Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Το όνομά του στη λίστα με τα… αμερικανάκια ή αν προτιμάτε τους ομογενείς, από ΗΠΑ και Καναδά που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό, θα προσθέσει τη νέα σεζόν ο Ζακ Όγκαστ που θα γίνει μέλος μίας κλειστής ομάδας. Δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη της... πράσινης οικογένειας (photos).

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Οι πράσινοι έχουν μακρά παράδοση στους ομογενείς αφού έφεραν στην Ελλάδα ουκ ολίγους που έπαιξαν και στην Εθνική ενώ χρησιμοποίησαν και αρκετούς άλλους (Γκάλη συμπεριλαμβανομένου φυσικά) τις πέντε προηγούμενες δεκαετίες. Θυμηθείτε λοιπόν μαζί μας κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το παρελθόν αφήνοντας εκτός αφιερώματος τόσο τον Γκάλη όσο και τους πιο… πρόσφατους (αδέρφια Καλάθη, Μπράμος).

Σημειώστε, δε, ότι οι γιοι κάποιων εκ των παρακάτω (Κάππος, Κόρφας) συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα στο μπάσκετ και δεν αποκλείεται να τους δούμε στα μέρη μας στο μέλλον.

ΚΡΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Γεννημένος στη Φιλαντέλφια με καταγωγή από Ικαρία (πατέρας) και Ιταλία (μητέρα). Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ και χτύπησε την πόρτα ομάδων του ΝΒΑ (Σιάτλ) αλλά δεν τα κατάφερε λόγω σοβαρού προβλήματος στη μέση.

Στην Ελλάδα ήρθε αρχές των ‘70ς και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα με τους πράσινους και τους οδήγησε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972. Αγωνίσθηκε και στην Εθνική Ελλάδας.

ΤΟΜ ΚΑΠΟΣ

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Ο Τομ ή Θανάσης κατά το ελληνικότερο Κάππος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά και μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα από τους κορυφαίους στην ιστορία του Πανεπιστημίου Prince Edward Island.

Έφτασε μάλιστα μέχρι την Εθνική ομάδα του Καναδά παίζοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1978! Στην Ελλάδα ήρθε αρχικά για τον Σπόρτινγκ το 1979 αλλά καριέρα έκανε στα ‘80ς στον Παναθηναϊκό κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

ΜΑΪΚ ΠΙΠΠΟΣ

Το όνομά του πρωτοακούστηκε από τον Γιάννη Ιωννίδη όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια Στέιτ για λογαριασμό του Άρη. Τον… έκλεψαν όμως Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ελπίζοντας ότι χτύπησαν φλέβα χρυσού αλλά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας.

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΣΤΕΡΓΑΚΟΣ

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Τέκνο της πολιτείας του Μιζούρι και πιο συγκεκριμένα του Κάνσας Σίτι. Ο Ντέιβιντ Νέλσον ή Δαυίδ Στεργάκος όπως τον μάθαμε στην Ελλάδα αποφοίτησε από το Μπλούμφιλντ, έγινε ντραφτ από τους Μπόστον Σελτικς αλλά φόρεσε άλλη πράσινη φανέλα με τριφύλλι κάνοντας πολύ μεγάλη καριέρα.

Πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας ενώ έπαιξε και στην Εθνική στο Ευρωμπάσκετ του 1989. Να σημειωθεί ότι διατέλεσε μανατζερ του Παναθηναϊκού και μάλιστα το 1996 όταν οι πράσινοι κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών!

ΚΕΡΚ ΒΙΔΑΣ

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού

Ο πρώτος… τρίποντος του Παναθηναϊκού πριν καν έρθει στην Ελλάδα το τρίποντο. Ο… Κυριάκος γεννήθηκε στο Σικάγο και αποφοίτησε από το Upper Iowa. Στους πράσινους έπαιξε από το 1979 έως το 1985 και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδας ενώ έπαιξε και στην Εθνική Ελλάδας.

ΚΡΙΣ ΜΑΝΤΙΓΚΑΝ

Περαστικός από τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1990-91 για μόλις έξι αγώνες αφού δεν υπήρχε χρόνος και χώρος για πειράματα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστημιο Νορθίστ ενώ πλέον ασχολείται ως προπονητής σε γυμνασιακές ομάδες.

ΜΠΡΑΙΑΝ ΠΛΑΚΟΥΡΑΚΗΣ

Ο… ευτραφής Πλακουράκης πρωτοήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιώνιου ενώ έπαιξε και στον Πρωτέα όπου είχε αναδειχθεί κορυφαίος ριμπάουντερ της Α2. Στις ΗΠΑ είχε παίξει μπάσκετ στο «μικρό» Γκάντφρεϊ Γκόφερς Αλαμέντα στην Καλιφόρνια.

ΤΖΟΝ ΚΟΡΦΑΣ

Τα... αμερικανάκια του Παναθηναϊκού
john korfas

Γνωστός και μη εξαιρετέος ο «κοντορεβυθούλης». Αποφοίτησε από το Πεπερντάιν και στην Ελλάδα ήρθε στα τέλη της δεκαετιας του ’80 για τον ΠΑΟΚ. Στον Παναθηναϊκό έπαιξε τη διετία 1995-97 κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK