Τι (δεν) πέτυχε ο Τσάβι Πασκουάλ

Οι 789 ημέρες του Τσάβι Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η διαχείριση των αποδυτηρίων και ο αγωνιστικός σχεδιασμός. Γιατί ο χρόνος δεν κύλησε υπέρ του Καταλανού προπονητή.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:  EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάβι Πασκουάλ ήρθε στις 22 Οκτωβρίου του 2016, είδε (και δούλεψε για 26 μήνες), αλλά δεν νίκησε. Δεν 'νίκησε' την εσωτερική φθορά που προκλήθηκε σ' έναν πλύνε-βάλε Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Μια ομάδα που εμφανιζόταν με το ίδιο ρούχο, δεν παρουσίασε κάτι ανανεωτικό, δεν προόδευσε στη 2ετία του Καταλανού προπονητή, αντιθέτως έκανε βήματα προς τα πίσω και στο φινάλε έμοιαζε να ψάχνει προσανατολισμό δίχως πυξίδα.

Το 8-0 στο πρωτάθλημα (εκκρεμεί ο αγώνας με τον Κολοσσό) και το 6-7 στην Euroleague ωραιοποιούν ως τώρα την εικόνα ενός συνόλου που πάσχιζε να βγει από τη αιώνια μονοτονία ενός μπερδεμένου μυαλού και το φινάλε της σχέσης Πασκουάλ-Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επικύρωσε με τον πιο προβλέψιμο τρόπο ότι η κατάσταση είχε οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο. Ανεξαρτήτως του αν για κάθε πρόβλημα υπάρχει μία λύση.

Η ανακοίνωση του 'διαζυγίου' δημοσιεύτηκε λίγο μετά τις 20:30 της Πέμπτης. Οι λέξεις επιμελώς διαλεγμένες. Κύριος, εξαιρετικός άνθρωπος και επαγγελματίας, φίλος. Οι 'πράσινοι' δεν είχαν λόγο να πράξουν διαφορετικά, αποχαιρετώντας έναν ευγενή των πάγκων, ο οποίος σπάνιες ήταν οι φορές που ανέβασε τους τόνους.

Αν όμως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν πεπεισμένος πως με τον Τσάβι Πασκουάλ θα επέλθει βελτίωση, τίποτα δεν θα είχε μεταβληθεί. Τουλάχιστον όχι τώρα. Η καρδιά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε σταματήσει να χτυπά και ως απινιδωτής για να δώσει σήμα επανασύνδεσης χρησιμοποιήθηκε η αιφνιδιαστική απόφαση αλλαγής προπονητή, δεδομένου ότι ακολουθεί ο αγώνας με τη Μιλάνο.

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε το κουμάντο για 789 ημέρες. Τι κατάφερε και τι όχι σ' αυτό το διάστημα;

Πήρε τον 'αέρα' του Ολυμπιακού

Όταν ο Τσάβι Πασκουάλ διαδέχθηκε τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ προερχόταν από -25 στο ΣΕΦ. Ο ίδιος έχασε τις πρώτες δύο δοκιμασίες του απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά σταδιακά γύρισε το φύλλο και έχτισε παράδοση νικών-επιτυχιών, έχοντας κόψει τη φόρα των 'ερυθρολεύκων' μετά το πρωτάθλημα του 2016 μέσα στο ΟΑΚΑ. Καλώς ή κακώς, είναι ένα στοιχείο που στην ελληνική πραγματικότητα έχει τη βαρύτητά του.

Μπήκε στο πούλμαν

Σ' ένα βράδυ που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ χωρίστηκε στα... δύο, ο Τσάβι Πασκουάλ ενήργησε ως ειρηνευτική δύναμη. Επέλεξε να μπει στο λεωφορείο που γύρισε από την Κωνσταντινούπολη μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε, ταλαιπωρήθηκε 15 ώρες, όπως οι περισσότεροι από τους παίκτες του, και επιστρέφοντας στην Αθήνα έπεισε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να μην προβεί σε έξτρα κυρώσεις για τους 'αντάρτες' που γύρισαν αεροπορικώς.

Οι τίτλοι ήταν τρεις

Με τον Καταλανό προπονητή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανέκτησε τα εγχώρια πρωτεία και αυτό ήταν αυταπόδεικτο από τους αριθμούς. Το Κύπελλο του 2017, στον τελικό με τον Άρη στο Παλέ, ήταν η αρχή, αποκλείοντας με διπλό τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά, προτού έρθουν τα δύο πρωταθλήματα (2017, 2018). Το πρώτο μάλιστα με μειονέκτημα έδρας, τη στιγμή που και πέρυσι χρειάστηκε να πετύχει εκ νέου μπρέικ στο Φάληρο για ν' ανακτήσει το πλεονέκτημα μετά το 0-1 των Πειραιωτών στο ΟΑΚΑ.

Σε αντιδιαστολή...

Όνειρο απατηλό το Final-4

Τη μία ήταν η Φενέρμπαχτσε και την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης. Καμία από τις δύο φορές που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague, κάνοντας ντεμαράζ στο φινάλε της κανονικής περιόδου έχοντας πλασαριστεί στην τέταρτη θέση, κατάφερε να προκριθεί στο Final-4 (Πόλη ή Βελιγράδι), με αποτέλεσμα η περίοδος 'ξηρασίας' από το 2012 να διευρυνθεί. Οι δύο αυτές ομάδες εμφανίστηκαν στο ζενίθ της φόρμας τους όταν συνάντησαν και απέκλεισαν τους 'πράσινους', πριν κατακτήσουν την κορυφή. Από την άλλη όμως το δις εξαμαρτείν ουκ Πασκουάλ σοφού.

Ο συμβιβασμός

Το περασμένο καλοκαίρι ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν σε θέση ισχύος, όχι μόνο γιατί είχε συμβόλαιο. Η διατήρηση των κεκτημένων στο πρωτάθλημα τού επέτρεπε να δημιουργήσει ένα σύνολο όπως θα το ήθελε, ανάλογα με το διαθέσιμο μπάτζετ. Πρόκρινε κάποιες περιπτώσεις παικτών και αλλαγές στο ρόστερ. Συμβιβάστηκε παρόλα αυτά, χωρίς να προβάλει αντιρρήσεις, και κλήθηκε να συνεργαστεί με παίκτες που δεν ήταν οι βασικές επιλογές του για τη νέα χρονιά. Πλέον ο Φινλανδός Κόπονεν παίζει στο Μόναχο και ο ίδιος έχει γεμίσει με... 5άρια.

Χάθηκε το πλάνο...

Οι 'εκπτώσεις' του Τσάβι Πασκουάλ έφεραν εξ ανάγκης ανατροπή σχεδιασμού. Τα στοιχεία της newstats.eu που παρέχονται στο Contra.gr πιστοποιούν το μπέρδεμα. Ο Παπαπέτρου, που ήρθε για το '3' κινείτο, όσο ήταν υγιής, περισσότερο ως '4άρι' γιατί ο Τόμας δεν ήταν το ίδιο δυνατός για ν' ανταποκριθεί χαμηλά, ενώ ο Λούκας Λεκαβίτσιους κατέληξε να είναι πολύ πιο ωφέλιμος στο '2', με αποτέλεσμα ο Νικ Καλάθης να είναι μόνος του στον 'άσο' και οι πειραματισμοί (με Παππά, Λάνγκφορντ) να μην είναι αποδοτικοί. Πρόκειται για γκαρντ που συν τοις άλλοις δεν πιέζουν την μπάλα, μια από τις βασικές αρχές του Ισπανού κόουτς.

...έχασε τους παίκτες του

Όταν μετά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε ο Νικ Καλάθης έβγαινε να υπερασπιστεί τη δουλειά του τεχνικού τιμ, λέγοντας πως 'εγώ πρέπει να παίξω καλύτερα', ήταν φανερό πως ο Πασκουάλ είχε ήδη αρχίσει ν' αμφισβητείται. Όταν στη νίκη επί του Περιστερίου ο Νίκος Παππάς έκανε δημόσια λόγο για όμορφο μπάσκετ που δεν παίζει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, κάτι που αποτελεί ασέβεια στα 10.000 διαρκείας, και μετά το -21 στη Μαδρίτη ο Γιώργος Παπαγιάννης μιλούσε για έλλειμμα ψυχολογίας προφανώς είχαν συγκεκριμένα στοιχεία στο μυαλό τους.

Μία διάσταση, κανένα τρίποντο

Ο Πασκουάλ, ένας αποδεδειγμένα μετρ των επιθετικών συστημάτων σε καταστάσεις πέντε-πέντε, μπάσκετ μισού γηπέδου και ελεγχόμενων κατοχών, εμφάνισε έναν στατικό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ χωρίς κίνηση, αν εξαιρεθεί ο Λοτζέσκι, ο οποίος έφτανε να εκδηλώνει επιθέσεις κάτω από δύσκολες προϋποθέσεις και προσαρμοσμένες άμυνες. Ήταν ανοικτό βιβλίο οι 'πράσινοι', ακόμη κι αν αιφνιδίαζαν μια φορά, την επόμενη έπεφταν στην ίδια παγίδα. Το 'ένας μ' έναν' ποτέ δεν άρεσε του Ισπανού, να όμως που δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί απ' αυτό είτε λόγω Τζέιμς είτε λόγω Λάνγκφορντ είτε λόγω Παππά.

Όταν μάλιστα το συνολικό τρίποντο βρίσκεται εφέτος κάτω από το 30%, οι ασίστ μετά βίας ξεπερνούν τις 15 και η επίθεση αγκομαχά, το κακό είναι πολλαπλάσιο.

Πριν από 2 χρόνια, προτού καν αναλάβει, γράφαμε -σχετικά με το μπάσκετ του Πασκουάλ- πως " δεν είναι ο προπονητής μιας χρήσης και η δουλειά του δεν μπορεί να κριθεί σε λίγους μόνο μήνες. Έχει ανάγκη από χρόνο...". Ο χρόνος αυτός πέρασε και η άμμος στην κλεψύδρα στέρεψε!

Ήρθε, όπως φαίνεται, η σειρά του Ρικ Πιτίνο να δοκιμάσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK