48 χρόνια μετά τον θρίαμβο της "βασίλισσας"

4 Απριλίου 1968. Μία ημερομηνία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων φιλάθλων και δη αυτών της ΑΕΚ αφού η "Ενωση" έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, επικρατώντας με 89-82 της Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

48 χρόνια μετά τον θρίαμβο της "βασίλισσας"

Ποιος να το φανταζόταν ότι το φινάλε εκείνης της βραδιάς, 4 Απριλίου 1968, σαν σήμερα δηλαδή, θα έμενε χαραγμένο στις μνήμες όλων μας, καθώς επρόκειτο για την πρώτη ελληνική επιτυχία σε ομαδικό άθλημα στην Ευρώπη.

48 χρόνια μετά τον θρίαμβο της "βασίλισσας"

Οι παίκτες του Νίκου Μήλα ανάγκασαν 80.000 ανθρώπους να κατηφορίσουν προς το Καλλιμάρμαρο στάδιο, το οποίο φιλοξένησε εκείνον τον αλησμόνητο τελικό και τους αποζημίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η παρέα των Αμερικάνου, Τρόντζου, Ζούπα και των υπολοίπων επτά Ελλήνων παικτών, έριξε "στο καναβάτσο" ένα από τα μεγαθήρια της εποχής στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα κι εμείς οι νεότεροι έχουμε να θυμόμαστε την ανατριχιαστική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου ο οποίος με τρεμάμενη φωνή είχε μεταμορφωθεί στα μάτια και την ψυχή όλων όσων δεν μπόρεσαν να βρίσκονται εκείνο το "μαγικό" βράδυ στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

48 χρόνια μετά τον θρίαμβο της "βασίλισσας"

Οι 89 πόντοι του θριάμβου: Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK