Ο Ρικ Πιτίνο ανακάλυψε τα deflections

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν ο πρώτος, στην ιστορία του μπάσκετ, που ασχολήθηκε με το πώς οι παίκτες θα καταλάβουν γρήγορα και απλά τι έπρεπε να κάνουν στην άμυνα. Ανακάλυψε τα deflections που πια αποτελούν επίσημα στατιστικά στο ΝΒΑ. Αλλά τι είναι τα deflections;

Ο Ρικ Πιτίνο ανακάλυψε τα deflections

Στην πρώτη εμφάνιση του Ρικ Πιτίνο, ως κόουτς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ ακούσαμε για πρώτη φορά και για τα deflections. Διαβάσαμε για αυτά, στο λογαριασμό του Πιτίνο στο Twitter, την Κυριακή 30/12, όταν οι "πράσινοι" επισκέφτηκαν την Πάτρα, για να αντιμετωπίσουν τον Προμηθέα.

Kάπου εκεί κρίναμε πως είχε μια λογική να εξηγήσουμε και τι είναι τα deflections, σε περίπτωση που κάποιος έμεινε με την απορία. Πάμε λοιπόν, στο ιστορικό του πράγματος, που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με το κείμενο του Γιάννη Φιλέρη, το οποίο είχε τίτλο " Ο Ρικ Πιτίνο είναι το ίδιο το μπάσκετ".

Louisville coach Rick Pitino is flanked by senior players Reece Gaines, left, and Eric Brown as they wait for a team picture during media day at the school Thursday, Oct. 10, 2002, in Louisville, Ky.  (AP Photo/Ed Reinke)
Louisville coach Rick Pitino is flanked by senior players Reece Gaines, left, and Eric Brown as they wait for a team picture during media day at the school Thursday, Oct. 10, 2002, in Louisville, Ky. (AP Photo/Ed Reinke) AP

Tο Μάρτη του 2013 οι Louisville Cardinals (Λούιβιλ Κάρντιναλς) ήταν μεταξύ των κυρίαρχων στην Division I του NCAA, που ήταν προ της ολοκλήρωσης του. Ο λόγος είχε να κάνει με την επιθετική άμυνα, την ενεργή άμυνα όπως είχε γράψει στην ιστοσελίδα του το National Public Radio της Ουάσινγκτον.

Ακολούθως σημείωνε πως υπήρχε και ένας ακόμα, πολύ σημαντικός λόγος, που ήταν ισχυροί οι Κάρντιναλς: τα deflections. "Όπως ο Κουεντίν Ταραντίνο έχει παραπομπές από πολεμικές τέχνες του Χονγκ Κονγκ στις ταινίες του, έτσι ο προπονητής του University of Lousville, Ρικ Πιτίνο μιλά για τα deflections" σημείωνε ο αρθρογράφος, πριν αναρωτηθεί "τι είναι τα deflections;".

Στην ξιφασκία για παράδειγμα, είναι ο αντιπερισπασμός. Κυριολεκτικά, η λέξη σημαίνει "εκτροπή" σε περίπτωση του φωτός και "εξοστρακισμός" σε περίπτωση υλικού αντικειμένου.

Μεταφορικά, είναι η αποφυγή. Εν τω μεταξύ, στο κολεγιακό μπάσκετ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο άλλου ορισμού, από διαφορετικούς κόουτς. Και αυτή είναι η ομορφιά του: ότι υπάρχει ευελιξία

Για τους προπονητές του NCAA, 'deflection' είναι το να βάλει ο παίκτης το χεράκι του και να αλλάξει την πορεία της μπάλας σε πάσα ή σε ντρίμπλα, να κλέψει, να πάρει χαμένη μπάλα, να ρίξει τάπα. Γενικά, οτιδήποτε δείχνει ότι κάτι γίνεται στην άμυνα. Όχι, δεν μετράνε τα ριμπάουντ.

Ο Tom Crean (Τομ Κριν), των Georgia Bulldogs αναφέρεται στα deflections ως τους τρόπους που 'παίρνουν' οι παίκτες του φάουλ από τους αντιπάλους. Κάτι που ουδέποτε βρήκε σύμφωνο τον προπονητή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Εκείνος προτιμά να κάνει χρήση της λέξης από "d" για τις φορές που οι παίκτες του κερδίζουν μπάλες ή υποχρεώνουν τους αντιπάλους τους να εξαντλήσουν, δίχως επιτυχία, το χρονόμετρο.

New York Knicks, from left, Kiki Vandeweghe, Patrick Ewing and Mark Jackson, share a laugh with their coach Rick Pitino during the final minutes of their game against the Chicago Bulls in New York, May 12, 1989. (AP Photo)
New York Knicks, from left, Kiki Vandeweghe, Patrick Ewing and Mark Jackson, share a laugh with their coach Rick Pitino during the final minutes of their game against the Chicago Bulls in New York, May 12, 1989. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες (από όταν ήταν στους Νικς, βοηθός του Χιούμπι Μπράουν), ο Πιτίνο μετρούσε τα deflections και ενημέρωνε τις ομάδες τους, για τον αριθμό τους, στο ημίχρονο. Ο Μπράουν του είχε ζητήσει να επισημαίνει τους παίκτες που δεν είχαν ούτε ένα, γιατί όπως έλεγε έδειχναν την προσπάθεια που κατέβαλε ο κάθε NBAer στην άμυνα.

Έκτοτε έγινε ένας αντικειμενικός τρόπος για να μπορούν οι προπονητές (και οι θεατές) να κρίνουν την ένταση στην άμυνα. Όσο πιο σκληρή και συνεπής είναι η άμυνα, τόσα περισσότερα είναι τα deflections. Και τούμπαλιν.

Τότε ήταν που ο Πιτίνο ανέπτυξε το θεώρημα πως "με τουλάχιστον 35 deflections σε παιχνίδι του ΝΒΑ, των 48 αγωνιστικών λεπτών, κατά 95% θα είσαι ο νικητής". Αντιλαμβάνεσαι πως ο αριθμός τους, στο κολεγιακό πρωτάθλημα του μικρότερου αγωνιστικού χρόνου -σαν την Ευρώπη- μειώνεται. Πάντα ωστόσο, ζητούσε 17 με 22 στο πρώτο μισό και πάνω από 35, στο σύνολο".

Οι ομάδες του ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από αμυντική ένταση και για να κάνει ξεκάθαρη τη λατρεία του για αυτό το στατιστικό, συνηθίζει να το κρατά και στις προπονήσεις

Κοντολογίς, το deflection για τον Πιτίνο είναι όταν ο αμυντικός ανακατευθύνει την προβλεπόμενη πορεία της μπάλας με τον όποιον τρόπο. Δες το κοριτσάκι που είναι στη γραμμή των βολών, στο video που ακολουθεί.

Το deflection λοιπόν, αφενός κατέγραφε τι έκανε ο καθένας στην άμυνα, στην εποχή που όλα τα στατιστικά αφορούσαν την άλλη άκρη του γηπέδου, αφετέρου βοηθούσε τους προπονητές να απαιτούν συγκεκριμένα πράγματα (π.χ. κλέψε την μπάλα ή κάνε τάπα) και άρα τους παίκτες να 'χουν μια αίσθηση ελέγχου. Ο Hall of Famer, Μπράουν είχε εξηγήσει από τότε πως για να κάνεις μια οδηγία απτή, είναι σημαντικό να μπορείς να την επικοινωνείς στους παίκτες, σε πιεστικές καταστάσεις, όταν παίζουν σε κατάμεστο εκτός έδρας γήπεδο, με την ανδρεναλίνη στα ύψη.

Και για να μπορείς να το κάνεις αυτό, χρειάζεται κάτι σύντομο. Δηλαδή, μια λέξη. Δηλαδή, το deflection που επειδή ήταν απροσδιόριστο δεν έμπαινε στα επίσημα στατιστικά, ώσπου έγινε συγκεκριμένο και πλέον ανήκει στα advanced statistics του ΝΒΑ και αν θες να μάθεις, ο καλύτερος φέτος είναι ο Κρις Νταν των Μπουλς, με 4.1 ανά αγώνα και ακολουθεί ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, με 3.9.

Photos: Eurokinissi, Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK