Τα 1.132 ματς των... 6 "βασικών" του Ολυμπιακού

Έχεις υπ' όψιν σου σε πόσα παιχνίδια, πρωταθλήματος κι Ευρωλίγκας, έχουν αγωνιστεί οι έξι... 5αδάτοι του Ολυμπιακού απ' όταν συνυπάρχουν με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο; Καθίσαμε και τα μετρήσαμε ένα προς ένα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ολυμπιακός EUROKINISSI

Τι άφησε πίσω, ως επί το πλείστον τουλάχιστον, ο ευρω-αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τη Ζαλγκίρις στα πλέι οφ, με πλεονέκτημα μάλιστα έδρας;

Άφησε από τη μία αμφισβήτηση για επιλογές - αποφάσεις του ιατρικού τιμ, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Φωτός" για τον Γιώργο Πρίντεζη και τις 12 ενέσεις. Άφησε από την άλλη προβληματισμό για τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Τη μουρμούρα την... ένιωθες στην ατμόσφαιρα του ΣΕΦ. Πλέον όμως εξελίσσεται (από μέρα σε μέρα) σε γκρίνια όχι μόνο για τις επιλογές ξένων που έγιναν το περσινό καλοκαίρι, αλλά κυρίως για τη διαχείριση των παικτών - πόσο παίζουν και ποιος ο ρόλος τους.

Είναι δεδομένο πως σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια του Έλληνα προπονητής ήταν δεμένα πισθάγκωνα. Τόσο σφιχτά μάλιστα, ίσα που ένιωθε τα δάχτυλά του, αφού τα προβλήματα τραυματισμών δεν τον άφηναν ν' αγιάσει. Όταν γυρνούσε ο ένας, χανόταν ο άλλος.

Παρόλα αυτά είναι δεδομένο πως ο Σφαιρόπουλος είναι ένας προπονητής που πηγαίνει με την... πεπατημένη. Έχει πυξίδα κι εμπιστεύεται το γερό "κορμό" του Ολυμπιακού, δεν θ' αλλάξει εύκολα δρόμο με απώτερο σκοπό να φτάσει στον ίδιο προορισμό: στην επιτυχία. Προτιμάει τη σιγουριά που του προσφέρουν συγκεκριμένοι παίκτες από το οποιοδήποτε ρίσκο.

Αν όλα τα παραπάνω μπουν στη... χύτρα κι ανακατευτούν, βγάζουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πως οι 4+1 πρωτοκλασάτοι Έλληνες του Ολυμπιακού και ο μοναδικός ξένος απ' όταν ανέλαβε τα ηνία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που λογίζεται βασικός έχουν αφήσει τη γλώσσα και τα σωθικά τους στο παρκέ.

Ο καθένας θέλει να παίζει. Πολύ μάλιστα και να προσφέρει όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες. Να είναι πρωταγωνιστής με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όταν όμως τα παιχνίδια είναι διαδοχικά (ακόμη και τέσσερα μέσα σε 7-8 ημέρες), πόσο ν' αντέξει ένας οργανισμός, ένα κορμί που μεγαλώνει, ακόμη και καλογυμνασμένο, ακόμη και αν είναι προετοιμασμένο για έξτρα καταπόνηση πέρα από το φυσιολογικό;

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ανέλαβε τον Ολυμπιακό την 1η Νοεμβρίου του 2014 (από την αποχώρηση Μπαρτζώκα είχε μεσολαβήσει το διάστημα με Τόμιτς) και κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο στις 3 του ίδιου μήνα (νίκη πρωταθλήματος με ΑΕΚ, 82-61). Έκτοτε έχει -σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα- κοουτσάρει σε 244 παιχνίδια!

Μπορείτε να φανταστείτε σε πόσα εξ αυτών έχουν αγωνιστεί οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Βασίλης Σπανούλης, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Πρίντεζης, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Ιωάννης Παπαπέτρου; Εμείς υπολογίσαμε...

Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΕΝΤΑΔΑ

Βαγγέλης Μάντζαρης (PG): 232 παιχνίδια

Βασίλης Σπανούλης (SG): 197 παιχνίδια

Κώστας Παπανικολάου (SF): 140 (από τις 31/1 του '16)

Γιώργος Πρίντεζης (PF): 196 (από τις 27/12 του '14)

Νίκολα Μιλουτίνοφ (C): 167 (από τις 11/10 του '15)

Ο 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ

Ιωάννης Παπαπέτρου: 200 παιχνίδια (από τις 9/3 του '15)

Ομολογουμένως στο μπάσκετ μετράει ο χρόνος που μένει ο παίκτης στο παρκέ και φυσικά η σημαντικότητα ενός αγώνα. Διότι άλλη η βαθμίδα δυσκολίας ενός ματς κανονικής περιόδου στη Stoiximan.gr Basket League κι άλλο στο Final-4. Από μόνο του πάντως το άθροισμα για καθέναν ξεχωριστά και όλους μαζί προκαλεί, αν μη τι άλλο, αίσθηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK