Courtvision: Οι Clippers τερμάτισαν την παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ

Το Courtvision των Clippers (του Miloš Teodosić) θα κάνει τους θεατές να πιστέψουν ότι παίζουν NBA2K.

Courtvision: Οι Clippers τερμάτισαν την παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ

Τον Σεπτέμβρη του 2017 είχαν ρωτήσει τον κομισάριο του ΝΒΑ, Adam Silver για την πτώση των νούμερων της τηλεθέασης. Γενικά, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σπορ. Είχε πει με πάσα βεβαιότητα ότι “ υπάρχει λύση: να κάνουμε τα αθλητικά να μοιάζουν περισσότερο με video games ”. Όχι, δεν εννοούσε αυτό που βλέπεις φέτος και αφορά την αύξηση των κατοχών -και άρα του ρυθμού και άρα του σκοραρίσματος.

Είχε στο μυαλό του το Twitch, την πλατφόρμα της Amazon για live gaming, που παρείχε 'ζωντανά' στατιστικά και σταθερό steam της κουβέντας που γινόταν μεταξύ των παικτών που παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο, το όποιο γεγονός. Μια στιγμή να σου εξηγήσω.

Ο Silver είχε προσθέσει και ότι “ ο τρόπος που μεταδίδονται οι αγώνες του ΝΒΑ δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι σαν να βλέπουμε βουβό κινηματογράφο”. Οι Clippers είπαν να το αλλάξουν αυτό.

O Steve Ballmer είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και επενδυτής. Ήταν διοικητικό στέλεχος της Microsoft, από τον Γενάρη του 2000 έως τον Φλεβάρη του 2014. Τον είχε προσλάβει ο Bill Gates, τη δεκαετία του '80, αφότου ο Ballmer παράτησε το Stanford. Είχε πάει για master, ως πτυχιούχος επιστημών τέχνης από το Harvard, όπου ήταν συμφοιτητής με τον Gates. Έγινε ο 30ος υπάλληλος της εταιρείας.

Δημιούργησε το site USAFacts.org, στο οποίο οι πολίτες μπορούσαν να δουν πώς ξοδεύει τα χρήματα της η κυβέρνηση. Το 1988 έγινε πρόεδρος και το 2000 αντικατέστησε το αφεντικό στη θέση του CEO. Αποσύρθηκε στις 4/2 του 2014 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους παραιτήθηκε και από μέλος του ΔΣ. Η Microsoft είχε χάσει τη 'μάχη' με τις μηχανές αναζήτησης, από τη Google και αυτή για τα κινητά τηλέφωνα από την Apple. Η αντεπίθεση θα αργούσε. Aλλά θα ήταν θεαματική.

Steve Ballmer owner of the Los Angeles Clippers Rivers, middle, poses for a photo with Canadian player Shai Gilgeous-Alexander, left, and Jerome Robinson, right after they were introduced as the newest Clippers guards at the L.A. Clippers Training Center in Los Angeles Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Damian Dovarganes)
Steve Ballmer owner of the Los Angeles Clippers Rivers, middle, poses for a photo with Canadian player Shai Gilgeous-Alexander, left, and Jerome Robinson, right after they were introduced as the newest Clippers guards at the L.A. Clippers Training Center in Los Angeles Monday, June 25, 2018. (AP Photo/Damian Dovarganes) AP

Στις 29 του Μάη το 2014 έκανε προσφορά για να πάρει τους Clippers. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο με τον Donald Sterling (συνελήφθη να κάνει ρατσιστικά σχόλια, που είχαν για πρωταγωνιστή τον Magic Johnson) και η πίεση που του άσκησε ο κομισάριος του ΝΒΑ να δώσει αλλού τον οργανισμό.

Επισήμως, ο άνθρωπος μας έγινε ιδιοκτήτης των Clippers στις 12/8 του 2014. Είχε δώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος η περιουσία του ανέρχεται στα 41.3 δισεκατομμύρια δολ. Φέτος ήλθε και η ώρα για το απόλυτο τεχνολογικό comeback του: διέταξε από την Second Spectrum και επέβλεψε το CourtVision, πρόγραμμα που τερματίζει τον τρόπο που παρακολουθούμε ένα παιχνίδι στην τηλεόραση.

Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει τις κάμερες που τον ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως βλέπει τα ποσοστά του κάθε παίκτη από το σημείο που βρίσκονται και να επιλέξει τι ακούει (μπορεί να θέλει μόνο τον κόσμο στο γήπεδο). Εξυπακούεται πως έχει χρησιμοποιηθεί τεχνητή νοημοσύνη και επαυξημένη πραγματικότητα. Mια στάση εδώ. Το VR (Virtual Reality) σε πάει σε μαγικό κόσμο. Το AR προέρχεται από το augmented reality και αυτό που κάνει είναι να εμπλουτίζει τον πραγματικό κόσμο, με παρεμβολή ψηφιακών πληροφοριών μεταξύ των ματιών μας και του περιβάλλοντος.

Mόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Apple παρουσίασε το HomeCourt, application που χρησιμοποιεί την AR για την παρακολούθηση σουτ και τη μέτρηση κινηματικής, τροχιάς, χρόνο απελευθέρωσης και αριθμό σουτ που έχουν επιχειρηθεί από τον όποιον -συγκεκριμένο- παίκτη. Επενδυτής σε αυτό είναι ο Mark Cuban, των Mavericks, ο Jeremy Lin, παίκτης των Hawks και ο Sam Hinkie -πρώην GM των Sixers.

Ωστόσο, αυτό μπροστά στο Courtvision είναι... απλή οδοντόκρεμα. Όποιος γίνει συνδρομητής στην υπηρεσία των Clippers, μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι κάνει ο καθένας μέσα στο γήπεδο και -τελικά-όλοι μαζί. Αναλύονται με τρόπο που μπορεί να καταλάβει ο καθένας και τα plays.

Courtvision: Οι Clippers τερμάτισαν την παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ

Η Second Spectrum είναι startup που εξειδικεύεται στο “ machine learning” και την ανάλυση των πληροφοριών, στην οποία έχει επενδύσει ο Ballmer. Στον τρίτο χρόνο της λειτουργίας της, το 2016 σύναψε συμφωνία με το ΝΒΑ (όπως και η ελβετική Sportradar -εκ των συνεργατών της Premier League και της FIFA- για συνολικά 250 εκατ. δολ. και έξι χρόνια), ως διαχειριστείς των big data και του streaming της λίγκας.

Τότε ο Ballmer είχε αποπειραθεί να εξηγήσει τι μας περιμένει. Είχε πει “ μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του Blake Griffin; Τι κάνει σε μια φάση, σε πραγματικό χρόνο; Ποια είναι η δική του οπτική; Μπορείς να καθίσεις στον ώμο του Chris Paul ή όποιου άλλου παίζει στην αντίπαλη ομάδα;”.

Όλα αυτά είναι πια πιθανά, μέσω της ζωντανής παρακολούθησης των εξελίξεων (από κινήσεις παικτών, μπάλας κλπ), σε real time και τη μετέπειτα παρουσίαση της ζωντανής ροής, με δεδομένα και γραφικά.

Courtvision: Οι Clippers τερμάτισαν την παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ

Στις επιλογές υπάρχουν το “Coach Mode” (ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τα plays, όπως... ζωγραφίζονται στην οθόνη και ενόσω εξελίσσονται), το “Player Mode” (εξελιγμένα στατιστικά, σε πραγματικό χρόνο και την πιθανότητα ενός σουτ) και το “Mascot Mode” (σύστημα με animation). Όλα αυτά έχουν διατεθεί και στο Fox Sports Prime Ticket -έναντι αντιτίμου.

Τo Clippers Courtvision έκανε ό,τι είπε ο Silver: όποιος παρακολουθεί αγώνα του ΝΒΑ νιώθει ότι παίζει video game. Και εμάς να νιώθουμε πως είμαστε 100 χρόνια πίσω.

Photos: LA Clippers, Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK