Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Πόσοι μπασκετμπολίστες μετακινήθηκαν πέρυσι, πού προτίμησαν να πάνε, πόσοι δεν πληρώθηκαν και πήγαν στα δικαστήρια, ποια χώρα έκανε τη μεγαλύτερη εξαγωγή και σε ποια κατηγορία έδωσε η ΑΕΚ την πρωτιά στην Ελλάδα.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ
EUROKINISSI

Οι δύο κύριες πηγές των στοιχείων για την έκθεση που παρουσίασε η FIΒΑ , για έβδομη χρονιά με αντικείμενο τη Διεθνή Μετανάστευση Καλαθοσφαιριστών, ήταν η database της ίδιας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, με όλες τις διεθνείς μετακινήσεις ανδρών και γυναικών, μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεδομένης της έκδοσης 'Letter of Clearance'. Βάσει αυτής, πριν την αγωνιστική περίοδο 2017-18, έγιναν 8.478 μετακινήσεις που αφορούσαν 7.764 παίκτες.

Η δεύτερη πηγή ήταν η database 16 εκ των κορυφαίων λιγκών μπάσκετ ανδρών, σε όλον τον κόσμο. Επρόκειτο για παίκτες που είχαν παίξει τουλάχιστον μια φορά πέρυσι. Ζητούμενο που αφορούσε 3.747 παίκτες.

" Η ανάλυση μας επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα σημεία: τη σύγκριση μεταξύ γηγενών και ξένων παικτών (βλ. παίκτες που παίζουν σε χώρα διαφορετική από αυτή που αναγράφεται στο διαβατήριο τους), παίκτες της κατηγορίας U21 και την καταγωγή των εισαγώμενων παικτών -συν τη σύγκριση του προφίλ τους με τους γηγενείς αθλητές της χώρας στην οποία αγωνίζονται.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

(ΜΕ ΜΠΛΕ Από Ευρώπη, ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Από Αμερική, Με ΚΙΤΡΙΝΟ Από Ασία, Με ΓΚΡΙ Από Αφρική, ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Από Ωκεανία)

Μειώθηκαν οι τουρνέ των παικτών

Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2010-11, υπήρξε μείωση στις μετακινήσεις και στις δυο κατηγορίες (ανδρών-γυναικών). Ο αριθμός αυτών που άλλαξαν ομάδες είναι πάνω κάτω ο ίδιος, εν τούτοις οι περισσότεροι έμειναν εκεί όπου πήγαν -δεν μετακινήθηκαν πολλάκις μέσα στη σεζόν, κάτι που συνέβαινε την περασμένη επταετία. Έτσι το 77.5% έγινε 91.6%. Δυο σταθμούς έκανε το 7.6%, 3 το 0.7% και 4 το 0.1%.

Ως προς αυτό, έπαιξε ρόλο και η οικονομική πραγματικότητα. Οι σύλλογοι προτίμησαν να συνεχίσουν να 'χουν πίστη στις επιλογές τους, από το να προχωρούν ελαφρά την καρδία σε αλλαγές. Αυτό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό παικτών που έμειναν όπου ήταν (σε χώρες και ομάδες).

Η αύξηση των μετακινήσεων σε άλλη γεωγραφική ζώνη αποδεικνύει πως οι παίκτες δεν διστάζουν να αλλάξουν και ήπειρο, για να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία. Η κύρια 'πηγή' ξένων παρέμεινε η Αμερική.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Για πρώτη φορά, μετά το τελευταίo Lockout στο ΝΒΑ, μειώθηκε ο αριθμός των διεθνών παικτών στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, με εύλογη συνέπεια να αυξηθεί αυτός των Αμερικανών από 368 σε 431 παίκτες. Οι ξένοι μειώθηκαν από 25% σε 20%. Ο τύπος του παίκτη που προτιμήθηκε έμεινε ο ίδιος. Κατά μ.ο. 26.1 χρόνων και ύψους 205.8 εκατ. Εν τω μεταξύ, στο ΝΒΑ draft εμφανίστηκαν λιγότεροι μη Αμερικανοί -κάτω του 50%- και μόλις 4 επιλέχθηκαν στα πρώτα 15 νούμερα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που άλλαξαν ΔΟΥ ήταν 26.7 (περίπου 800 μετακινήσεις αφορούσαν 24χρονους).

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

H αποδημητική ισορροπία παραμένει αρνητική στην Ευρώπη, έχοντας ωστόσο παρουσιάσει πτώση (λιγότεροι αναζητούν αλλού κάθε χρόνο, την τύχη τους). Η Αφρική, η Ασία και η Ωκεανία έχουν τον ίδιο αριθμό εισαγωγών και εξαγωγών. Για την Αμερική τα είπαμε. Να προσθέσουμε ότι οι ΗΠΑ δέχονται πολλούς παίκτες πίσω, αφότου έχουν εξελιχθεί εκτός συνόρων.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι αυτές που συνεχίζουν να εξάγουν αφειδώς ταλέντο. Αυτές της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης, κατά κύριο λόγο εισάγουν, καθώς συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να βελτιωθούν οι τοπικές -εθνικές- λίγκες.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

H Iσπανία είναι στο Νο1 της λίστας "περισσότερες μεταγραφές Αμερικανών παικτών", με 234 πέρυσι, τη στιγμή που την αντίθετη διαδρομή ακολούθησαν 28. Η Αυστραλία είχε 136 εισαγωγές και 29 εξαγωγές από και προς Αμερική, η Γερμανία 123 και 77, η Τουρκία 57 και 48, η Γαλλία 74 και 29, η Ιταλία 62 και 36, η Κίνα 43 και 36, το Ισραήλ 56 και 21 και η Ελλάδα 40 και 15. Το ΤΟΡ10 συμπληρώνει η Ρωσία με 29 εισαγωγές και 22 εξαγωγές.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Η Ισπανία είχε και 7 αφίξεις από Αργεντινή, όπου αγωνίστηκαν 28 Ισπανοί. Γενικά, η καλύτερη ευρωπαϊκή λίγκα μπάσκετ που είναι η ACB συγκροτήθηκε με τους ξένους να αποτελούν το 68.2% του συνόλου, πέρυσι. Είχαν ως μ.ο. χρόνου συμμετοχής τα 16.5''. Η Ελλάδα συστήθηκε με το 54.9% να είναι μη Έλληνες. Είχαν ως μ.ο. συμμετοχής τα 20.2''.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

H Iαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, στις ομάδες του πρωταθλήματος της (28.8) και ακολουθεί η VTB United League με 27.1. Η Ελλάδα είναι στο Νο13, με 26.1, τη στιγμή που ο μ.ο. όλων των λιγκών ήταν 26.4.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Ο μέσος όρος ύψους όλων των εθνικών πρωταθλημάτων ήταν 196.6, με την Αδριατική να 'χει τα πιο ψηλά παιδιά (198.6) και την Ελλάδα βρίσκεται στο 197.9. Για την ιστορία, η πιο ψηλή ομάδα της περασμένης σεζόν ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, με 201.3 κατά μ.ο. Η KK Mega είχε τον πιο μικρό μέσο όρο ηλικίας (22.1), με τη FMP Zeleznik να είναι στο Νο2 (22.3).

Η Ελλάδα είχε μια πρωτιά. Αυτή στον αριθμό παικτών που πάτησαν σε παρκέ.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Από τις 16 κορυφαίες λίγκες του πλανήτη που μπήκαν στο ζύγι, η Ελλάδα ήταν αυτή που χρησιμοποίησε τους περισσότερους παίκτες. Με το μ.ο. όλων των λιγκών να είναι τα 16.1, στην ελληνική μετρήθηκαν 18.6 μπασκετμπολίστες, ανά ομάδα, ενώ κατά μέσο όρο υπεγράφησαν συμβόλαια με 3.1 παίκτες, μέσα στη σεζόν. Η ΑΕΚ με τα Τρίκαλα έχουν το ρεκόρ στα παιδιά που χρησιμοποίησαν (από 22), ενώ ακολούθησαν ο Προμηθέας, που όπως η ιταλική Orlandina και η τουρκική Usak Sportif έπαιξαν με 21 παίκτες.

Οκτώ ήταν οι παίκτες που υπέγραψε μέσα στη σεζόν η γερμανική Ratiopharm Ulm και έτσι δεν βρέθηκαν στο Νο1 της λίστας τα Τρίκαλα (με 7).

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Παρ' ότι υπήρχαν εκπρόσωποι 22 διαφορετικών χωρών και οι οποίοι έπαιζαν για πολλά λεπτά, ανά ματς, οι γηγενείς ήταν πρώτοι στην κατηγορία των σκόρερ, των πόντων ανά λεπτό και το μ.ο. ύψους. Γεγονός που έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με όσα είπε στο Contra.gr o Θανάσης Σκουρτόπουλος , με αφορμή την πρεμιέρα της φετινής Basket League και τη σημασία των Ελλήνων παικτών που αναδείχθηκαν πέρυσι, μέσω αυτής.

Kαι πάμε στους εκπροσώπους παικτών

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Οι πρώτες άδειες της FIBA που προορίζονταν για εκπροσώπους παικτών, βγήκαν το 2007. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ ατζέντηδων, καθώς 546 ήταν στη λίστα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, δηλαδή 40 περισσότεροι από το προηγούμενο ρεκόρ της σεζόν 2013-14. Αυτοί εκπροσωπούν 10.518 παίκτες, βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν στο site της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η Ελλάδα έχει 25 certified agents και είναι στην 5η λίστα, της οποίας ηγείται η Αμερική (φευ) με 174.

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο: 188 υποθέσεις οδηγήθηκαν στο ανεξάρτητο διαιτητικό δικαστήριο επίλυσης οικονομικών διαφορών του μπάσκετ, γνωστό ως ΒΑΤ (Basketball Arbitral Tribunal). Αυτός ο αριθμός ήταν ρεκόρ και με μεγάλη αύξηση, από το προηγούμενο (150, το 2015). Ο μέσος όρος των χρημάτων αυτών των 188 υποθέσεων ήταν 80.024 ευρώ. Ουδεμία σχέση με τα 556.157 ευρώ του μέσου όρου του 2007 (των 2 υποθέσεων).

Πόσο ταξίδεψαν πέρυσι οι 'μετανάστες' του μπάσκετ

Οι 74 υποθέσεις που οδηγήθηκαν στο ΒΑΤ (άρα παίκτης ή προπονητής ζητούσε χρήματα που αναγράφονταν σε υπογεγραμμένο συμβόλαιο και δεν τα είχε λάβει) ήταν από την Ελλάδα. Στο Νο1 βρέθηκε η Τουρκία με 259 υποθέσεις.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK