Ο Μπριάντε Γουέμπερ είναι κανονικός πολεμιστής

Διάλεγε τους Γουόριορς στο 2K ώσπου έγινε συμπαίκτης των Κάρι και Ντουράντ. Το 20ήμερο στο Όκλαντ σημάδεψε τον 'καλό στρατιώτη' Μπριάντε Γουέμπερ. Έναν περιφερειακό για όλες τις δουλειές που είναι πληροφορικάριος και έκλεβε τις καραμέλες της μητέρας του.

Ο Μπριάντε Γουέμπερ είναι κανονικός πολεμιστής
AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο βαθμός δυσκολίας των 'putbacks dunks' είναι τρομερά υψηλός. Απαιτούν έναν άρτιο συνδυασμό γερού πατήματος, τέλειου συγχρονισμού στο επιτόπιο (συνήθως) άλμα, απόλυτου ελέγχου του σώματος που αιωρείται και φυσικά δύναμης στο γράπωμα της μπάλας για να καταλήξει στο καλάθι.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα εμπεριέχει το video:

Ο Μπριάντε Γουέμπερ, ο 'εκλεκτός' του Ντέιβιντ Μπλατ για την περιφέρεια του Ολυμπιακού, είναι ένας (πόιντ και όχι σκόρινγκ) γκαρντ που διαθέτει όλα τα παραπάνω. Για να τελειώνει φάσεις όπως αυτή:

Φάση που είχε εντυπωσιάσει ακόμη και τον Στέφεν Κάρι.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην προπόνηση των Γουόριορς, τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια. Φλεβάρης του '17 ήταν, 4 του μηνός, όταν οι 'πολεμιστές', στα μέσα της σεζόν που επανήλθαν στην κορυφή του ΝΒΑ, έψαχναν στην αγορά για γκαρντ με προδιαγραφές 'Πάτρικ Μπέβερλι' (αθλητικό και αποτελεσματικό αμυντικό με γρήγορα πόδια) και μεταξύ πέντε υποψηφίων ο Στιβ Κερ διάλεξε τον Γουέμπερ.

" Έχω ακούσει αυτό το όνομα από τους δικούς μας σκάουτς, αλλά και από άλλους. Μας αρέσει η αμυντική πίεση και ο τρόπος που ταιριάζει στην ομάδα μας", έλεγε τότε ο κόουτς Κερ εξηγώντας στους ρεπόρτερς γιατί προσέφερε 10ήμερο συμβόλαιο στον απόφοιτο του Βιρτζίνια Κομονγουέλθ της Atlantic 10. Του έδωσε άλλο ένα, δεύτερο στις 14, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά στις 21 τον αποδέσμευσε. Δεν τον είχε ερωτευτεί τόσο.

Παρόλ' αυτά ένταξή του σ' έναν τέτοιο οργανισμό υπήρξε αξέχαστη εμπειρία, ασχέτως αν διήρκησε πολύ λίγο. " Στεφ, KD, Κλέι, Ντρέι. Για ένα παιδί όπως εγώ, είναι ουάου. Πρόκειται για την ομάδα μου στο 2K. Θα χρειαστεί λίγο να το συνηθίσω, αλλά θα προσπαθήσω να μην τυφλωθώ", δήλωνε όταν υπέγραφε.

Σ' αυτό το διάστημα ο Γουέμπερ μέτρησε 6.6 λεπτά με 1.7 πόντους σε 7 διαφορετικά παιχνίδια. Απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς είχε μείνει στο παρκέ για 24'12'', προσπαθώντας να κάνει αυτό για το οποίο προοριζόταν απ' όταν μπήκε στο κολέγιο, προερχόμενος από το Γκρέιτ Μπριτζ, ένα λύκειο που είχε δώσει κάποιους αθλητές στις επαγγελματικές λίγκες της χώρας.

Είναι ένα τέτοιο παιδί ο Γουέμπερ. Δεν φοβάται τις συγκρίσεις, ούτε να πέσει στη μάχη. Γιατί γνωρίζει τον εαυτό του και τι ακριβώς μπορεί να κάνει. Ταυτόχρονα!

"Ποτέ δεν μου χαρίστηκε τίποτα", έχει πει σε συνέντευξή του για να ενισχύσει τη θέση του.

Ουδέποτε, άλλωστε, ήταν ένας ψηλός γκαρντ. Φρόντισε όμως να επωφεληθεί των αθλητικών προσόντων του (ταχύτητα, άνοιγμα χεριών στα 2μ01) και ενταγμένος σ' ένα σύνολο, όποιο κι αν ήταν αυτό, να σκοράρει, να μαζεύει ριμπάουντ, να πασάρει. Βρισκόταν παντού κάνοντας πολλά. " Είναι ο πιο ενεργητικός τύπος που έχω συναντήσει. Απίστευτα υπερκινητικός ακόμη κι όταν μιλάει", τον περιέγραφε ο Σάκα Σμαρτ, προπονητής του στο κολέγιο.

Ταυτόχρονα κοντρολαρισμένος και προγραμματισμένος να εκτελεί τις εντολές των προπονητών του. Πληροφορική, άλλωστε, γράφει το πτυχίο του, την επιστήμη των υπολογιστών σπούδασε. Την ημέρα της αποφοίτησης είχε φυσικά δίπλα του τη μητέρα του ΛαΣάντρα. Τη γυναίκα που τον αντάμειβε για τις καλές πράξεις του.

Ο ίδιος βέβαια είχε ήδη προλάβει να βάλει χέρι στο βάζο με τις αγαπημένες καραμέλες του. " Πάντα είχε γρήγορα χέρια και του είχα πει να τα χρησιμοποιήσει για καλό", είχε διηγηθεί η μητέρα του περιγράφοντας τον μικρό Μπριάντε να τριγυρνά μέσα στο σπίτι.

Αυτός την άκουσε. Οι τίτλοι του καλύτερου αμυντικού τον συντροφεύουν από τα λυκειακά και τα κολεγιακά χρόνια του. Υπήρξε μάλιστα σεζόν (2013-14) στη διάρκεια της οποίας πρώτευσε στα κλεψίματα με 3.46 ανά αγώνα, κάνοντας 98 στο σύνολο, ενώ για μια ντουζίνα από δαύτα δεν έγινε ο 'υπερκλέφτης' όλων των εποχών στο NCAA. Εφιάλτη των αντιπάλων του, τον έχουν περιγράψει.

Γεννηθείς τρεις ημέρες πριν από τον ερχομό του 1993, στις 29/12, δεν επέτρεψε στο χαμηλό μπόι του (1μ88) ν' αποτελέσει τροχοπέδη στις φιλοδοξίες του.

Τότε, θ' αναρρωτηθείς δικαιολογημένα, γιατί έμεινε undrafted στη διαδικασία του 2015. Ξέχωρα από το γεγονός πως υπήρχαν αρκετοί καλοί 'κοντοί' στην ίδια κλάση (Ράσελ, Μουντιάι, Μπούκερ, Πέιν, Ροζίερ), ο Γουέμπερ είχε τραυματιστεί σοβαρά τον Γενάρη της ίδιας χρονιάς, σε ματς με το Ρίτσμοντ, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και ούτε μία ομάδα μπήκε στη διαδικασία να τον επιλέξει τη στιγμή που ακόμη δεν είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποθεραπείας.

Virginia Commonwealth guard Briante Weber balances on crutches at midcourt during practice for an NCAA college basketball second-round game in Portland, Ore., Wednesday, March 18, 2015. VCU is to play Ohio State on Thursday. Weber is out with a right knee injury. (AP Photo/Don Ryan)
Virginia Commonwealth guard Briante Weber balances on crutches at midcourt during practice for an NCAA college basketball second-round game in Portland, Ore., Wednesday, March 18, 2015. VCU is to play Ohio State on Thursday. Weber is out with a right knee injury. (AP Photo/Don Ryan) AP PHOTO/DON RYAN

AP Photo/Don Ryan

Αφού άφησε πίσω την άτυχη στιγμή, άρχισε ν' αναζητά την ευκαιρία του. Αυτή που θα του δώσει το εισιτήριο για το μεγάλο σανίδι. Από τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου βρήκε δουλειά στη D-League και από τον Γενάρη του 2016 άρχισε η επαγγελματική καριέρα του. Σε 1,5 μήνα ένιωθε πιο γερός από πριν, φτάνοντας να έχει triple double (11 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ) και τέσσερις μέρες μετά σκόραρε 26 πόντους.

Τα 10ήμερα συμβόλαια δεν τον εξασφάλιζαν, ήταν όμως μια πόρτα για το ΝΒΑ. Μια πόρτα που ανοιγόκλεινε, βέβαια, και ο ίδιος μπαινόβγαινε. Συνολικά έπαιξε ως τώρα 42 παιχνίδια (40 κανονικής περιόδου, 2 πλέι οφ) σε πέντε διαφορετικές ομάδες, αλλά πάντα επέστρεφε στην αναπτυξιακή λίγκα. Κυρίως στη θυγατρική ομάδα των Χιτ. Το 2016-17 είχε πέντε double-double και δύο triple double, αγγίζοντας μια ιστορική επίδοση: το πρώτο quadruple-double στο πρωτάθλημα, τελειώνοντας αγώνα με 18 πόντους (8/13 σουτ), 12 ασίστ, 11 ριμπάουντ και 9 κλεψίματα.

Ήταν λίγες ημέρες πριν υπογράψει στους Γουόριορς. Μετά ακολούθησαν οι Χόρνετς και οι Ρόκετς, προσπάθησε να βρει θέση και στους Λέικερς. Πλέον, ο Ολυμπιακός. Στην Ελλάδα, όπου θα συναντήσει ξανά τον Τέντι Οκερέαφορ του Χολαργού. Μέλη αμφότεροι των Fantastic Four του VCU.

Περιμένω την ευκαιρία και όταν θα έρθει, πρόκειται να είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω

Ενδεχομένως αυτή να είναι στον Πειραιά.

Μην τον ρωτήσεις μόνο για την αδυναμία του στο σουτ. Γυρίζει το μυαλό του. " Δεν θα μου πουν οι άλλοι τι είμαι ικανός να κάνω. Ξέρω ότι είμαι ένας πόιντ γκαρντ που ανήκω στο ΝΒΑ και ότι μπορώ να κάνω μια ομάδα καλύτερη ερχόμενος από τον πάγκο".

Αυτά...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David Zalubowski

News 24/7

24MEDIA NETWORK