Αυτό είναι το χόμπι του Ρικ Πιτίνο

O Ρικ Πιτίνο λατρεύει το μπάσκετ. Είναι το πάθος του. Το χόμπι του είναι κάτι που αφορά αγώνες, όχι όμως και ανθρώπους. Διαβάστε με τι ασχολείται από τη δεκαετία του '80 ο προπονητής του Παναθηναϊκού, για τη διασκέδαση του.

Αυτό είναι το χόμπι του Ρικ Πιτίνο

Αν δεν τον ακολουθείς στο Twitter χάνεις το μεγαλύτερο ποσοστό του ενδιαφέροντος που 'χει η παρουσία του Ρικ Πιτίνο στην Ελλάδα. Είναι ενεργός χρήστης, με σχόλια που αφορούν γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ. Επίσης, λατρεύει να ενημερώνει για τα μέρη που επισκέπτεται και τις εξόδους με φίλους.

Σήμερα θα διαβάσεις κάτι που δεν είναι και τόσο γνωστό. Είναι όμως, η διασκέδαση του. Το χόμπι του. Κάτι που κάνει από τη δεκαετία του '80.

Στις 11 Αυγούστου του 2018 είχε δημοσιευθεί στο ESPN άρθρο που δεν αφορούσε το μπάσκετ ή το football ή το μπέιζμπολ ή το ποδόσφαιρο ή το χόκι ή... εν πάση περιπτώσει κάποιες από τις βασικές κατηγορίες του κολοσσού. Αφορούσε βέβαια, τον Πιτίνο, οπότε είχε ένα νόημα η ανάρτηση που τοποθετήθηκε στη στήλη "horse racing".

Παρεμπιπτόντως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Hall of Famer είχε μπει σε αυτήν την κατηγορία ειδήσεων, καθώς ήταν από τους τακτικούς στο Kentucky Derby, ιστορική ιπποδρομία που είναι γνωστή στις ΗΠΑ ως 'τα δυο πιο ενθουσιώδη λεπτά των σπορ'. Θα μάθεις και το λόγο.

University of Louisville basketball coach Rick Pitino and his wife Joanne arrive for the 137th Kentucky Derby horse race at Churchill Downs Saturday, May 7, 2011, in Louisville, Ky. (AP Photo/Darron Cummings)
University of Louisville basketball coach Rick Pitino and his wife Joanne arrive for the 137th Kentucky Derby horse race at Churchill Downs Saturday, May 7, 2011, in Louisville, Ky. (AP Photo/Darron Cummings) ASSOCIATED PRESS


Με τη σύζυγο του, Τζοάν

Οι εξελίξεις με το σκάνδαλο στο ΝCAA που είχαν μεταξύ των συνεπειών την έξοδο του από το Λούιβιλ (στις 28/6 του 2017), ήταν ο λόγος που τον περασμένο Οκτώβρη είπε ότι " δεν πρόκειται να γυρίσω στο Κεντάκι, ούτε για τους αγώνες του στάβλου μου, εκτός και αν οι Ντέιβιντ Γκρίσομ και Papa John (ιδρυτής αλυσίδας με πιτσαρίες) παραιτηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του University of Louisville". Τύποι που είχαν δηλώσει δημόσια πως δεν τον θέλουν ανάμεσα τους.

Ο τελευταίος (κατά κόσμον John Schnatter) υπέβαλε την παραίτηση του πέρυσι και έγινε αποδεκτή την περασμένη Τετάρτη 13/2 -για κατηγορίες που αφορούσαν ρατσιστικό ξέσπασμα. O 80χρονος πρόεδρος του ΔΣ είναι ακόμα εκεί.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας: το στάβλο που 'χει ο Πιτίνο, με άλογα.

Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπορ των ιπποδρομιών προ δεκαετιών. Aπό όταν ήταν στο Κεντάκι (1989-1997), μέσω της ιδιοκτησίας (ως συνεργάτης ή ως μόνος ιδιοκτήτης) αλόγων της φυλής Thoroughbred.

Για να μαθαίνουμε και κάτι, προέκυψε το 18ο αιώνα, από τη διασταύρωση τριών αραβικών επιβητόρων με τις καλύτερες φοράδες αγώνων ταχύτητας της Μεγάλης Βρετανίας.

O Πιτίνο διεκδικεί την αθανασία

Το Μάιο του 2001 οι The Washington Times είχαν γράψει πως “ αν αγαπούν οι κάτοικοι του Κεντάκι κάτι παραπάνω από το κολεγιακό μπάσκετ είναι οι αγώνες με άλογα της ράτσας Thoroughbred. Η επιτυχία δημιουργεί θρύλους και ο συνδυασμός -σε μπάσκετ και άλογα- την αθανασία. Ο Πιτίνο είχε πάρει το πρωτάθλημα του 1996 με το Κεντάκι. Τώρα προσπαθεί να γίνει ιδιοκτήτης αλόγων”.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε διευκρινίσει πως το μπάσκετ είναι το πάθος του, το επάγγελμα του και οι ιπποδρομίες η διασκέδαση του “ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα”.

Το 1997 άρχισε την ενασχόληση του με το στάβλο Celtic Pride (ήταν επικεφαλής) και αφότου έφυγε από τη Βοστώνη -όπου είχε αποκτήσει δυο άλογα νικητές κυπέλλων-, μετονόμασε το στάβλο του σε Οl Memorial. Eίχε επενδύσει τότε στο AP Valentine το ποσό των 475.000 δολαρίων. Το άλογο κέρδισε δυο σερί κούρσες, πριν αποκτήσει πρόβλημα στην κνήμη και μείνει εκτός τρεις μήνες.

Ανέκαθεν απολάμβανα ό,τι αφορά τις φυλές, την εκτροφή και ό,τι άλλο αφορά τα άλογα που μου δίνουν δυο μήνες διασκέδασης το χρόνο, μέσω του μήνα που περνάω στη Saratoga και εκείνου στο Del Mar” είχε πει τον Αύγουστο του 2013, προσθέτοντας ότι “ στις ιπποδρομίες είναι δύσκολο να νικήσεις. Στο μπάσκετ τα περισσότερα αφορούν το scouting και το χάντικαπ. Παίζει βεβαίως, και τεράστιο ρόλο το κίνητρο”.

Το 2010 δημιούργησε τη RAP Racing και ως ιδιοκτήτης της εξασφάλισε το 5% των αλόγων ράτσας Goldencents (είναι το αμερικάνικο Thoroughbred που εκτρέφεται στο Κεντάκι).

Κάπου στο 2012 ανέπτυξε τη συνήθεια να δίνει στα άλογα του το όνομα των παικτών του στο Λούιβιλ: ο Siva ήταν ο Πέιτον Σίβα, ο Dieng ο Γκουόργκι και ο Three Point Luke, ο Λιουκ Χάνκοκ, ο οποίος είχε κάνει ένα πέρασμα από τον Πανιώνιο, όπου υπέστη σοβαρό τραυματισμό και εγκατέλειψε τα παρκέ.

Θα μου πεις τόση ώρα δεν σου 'χω πει γιατί είχε γίνει άρθρο στο ESPN τον περασμένο Αύγουστο. Ήθελα να σου δώσω όλες τις πληροφορίες, πριν σου πω ότι ο τίτλος του άρθρου ήταν “Years after Louisville scandal, Rick Pitino owns horse named Party Dancer”.

Δηλαδή, χρόνια μετά το σκάνδαλο με το Λούιβιλ ο Ρικ Πιτίνο είναι ιδιοκτήτης αλόγου που έχει το όνομα Χορεύτρια Πάρτι -την κάνεις κι εσύ τη σκέψη για τις escorts και τις εξωτικές χορεύτριες που σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI έστελνε ο κόουτς στα πάρτι των παικτών του.

Το πιθανότερο είναι να μην το μάθαινε κανείς, αν η Party Dancer δεν τερμάτιζε πρώτη, σε αγώνα της Καλιφόρνια ( Del Mar Racetrack).

Αυτό είναι το χόμπι του Ρικ Πιτίνο


Η “Party Dancer” είναι το έκτο άλογο από αριστερά (Courtesy of Benoit photo) και σε τρεις αγώνες πέρυσι, τερμάτισε δυο φορές στην πρώτη τριάδα.

Το ερωτηματικό που 'χε προκύψει τότε ήταν αν βάφτισε ο ίδιος το άλογο ή το πήρε έτοιμο, με όνομα σε δημοπρασία που 'χε γίνει το 2017. Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον Πιτίνο, μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Η ντροπή είναι πως δεν μπορώ να απολαύσω μια νίκη. Μου ανήκει το 50% του αλόγου και το άλλο μισό ανήκει σε άνθρωπο με τον οποίο μοιραστήκαμε το έξοδο των 175.000 δολαρίων -γιατί είχα φύγει από το μπάσκετ και δεν άντεχα να δώσω περισσότερα. Όταν θα έχω το μεγαλύτερο ποσοστό, θα αποφασίσω και για το όνομα.

Το Εquibase που καταγράφει όλα τα στοιχεία, σχετικά με τους ιδιοκτήτες αλόγων, δικαίωσε τον Πιτίνο, υπό την έννοια ότι απέδειξε πως όντως δεν έδωσε εκείνος το όνομα. Παράλληλα, δείχνει ότι το μόνο άλογο που άνηκε εξ ολοκλήρου σε εκείνον ήταν η Miss Loyalty, την οποία αγόρασε τρεις μήνες πριν την απόλυση του. Στα άλλα πέντε άλογα που 'χει στο στάβλο διαθέτει ποσοστό ιδιοκτησίας, πρακτική που είναι συνήθης σε αυτόν το χώρο.

Ένα από τα άλογα ονομάζεται ' Πιτίνο', με τον προπονητή αλόγων Nταγκ Ο Νιλ να εξηγεί τον Οκτώβρη του 2017 -όταν απολύθηκε ο προπονητής του Λούιβιλ- πως “αγαπάμε τον κόουτς. Είναι εκπληκτικός άνθρωπος και ελπίζουμε πως το άλογο που έχει το όνομα του θα αποδειχθεί το ίδιο καλό”. Το πλειοψηφικό ποσοστό στο άλογο Πιτίνο ανήκει στην Zedan Racing και φυσικά είναι ράτσας Thoroughbred.

Photos: Associated Press/Benoit

News 24/7

24MEDIA NETWORK