Το σημείο... G του νέου ΝΒΑ και οι "Έλληνες"

Ο Τζέιμς στους Σανς. Ο Μιλουτίνοβ προ των πυλών των Σπερς. Ο Σίνγκλετον στο περίμενε από τρεις ομάδες. Ο Όγκαστ και ο Ντόρσεϊ έχουν ελπίδες. Τι γίνεται ξαφνικά φέτος και οι παίκτες φλερτάρουν πιο έντονα με το ΝΒΑ;

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η απάντηση είχε δοθεί στα μισά της προηγούμενης σεζόν αλλά είχε περάσει στα… ψιλά των ειδήσεων. Αλλά πλέον είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με το παράδοξο να είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι έχει αλλάξει.

Αυτό που αλλάζει από τη νέα σεζόν λοιπόν είναι η λεγόμενη αναπτυξιακή λίγκα, το NBDL όπως ήταν γνωστό μέχρι πρότινος το οποίο μετονομάζεται σε G League (από τον χορηγό, τη Gatorade). Φυσικά η αλλαγή δεν έχει να κάνει μόνο στο όνομα αλλά και στην ουσία.

Μέχρι πρότινος λοιπόν οι ομάδες του ΝΒΑ είχαν σύνδεση με κάποια ομάδα της «αναπτυξιακής λίγκας» και έπαιρναν όποιον παίκτη ζητούσαν όχι με εγγυημένο αλλά με συγκεκριμένης μικρής διάρκειας συμβόλαιο. Οι παίκτες έπαιρναν ένα μικρό στον μέσο όρο «χαρτζιλίκι» από τις ομάδες του NBDL και πολλοί λίγοι έως ελάχιστοι κατάφερναν να βρουν στην πορεία της σεζόν εγγυημένο συμβόλαιο έως το τέλος της.

Όλα αυτά από φέτος αλλάζουν άρδην. Και αυτό γιατί κάθε ομάδα του ΝΒΑ ενώ είχε δικαίωμα στο ξεκίνημα της σεζόν (και καθόλη τη διάρκειά της) να έχει 15 εγγυημένα συμβόλαια που αντιστοιχούν σε 450 παίκτες πλέον θα έχει δύο ακόμη θέσεις στο ρόστερ με το λεγόμενο «διπλό συμβόλαιο».

Οι δύο επιπλέον παίκτες για κάθε ομάδα θα έχουν συμβόλαιο και στην ομάδα του ΝΒΑ και σε αυτή της G League και θα μπορούν να παίξουν στο ΝΒΑ μάξιμουμ για 45 μέρες. Διάστημα στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι ακόμη πιο μόνιμο δείχνοντας τις ικανότητές τους ή να εκμεταλλευτούν συγκυρίες (τραυματισμούς κλπ) και να γίνουν… μόνιμοι στην ομάδα του ΝΒΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συμβόλαια των ομάδων του ΝΒΑ από 450 γίνονται 510, δηλαδή 60 περισσότεροι παίκτες ή αν προτιμάτε 60 λιγότεροι παίκτες για την Ευρώπη ή την Κίνα που είναι και οι αντίπαλες αγορές.

Τα «διπλά» συμβόλαια χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα Minor Leagues του μπέιζμπολ και θα ισχύσουν και στο ΝΒΑ με τους παίκτες να κερδίζουν χρήματα και από την ομάδα της G League και από του ΝΒΑ. Ετσι, παίκτες που δεν θα είχαν την υπομονή ή την οικονομική άνεση να περιμένουν μία ομάδα του ΝΒΑ όπως ίσχυε στο παρελθόν και προτιμούσαν να παίξουν στην Ευρώπη πλέον έχουν μία πολύ καλή και σοβαρή εναλλακτική να μείνουν στις ΗΠΑ.

Αυτό αφορά κυρίως παίκτες που επιλέχθηκαν στον 2ο γύρο του ντραφτ (Ντόρσεϊ), ή παλαιότερες επιλογές (Μιλουτίνοβ) ή free agent (Τζέιμς, Σίνγκλετον, Όγκαστ κ.α.) σε συνδυασμό φυσικά και με τις φιλοδοξίες του καθενός αναφορικά στο πως βλέπουν για την καριέρα τους τη συμμετοχή στο ΝΒΑ.

Photo Credits: Εurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK