Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός: Ο Παππάς ζει γι' αυτά τα παιχνίδια

Ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά από 0/10 και από τους 3 πόντους της προηγούμενης μάχης αναρριχήθηκε στους 24. Ο Νίκος Παππάς είχε την πιο παραγωγική βραδιά του στην τρέχουσα σεζόν και το 79-70 επί του Ολυμπιακού ήταν, ως επί το πλείστον, δικό του έργο.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο αριθμός '9' αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση και το τέλος. Το φινάλε της πρώτης φάσης των 'εχθροπραξιών' μεταξύ Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν, αμφότερων στο ΟΑΚΑ. Τόσες ακριβώς ήταν οι ημέρες που μεσολάβησαν από το 93-80 στην Euroleague έως το 79-70 της Basket League. Σαν να μην άλλαξαν πολλά από τότε. Τουλάχιστον όχι ο νικητής, με το 2/2 των 'πρασίνων' να λειτουργεί ως αντίβαρο και αντίδοτο για το 'φαρμάκι' που τούς είχε ποτίσει η κάκιστη εμφάνιση στην έδρα της Εφές.

"Δεδομένα θα πρέπει να κερδίζουμε τον Ολυμπιακό εδώ μέσα, έχει ρίξει λευκή πετσέτα", δήλωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από τ' αποδυτήρια αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, προσμένοντας παράλληλα άμεση βελτίωση διότι "το υλικό είναι κατ' εμέ εξαιρετικό, αυτό που ήθελε ο προπονητής και εκείνος οφείλει να βρει τις λύσεις για να παίζουμε καλύτερα".

Ο διοικητικός ηγέτης του 'τριφυλλιού' δεν ήθελε να θριαμβολογήσει. Είχε δει την ομάδα του ν' αρχίζει με 0/10 τρίποντα, αρκετά εκ των οποίων ελεύθερα, και να τελειώνει το μεγάλο ματς με 12 χαμένες βολές (10/22). Εντός έδρας. Με λίγα λόγια δεν την είχε απολαύσει, όπως τουλάχιστον ο ίδιος την έχει στο μυαλό του. Αντιθέτως παρακολουθούσε σκυθρωπός και προβληματισμένος από τα επίσημα. Χωρίς ένταση.

Σε δεύτερο παιχνίδι πάντως ο Τσάβι Πασκουάλ είχε βρει έναν ήρωα στον πάγκο του. Ο Λεκαβίτσιους αυτή τη φορά έπαιξε ελάχιστα (9'36'') και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδωσε μονάχα 4 πόντους (πέρα από τα 6 ριμπάουντ). Η διαφορά ήρθε δια χειρός Νίκου Παππά. Από τα 7'54'' πήγε στα 20'13'' και από τους 3 πόντους με 1/4 σουτ στους 24 με 8/14 εντός πεδιάς. Άλλος 'πράσινος' δεν σούταρε τόσο πολύ στο ματς - μόνο ο Καλάθης δε είχε διψήφιο αριθμό προσπαθειών (3/10).

Σούταρε όμως γιατί "μ' αρέσει να παίζω καλά σ' αυτά τα παιχνίδια, ζω γι' αυτά", όπως παραδέχθηκε. Ο Παππάς ήταν αυτός που βρήκε στόχο στο πρώτο τρίποντο του 'τριφυλλιού' μετά από 10 άστοχες προσπάθειες. Τότε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε βρεθεί στο -6 (20-26, 14'18''). Έσφιξε τις γροθιές του και πήρε αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα όμως διατήρησε την εσωτερική ηρεμία του. Δεν παρέκκλινε, δεν παρασύρθηκε από τη φωνή της κερκίδας. Σημάδεψε σωστά για δύο, έβαλε βολή τεχνικής ποινής που πήρε ο Μπλατ (διαμαρτυρόμενος έντονα για το πέμπτο επιθετικό φάουλ) και χάρισε άλλο ένα τρίποντο στην 'πράσινη' συγκομιδή. Οι 9 από τους 10 πόντους των 'πρασίνων' ως το 30-27 ήταν δικοί του. Ξέσπασμα.

Μεσολάβησαν οι φραστικές αντεγκλήσεις με τον Βασίλη Σπανούλη στην είσοδο των αποδυτηρίων. Τους 'συνέλαβαν' οι κάμερες ν' ανταλλάσσουν λόγια πάνω στην ένταση της στιγμής. Εκρηκτικός χαρακτήρας ο Παππάς, τον τραβούσαν οι συμπαίκτες του προς τα μέσα, παραδόξως πάντως έμεινε ανεπηρέαστος. Ακόμη κι αν Πασκουάλ δεν τον εμπιστεύτηκε ως βασικό στην τρίτη περίοδο.

"Είναι δύσκολο να μπαίνεις με το τρίτο ροτέισον", θα δηλώσει επίσης μετά το φινάλε. Όποιος έχει παίξει μπάσκετ, καταλαβαίνει. Όταν παρόλα αυτά χρειάστηκε ήταν σαν να μην είχε 'κρυώσει' στον πάγκο περιμένοντας τη σειρά του. Στο μεσοδιάστημα της τρίτης περιόδου ο Κιθ Λάνγκφορντ των χαμηλών πτήσεων στα αμέσως προηγούμενα παιχνίδια είχε 'δαμάσει' την άμυνα του Ολυμπιακού 'χτυπώντας' τον Σπανούλη. Μέχρι το 51-44 ο Αμερικάνος γκαρντ είχε βοηθήσει πολύ τον Καλάθη ν' ανοίξει τους χώρους για τον εαυτό του (ήταν άποντος στο πρώτο μισό) και τους υπόλοιπους. "Είχα μιλήσει πολύ με τον κόουτς και βρήκα τα πατήματά μου", ομολόγησε.

Τη στιγμή βέβαια που έχασε δύο βολές, σαν να 'παρέλυσε'. Είχε έρθει ξανά η ώρα του Παππά. Στο 28'23'' πάτησε εκ νέου στο παρκέ, λαμβάνοντας την εντολή να παίξει δίπλα στον Καλάθη. Σκόραρε άμεσα, πάλι όταν τον είχε ανάγκη η ομάδα του. Έκτοτε δεν βγήκε. Το 58-51 και το 61-57 δικά του αποκλειστικά, η ασίστ για το 68-61 από τον Λάσμε επίσης, τη στιγμή δε που σημείωσε 78-65 στα 50'' πριν από το φινάλε είχε πλέον υπογράψει τη νίκη του Παναθηναϊκού. "Ο Νίκος πήρε την ομάδα στα χέρια του", επεσήμανε ο Πασκουάλ. Και δεν την άφησε να του γλιστρήσει.

Κόντρα σ' έναν Ολυμπιακό που είχε εγκλωβιστεί και έχασε το δρόμο του σε δεύτερο διαδοχικό ντέρμπι. Παρόλο που ο ΛεΝτέι είχε 20 πόντους με 3/3 τρίποντα. Παρόλο που ο Πρίντεζης άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ (11 πόντοι, 9 ριμπάουντ). Παρόλο που η σχέση ασίστ-λαθών ήταν 16-12.

"Δυστυχώς είναι το τίμημα μιας διαδικασίας στην οποία χρειάζεται χρόνος για να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τέτοια παιχνίδια. Είναι καλύτερα να πληρώσεις τώρα και να ανταμειφθείς αργότερα", ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπλατ, χωρίς να ψάξει για δικαιολογίες. Ούτε να εξηγήσει γιατί ο Βεζένκοφ δεν έπαιξε λίγο παραπάνω και ο Πρίντεζης άγγιξε τα 35 λεπτά. Είχε μόλις υποστεί άλλη μια ήττα από τον Τσάβι Πασκουάλ, αλλά δεν έδειξε ανήσυχος. "Η προσπάθεια των παιδιών είναι σπουδαία. Ξέρω ότι θα φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα".

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK