Το μορατόριουμ, η ικανοποίηση και ο Ρήγας

Ο διευθυντής του Contra.gr, Παντελής Βλαχόπουλος, αποκαλύπτει τις κινήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ενόψει του νέου πρωταθλήματος. Το μορατόριουμ των "πράσινων", το σχέδιο του στρατηγού Μπαλτάκου, το παρελθόν με τον Παύλο και η απάντηση που δεν ήρθε από τους Αγγελόπουλους. Διαβάστε επίσης για τις δραματικές αλλαγές στη διαιτησία. Η επίσκεψη του Κώστα Ρήγα στο γραφείο του "άσπονδου" φίλου του Γιώργου Βασιλακόπουλου, οι αλλαγές που ικανοποιούν τους "ερυθρόλευκους" και η στάση αναμονής του Παναθηναϊκού.

Το μορατόριουμ, η ικανοποίηση και ο Ρήγας
Παναθηναϊκός Ολυμπιακός

Θεωρητικά, η δημόσια τοποθέτηση του Παναθηναϊκού στη διάρκεια της κλήρωσης των αγώνων τηςBasketLeagueαποτελεί την αφετηρία μιας νέας εποχής στο ελληνικό μπάσκετ: Την εποχή του μορατόριουμ μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων. Θεωρητικά πάντοτε… Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Τάκης Τριαντόπουλος, ξέφυγε από την… πεπατημένη των δηλώσεων που πυροδοτούσαν "κρίσεις" και εντάσεις και ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις κληρώσεις των προηγούμενων ετών. Φυσικά, δεν εξέφρασε προσωπικές του απόψεις αλλά μια καλά μελετημένη θέση της ΚΑΕ. Μάλιστα δημιούργησε έκπληξη η παρουσία του γιατί παρά το γεγονός ότι αποτελεί άτομο που κινείται στον πολύ στενό πυρήνα συνεργατών του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει την οικονομική διαχείριση ενός σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων του οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες.

Το σχέδιο του "στρατηγού" Μπαλτάκου

Η αναγγελία ενός μορατόριουμ από την πλευρά του Παναθηναϊκού που μάλιστα συνοδεύτηκε από μια δημόσια συγγνώμη είναι μέρος ενός καλά μελετημένου σχεδίου, του οποίου ο εμπνευστής βρισκόταν στην αίθουσα αλλά μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, τις δηλώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις όπως συνηθίζει σε όλη περίπου τη ζωή του. Ο νομικός σύμβουλος του Παναθηναϊκού Τάκης Μπαλτάκος, γνωστός και από την ταραχώδη θητεία του σαν γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι αυτός που έχει χαράξει τη συγκεκριμένη γραμμή. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε στα κοινά της ΚΑΕ πριν από μερικούς μήνες είναι ελάχιστες οι δημόσιες τοποθετήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ακόμη λιγότερες οι δημόσιες εμφανίσεις του. Δεν είναι, επίσης καθόλου τυχαίο, ότι δεν εμφανίσθηκε στην κλήρωση κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού. Ο Μπαλτάκος, μετρ των ελιγμών και των κινήσεων στρατηγικής επιχειρεί με τη συγκεκριμένη τακτική να πετύχει διττό στόχο: Αφενός να αλλάξει το δημόσιο προφίλ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που έχει δεχτεί ισχυρά χτυπήματα με τις διαδοχικές τιμωρίες αλλά και τις κατά καιρούς εκρηκτικές δημόσιες εμφανίσεις του.

Με απλά λόγια: Τέλος η εποχή που ο Παναθηναϊκός, μέσω του ιδιοκτήτη του, "χτυπούσε άτακτα πάνω σε μαχαίρια". Από εδώ και πέρα όλα θα γίνονται με βάση σχεδίου και τακτική ανάλογη "πολεμικών επιχειρήσεων", στις οποίες έχει αδυναμία ο διακεκριμένος νομικός. Άλλωστε εδώ και 20 χρόνια αρθρογραφεί επωνύμως σε διάφορα περιοδικά που έχουν να κάνουν με στρατιωτικά θέματα, εξωτερική πολιτική και πολεμικές επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο κομμάτι της στρατηγικής του δεν είναι πρωτόγνωρο.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι και την πρώτη εποχή της ενασχόλησης του με τον Παναθηναϊκό, πίσω στη δεκαετία του ’90, ήταν αυτός που είχε πείσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο να σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις, τις δηλώσεις αλλά και την καθημερινή τριβή με τους μπασκετικούς δημοσιογράφους. Και δεν είναι επίσης τυχαίο ότι κάπου εκεί ξεκίνησε και η εποχή της μπασκετικής κυριαρχίας του Παναθηναϊκού. Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης έχει να κάνει με το αντίπαλο δέος. Η τακτική των Αγγελόπουλων είναι δεδομένη. Πόλεμος μέχρις εσχάτων με σειρά δημόσιων καταγγελιών και προσφυγών στη δικαιοσύνη. Γεγονός που οδήγησε σε διαδοχικές τιμωρίες της ΚΑΕ και του ιδιοκτήτη της. Ο Μπαλτάκος δεν ήταν και δεν θα γίνει άνθρωπος των δημόσιων αντιπαραθέσεων και με την τοποθέτηση της ΚΑΕ ελπίζει ότι θα στερήσει από τους αντιπάλους του ένα μεγάλο όπλο. Με την κήρυξη ενός άτυπου μορατόριουμ θεωρεί ότι είναι δύσκολο πλέον στους Αγγελόπουλους να ξεκινήσουν πρώτοι ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης αφού θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την δημιουργία κακού κλίματος. Παράλληλα, για ένα άνθρωπο που έχει μάθει να λειτουργεί και να κινείται πολύ μακριά από τον τύπο, τους δημοσιογράφους και την συνεχή έκθεση στη δημοσιότητα οι χειρισμοί θα είναι πιο εύκολοι. Φυσικά, οι Αγγελόπουλοι δεν είναι πλέον ανυποψίαστοι, ούτε οι ίδιοι με αυτούς που ανέλαβαν την ΚΑΕ πριν από δέκα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγαν τεχνηέντως μετά την τοποθέτηση του Τριαντόπουλου και φάνηκαν διστακτικοί στο να αποδεχθούν δημόσια τη… χείρα φιλίας. Ίσως γιατί ήξεραν και αντιλήφθηκαν ότι είναι ένα πολλαπλό τρικ από την αντίπαλη πλευρά. Τρικ με επικοινωνιακά και όχι μόνο οφέλη.

Δραματικές αλλαγές στη διαιτησία

Την ίδια περίπου στιγμή που συνέβαιναν όλα αυτά στο μουσείο Μπενάκη που φιλοξένησε την κλήρωση στα γραφεία της ΕΟΚ στο Μαρούσι λαμβάνονταν αποφάσεις που θα επηρεάσουν επίσης το τοπίο στην αντιπαράθεση των δύο ομάδων. Θα περίμενε κάποιος ότι οι πρώτες αποφάσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα αφορούσαν την εθνική ομάδα. Αντ΄αυτού ο Βασιλακόπουλος πέρασε την πρώτη μέρα στο γραφείο με βασικό του μέλημα τη… διαιτησία. Και ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε δεν ήταν ο… Φώτης Κατσικάρης αλλά ο... Κώστας Ρήγας. Παρότι το ραντεβού έγινε πολύ νωρίς το πρωί η παρουσία του Ρήγα στα γραφεία της ΕΟΚ δημιούργησε τεράστια αίσθηση για ένα απλό λόγο. Εδώ και 15 περίπου χρόνια θεωρείται "άσπονδος φίλος" του Βασιλακόπουλου που οτιδήποτε είχε μικρή ή μεγάλη σχέση με την Ευρωλίγκα το αποδοκίμαζε δημόσια!

Ο υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας ήταν περίπου… ανεπιθύμητος στους κύκλους της ΕΟΚ και του προέδρου της. Μοναδική ίσως εξαίρεση ήταν το διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ του 2005. Διοργάνωση στην οποία σφύριξαν για πρώτη φορά σε αγώνες της ΦΙΜΠΑ και διαιτητές της Ευρωλίγκας. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ξέρουν ότι η συνδρομή του Ρήγα στην καλή πορεία της εθνικής ήταν τεράστια και δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στο Βελιγράδι. Η εθνική σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης είχε εξαιρετικές διαιτησίες και ο Ρήγας αποτελούσε την εγγύηση ότι δεν θα αδικηθεί! Αμέσως μετά τη διοργάνωση και για άγνωστους λόγους οι σχέσεις Βασιλακόπουλου- Ρήγα πήραν την κάτω βόλτα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι όπως συνήθως ο πρόεδρος της ΕΟΚ "ξέχασε" κάποιες συμφωνίες με τον Ρήγα που αφορούσαν στην παρουσία του σε εσωτερικά πόστα της διαιτησίας.

Ο Ρήγας εδώ και μερικούς μήνες δεν είναι πλέον υπεύθυνος διαιτησίας της Ευρωλίγκας και δεν ανήκε στο στρατόπεδο που αντιπαθεί ο Βασιλακόπουλος που έχει σχεδόν εμμονική σχέση με τα διαιτητικά θέματα. Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνάντηση με τον Ρήγα του έδωσε την υπόσχεση ότι σύντομα θα είναι μέλος της ΚΕΔ και ότι εκτός Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας θα βρεθεί ο Νίκος Ζαβλανός, ορκισμένος αντίπαλος του Ρήγα! Η εμπλοκή του Ρήγα σε μια επιτροπή διαιτησίας που λειτουργεί εντός της ΕΟΚ εξασφαλίζει στον Βασιλακόπουλο διπλό κέρδος. Θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του σε διαιτητικά θέματα και φυσικά ο κατάλληλος άνθρωπος κάθε καλοκαίρι ώστε να υπάρχει θωράκιση της εθνικής. Του προσφέρει όμως και μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Αν η… "έξωση" του Ζαβλανού από την ΚΕΔ συνοδευτεί με την παράλληλη απομάκρυνση του Κώστα Κορομηλά φεύγουν από την επιτροπή τα δύο μέλη της που αποτελούσαν εδώ και χρόνια "κόκκινα πανιά" για τον Ολυμπιακό!

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία επίσημη επαφή ανθρώπων του Ολυμπιακού με τον Βασιλακόπουλο πριν από μερικά χρόνια το μοναδικό αίτημα που είχαν θέσει οι άνθρωποι της ερυθρόλευκης ΚΑΕ στον Βασιλακόπουλο ήταν η απομάκρυνση των Ζαβλανού-Κορομηλά. Λέγεται ότι ενώ τους είχε δώσει τη σχετική υπόσχεση στην πορεία υπαναχώρησε κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το Φάληρο! Ο Ρήγας θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ολυμπιακού, αφού οι Αγγελόπουλοι δεν είχαν ποτέ παράπονα από τη διαιτησία στην Ευρωλίγκα σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αντίθετα, αποτέλεσε με αφετηρία την περιπετειώδη σειρά αγώνων με τη Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ του 2011 στόχο των παραπόνων του Παναθηναϊκού. Η κίνηση του Βασιλακόπουλου μπορεί να ερμηνευτεί και ως κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά του Ολυμπιακού ειδικά αν όπως ακούγεται αντικαταστήσει και τρίτο μέλος της επιτροπής, τον επί 15ετία πρόεδρο της Στέλιο Συμεωνίδη! Στην ουσία, θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του Ολυμπιακού και παράλληλα θα δημιουργήσει και μια ισχυρή ομάδα διαιτητικών παραγόντων εντός της ΕΟΚ με τα παράλληλα οφέλη για την εθνική ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρήγας που εμφανίσθηκε μερικές ώρες αργότερα στο μουσείο Μπενάκη για την κλήρωση απάντησε στο πείραγμα δημοσιογράφου με μια… αποκάλυψη που δεν αντιλήφθηκε κανείς από τους παρευρισκόμενους αφού δεν είχε διαρρεύσει η συνάντηση με τον Βασιλακόπουλο. "Τώρα που έφυγες από την Ευρωλίγκα, ελληνική ομάδα θα ξαναπάρει τίτλο το… 2115", του είπε δημοσιογράφος και ο Ρήγας απάντησε γελώντας: "Ναι, αλλά τώρα θα κερδίζει τίτλους η εθνική Ελλάδας"!

Στην εξίσωση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μπει ο Παναθηναϊκός. Είναι όντως μια αλλαγή ισορροπιών, μια κίνηση για την οποία οι άνθρωποι του είναι ενημερωμένοι και θα σημάνει ένα ακόμη μορατόριουμ και η σύναψη ειρήνης με τον Ρήγα μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αλλά θα το δείξει ο χρόνος.Γίνεται αντιληπτό ότι λίγο πριν το ξεκίνημα της νέας σεζόν οι παίκτες έχουν τοποθετηθεί στη σκακιέρα του παρασκηνίου και οι κινήσεις γίνονται με ακρίβεια και μαεστρικό τρόπο. Τι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες; Μόνο το τερτίπι της κλήρωσης που έβγαλε δεύτερο ντέρμπι μέσα στον Οκτώβριο. Με δύο αγώνες Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού σε ένα δεκαήμερο η ατμόσφαιρα θα θυμίζει περισσότερο… πλέι οφ παρά αγώνες στο ξεκίνημα μιας καινούργιας σεζόν. Και όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να αντέξουν σε βάθος χρόνου αλλά μπορεί να διαλυθούν μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Παντελής Βλαχόπουλος: Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Βασίλης Σπανούλης

News 24/7

24MEDIA NETWORK