρχικό μέτρημα, την ίδια στιγμή όμως η ομάδα έβγαζε τρομερή ενέργεια στην Ευρώπη. Σ' αυτές τις περιπτώσεις 'κάτι δίνεις και κάτι χάνεις'.

BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

5.

Ένα οριακό αποτέλεσμα κρίνεται συνήθως από ένα καλάθι ή ένα άστοχο σουτ. Στο Χολαργός-Ρέθυμνο τίποτα από τα δύο δεν συνέβη, στα τελευταία 9.2 δεύτερα της τελευταίας επίθεσης. Διότι μεσολάβησε η επέμβαση του Αγκμπεσέλε, που έδιωξε την μπάλα από τη στεφάνη προτού καταλήξει στο καλάθι των γηπεδούχων. Μετά ακολούθησαν οι 2/2 βολές του Βλάντο Γιάνκοβιτς για το 65-62 στο φίνις.

4.

Το Περιστέρι δεν είχε τον Χάροου και ο Πανιώνιος τον Ντόρσεϊ. Ο Πεδουλάκης ήξερε πως να καλύψει το κενό, αφήνοντας τον Κάλαχαν στο παρκέ για 32'23'' και παίρνοντας 10 πόντους, 6 ασίστ, ο Οικονόμου όχι γιατί δεν είχε παίκτη αντίστοιχου μεγέθους. Το αποτέλεσμα; Ο Γκανέζος Μπέντιλ να έχει άπλετο πεδίο δράσης, να έχει πάνω από τους μέσους όρους του, αγγίζοντας το νταμπλ-νταμπλ (13 πόντοι, 9 ριμπάουντ), να φθείρει την αντίπαλη άμυνα (6 κερδισμένα φάουλ) και να έχει κομβικό ρόλο μέχρι το 74-71, πετυχαίνοντας 8 τελευταίους πόντους των γηπεδούχων.

BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

3.

Ας θυμίσουμε ότι τέτοια εποχή πέρυσι, 3 Δεκεμβρίου του '17 ήταν, η ΑΕΚ έχανε 80-72 από το Λαύριο και θ' αντιληφθούμε μεμιάς ποια η βελτίωση των 'κιτρινόμαυρων' σε σύγκριση πάντα με την αποδυνάμωση της ομάδας της ανατολικής Αττικής. Η Ένωση του Μπάνκι μπορεί να ξοδεύει 12 βολές (13/25) και να έχει μόνο 13 ασίστ για 14 λάθη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να νικάει με 19 πόντους (83-64), γιατί σκόραραν και 11 παίκτες που χρησιμοποίησε ο Ιταλός κόουτς, άλλος λιγότερο (Ρογκαβόπουλος 3) και άλλος περισσότερο (Χάντερ 14).

2.

Σχεδόν 23 ασίστ ανά αγώνα δίνει στη Basket League ο Παναθηναϊκός. Την ίδια στιγμή στην Euroleague είναι η ομάδα με την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση, ίσα που ξεπερνάει τις 16! Ο βαθμός δυσκολίας είναι ασύγκριτος, παρόλα αυτά η διαφορά είναι πολύ μεγάλη - σχεδόν 7 τελικές πάσες για το ίδιο ακριβώς ρόστερ. Προφανώς από τις 29 ασίστ στο 93-83 επί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία ο Νικ Καλάθης θα είχε τις περισσότερες (9). Ταυτόχρονα όμως ο Παππάς μοίρασε 6 και ο Λάνγκφορντ 5. Αυτό το λες πλουραλισμό. Ομολογουμένως πολλές ασίστ εξαρτώνται από την ευστοχία στα τρίποντα και στην πρώτη βολή. Ταυτόχρονα όμως από τη διαύγεια, τη συγκέντρωση, το διάβασμα της αντίπαλης άμυνας. Εκεί οφείλουν να δουλέψουν ομαδικά και ατομικά οι 'πράσινοι' για να μην χάνεται ο προσανατολισμός όταν ο Καλάθης είναι μπλοκαρισμένος.

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

1.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ο... Γιάννης Πολίτης του ελληνικού μπάσκετ. Έχει κρυμμένο θησαυρό από ατάκες, ταιριαστές για κάθε περίσταση, και τις δημοσιεύσει πριν ή μετά από κάθε αγώνα. Στη Ρόδο, χαμογελαστός μετά την άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού (86-67) επί του Κολοσσού, δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ πως οι Σπανούλης και Πρίντεζης τού χρωστούν καφέ και κρουασάν για την απόφασή του να τους αφήσει στην Αθήνα να ξεκουραστούν πριν από την Μπαρτσελόνα και την Γκραν Κανάρια. Αν οι 'ερυθρόλευκοι' κάνουν το 2/2, βαρύς γλυκός θα είναι - μερακλίδικος.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK