Το αξέχαστο πρωτάθλημα του 1992

Σαν σήμερα (22/4) πριν από 24 χρόνια ο ΠΑΟΚ νικώντας στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό με 82-97 κατακτούσε το τελευταίο του πρωτάθλημα Ελλάδας. Διαβάστε αναλυτικά (videos).

Ήταν 22 Απριλίου του 1992, δηλαδή πριν από 24 χρόνια, όταν ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το τελευταίο του πρωτάθλημα. Την συγκεκριμένη ημερομηνία η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε κερδίσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό με 82-97 και ήταν πια πρωταθλήτρια Ελλάδας. Εναν τίτλο τον οποίο ο "Δικέφαλος" "κυνηγούσε" για πολλά χρόνια, με τον τότε πρόεδρο των "ασπρόμαυρων", Νίκο Βεζυρτζή να έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και... υπομονή (κάτι που κάνει... ξεχωριστό αυτό το τρόπαιο) για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

 

Απέναντι στον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Ιβκοβιτς (τεχνικός του ΠΑΟΚ τότε) είχε χρησιμοποιήσει σε εκείνο το παιχνίδι στο ΣΕΦ τους Φασούλα (24 πόντους), Πρέλεβιτς (20 πόντους), Μπάρλοου (17 πόντους), Μπουντούρη (15 πόντους), Κόρφα (12 πόντους), Μακαρά (5 πόντους), Σταυρόπουλο (2 πόντους), Φιλίππου (2 πόντους), Παπαχρόνη και Βαλαβανίδη.

Στο Παλέ, σε ματς κόντρα στην Παρτιζάν, έγινε η απονομή του τροπαίου του πρωταθλήματος, με τον Μπάνε Πρέλεβιτς τότε να λέει πως... "είναι πιο δύσκολο να μένεις πρωταθλητής από το να πάρεις το πρωτάθλημα".

Μπάσκετ

Το Μεγάλο, Φιλερικό Λεξικό του Μπάσκετ

Μεγάλο ερμηνευτικό λεξικό μπάσκετ, από τον Γιάννη Φιλέρη. Τώρα που η μπασκετική χρονιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αξίζει να την παρακολουθήσετε χωρίς να ρωτάτε "τί είπε", "τι λέει", "τι σημαίνει".