Οι ιστορικές στιγμές του ΠΑΟΚ...

Σήμερα (12/4) συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΟΚ και εμείς σας θυμίζουμε τους τίτλους του μπασκετικού τμήματος του "Δικεφάλου", σε Ελλάδα και Ευρώπη (videos).

Οι ιστορικές στιγμές του ΠΑΟΚ...

Τα 90 χρόνια ιστορίας του συμπληρώνει σήμερα (12/4) ο ΠΑΟΚ (σ.σ. την 12η Απριλίου του 1926 ορίζει το καταστατικό του Α.Σ. ΠΑΟΚ ως μέρα ίδρυσης του συλλόγου). Το μπασκετικό τμήμα του "Δικεφάλου" έχει δώσει αρκετές χαρές στον κόσμο του ΠΑΟΚ παλαιότερα και οι "ασπρόμαυροι" έχουν πλούσια ιστορία. Πέραν του ότι παραδοσιακά αποτελούν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας και για πολλά χρόνια ο στόχος ήταν μόνο η πρωτιά και ο "Δικέφαλος" "πάλευε" γι' αυτό κυρίως απέναντι στον Αρη, υπάρχουν μεγάλες στιγμές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτός από τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια, το 1991 και το 1994, ο ΠΑΟΚ έπαιξε σε δύο τελικούς, το 1992 (τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων με ήττα 65-63 απέναντι στην Ρεάλ) και το 1996 (τελικός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με ήττα 88-81 κόντρα στην Ταουγκρές) ενώ το 1993 βρέθηκε στο final four της Αθήνας όπου προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να πάρει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (ήττα με 79-77 στον ημιτελικό με την Μπενετόν και νίκη μετά με 76-70 στον μικρό τελικό απέναντι στην Ρεάλ).

Με αφορμή τα γενέθλια του ΠΑΟΚ, ας θυμηθούμε τα τρόπαια της μπασκετικής ομάδας.

Πρωτάθλημα το 1959

Το 1959 και συγκεκριμένα στις 9/8/1959 στο ματς που έκρινε τον τίτλο, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αρη με 66-58. Ετσι κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά από αγώνες μπαράζ που έγιναν στο ανοιχτό γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ο Γιώργος Οικονόμου πέτυχε τους 19 από τους 25 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν σημαντικός γι' αυτή την νίκη απέναντι στους "κίτρινους" ενώ ταυτόχρονα παίκτης και προπονητής ήταν ο Ηράκλειος Κλάγκας.

Ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών

Κόντρα στον Αρη "ήρθε" και ο τίτλος του Κυπέλλου το 1984. Σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών ο ΠΑΟΚ κέρδισε τους "κίτρινους" με 74-70. Οι παίκτες του "Δικεφάλου" ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που είχαν για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αποφάσισαν να κόψουν τα μαλλιά τους πριν το παιχνίδι που έγινε στις 18 Απριλίου του 1984. Προπονητής ήταν ο Φαίδωνας Ματθαίου.

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία στις 26 Μαρτίου του 1991. Στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης κέρδισε την Σαραγόσα με 76-72 και "έφερε" στην Ελλάδα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από εκείνο της ΑΕΚ το 1968. Ο αγώνας έγινε στην Γενεύη και ο "Δικέφαλος" είχε σε εξαιρετική μέρα τον Μπάνε Πρέλεβιτς που πέτυχε 31 πόντους στο συγκεκριμένο ματς. Ο Ντράγκαν Σάκοτα ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και αυτό το τρόπαιο αποτέλεσε δικαίωση των κόπων του τότε προέδρου του "Δικεφάλου", Νίκου Βεζυρτζή ο οποίος προσπαθούσε επί σειρά ετών να κάνει τους "ασπρόμαυρους" μια μεγάλη μπασκετική δύναμη.

Επιτέλους πρωτάθλημα...

Ο Αρης ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια προκειμένου ο "Δικέφαλος" να πάρει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Στις 22 Απριλίου του 1992 οι "ασπρόμαυροι"... επιτέλους τα κατάφεραν αναφορικά με τον συγκεκριμένο στόχο. Κέρδισαν τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 82-97 και ήταν πια πρωταθλητές Ελλάδας. Φασούλας και Πρέλεβιτς είχαν 24 και 20 πόντους αντίστοιχα σε εκείνο το ματς και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς αποτέλεσε τον προπονητή του ΠΑΟΚ.

Πάλι ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1994

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ΠΑΟΚ ήταν το 1991 και το δεύτερο το 1994. Στις 16 Μαρτίου στην Ιταλία ο "Δικέφαλος" κέρδισε την Στεφανέλ με 91-100 και κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς. Ο πρώτος αγώνας είχε γίνει στις 9 Μαρτίου του 1994 στο Παλέ και ο ΠΑΟΚ ήταν νικητής με 75-66. Ο Πρέλεβιτς στο "διπλό" απέναντι στους Ιταλούς είχε 30 πόντους κάνοντας έτσι εξαιρετικό παιχνίδι ενώ εκείνος ο τίτλος είχε "έρθει" με τον Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο.

Το Κύπελλο στη Λαμία

Ακόμη ένα τρόπαιο με την "σφραγίδα" του Πρέλεβιτς... Ο "τίγρης" είχε 27 πόντους απέναντι στον Πανιώνιο στον τελικό που έγινε στη Λαμία και ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 72-53. Ετσι πήρε το Κύπελλο Ελλάδας ενώ στον ημιτελικό ο "Δικέφαλος" είχε εύκολο έργο απέναντι στον Αρη νικώντας με 80-63 (στη Λαμία και αυτό το ματς). Γενικά ήταν... εύκολη αποστολή για τους "ασπρόμαυρους" αυτό το Κύπελλο και προπονητής τότε ήταν ο Σάκης Λάιος.

Νίκησε την ΑΕΚ και πήρε το Κύπελλο

Ο τελευταίος τίτλος του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ ήταν το 1999. Αντίπαλος στις 31 Γενάρη ήταν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο ΣΕΦ με 71-54 έχοντας ως κορυφαίους σε εκείνο το ματς τους Μπέρι, Κινγκ και Μπαλογιάννη. Στον ημιτελικό, πάλι στο ΣΕΦ, ο ΠΑΟΚ ήταν εκπληκτικός και νίκησε τον Αρη με 83-50 παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό. Σε εκείνο το τρόπαιο, ο Κώστας Φλεβαράκης ήταν ο προπονητής του "Δικεφάλου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK