Το ζητούμενο που είχε ο Πόποβιτς από τους Σπερς στο 3-3 με τους Νάγκετς

Ο Νίκολα Γιόκιτς έγινε ο Σέρβος που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους, σε αγώνα για τα NBA playoffs. Άρπαξε το στέμμα από τον Πέτζα Στογιάκοβιτς. Οι Νάγκετς ωστόσο, έχασαν από τους Σπερς, οι οποίοι ανέβασαν επίπεδο στο παιχνίδι τους για να εκβιάσουν το 7ο ματς της σειράς.

Το ζητούμενο που είχε ο Πόποβιτς από τους Σπερς στο 3-3 με τους Νάγκετς

H φάση για τους Σπερς ήταν 'do or die'. Ή θα νικούσαν τους Νάγκετς και να ισοφάριζαν τη σειρά σε 3-3, για να γίνει ό,τι γίνει στον έβδομο και τελευταίο αγώνα ή θα έχαναν και θα πήγαιναν διακοπές. Αν είχαν άγχος; Σε παρακαλώ!

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς εμφανίστηκε για τις pregame δηλώσεις ως άλλος μοναχός Σαολίν (βλ. ο διασημότερος βουδιστικός ναός του κόσμου). Ήταν ήρεμος, πράος και με διάθεση για χιούμορ. Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν εξήγησε τους δημοσιογράφους πως "γενικά έχει μια ηρεμία μέσα του -όταν όλοι οι άλλοι είναι πάνω στην τρέλα και το άγχος- και στο τέλος στη μεταδίδει. Από το πρωί, στα σουτ ήταν ψύχραιμος, συγκροτημένος". Ακολούθησαν λοιπόν, όλοι το παράδειγμα του.

Από το πρωί είχε ζητήσει από τους παίκτες του να κόψουν τη δημιουργία του Νίκολα Γιόκιτς και εν αντιθέσει με τα άλλα ματς, να μη χάσουν πολλή ενέργεια στην προσπάθεια τους να τον περιορίσουν -αφού ούτως ή άλλως αυτό είναι δύσκολο.

O Σέρβος έπαιξε για 38 λεπτά και είχε το ρεκόρ καριέρας των 43 πόντων, με 19/30 σουτ (συμπεριλαμβανομένων των 2/6 τρίποντων) και 3/4 βολές. Κατέβασε 12 ριμπάουντ, πέρασε 9 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα, μια τάπα και 2 λάθη.

Αυτά που κάνει ο Νίκολα στα πρώτα playoffs της καριέρας του δεν συμβαίνουν συχνά” παρατήρησε ο Μάικ Μαλόουν, για τον τύπο που ανήκει στους υποψηφίους για τον τίτλο του MVP στην πρώτη φάση της postseason.

Στην κατηγορία Player Impact Estimate (PIE) βρίσκεται στο Νο2, πίσω από τον Τζόελ Εμπίντ. Ο σταρ των Σίξερς έχει 31.4, ο Γιόκιτς 21.1 και στο Νο3 είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 20.5.

Aπό τα ξημερώματα, ο Σέρβος που 'χει βάλει τους περισσότερους πόντους, σε αγώνα για τα NBA playoffs δεν είναι ο Πέτζα Στογιάκοβιτς (και οι 42 πόντοι στη Σάρλοτ, το 2006), αλλά το νέο αίμα. Μόνο που όλοι οι αριθμοί του Γιόκιτς μαζί έκαναν -1 στο +/-.

Το βράδυ που το Σαν Αντόνιο νίκησε 120-103 ουδείς εκ των Νάγκετς είχε θετικό plus/minus. Το καλύτερο ήταν το +0 των Χερναγκομέζ και Βάντερμπιλτ.

'Ηταν η 16η μέσα στη φετινή σεζόν που τα “Σπιρούνια” έφταναν τουλάχιστον στους 120 πόντους. Η κορυφαία επίδοση σε αγώνα χωρίς παράταση, ήταν στις 8/12, εναντίον των Λέικερς (133). Με εξτρά περίοδο είχαν φτάσει τους 154, σε ματς με τους Πέλικανς στις 11/1.

Το ζητούμενο που είχε ο Πόποβιτς από τους Σπερς στο 3-3 με τους Νάγκετς


Με έντονο χρώμα τα εύστοχα, με το κενό τα άστοχα -οι μπλε είναι οι Νάγκετς και οι μαύροι οι Σπερς. Το Ντένβερ πήρε 72 πόντους από τη ρακέτα και το Σαν Αντόνιο 36 -μετά τα 26/46 σουτ από εκεί στο πέμπτο ματς (πηγή: ESPN).

> Ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν είχε 75% στα σουτ (25π. με 12/16 -με προτεραιότητα την πάσα. Έβαλε τους 23 στα τελευταία 25.08 του ματς).

> Ο ΛαΜάρκους Άλντριτζ μέτρησε 55.6% (26π, 10/18 με τον Γιόκιτς ή τον Μίλσαπ μπροστά του).

> Ο Ρούντι Γκέι είχε 63.6% (19π., 7/11 -στα τέσσερα τελευταία ματς είχε 7/33-, με το τρίποντο του να ανοίγει την άμυνα των Νάγκετς). Έγινε ο τρίτος που χρειαζόταν η παρέα των ΝτεΡοζάν και Άλντριτζ.

Για να μη σε κουράζω, ο μόνος που 'χε ποσοστό μικρότερο του 50% ήταν ο Πάτι Μιλς (3/12), με τον Ντάντε Κάνινγκχαμ να περιορίζεται σε 0/1.

> Όλοι μαζί έφτασαν είχαν 30/49 δίποντα -20/29 από μέση απόσταση, δηλαδή 69%. Στα πρώτα πέντε ματς είχαν από το ίδιο σημείο 37.5%.

> Όταν οι Γιόκις, Μάρεϊ και Χάρις πήγαν να ξαποστάσουν (στα τέλη της τρίτης περιόδου και στις αρχές της τέταρτης) το Σαν Αντόνιο εξαφάνισε την εις βάρος του διαβορά (με 12-2 για αρχή) και μετά έγιναν οι κυρίαρχοι του ρυθμού.

Χωρίς να μπορείς να πεις ότι ήταν αναποτελεσματικοί οι Σπερς στα στα ματς που προηγήθηκαν, το βέβαιο είναι πως τα ξημερώματα ωστόσο, πέρασε το παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο.

Denver Nuggets guard Malik Beasley (25) drives to the basket between San Antonio Spurs center LaMarcus Aldridge (12) and center Jakob Poeltl (25) during the first half of Game 6 of an NBA basketball playoff series, Thursday, April 25, 2019, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay)
Denver Nuggets guard Malik Beasley (25) drives to the basket between San Antonio Spurs center LaMarcus Aldridge (12) and center Jakob Poeltl (25) during the first half of Game 6 of an NBA basketball playoff series, Thursday, April 25, 2019, in San Antonio. (AP Photo/Eric Gay) AP


Δεν περνούσαν καλά οι παίκτες των Νάγκετς στην επίθεση. Χαρακτηριστικά, ο Τζαμάλ Μάρεϊ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις νίκες των προηγούμενων αγώνων, είχε 16 πόντους στο σύνολο -και μόλις 5 στο β' μισό.

Όση αυτοσυγκέντρωση είχαν οι παίκτες του Πόποβιτς (oι Νάγκετς τους 'έκοβαν' την οπτική επαφή με το καλάθι, με πολλά σκριν, ψηλά), τόση στερήθηκαν αυτοί του Μαλόουν, οι οποίοι στο ξεκίνημα έχασαν απανωτά τρίποντα και πολλές εξ επαφής προσπάθειες. Επιπροσθέτως, ο Γκέι είχε περισσότερους πόντους από όλες τις ρεζέρβες των Νάγκετς -μαζί.

Οι 'Popophiles' ήξεραν καλύτερα

Από νωρίς φέτος ήταν ξεκάθαρο πως το Σαν Αντόνιο δεν θα ακολουθήσει το trend των τρίποντων και ότι ο Πόποβιτς είχε επιλέξει να πεθάνει (ή να ζήσει) με τις ιδέες του.

Πολλοί αμφισβήτησαν την επιβίωση των “Σπιρουνιών”. Οι 'Popophiles' (φίλοι του “Ποπ”) ήξεραν καλύτερα. Ο μαέστρος σχεδίασε επιθέσεις γύρω από τα δυο πιο επικίνδυνα 'όπλα' του, στους οποίους έβαλε για παρέα άνω του μετρίου σουτέρ τριών πόντων και ένα ευφυές πλάνο, ώστε να βρίσκουν ρυθμό. Έτσι, το Σαν Αντόνιο βρέθηκε στο Νο5 του offensive rating, με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου (πίσω από τους Μπακς, Ουόριορς, Σίξερς και Νάγκετς) και για 22η σερί χρονιά στα playoffs.

Για να μη ξεχνιόμαστε, όπως θύμισε το Τhe Ringer οι Σπερς είναι αυτοί που αγκάλισαν πρώτοι το τρίποντο από τη γωνία, που σχεδίασαν την πρώτη άμυνα που περιόρισε -κάπως- τον Χάρντεν, που είναι μετρ στο να προσαρμόζονται σε ό,τι έχουν απέναντι τους και να το νικούν και που φημίζονται για τη δημιουργία τους.

Σε μια λίγκα που 'χει λατρέψει τα τρίποντα, αυτοί επέμειναν στο 'έτσι το ξέρουμε, έτσι θα το κάνουμε': τα σουτ από μέση απόσταση. Από εκεί έγινε το 46.9% των σουτ τους, στην κανονική περίοδο. Και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό της λίγκας, +11% μεγαλύτερο από το δεύτερο Μέμφις.

Οι δυο παίκτες που 'πήραν' τα περισσότερα τέτοια σουτ, οι ΛαΜάρκους Άντριτζ και ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν ήταν στο Νο2 και το Νο1 της σεζόν, στην κατηγορία. Την ίδια ώρα, το Σαν Αντόνιο ήταν στο Νο30 της κατηγορίας 'ποσοστό τριών πόντων'.

Τι θα γίνει στον έβδομο αγώνα; Αν οι Σπερς επαναλάβουν όσα έκαναν τα ξημερώματα, θα συνεχίσουν το φετινό τους μανιφέστο. Διαφορετικά, θα προχωρήσουν οι Νάγκετς στο β' γύρο, για πρώτη φορά από το 2009. Έχε υπ' όψιν σου πως ο Μαλόουν έχει ήδη πει πως "αυτό το ματς θα είναι το πιο δύσκολο που έπρεπε να δώσουμε ποτέ". Μάντεψε λοιπόν, ποιος έχει το άγχος.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK