Bucks: Ο άνθρωπος πίσω από το αήττητο δεν είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τέσσερις ήταν οι αήττητες ομάδες στο ΝΒΑ. Η μία εξ αυτών συνεχίζει. Το Milwaukee, οργανισμός που έκανε την κίνηση με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην τελευταία off season.

Bucks: Ο άνθρωπος πίσω από το αήττητο δεν είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου σήκωσε αυλαία η πιο γρήγορη σεζόν του ΝΒΑ, αυτή με τις περισσότερες κατοχές και το πολύ μεγαλύτερο θέαμα. Έως το Σάββατο 27/10 υπήρχαν τέσσερις οργανισμοί που δεν είχαν χάσει ματς - οι δυο ηττήθηκαν την Κυριακή. Οι Toronto Raptors, οι Detroit Pistons, οι New Orleans Pelicans και οι Milwaukee Bucks. Για το πλήρες της ιστορίας, οφείλουμε να πούμε δυο λόγια για τους πρώτους τρεις, πριν μείνουμε στα 'Ελάφια'.

Toronto Raptors guard Kyle Lowry (7) holds the ball against Washington Wizards guard Austin Rivers (1) during the first half of an NBA basketball game, Saturday, Oct. 20, 2018, in Washington. Also seen is Raptors center Jonas Valanciunas at left. (AP Photo/Nick Wass)
Toronto Raptors guard Kyle Lowry (7) holds the ball against Washington Wizards guard Austin Rivers (1) during the first half of an NBA basketball game, Saturday, Oct. 20, 2018, in Washington. Also seen is Raptors center Jonas Valanciunas at left. (AP Photo/Nick Wass) AP

Οι Raptors παίζουν με τρόπο που θα σου κλέψει το βλέμμα. Η μεγαλύτερη νίκη, στα έξι ματς που έχουν δώσει έως τώρα, ήταν επί των Celtics, φαβορί για τον τίτλο στην Ανατολή. Και το πιθανότερο είναι να τον κατακτήσουν. Όχι όμως, εύκολα. Ας επικεντρωθούμε στο τώρα. To Toronto, με νέο κόουτς στον πάγκο, έναν τύπο που για χρόνια εργάστηκε στην αγγλική λίγκα, τον Nick Nurse είναι πρώτοι στη λίστα με τα ποσοστά στα εντός παιδιάς. Γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του πώς 'τρέχουν' την επίθεση τους. Ο Kawhi Leonard είναι ο καλύτερος παίκτης της περιφέρειας και ο Kyle Lowry δείχνει ανήμπορος... να αστοχήσει. Μιλάμε για μια ομάδα με γνωστή τάση αυτοκαταστροφής όσο πλησιάζει στα playoffs. Αυτό όμως, φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει φέτος. Αρκεί να υπάρχει υγεία και δύναμη, για να συνεχίσουν να τρέχουν όλοι όπως τρέχουν.

Philadelphia 76ers center Amir Johnson (5) is defended by Detroit Pistons guard Reggie Jackson (1) and forward Blake Griffin (23) during the second half of an NBA basketball game, Tuesday, Oct. 23, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio)
Philadelphia 76ers center Amir Johnson (5) is defended by Detroit Pistons guard Reggie Jackson (1) and forward Blake Griffin (23) during the second half of an NBA basketball game, Tuesday, Oct. 23, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

Oι Pistons, μετά την πιο απογοητευτική χρονιά της σύγχρονης ιστορίας τους, κι ας ηττήθηκαν από τους Celtics εντός (109-89), δείχνουν να 'χουν βρει τον επιθετικό που συμπληρώνει ιδανικά (και τούμπαλιν) τον Andre Drummond. Ο Blake Griffin είναι στην καλύτερη φάση του, γεγονός που απέδειξε με την 50αρα που έβαλε στους Sixers, την ημέρα που δεν είχαν μαζί τους τον Ben Simmons. Ένα ερωτηματικό μπαίνει πάντα στην κατάσταση του Griffin (σε ό,τι αφορά το επιρρεπές του στους τραυματισμούς), αλλά θα πρότεινα να βάλετε τα λεφτά σας στο ότι θα είναι All Star τον Φλεβάρη. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το Detroit θα αρχίσει να ρίχνει ρυθμούς όσο προχωρά η χρονιά και ειδικότερα, αν υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι όμως, ανταγωνιστικοί και χαράσσουν πορεία για τα playoffs.

New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) slam dunk over Brooklyn Nets center Jarrett Allen (31) in the second half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Oct. 26, 2018. The Pelicans won 117-115. (AP Photo/Gerald Herbert)
New Orleans Pelicans forward Anthony Davis (23) slam dunk over Brooklyn Nets center Jarrett Allen (31) in the second half of an NBA basketball game in New Orleans, Friday, Oct. 26, 2018. The Pelicans won 117-115. (AP Photo/Gerald Herbert) AP

Οι Pelicans μπήκαν στη σεζόν με μια εμβληματική νίκη επί των Rockets, σε ματς που είδε όλο το έθνος -συν κάποια εκατοντάδες άλλα- σε live μετάδοση. Συνέχισαν με τους Kings, τους Clippers και τους Nets, πριν από το 132-111 από τους Jazz. Κοινή συνισταμένη ήταν η εξαιρετική προσφορά του Anthony Davis. Που δεν ήταν μόνος. Τουναντίον, 'έδεσε' μοναδικά με τον Nikola Mirotic. Αυτός ωστόσο, που βοήθησε το 'γλυκό' να δέσει ήταν ο Julius Randle, ο οποίος φέρεται να είναι ικανός λόγος για να πείσει τον Davis να μείνει στη Νέα Ορλεάνη. Το συμβόλαιο του λήγει το 2021, αλλά πληροφορίες τον θέλουν να αλλάζει ατζέντη και να πηγαίνει στο πρακτορείο που εκπροσωπεί τον LeBron James και τον Ben Simmons (Klutch Sports). Η μόνη αήττητη ομάδα της Δύσης θα χρειαστεί να μείνουν στο πικ τους, για να μπουν στα playoffs.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, right, drives past New York Knicks' Noah Vonleh during the second half of an NBA basketball game Monday, Oct. 22, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, right, drives past New York Knicks' Noah Vonleh during the second half of an NBA basketball game Monday, Oct. 22, 2018, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Φτάσαμε κάπως, έτσι και στο θέμα μας. Οι Bucks έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα σε αγωνιστική περίοδο, απέχοντας μόλις μια νίκη από την ισοφάριση της επίδοσης-ρεκόρ της σεζόν 1971-72, ως πρωταθλητές τότε. Μετρούν πλέον 6-0, συνυπολογίζοντας το 113-91 επί των Magic. Και ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο. Να με συμπαθάς, αλλά δεν είναι 'Γιάννης Αντετοκούνμπο'. Είναι 'Mike Budenholzer'. Θα σου πω και το γιατί.

Ο νέος κόουτς του Milwaukee έκανε το προφανές: έφτιαξε μια ομάδα, στην οποία όλα γυρίζουν γύρω από το 'Greek Freak'. Aυτό όμως, το είχαν κάνει και οι προκάτοχοι του. Εκείνος το πήγε κάποια βήματα παραπέρα, ώστε τώρα η ομάδα του δείχνει να μπορεί να ανταγωνιστεί τους Celtics και τους Raptors, στο κυνήγι της κορυφής της Ανατολής.

Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer calls a play during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers, Wednesday, Oct. 24, 2018, in Milwaukee. The Bucks won 123-108. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer calls a play during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers, Wednesday, Oct. 24, 2018, in Milwaukee. The Bucks won 123-108. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Ο 49χρονος απόφοιτος φιλοσοφικής, πολιτικών επιστημών και οικονομικών, είχε παίξει μπάσκετ στη Δανία (μετά το Pomona College). Εκεί άρχισε να ασχολείται και με την τέχνη του coaching. Και ποιοι τον προσέλαβαν έπειτα από 1 χρόνο στη Veije BK; Οι Spurs! Του έδωσαν τη θέση της κοπτοραπτικής των videos. Μετά τον έκαναν βοηθό του Gregg Popovich και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις (το ΝΒΑ είναι γεμάτο από ανθρώπους που γαλουχήθηκαν στους Spurs), ακολούθησε μόνο πρόοδος και ο πάγκος των Ηawks, όπου έμεινε πέντε χρόνια, πριν μετακινηθεί στο Milwaukee.

Τον περασμένο Μάιο, όταν έγινε μέλος των Bucks είχε προειδοποιήσει πως " επιθετικά θα είναι μια τεράστια πρόκληση για εμένα και το staff μου. Έχω εκατομμύρια ιδέες στο κεφάλι μου σχετικές με τα διαφορετικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Μπορώ να σας πω ότι το να παίζεις με μεγαλύτερο χώρο, με περισσότερες κατοχές, πιο γρήγορα, με περισσότερους παίκτες και κυκλοφορία της μπάλας παραμένουν αυτά στα οποία πιστεύω".

Η πιο χαρακτηριστική φάση του mindset του Budenholzer

Στο 1.30 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου του αγώνα με τους Timberwolves, οι Βucks έκαναν κάτι που είναι χαρακτηριστικό του πώς λειτουργούν φέτος: ο Malcolm Brogdon έφτασε μέχρι μέσα, με ντρίμπλα κάτω από τη γραμμή του τριπόντου και κοντά στην κορυφή, την έδωσε αριστερά στον ελεύθερο -στη γωνία- John Henson. Ο Henson, ο οποίος στα πέντε πρώτα χρόνια του ως NBAer είχε δοκιμάσει το σύνολο των 6 τρίποντων, δεν έβαλε ένα και πέρυσι τού απαγόρευσαν αυτήν την προσπάθεια, σηκώθηκε αμέσως -με 10'' στο ρολόι- και σκόραρε.

Δεν σου είπα κάτι: πως το καλοκαίρι, ανήμερα της παρουσίασης του, ο Budenholzer τον είχε πάρει τηλέφωνο και του είπε " φίλε, πρέπει να δουλέψουμε τα τρίποντα από τη γωνία. Κάνε όσα πιο πολλά μπορείς. Κάθε μέρα. Μην ασχοληθείς με τίποτα άλλο. Όταν έρθεις στο training camp θέλω να βάζεις αυτά τα σουτ, να 'χεις αυτοπεποίθηση και να σκοράρεις. Γενικά, θέλω να πιστεύεις στον εαυτό σου και να παίρνεις μακρινά σουτ".

Στα πέντε πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ο Henson έχει σκοράρει πέντε τρίποντα. Στα έξι χρόνια που είχαν προηγηθεί -σε 391 ματς- είχε βάλει ένα.

Μολονότι τα περισσότερα μέλη του περυσινού ρόστερ έμειναν εκεί όπου ήταν, το Milwaukee δεν θυμίζει σε πολλά το παιχνίδι που έπαιζε πέρυσι. Όπως επισήμανε το cbssports.com " καμία άλλη ομάδα φέτος δεν εξηγεί καλύτερα τη σύγχρονη συμπεριφορά του ΝΒΑ σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα -με τις αποστάσεις, τα έξυπνα σουτ, το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και έξω από το τρίποντο".

Για αυτό και ο Mike Budenholzer θεωρείται η μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο, μετά φυσικά εκείνης του LeBron James.

Oι Bucks είχαν (προτού παίξουν με τους Magic) 41.8% στα τρίποντα, κατά μ.ο. ανά αγώνα και είναι το καλύτερο ποσοστό όλων, στην παρούσα φάση. Το 39.8% των πόντων τους προέρχεται από το τρίποντο -και είναι στο Νο2 αυτής της λίστας, πίσω από τους Rockets του 39.9%. Πέρυσι έπαιρναν από το τρίποντο το 24.9% των πόντων τους.

Το σύγχρονο επιθετικό τους σύστημα θέλει να είναι το σουτ προτεραιότητα και γρήγορη επιλογή, αντί του να 'μπαγιάτικου' concept του 'ας οργανωθούμε'. Αυτό είχε δώσει πέρυσι στην ομάδα το 24.7% ανά αγώνα, στα τρίποντα και την 25η θέση στο ΝΒΑ. Έκαναν 15 λιγότερα τρίποντα από αυτά που εκτελούσαν όλοι οι οργανισμοί κατά μ.ο. Φέτος το Milwaukee δοκιμάζει ένα εξτρά τρίποντο, κάθε τρία λεπτά αγωνιστικού χρόνου.

Ο Γιάννης έγινε ο LeBron των Bucks

Η φιλοσοφία που έχει ασπαστεί ο Budenholzer και αφορά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν διαφέρει από εκείνη των Cavs, όταν είχαν τον LeBron James. Δηλαδή παίρνεις ένα θαύμα της φύσης με ικανότητες που δεν έχουν πολλοί κάτοικοι αυτού του πλανήτη και βάζεις γύρω του σουτέρ, στους οποίος δίνεις το ελεύθερο να παίρνουν τα ελεύθερα σουτ.

Η αλήθεια είναι πως οι προσθήκες των Brook Lopez και Ersan Ilyasova το καλοκαίρι δεν καταχειροκροτήθηκαν από το λαό. Φτάνει όμως, που άρεσαν στον Budenholzer, ο οποίος είδε σε αυτούς τους ψηλούς δυο τύπους που να ανοίγουν το γήπεδο, προς εκμετάλλευση του χώρου από τον Αντετοκούνμπο.

Πέρυσι (και πριν από το παιχνίδι με τους Magic) ο άνθρωπος μας έδινε το 47.6% των ασίστ του για τρίποντο, το 18.6% για σουτ μέσης απόστασης και το 33.8% για κοντινά σουτ. Φέτος το 70% πάει στο τρίποντο, το 22.3% κοντά στο καλάθι και μόλις το 7.6% σε σουτ μέσης απόστασης. Σε αυτήν την κατηγορία οι Bucks είναι στην τελευταία θέση της λίστας (με 6.8 ανά αγώνα, που πέρυσι ήταν 17.3). Να μη ξεχάσω να σου πω ότι τα σουτ μέσης απόστασης είναι στο ΝΒΑ αυτά με τη μικρότερη αποτελεσματικότητα. Και ενώ οι Bucks είναι στο Νο29, τελευταίοι είναι οι Rockets.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK