Η Τορίνο πέφτει από μέσα

Το Τορίνο έχει μπάσκετ. Μάλιστα προ λίγων μηνών η ομάδα της πόλης κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της. Πλέον παρουσιάζει σημάδια διάλυσης. Ένας γιος ενός ιδιοκτήτη που κάνει τον αντιπρόεδρο έβαλε βόμβα στα θεμέλια.

Η Τορίνο πέφτει από μέσα

Μπασκετικό τμήμα η Γιουβέντους δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της, παρά τις κατά καιρούς φήμες που κυκλοφορούν. Αναγκαστικά οι φαν της πορτοκαλί μπάλας βολεύονται με την Auxilium Τορίνο. Μια ομάδα με έτος ίδρυσης το 1974, ένα χαμένο ευρωπαϊκό τελικό (Κύπελλο Κόρατς, 1976) και παρουσία στη Lega Basket μετά από 22 χρόνια (1993-2015) περιπλάνησης στις χαμηλές κατηγορίες - από τη δεύτερη ως την τέταρτη.

Όλα αυτά χάρη στην εμπλοκή της οικογένειας Φόρνι. Κυρίως φυσικά του πατέρα - επιχειρηματία Αντόνιο, ο οποίος έχει τρέλα και λανσάρει συνεχώς εκκεντρικά κοστούμια. Ένας επενδυτής που δεν είχε ιδέα από μπάσκετ, αλλά το αγάπησε όταν άρχισε να παίζει ο γιος του. Ήταν μάλιστα αυτός που εξασφάλισε την οικονομική ενίσχυση της FIAT των Ανιέλι, η οποία είναι πλέον ο βασικός χορηγός.

Η Τορίνο πέφτει από μέσα
©2018 DIEGO BARBIERI / FIAT TORINO AUXILIUM

Το 2018, ως ημερολογιακό έτος, άρχισε ιδανικά για την Τορίνο, καθώς στις 18 Φεβρουαρίου κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας στο Final-8 της Φλωρεντίας. Ήταν ο πρώτος τίτλος στη βραχύβια πορεία της στο ιταλικό μπάσκετ. Το φινάλε του έτους αντιθέτως βρίσκει την ομάδα του ιταλικού βορρά στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 4ετίας - απ' όταν δηλαδή επέστρεψε στο χάρτη του ιταλικού μπάσκετ. Το 0-10 στον όμιλο του Eurocup και το 4-8 στις πρώτες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος προκάλεσε αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, με συνέπεια το οικοδόμημα να μοιάζει σαν τον Πύργο της Πίζα. Έχει γείρει...

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η οικογένεια Φόρνι πήρε την απόφαση να κυνηγήσει αγωνιστικές υπερβάσεις πέρα από τη δυναμική του συλλόγου και έχασε τον (αυτο)έλεγχο.

Η Τορίνο πέφτει από μέσα

Η απόλυση του Αμερικανού Λάρι Μπράουν, προπονητή της χρονιάς το 2001 και πρωταθλητή το 2004 στο ΝΒΑ, ήταν η αρχή μιας σειράς βιαστικών χειρισμών, καθώς ήρθε άκομψα για το δικό του μέγεθος.

Η συνέχεια αφορούσε τη σχέση της διοίκησης με τους παίκτες. Ο Φραντσέσκο Φόρνι, γιος του ιδιοκτήτη και εκτελών χρέη αντιπροέδρου, επέλεξε να χειριστεί ο ίδιος την κρίση που προέκυψε. Αντί όμως να λειτουργήσει κατευναστικά και συσπειρωτικά εκπέμποντας σιγουριά και εμπιστοσύνη, βρέθηκε απέναντι σ' όλους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, μετά την εντός έδρας ήττα με 96-79 από την Αβελίνο στις 26/12 εισέβαλε μαινόμενος στ' αποδυτήρια κι άρχισε να κατηγορεί συγκεκριμένους παίκτες για την απόδοσή τους. Ο Αργεντινός Κάρλος Ντελφίνο, στα 36 του πλέον, αντέδρασε και σήκωσε εξίσου τον τόνο της φωνής του. Με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο να παρομοιάζουν την κατάσταση με κακοπαιγμένο reality show στην τηλεόραση.

Ούτε όμως αυτό το ξέσπασμα έμεινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα στη φόρα...

Η Τορίνο πέφτει από μέσα
©2018 DIEGO BARBIERI / FIAT TORINO AUXILIUM

Ο ίδιος ο υιός Φόρνι ανέφερε λίγες ώρες μετά πως "ο Ντελφίνο ήταν ο μοναδικός που δεν αποδέχθηκε την κριτική. Σχεδόν μού επιτέθηκε" και ενημέρωσε πως ως τιμωρία του επεβλήθη η άμεση διακοπή συμβολαίου. Τι το 'θελε;

Ο Ντελφίνο πιάστηκε από τα όσα του καταλόγισε δημόσια ο νεαρός αντιπρόεδρος και έδωσε τη δική του εκδοχή.Πολύ πιο λαλίστατος ο βετεράνος γκαρντ ανέφερε: " Έχω παίξει μπάσκετ για σχεδόν 20 χρόνια και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με κανέναν. Αυτό το παιδάκι έσπασε την πόρτα των αποδυτηρίων, ένα μέρος που δεν είναι για τον καθέναν, και άρχισε να λέει πράγματα εκτός τόπου κατηγορώντας με το δάχτυλο κάποιους από τους συμπαίκτες μου. Μ' ενόχλησε και του απάντησα. Να σημειωθεί πως δεν ήμουν ο μόνος που του φώναξα. Προσθέτω δε πως δεν υπήρξε ποτέ σωματική αντιπαράθεση.

Θα έκανα ξανά πάντως ό,τι έκανα. Πάντα θα υπερασπίζομαι τους συμπαίκτες μου πάνω απ' όλα. Είναι τ' αδέρφια μου και δεν θα δεχθώ ποτέ κάποιον που προσπαθεί να διασπάσει τ' αποδυτήρια.

Δεν εξαρτώμαι από τα χρήματα αυτή της οικογένειας για να ζήσω και δεν θα επιτρέψω να μου συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο, όπως αυτή η οικογένεια έχει συνηθίσει να κάνει. Δυστυχώς βρίσκονται στο μπάσκετ, αλλά ελπίζω να φύγουν σύντομα. Καταστρέφουν ένα όμορφο άθλημα και πολλούς που ζουν απ' αυτό. Νομίζουν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται στους άλλους σαν να 'ναι σκλάβοι. Αν θέλουν, μπορούν να βρεθούν μαζί μου στο παρκέ για να δούμε ποιους προτιμούν οι φίλαθλοι. Έκανα περισσότερα για την Τορίνο απ' όσα αυτοί σε δύο χρόνια".

Η απάντηση της διοίκησης; Η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας. Αφού είχαν αποφασίσει να τον διώξουν...

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά στην Τορίνο είναι μια ωραία ατμόσφαιρα...

Photo credits: auxiliumpallacanestro.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK