Το πιο Κουφό διπλό: 10 σημειώσεις από τη 18η αγωνιστική

Το αποτέλεσμα που μπέρδεψε την κατάσταση στην ουρά της βαθμολογίας, ο Χρυσικόπουλος που νίκησε τον εαυτό του, τα 50+1 ριμπάουντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η διπλή άμυνα του Μιλουτίνοφ.

Το πιο Κουφό διπλό: 10 σημειώσεις από τη 18η αγωνιστική
EUROKINISSI

Εβδομάδα ντέρμπι (στο ΣΕΦ) αυτή που 'τρέχει' την Καθαροδευτέρα. Ένα ντέρμπι του οποίου, με τα τωρινά δεδομένα, οι πιθανότητες διεξαγωγής είναι πολύ λιγότερες απ' αυτές που συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να προκριθούν μαζί στα πλέι οφ της Euroleague οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Οι άνθρωποι της ΕΟΚ - ΚΕΔ προτιμούν να πετούν... χαρταετό, παρά ν' ασχολούνται πώς θα λυθεί ένα μείζον ζήτημα για το ελληνικό πρωτάθλημα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από την Κυριακή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα είναι, χωρίς αμφισβήτησης, ο κάτοχος της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, οδεύοντας -με μαθηματική ακρίβεια- για το 26-0. Όπως πέρυσι.

Αυτά που εξακολουθούν ν' αμφισβητούνται είναι...

α) η σύνθεση της τετράδας, με την πληρέστερη ΑΕΚ να κρατά το πλεονέκτημα, αλλά τον ΠΑΟΚ να διαθέτει... Χρυσικόπουλο και τον Προμηθέα τα κότσια ν' αντέχει στα δύσκολα, τη στιγμή που εκκρεμεί η τιμωρία του Ολυμπιακού.

β) η δυάδα της ουράς, αφού το απρόσμενο διπλό του Κολοσσού ανέτρεψε το status και η απόδοση του Ρεθύμνου ανησυχούν έντονα Κύμη, Πανιώνιο και Λαύριο.

Μέχρι τότε ας δούμε τι έμεινε από τα 7 παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής:

10.

Τα καλά λόγια για τον Χολαργό περισσεύουν σε κάθε αγωνιστική. Το γεγονός πως κόντραρε τη φορμαρισμένη ΑΕΚ ήταν άλλο ένα παράσημο. Του λείπει όμως η δημιουργία κι αυτό είναι ένα άλυτο πρόβλημα που μετά τα μέσα της σεζόν μοιάζει αδύνατο να διορθωθεί. Μόνο 13 τελικές πάσες είχε το Σάββατο, λίγο πάνω από το μέσο όρο των 12.4! Πρόκειται για τον μικρότερο μέσο όρο ασίστ στο πρωτάθλημα.

9.

Το Περιστέρι είχε κερδίσει όλα τα παιχνίδια που οδηγήθηκαν σε οριακές καταστάσεις και κρίθηκαν στον πόντο. Κάποιο θα έχανε στο φινάλε η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, που ούτως άλλως διάγει περίοδο κάμψης. Το αντίδοτο ανήκε στον Ήφαιστο, αφού ο Βασιλόπουλος αστόχησε στο τρίποντο 5'' πριν από τη λήξη του αγώνα.

8.

BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI

Με 6 νίκες ήδη ο Άρης να μπλέξει δεν κινδυνεύει, αφού την ισοβαθμία με τον ουραγό Κολοσσό την έχει, όπως και με τον Πανιώνιο. Επειδή όμως ακολουθεί πρόγραμμα βαρβάτο απέναντι σε Περιστέρι - ΠΑΟΚ - ΑΕΚ - Προμηθέα, χάνοντας από τον Κολοσσό πέταξε (οριστικά μάλλον) την ευκαιρία να κυνηγήσει το Χολαργό και να προλάβει τα πλέι οφ. Θα είναι μάλιστα η δεύτερη σερί σεζόν που δεν θα τα καταφέρει, όταν από το 2002-03 ως το 2015-16 βρισκόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα. Σημεία των καιρών!

7.

Ο Προμηθέας αντιπαρήλθε την κούραση και νίκησε το Ρέθυμνο στην παράταση, αλλά το γεγονός πως Σαλούστρος, Κασελάκης και Λίποβι φορτώθηκαν με 33+ λεπτά συμμετοχής δεν ήταν καλός οιωνός ενόψει του δεύτερου αγώνα με την Τενερίφη και την προάσπιση του +12. Μάντης κακών δεν θέλουμε να γίνουμε πριν από το ταξίδι στα Κανάρια Νησιά, αλλά...

6.

BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINIISSI)
BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINIISSI) EUROKINISSI

Ο Αντουέιν Γουίγκινς δεν είναι της κλάσης των συγγενών του - του θείου του Μίτσελ και του ξάδερφου Άντριου. Παρόλα αυτά οι εμφανίσεις του στο πρώτο μισό της σεζόν με τον Ήφαιστο απείχαν από την εικόνα του παίκτη που είχαμε αφήσει στο Λαύριο. Ο Γουίγκινς των αγώνων του β' γύρου αγγίζει το ταβάνι του. Από τους 4.3 πόντους έφτασε στους 11, με 11/12 δίποντα και 5/10 τρίποντα, και στα 5.5 ριμπάουντ λειτουργώντας καταλυτικά στις 3 νίκες των νησιωτών σε 4 παιχνίδια. Με τελευταία το 77-73 επί του Περιστερίου.

5.

Του Χάουαρντ Σαν-Ρος η στατιστική εικόνα δεν θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Άλλος ένας αναλώσιμος ξένος θα πεις του ελληνικού πρωταθλήματος. Αδίκως. Γιατί ο σχεδόν δίμετρος 28χρονος Κουβανός της ΑΕΚ αποτελεί το συνδετικό κρίκο άμυνας-επίθεσης, τον μετρονόμο ενός καλοκουρδισμένου συνόλου. Απέναντι στο Χολαργό είχε 5 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Πολυσύνθετος, αν μη τι άλλο.

4.

BASKET LEAGUE / ΛΑΥΡΙΟ -  ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΛΑΥΡΙΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από το άνετο διπλό στην Ποντγκόριτσα στην πολύ σκληρή μάχη με το (καλύτερο ever) Λαύριο στην ανατολική Αττική για το πλασματικό 81-76, πριν καν συμπληρωθούν τρεις ημέρες. Κοινή συνισταμένη; Η απόδοση του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όχι για τους 7 πόντους, αλλά κυρίως για την καθοριστικές άμυνες στον Λαμπ και στον Κακλαμανάκη που επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να ορίσει την τύχη του και να γλιτώσει μια απρόσμενη απώλεια. Ο Σέρβος σέντερ χρειάστηκε να μείνει 32'23'' στο παρκέ, γιατί άλλο ψηλό ο Μπλατ δεν εμπιστεύεται για το '5'.

3.

Από το 96-71 επί του Πανιωνίου ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έχει λόγο να κρατήσει κάτι περισσότερο από τα 51 ριμπάουντ, τα 16 εκ των οποίων επιθετικά. Πολύ πάνω από το μέσο όρο των 37 και των 10.8 ανά αγώνα πριν απ' ό,τι συνέβη την Κυριακή. Στον Γιώργο Παπαγιάννη των 16 πόντων με 7 ριμπάουντ είχαμε αναφερθεί ήδη.

2.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΚΥΜΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΚΥΜΗ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ιστορία του Λίνου Χρυσικόπουλου είναι γνωστή. Με σπουδαία σωματικά προσόντα για την ηλικία του και προοπτικές να φτάσει πολύ ψηλά, η φήμη του είχε ήδη ταξιδέψει ως τις ΗΠΑ. Στα 19 του έφυγε για την Ιταλία (Μπιέλα) βρίσκοντας πολύ νωρίς ένα σούπερ συμβόλαιο, αλλά η διετία του στο Πιεμόντε τον πήγε πίσω. Ούτε η πρώτη θητεία του στον ΠΑΟΚ εξελίχθηκε ιδανικά, αφού η μέση του δεν άντεχε τις πιέσεις. Αναγκάστηκε να πέσει επίπεδο και ν' αρχίσει ξανά από τα χαμηλά (ΚΑΟΔ, Νέα Κηφισιά) ανεβαίνοντας τη δική του ανηφόρα. Μέχρι τους 29 πόντους του Σαββάτου (10/13 δίποντα, 3/5 τρίποντα) σε 28 λεπτά συμμετοχής. Carreer high για τον 26χρονο πια Κερκυραίο φόργουορντ, που δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στον εαυτό.

1.

Το έψαχνε καιρό ένα τέτοιο μεγάλο διπλό ο Κολοσσός, το πρώτο του στη σεζόν, έχοντας αγγίξει τις νίκες σε Πάτρα και Περιστέρι. Το... αδιάκοπο σκάψιμο για τον θησαυρό έφερε στην επιφάνεια το 81-75 επί του Άρη στο Παλέ, με ανατροπή από το 51-34 του 23'. Γράφαμε χαρακτηριστικά την προηγούμενη εβδομάδα πως " ομάδα του Στέργιου Κουφού με 18.75% στο τρίποντο δεν μπορεί να 'επιβιώσει' σ' έναν αδυσώπητο αγώνα για παραμονή στην κατηγορία". Για δεύτερο παιχνίδι με τον Έλληνα κόουτς στον πάγκο τους οι 'θαλασσί' τέλειωσαν περισσότερες επιθέσεις πίσω από τη γραμμή των 6μ75 (29 έναντι 27), αλλά τα 6 εύστοχα έγιναν 14 (τα 6/8 από τον Τσούπκοβιτς) και η διαφοροποίηση στην τακτική έπιασε τόπο. Πλέον η ομάδα της Ρόδου θα παίξει τα ρέστα της με Λαύριο, Πανιώνιο και Ρέθυμνο ως τις 10 Απριλίου, έχοντας ανάγκη τουλάχιστον 2 νίκες και ει δυνατόν την κάλυψη του -4 και του -8 από τους αγώνες του α' γύρου. Ποντάροντας στο τρίποντο που δεν είχε!

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK