Ο Κερεχέτα ήξερε γιατί ανανέωνε πρόωρα το συμβόλαιο του Σενγκέλια

Πριν από την έναρξη της σεζόν ο Τορνίκε Σενγκέλια υπέγραφε επέκταση συμβολαίου του ως το καλοκαίρι του 2022. Ο Χοσεάν Κερεχέτα έβλεπε για άλλη μία φορά μπροστά, καθώς ο Γεωργιανός φόργουορντ αναδείχθηκε, βάσει αριθμών, ο 'βασιλιάς του 2018', συνολικά.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BASKONIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα πρόσφατα μαντάτα δεν ήταν καλά. Ο Τορνίκε Σενγκέλια θα μείνει εκτός δράσης για 3 με 4 εβδομάδες λόγω του προβλήματος στο γόνατό του και η Μπασκόνια θα στερηθεί τον καλύτερο παίκτη της. Τον παίκτη που αποχαιρέτησε το 2018 ως ο πρώτος σκόρερ στην Ισπανία, ως ο έβδομος ριμπάουντερ, ο 11ος 'κλέφτης' και ο καλύτερος σε βαθμούς αξιολόγησης για όλο το έτος - όχι σεζόν. Δεν τον αναγόρευσαν τυχαία σε 'βασιλιά του 2018.

Η επίγευση που άφησε ο προηγούμενος χρόνος στον 27χρονο Γεωργιανό φόργουορντ ήταν μάλλον πικρή, καθώς οι πόνοι στους συνδέσμους δεν θα του επιτρέψουν να παίξει μπάσκετ μέσα στον Γενάρη, χάνοντας μια σειρά από αγώνες της ομάδας του Περάσοβιτς. Ταυτόχρονα όμως ήταν ο πιο παραγωγικός στην καριέρα του, μια και στη διάρκειά του καταφέρει να εξελιχθεί σε ηγετική μορφή ενός συνόλου που κάνει πρωταθλητισμό.

Ο Σενγκέλια έχει αφήσει πολύ πίσω την προσπάθεια να ενταχθεί σ' ένα κόσμο που δεν του ταίριαζε. Ιδίως στα 21 ως τα 23, όταν δεν ακόμη ώριμος μπασκετικά ν' ανταπεξέλθει. Τα 45 παιχνίδια στο ΝΒΑ με 5.5 λεπτά συμμετοχής δεν αντικατόπτριζαν τις δυνατότητές του και στη Βιτόρια βρήκε μια ανοικτή πόρτα προς την αγωνιστική απελευθέρωσή του. Πρώτα υπογράφοντας για τρία χρόνια (2014-2017) και κατόπιν ως το καλοκαίρι του 2020.

Ακριβώς πριν από την καλύτερη χρονιά του στην καριέρα του. Πέρυσι ο Σενγκέλια είχε 13.7 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ ανά αγώνα στην Euroleague και ταυτόχρονα ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ισπανικής ομάδας εντός των τειχών. Η οποία έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο και να τον χάνει στους τέσσερις αγώνες από την ασυναγώνιστη Ρεάλ Μαδρίτης (3-1 από 0-1).

Ο Σενγκέλια ξεκουράστηκε το καλοκαίρι και συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς με την έναρξη της νέας σεζόν. Μάλιστα παρά το κάταγμα στη μύτη, παρουσιάστηκε εξίσου παραγωγικός σ' όλους τους τομείς. Εφέτος μετράει 12.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.2 κλεψίματα στην Euroleague, ενώ ηγείται των παικτών με την υψηλότερη απόδοση στην ACB έχοντας 19.5 πόντους ανά αγώνα στο σύστημα αξιολόγησης, όντας ο τέταρτος σκόρερ (14.9 πόντοι) και αυτός με το υψηλότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων (59%).

Ακόμη κι αν το πρόβλημα τραυματισμού θα τον αφήσει για το επόμενο διάστημα εκτός δράσης, ο Σενγκέλια λογίζεται ήδη ως ένας ολοκληρωμένος πάουερ φόργουορντ, μεταξύ των κορυφαίων '4αριών' στην Ευρώπη.

Ουδείς αποκλείει μάλιστα να ψάξει για κάτι άλλο στην καριέρα του μετά το δεύτερο μισό της σεζόν, εφόσον η Μπασκόνια δεν είναι είναι σε θέση να του προσφέρει τίτλους. Μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση ο πρόεδρος Κερεχέτα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτός τού έδωσε το μεγάλο συμβόλαιο και τον έχρισε αρχηγό, αυτός μόνο μπορεί να συναινέσει στην παραχώρησή του με το ανάλογο αντίτιμο. Όπως πολλάκις έκανε στο παρελθόν...

κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK