Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός: Tεράστια η διαφορά στις 5άδες

Θα ψάξει... νέο Λεκαβίτσιους ο Πασκουάλ και αν ναι, ποιον; Θα κλείσει το ροτέισον ο Μπλατ ή θα επιμείνει ξανά στα ψηλά σχήματα; Η κατάσταση σε Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό είναι αρκετά μπερδεμένη.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός πηγαίνουν αήττητοι στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Μάλιστα στο 5-0 αμφότερων στη Basket League εντοπίζονται ορισμένα κοινά στοιχεία.

Όπως:

- το διπλό στον Άρη.

- η ευρεία νίκη επί του Λαυρίου.

- οι τρεις εντός έδρας επιτυχίες και οι δύο εκτός.

- ο ίδιος μέσος όρος πόντων που έχουν δεχθεί (65 ανά αγώνα).

Καθρέπτης ωστόσο της πραγματικής εικόνας των δύο ομάδων (και όχι της συγκεχυμένη της εγχώριας του πρωταθλήματος) αποτελούν τα παιχνίδια στην Euroleague. Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη μεσολαβήσει η μεταξύ τους μάχη. Το 93-80 της προηγούμενης Παρασκευής.

'Πράσινοι' και 'Ερυθρόλευκοι' έχουν ανοικτές πληγές στο κορμί τους μετά τα πρόσφατα (και όχι μόνο) αποτελέσματα στην κορυφαία διοργάνωση. Οι ήττες από Εφές (εκτός) και Φενέρμπαχτσε (εντός) ήρθαν με διαφορετικό τρόπο, το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν πανομοιότυπο, ανεξαρτήτως του τι δεν έκαναν καλά οι δύο προπονητές.

Τσάβι Πασκουάλ και Ντέιβιντ Μπλατ αρχίζουν να νιώθουν τον κόμπο της γραβάτας να τους σφίγγει στο λαιμό και η εξέλιξη της δεύτερης παρτίδας τους που θα παίξουν είναι στρατηγικής σημασίας στη διαχείριση μελλοντικών καταστάσεων.

Ο Ισπανός έχει ένα μικρό πλεονέκτημα. Δουλεύει ήδη 2.5 χρόνια στον Παναθηναϊκό και έχει συνηθίσει να ζει με τη θηλιά στο λαιμό. Ο Αμερικανός μαθαίνει πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ασχέτως αν είχε ήδη βιώσει την εμπειρία του Άρη.

Με τη βοήθεια του NewStats.eu θα προσπαθήσουμε να δούμε μέσα από τα μάτια των δύο προπονητών, να προσεγγίσουμε την τακτική και να προβλέψουμε το πλάνο νίκης που θα σχεδιάσουν στον πίνακα των αποδυτηρίων πριν από το τζάμπολ.

Ο μπλεγμένος ακόμα Μπλατ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει ήδη χρησιμοποιήσει 119 διαφορετικές 5άδες στα παιχνίδια της Euroleague, αλλά μονάχα 5 εξ αυτών έχουν παραμείνει στο παρκέ για περισσότερα από 10 λεπτά.

Ξέραμε ότι το σχήμα με Γουίλιαμς-Γκος / Σπανούλη / Τίμα / Πρίντεζη / Μιλουτίνοφ είναι αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο και ταυτόχρονα το πιο παραγωγικό (+15 πόντοι) από κάθε άλλο. Λίγο αποτελεσματικό από την 5άδα που πλαισιώνεται από τον Παπανικολάου αντί του Τίμα στο '3' (+13).

Τρύπα ο Τουπάν

Τουναντίον όταν ο Αξέλ Τουπάν χρησιμοποιείται εκεί, ο Ολυμπιακός μετατρέπεται σ' ένα ευάλωτο σύνολο που κονταίνει και χάνει με 14 πόντους (23-37). Αρνητικό επίσης είναι το πρόσημο (20-24, -4) με το ψηλό σχήμα που επιλέγει σε κάποιες περιπτώσεις ο Μπλατ και έχει ταυτόχρονα Σπανούλη / Παπανικολάου / Τίμα / Πρίντεζη / Μιλουτίνοφ. Είναι το σχήμα με το οποίο άρχισαν οι Πειραιώτες στο προηγούμενο ντέρμπι, πήγαν καλά ως ένα σημείο, αλλά στο β' ημίχρονο υπέστησαν καθίζηση.

Στο σύνολό τους μονάχα 39 πεντάδες νικούν τους αντιπάλους τους και 47 χάνουν.

Καταλαβαίνει κανείς πως ο Ντέιβιντ Μπλατ, με 119 διαφορετικές 5άδες ως τώρα, ψάχνει και ψάχνεται για τους ιδανικούς συνδυασμούς. Δεν τους έχει βρει, δοκιμάζει και πειραματίζεται με στόχο να προσαρμόσει τα δικά του 'θέλω' στους παίκτες και τους παίκτες του στα δικά του 'θέλω'.

Διαφορά... 30 πεντάδων

Την ίδια στιγμή και σε ίδιο αριθμό παιχνιδιών ο κόουτς Πασκουάλ έχει επιλέξει 30 λιγότερες διαφορετικές 5άδες! Ούτε 10 ούτε 20!

Δύο τινά ισχύουν σ' αυτήν την περίπτωση:

- Είτε έχει κατασταλάξει στο ποιοι ταιριάζουν με ποιους, ποντάροντας πολύ σε συγκεκριμένους.

- Είτε δεν εμπιστεύεται τόσο όλους τους παίκτες του. Για διαφορετικό λόγο τον καθένα.

Η πιο παραγωγική 5άδα του 'τριφυλλιού' στην Euroleague είναι αυτή που απαρτίζεται από Καλάθη / Λάνγκφορντ / Παπαπέτρου / Μήτογλου / Γκιστ. Μια πεντάδα με έφεση στην άμυνα που ταυτόχρονα διαθέτει τρόπους να παράγει σκορ στην επίθεση. Εξ ου και το 48-34 (+14) όταν έχει συνυπάρξει στο παρκέ μέχρι τώρα.

Πολλοί για λίγο

Συνολικά ο Ισπανός προπονητής προτιμάει ένα πιο 'κλειστό' ροτέισον, προσπαθώντας όμως στο διάστημα που θα χρησιμοποιήσει όσους ρίχνει στη μάχη από τον πάγκο να κερδίσει το μάξιμουμ που μπορεί, ιδίως όταν το έχει ανάγκη. Οι αλλαγές του είναι πιο στοχευμένες και επιδραστικές στην εξέλιξη κάθε αγώνα. Δεν είναι τυχαίο πως 5άδες με μικρό χρόνο συμμετοχής προσφέρουν συνήθως διψήφιο προβάδισμα. Μόνο θυμηθείτε τι πέτυχε με την αρωγή του Λεκαβίτσιους στο προηγούμενο ντέρμπι και θα αντιληφθείτε όλο το παραπάνω.

Όχι βέβαια πως είναι όλες επιτυχημένες, αφού από τις συνολικά 89 μονάχα οι 30 έχουν καταγράψει θετικό πρόσημο και 34 αρνητικό!

Το παιχνίδι είναι κοντά. Μετά θα έχουμε να πούμε ακόμα περισσότερα.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK