Φλεβαράκης: "To ’87 δεν έβρισκες παίκτη σαν τον Φάνη"

Ο Κώστας Φλεβαράκης μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την εμπειρία του στο ΝΒΑ, τις διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού μπάσκετ αλλά και την "χρυσή γενιά" του 1987.

Φλεβαράκης: "To ’87 δεν έβρισκες παίκτη σαν τον Φάνη"
Φλεβαράκης τρίκαλα

Ο Κώστας Φλεβαράκης είναι από τους λίγους αυτούς προνομιούχους που ξέρουν τι συνέβαινε στους πρωταθλητές του ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αφού είχε βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ομάδας στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει.

Απολύτως λογικά, είναι ο πλέον κατάλληλος για να περιγράψει το τι συνέβαινε στους Ουόριορς. Και αυτό έκανε μιλώντας στον Sport24 Radio 103,3, μιλώντας για τους σταρ των πρωταθλητών του ΝΒΑ, αλλά και για την Εθνική Ελλάδος του 1987 και τους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League.

Αναλυτικά οι δηλω΄σεις του:

Για τις εντυπώσεις του για τον τελικό του ΝΒΑ: "Είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι σε κάθε βήμα μαζί με τους Oυόριορς. Από τα βίντεο και τις προπονήσεις μέχρι και τις υποχρεώσεις εκτός γηπέδου. Όπως καταλαβαίνεις είναι μια καλή ευκαιρία να δεις και τον χαρακτήρα των παιδιών άλλα και τον τρόπο δουλειάς τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι υπάρχει εξαιρετικό κλίμα. Οι παίκτες χαίρονται να είναι μαζί, να δουλεύουν, να αστειεύονται, να περνούν πολλές ώρες μαζί και γενικά δεν δίνουν την εντύπωση ενός παίκτη απόμακρου που θα απαξιώσει τον συμπαίκτη του".

Για τη νοοτροπία που έχουν οι παίκτες των Oυόριορς: "Η νοοτροπία τους είναι ότι τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Βέβαια δεν έχουν να αποδείξουν κάτι και αυτό είναι ένα υπέρ τους. Σε κάποιους το μόνο που έλειπε είναι αυτό το δαχτυλίδι (σ.σ πρωτάθλημα). Νομίζω ότι με την παρουσία του προπονητικού τιμ, που ήταν το κατάλληλο, βρέθηκε η συνταγή γι” αυτό που είδαμε στο παρκέ".

Για το αν είχε πέρυσι επαφές με τον Κερ: "Έχω πολύ καλές σχέσεις. Ήμουν φιλοξενούμενος τους. Δεν είναι πρώτη φορά που βοηθάω μια ομάδα NBA καθώς έχω συνεργαστεί και με άλλες. Η διαφορά είναι ότι αυτή η ομάδα είχε ταλέντο και καλύτερο κλίμα. Όλη η σεζόν ήταν η απόδειξη ότι δεν θέλει ο καθένας μια μπάλα μόνος του, όπως όλοι έλεγαν στην αρχή".

Για το πως συνυπήρχαν όλοι αυτοί οι παίκτες μαζί: "Όλη η σεζόν ήταν η απόδειξη ότι δεν ήθελε ο καθένας μια μπάλα μόνος του. Ήταν κάτι πλήρως αποδεκτό από όλους το ποιος θα πάρει τις επιθέσεις και όλοι το καταλάβαιναν. Στην αρχή ο Ντουράντ ήθελε το χρόνο του, όπως είναι και λογικό. Του το ζήτησε και ο Άνταμς, αλλά αυτό είναι θέμα προσαρμογής. Ο στόχος φέτος ήταν ξεκάθαρος. Έπρεπε να γίνει μια ομάδα που θα είναι έτοιμη για τα πλέι οφ και όχι για την κανονική περίοδο".

Για αυτά που έχει ακούσει από τους παίκτες των Ουόριορς: "Είναι κάποια πράγματα που δεν λέγονται (σ.σ γέλια). Αισθάνονταν πάντως και πέρυσι και φέτος ότι είναι καλύτεροι από το Κλίβερλαντ, αυτό θα σου πω. Θεωρούσαν ότι ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους. Είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο, αλλά νομίζω ότι οι παίκτες δεν το έλεγαν με ύφος υπεροπτικό, άπλα το πίστευαν. Αυτό φάνηκε και στο παρκέ. Η διάφορα των ομάδων πέρα από το ταλέντο είναι ότι συνδυάζει και το κλίμα στα αποδυτήρια. Αυτό το στοιχείο είναι σπάνιο στην Ευρώπη, ειδικά όταν έχεις τόσες προσωπικότητες. Ο μεγάλος παίκτης φαίνεται, όταν μπορεί να βάλει τον εαυτό κάτω από το σύνολο και να δεχτεί ότι θα είναι επιτυχημένος μόνο όταν κερδίσει η ομάδα του".

Για το αν στην Ευρώπη είμαστε πίσω από το ΝΒΑ:" Στο μάρκετινγκ δεν το συζητάμε, οι διαφορές είναι χαώδεις. Μιλάμε για ένα διαφορετικό άθλημα με άλλους κανονισμούς. Μέχρι και ο Αντετοκούμπο είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει αυτά που κάνει στο ΝΒΑ από ότι την Ευρώπη. Η προσαρμογή προπονητή είναι ένα ζήτημα. Σίγουρα ένας προπονητής άμα δώσει τις οδηγίες, που θα τις έχει φιλτράρει μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του".

Για το αν οι Ουόριος επαναφέρουν το επιθετικό παιχνίδι στο ΝΒΑ: "Το κλειδί είναι η ομάδα να παίζει πάντα αυτό που ξέρει να παίζει. Όταν έχεις τόσο επιθετικό ταλέντο δεν πρέπει να τους βάλεις σε άλλα καλούπια. Έχουν χημεία. Υπάρχουν και οι παίκτες που είναι υπεύθυνη στο αμυντικό πλάνο και οι λεγόμενη “αστέρες” για το επιθετικό. Βέβαια όλοι οι παίκτες μπορούν να αμυνθούν σωστά".

Για τον Κέβιν Ντουράντ: "Είναι λογικό να επιτίθεται παραπάνω. Αυτό γίνεται από συγκεκριμένους παίκτες, που μέσα από το ρυθμό τους, μπορούν να βγάλουν το ταλέντο τους και η ομάδα να κερδίσει το παιχνίδι. Σε βάθος χρόνου αυτή η προσέγγιση, αποδείχτηκε ότι δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη ομάδα. Αμα έβλεπες τον Κάρι και τον Ντουράντ και εντός και εκτός γηπέδου θα έβλεπες ότι έχουν την τελεία σχέση".

Για το αν βλέπει αυτοκρατορία των Ουόριορς: "Εμάς μπορεί να μας αρέσουν κάποιες ομάδες, όπως το Σαν Αντόνιο, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη. Είναι μια ομάδα που όντως θέλεις να την δεις. Παίζει πιο κοντά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και γι αυτό μας αρέσει και εμάς τόσο. Βέβαια είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να πάρει μια ομάδα τα σκήπτρα από τους Ουόριορς".

Για το αν βγαίνουν πλέον παίκτες από τα κολέγια ή οι Αμερικάνοι κάνουν στροφή προς το Ευρωπαϊκό μπάσκετ: "Ισχύουν όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει αυτά τα χρόνια άλματα στην εικόνα τους. Νομίζω πριν από 10 – 15 χρόνια στο ΝΒΑ παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα μπορούσαν να παίξουν. Υπάρχει ξεκάθαρος αθλητικός προσανατολισμός στην Ευρώπη. Είναι μια διαρκής μάχη που βασίζεται με σειρά στην τακτική στον ρυθμό και μετά στην αθλητικότητα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στο ΝΒΑ τώρα. Προσπαθούν να έχουν ισορροπία αλλά στην Αμερική βγαίνουν κάτι παιδιά που είναι πραγματικοί αθλητές, και αν δεν τους αξιοποιήσεις αυτό το προσόν θα είναι εις βάρος σου".

Για το αν θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να ανοίξουν την αγορά στην Ευρώπη για τους Έλληνες προπονητές:"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όποιον Έλληνα έχουν στο επιτελείο, τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό και προσπαθούν και αυτοί να μάθουν από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τους Έλληνες τους σέβονται πολύ".

Για το που βρισκόταν όταν η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Ευρωπαϊκό 1987: "Τελείωνα το λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να περιμένει μια τέτοια εξέλιξη πριν ξεκινήσουν οι νίκες. Όπως δεν μπορούσε να περιμένει κάνεις το Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο. Έτσι ήταν και το 1987 δεν το περίμενε κανείς. Φυσικά είναι και της ΑΕΚ το ’68 ένα από τα πιο αναπάντεχα για να τα πιστέψει κάποιος".

Για τον παίκτη που υποστήριζε πιο πολύ από την χρυσή γενιά του 1987: "Πάντα μου άρεσαν οι παίκτες που θα έχουν χημεία με τους συμπαίκτες τους και θα κάνουν και άλλες δουλείες στο παρκέ. Το μεγαλείο του Γκάλη δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε. Είναι αδιαμφισβήτητο. Ο Φάνης ήταν ο συνδετικός κρίκος της άμυνας και της επίθεσης. Εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο να βρεις τέτοιο παίκτη".

Για το ποιους πιστεύει ότι είναι καλύτεροι προπονητές: "Είναι υποκειμενικό. Εγώ θα πω έναν που έχω συνεργαστεί. Τον Σκάιλς".

Για το αν ο Ομπράντοβιτς θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο NBA: "Είναι δύσκολο για τον Ομπράντοβιτς, γιατί έχει συνηθίσει να παίζει στην Ευρώπη και μπορεί να μην λειτουργήσει εύκολα και σωστά. Ίσως θα του είναι δύσκολο να μεταφέρει σε έναν Αμερικάνο παίκτη την οπτική του και τις τακτικές του γιατί αυτοί έχουν μάθει να είναι ελεύθεροι. Και η συμπεριφορά του Ζέλικο θα είναι σίγουρα διαφορετική".

Για τον προπονητή των Ουόριορς Κερ: "Ο Κερ είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, και αυτό το βλέπουν οι παίκτες. Είναι πιο σημαντικό το πως θα διαχειριστεί τον παίκτη ο προπονητής πάρα το πως θα διαχειριστεί το αγωνιστικό κομμάτι. Σε αυτό το κομμάτι ο Κερ είναι ο πιο επιτυχημένος. Οι παίκτες θέλουν την ελευθερία και αυτός ο τεχνικός τους τη δίνει. Με πολύ μικρή παρέμβαση και στην προπόνηση. Τους αφήνει να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Δεν ξέρω αν ένας προπονητής με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα μπορούσε να είχε τα ίδια αποτελέσματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το στοιχείο που έχει ο Κερ για τις ομάδες της Αμερικής".

Για το αν θα γυρίσει στην Αμερική και στους Ουόριος: "Όλα αυτά τα χρόνια είμαι σε ομάδα στην Αμερική. Τώρα η προτεραιότητα είναι άλλη. Μετά το πέρασμα από την ΑΕΚ, το Μιλγουόκι και το Τορόντο, που ήταν μεγάλη εμπειρία, κατάλαβα ότι όποτε θέλω, μπορώ να είμαι στην Αμερική".

Για το πόσο σημαντικό είναι για έναν προπονητή να διευρύνει της γνώσεις του στην προπονητική: "Πρέπει η δουλειά μας συνέχεια να ανανεώνεται και να προσαρμόζεται. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να προσπαθούμε για το καλύτερο. Ακόμα και όταν είμαστε εκτός χώρου και “ηρεμούμε” πρέπει να μαθαίνουμε όλο και πιο πολλά πράγματα. Οφείλουμε πάντα να έχουμε ενημέρωση και να προοδεύουμε. Οι Έλληνες προπονητές επειδή έχουμε γαλουχηθεί σε δύσκολες εποχές με μικρά μπάτζετ, μας είναι ποιο εύκολο να αντεπεξέλθουμε".

Για την δουλεία του στα Τρίκαλα: "Είναι μια ομάδα που με αγάπησε πολύ. Ήταν τότε δύσκολες εποχές. Η ομάδα για ένα βαθμό στο τέλος δεν πήγε στα πλέι οφ, αλλά το σημαντικό ήταν που έδωσα τα πάντα και ο κόσμος αυτό το εκτιμάει. Το ίδιο συνέβη και στην ΑΕΚ και στο ΠΑΟΚ. Πάντα όμως ένας προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στις καταστάσεις, ό,τι επίπεδο και αν είναι αυτό".

Για το μέλλον του: "Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάω στο εξωτερικό. Θα δούμε σε λίγες ήμερες".

Για τους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League: "Περίμενα να δούμε μια πολύ πιο ωραία σειρά. Τα παιχνίδια δεν ήταν υψηλού επιπέδου και δεν υπήρχε ποιότητα. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα ενέργειας και στο τέλος φάνηκε. Σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς ήταν πολύ δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός, ενώ στο τέλος τα πήγε πάρα πολύ καλά, στην αρχή δεν ήταν τόσο καλός. Στο τέλος μπήκαν και οι Έλληνες πιο πολύ στο παιχνίδι και αυτό βοήθησε πολύ. Επίσης είχε το χρόνο να προετοιμαστεί όταν αποκλείστηκε από την Ευρωλίγκα. Είχε περισσότερη όρεξη, ενέργεια και ίσως μεγαλύτερο κίνητρο για να επανέλθει στους τίλους. Και οι δυο έχουν πολλά μαθήματα να πάρουν τη νέα σεζόν. Οι μεγάλες ομάδες πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται και τις νίκες και τις ήττες".

News 24/7

24MEDIA NETWORK