O De'Aaron Fox θα κάνει βασιλιάδες τους Kings

Η ιστορία έχει αποδείξει πως ένας σταρ μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε έναν οργανισμό του ΝΒΑ. Το Sacramento είναι προ του να καταλάβει αν ο De'Aaron Fox είναι αυτός ο σταρ. Μέχρι τώρα πάντως, o 20χρονος κατάφερε κάτι που έχει κάνει μόνο ο LeBron James. Βοnus: ο Charles Barkley.

O De'Aaron Fox θα κάνει βασιλιάδες τους Kings

Οι Kings βρίσκονται στο 6-3, ρεκόρ που δεν σε κάνει να κλαις από συγκίνηση, αλλά αν σκεφτείς πως οι επαΐοντες είχαν υπολογίσει ότι θα τελειώσουν τη σεζόν με 26 επιτυχίες, προφανώς λέει πολλά στους ίδιους. Αν και το πιο σημαντικό συμπέρασμα του -σχεδόν- ένα μήνα δράσης στη νέα χρονιά, για το Sacramento είναι αυτό.

Στο 146-113 επί των Kings, ο De'Aaron Fox είχε 31π. (με 9/13 σουτ), 15 ασίστ και 10 ριμπάουντ, στη νίκη που ήταν η πέμπτη σερί. Ήταν το πρώτο triple double της καριέρας του. Δεν θα είναι το τελευταίο. Για την ιστορία, υπάρχει μόνο ένας NBAer που έκανε triple double πριν γίνει 21: ο LeBron James.

Ας μιλήσουμε όμως, για αυτό το παιδί.

Eίναι ο τύπος που στις 20/6 του 2017 με τους απανταχού τύπους που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft να έχουν μαζευτεί στο ίδιο σημείο του πλανήτη, είχε πει στο Bleacher Report ότι " ακόμα δεν έχω καταλάβει πως θα παίξω στο ΝΒΑ. Όλα δείχνουν τόσο φυσιολογικά. Δεν καταλαβαίνουμε πόσο ιδιαίτερο είναι αυτό που ζούμε. Δεν παίζουν όλοι στο ΝΒΑ. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ζήσουν ό,τι ζούμε εμείς".

Και όχι. Δεν το είπε γιατί έπρεπε να το πει. Το ζούσε. Ο πατέρας του De’Aaron, Aaron -πρώην αθλητής του football- του είχε κάνει λιανά, από όταν ήταν παιδί, ότι αν θέλει να διεκδικήσει ένα όνειρο που δεν ζουν όλοι, θα έπρεπε να ζει με τρόπο που δεν ζούσαν όλοι. Τουλάχιστον όλα τα παιδιά της ηλικίας του. " Κατάλαβα πως οφείλω να είμαι πάντα πιο ώριμος από την ηλικία μου, για να επιβιώσω σε αυτόν το χώρο. Αν συμπεριφερόμουν ως έφηβος σε έναν κόσμο ενηλίκων, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα".

Η στιγμή που τα άλλαξε όλα

Ο πατέρας του έκανε ό,τι μπορούσε να τον προφυλάξει και να τον κρατά γειωμένο. Σκέψου πως την πρώτη αίτηση για συνέντευξη, την έλαβε από media όταν ήταν 12 χρόνων. Αυτό ζουν πια, όλα τα ταλαντούχα παιδιά στις ΗΠΑ. Ένα χρόνο άρχισε να δουλεύει με τον γυμναστή, Chris Gaston. " Ήταν ένα αδύνατο παιδί, με γυαλιά. Μου είχα πει ωστόσο, ότι είναι αρκετά καλός για να παίζει στην ομάδα του high school -Cypress Lakes του Houston. Τον έβαλα στο 'φτερό' και περίμενα να δω τι θα κάνει. Σε συνεχόμενες φάσεις οι αντίπαλοι κατάφεραν να τον περιορίσουν. Ήμουν έτοιμος να τον τραβήξω στον πάγκο. Τελικά, άκουσα την πρόταση ενός κόουτς που τον ήξερε και τον έβαλα στον 'άσο'. Δεν θα έλεγα ότι ήταν πολύ γρήγορος με την ντρίμπλα. Σιγά σιγά έφτασε εκεί".

Αυτό ωστόσο, που έκανε ευθύς εξ αρχής ήταν να λέει στους συμπαίκτες του πού να πηγαίνουν και τι τους ήθελε να κάνουν, ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Και ήταν. "Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο σε αυτήν την ηλικία" πρόσθεσε ο Gaston.

Αυτό θα γινόταν και καλύτερο, καθώς ο Fox δούλεψε τις αδυναμίες του, έμαθε να αλλάζει και το ρυθμό του παιχνιδιού με την μπάλα στα χέρια και σπάνια έδειχνε να 'χει χάσει τον έλεγχο. Νικούσε τον αμυντικό του, με ό,τι τρόπο ήθελε και έγινε ατρόμητος όπως πλησίαζε στο καλάθι. Παρουσία του, το σχολείο του έφτασε έως τον τελικό της περιφέρειας, ενώ ο ίδιος σκόραρε δυο φορές από 50 πόντους.

Όλα αυτά τον έκαναν τον Νο1 guard της 'τάξης του 2016'. Ήταν αυτός με τις καλύτερες αμυντικές ικανότητες, αυτός που εκβίαζε τα περισσότερα λάθη, που είχε τις περισσότερες ασίστ και ήταν μεταξύ των καλύτερων σκόρερ.

Μάλλον όλα αυτά έκαναν τον John Calipari να τον κάνει προτεραιότητα για το Kentucky. Πανεπιστήμιο που συνδέεται για χρόνια με τη συνήθεια “one and done”, δηλαδή τους νεαρούς που το προτιμούσαν για να βελτιώσουν το πλασάρισμα τους στο ΝΒΑ draft της ερχόμενης χρονιάς -και όχι για σπουδές, αλλά καθαρά για τυπικότητα προς τους κανονισμούς.

Nevertheless, που λένε και στο χωριό του De'Aaron, ο Calipari είχε κοουτσάρει κάποιους από τους κορυφαίους point guards της περασμένης δεκαετίας. “Από τον Tyreke Evans, στον Derrick Rose και τον John Wall”.

Ήμουν σίγουρος πως ο Calipari θα μου μάθει ό,τι χρειαζόμουν για το ΝΒΑ

Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις λίγο καλύτερα το ποιόν του Fox να σου πω ότι ανακοίνωσε σε ποιο κολέγιο θα πάει, μέσω του ESPNU. Βλέπεις ήταν το Νο7 στο ΤΟΡ100 του ESPN, για εκείνη τη χρονιά. Ο μικρός διάλεξε τους Wildcats από τους Kansas, Louisville, LSU “ γιατί με έκαναν την προτεραιότητα τους από την πρώτη ημέρα. Ένιωσα σαν να βρίσκομαι σπίτι μου, από την πρώτη επίσκεψη. Με γνώριζαν όλοι και αισθάνθηκα να 'χω την καλύτερη χημεία με τον κόουτς Cal, από ό,τι με όλους τους άλλους που με προσέγγισαν. Ήμουν σίγουρος πως ο Calipari θα μου μάθει ό,τι χρειαζόμουν για το ΝΒΑ”. Όλοι οι άλλοι είχαν τη λογική να χειραγωγήσουν τον 18χρονο, όπως κάνουν με όλους. Στο Kentucky ήξεραν καλύτερα. Γνώριζαν πως δεν μπορείς να 'παίξεις' με το μυαλό ενός πραγματικού ηγέτη. Άρα του λες την αλήθεια.

Στη σεζόν που πέρασε εκεί ηγήθηκε του 32-6 των Wildcats, με την πορεία να ολοκληρώνεται στο Elite Eight του NCAA Tournament, από το χέρι του Luke Maye του North Carolina (με σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο). Δεν το πήρε ψύχραιμα.

Μεταξύ των όσων είχε κάνει ήταν... γιο γιο τον Lonzo Ball, του UCLA. Εναντίον του είχε 20π. Και 9 ασίστ. Ο Ball μέτρησε 14π., 7 ασίστ και 6 λάθη. Στο πρώτο ματς απ ασχολήθηκε πολύ με το πώς θα αποδείξει ποιος είναι εις βάρος του Ball. Στο δεύτερο αφοσιώθηκε στα όσα έπρεπε να κάνει, για να νικήσει η ομάδα του. “Κρίναμε ότι έπρεπε να μάθει να νικά, γιατί το ΝΒΑ χρειάζεται πάντα νικητές”. Τη δεύτερη φορά που συνάντησε τον Ball, έβαλε τους οκτώ πρώτους πόντους της οπμάδας του, πήρε τα πέντε πρώτα σουτ και τελείωσε με 39π. στο 86-75. Ο Ball είχε 10π., 8 ασίστ και 4 λάθη.

Σε ένα ματς μέτρησε 50 πόντους. Είχε χάσει όμως, αρκετές βολές. Ο πατέρας του τον έβαλε, το ίδιο βράδυ, να προπονηθεί σε αυτό. Του θύμισε και ότι πρέπει να παραμείνει ταπεινός. Δεν είχε κατακτήσει δα, και κάτι. Η μητέρα του, Lorraine -πρώην μπασκετμπολίστρια- του είχε ξεκαθαρίσει ότι “μπορείς να είσαι χαλαρός σπίτι. Όταν όμως, βγαίνεις στον κόσμο ή στο παρκέ δεν θα μας ντροπιάζεις”.

Kentucky guard De'Aaron Fox grabs the ball as UCLA guard Lonzo Ball and Kentucky guard Malik Monk look on in the second half of an NCAA college basketball tournament South Regional semifinal game Friday, March 24, 2017, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey)
Kentucky guard De'Aaron Fox grabs the ball as UCLA guard Lonzo Ball and Kentucky guard Malik Monk look on in the second half of an NCAA college basketball tournament South Regional semifinal game Friday, March 24, 2017, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey) AP

Από τα μέσα εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, είχε ενημερώσει πως το καλοκαίρι του 2016 θα δοκιμάσει την τύχη του στο NBA draft. “Όταν ο Calipari σου λέει πως είσαι έτοιμος, πρέπει να είσαι έτοιμος. Έχει εμπειρία που δεν αμφισβητείται” είχε σχολιάσει. Μεταξύ όσων τον προσέγγισαν νωρίς, νωρίς ήταν και η Under Armour. Τους είπε πως “ προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει να αποκτήσω το δικό μου παπούτσι. Έχω ως προτεραιότητα να μπω στη λίγκα. Και όχι, δεν αγχώνομαι. Όλα έγιναν φυσιολογικά στην καριέρα μου, από το δημοτικό στο high school, από εκεί στο κολέγιο. Δεν ήθελα να αγχωθώ επειδή θα γινόμουν επαγγελματίας. Δεν έχω θέμα να ζήσω στην όποια περιοχή της χώρας. Είμαι περιπετειώδης ως χαρακτήρας. Το μόνο που θέλω είναι να πάω κάπου, όπου θα ταιριάζω”.

Είχε ήδη και μία ακόμα φήμη: του εξαιρετικού video gamer. Στο δωμάτιο του, στο κολέγιο γινόταν ο κακός χαμός, με παιχνίδια που κρατούσαν ώρες. Συνήθως τα κέρδιζε εκείνος. Όλοι είχαν να λένε για τον τέλειο συγχρονισμό του χεριού με τα μάτια του. “Ομολογώ ότι από το δημοτικό έκλεβα κινήσεις από το 2K”, εξήγησε.

Πέραν αυτού, από νωρίς είχε αποκτήσει τη συνήθεια να μελετά τους αγαπημένους του παίκτες, στα videos. “ Μελέτησα τον Tony Parker, τον Chris Paul, τον Lyle Lowery. Δεν είναι οι πιο αθλητικοί τύπου, αλλά ο τρόπος που τελειώνουν τις φάσεις είναι μαγικός. Είχα σκεφτεί πως αν μάθω από εκείνους και συνδυάσω τη γνώση με την αθλητικότητα μου, θα μπορώ να γίνω καλύτερος στα τελειώματα”. Τη σεζόν 2016-17 πρόσθεσε στη μελέτη και τον Russell Westbrook “ τον αγαπημένο μου παίκτη”. Τελικά “ήθελα να είμαι αποτελεσματικός και στην άμυνα και στην επίθεση. Για αυτό και παρακολουθούσα διαφορετικούς παίκτες, για να πάρω ό,τι έκρινα πως ήταν καλύτερο για εμένα”.

Δεν ήταν τέλειος. Το ήξερε. Γνώριζε ότι θέλει δουλειά στο σουτ. Και ήταν αποφασισμένος να την κάνει.

Πριν το NBA draft συμφώνησε με τη Nike “ γιατί είχα παίξει στη Nike Elite Youth Basketball League, είχα γνωριστεί μαζί τους και αισθανόμουν άνετα κοντά τους”. Θα κατάλαβες έως εδώ ότι θέλει να αισθάνεται άνετα, όπου και αν βρίσκεται. Δεν του άρεσε ποτέ να βγαίνει, να παρτάρει, οπότε είχε επενδύσει τη σχέση του με τους fans στα social media. “Κάτι τόσο μικρό μπορεί να ενώσει πλήθος κόσμου” είχε πει.

Kentucky's De' Aaron Fox reacts after being selected by the Sacramento Kings as the fifth pick overall during the NBA basketball draft, Thursday, June 22, 2017, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II)
Kentucky's De' Aaron Fox reacts after being selected by the Sacramento Kings as the fifth pick overall during the NBA basketball draft, Thursday, June 22, 2017, in New York. (AP Photo/Frank Franklin II) AP

Την ημέρα της επιλογής, οι Kings είχαν κάνει την προετοιμασία τους, ώστε να μπορούν να τον κάνουν δικό τους. Τον 'τράβηξαν' στο Νο5. Στο ντεμπούτο του, στην πρεμιέρα με τους Rockets (18/10/2017) είχε 14π., 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, σε 24'. Πέντε ημέρες μετά μέτρησε 19π., 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα και το συνέχισε από εκεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ ως αυτός, πάνω στον οποίον θα μπορούσαν οι Kings να ανοικοδομήσουν κάτι πιο στέρεο, από ό,τι εμφάνιζαν για χρόνια. Από το 2005, όταν ο Geoff Petrie αντάλλαξε τον Chris Webber με τους Sixers, για τρεις πιο φθηνούς παίκτες, που να δίνουν μια ελαστικότητα στην ομάδα, η οποία είχε ως κορμό τους Mike Bibby, Brad Miller και Peja Stojakovic. Μόνο που ένα χρόνο μετά έστειλαν αλλού τον τελευταίο και γενικά δεν φαίνονταν να 'χουν ένα πλάνο για το τι ήθελαν να επιτύχουν και πώς θα έφταναν εκεί.

H άφιξη του Divac τελείωσε το δράμα

Την τελευταία δεκαετία επιλέγουν σταθερά μέσα στο ΤΟΡ10 των NBA drafts και... κρατούν αυτές τις επιλογές. Δεν τις δίνουν ως ανταλλάγματα. Ο Tyreke Evans αναδείχθηκε Rookie of the Year, ο DeMarcus Cousins έγινε μέλος καλύτερων ομάδων, αλλά ο οργανισμός χαΐρι δεν είδε. Υπό την έννοια της παρουσίας σε Playoffs και των διακρίσεων. Υπήρχαν βέβαια, και οι άστοχες επιλογές με το SB Nation να βάζει σε αυτές και τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Μέσα στα χρόνια, άλλαζαν οι διοικούντες και το τελευταίο σχήμα, αυτό που έχει ως κύριο υπεύθυνο τον Vlade Divac (εκείνος φέρεται να αποφάσισε την αποχώρηση του George Karl) ήταν αυτό που είχε καταλήξει στον Fox. To περασμένο καλοκαίρι εκείνος έθεσε ως προτεραιότητα να γίνει πιο δυνατός, για να επιζεί των σκριν, να αμύνεται καλύτερα και να μπορεί να βρίσκεται εκεί όπου τον θέλει η ομάδα του, για να πάρει το σουτ. Αυτό σήμαινε 'μύες'.

“Από το τελευταίο παιχνίδι της περασμένης σεζόν δεν έχασε μέρα στο γυμναστήριο” αποκάλυψε ο assistant coach του Sacramento, Larry Lewis. Είχε αποφασίσει να μη δεχθεί άλλα χτυπήματα, αλλά να τα δίνει”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “ δούλεψα πολύ και την pick and roll επίθεση. Είδα πολλά videos του Chris Paul, από όλες τις ομάδες στις οποίες έχει παίξει. Ναι, το πρωτάθλημα έχει γίνει πιο γρήγορο, αλλά αυτό το δουλεύουμε από πέρυσι όλοι”.

Το πρόγραμμα που 'χει η παρέα του τον Νοέμβριο θα δείξει πολλά. Προς το παρόν, βρίσκονται στο 6-3, με ρεκόρ 4-2 εκτός έδρας και νίκες επί των Miami και Oklahoma City. Ακολουθούν πολλά. Για αρχή το Milwaukee. Από την άλλη εβδομάδα περιμένουν και τον Bogdan Bogdanovic. Κάτι που θα το χαρακτήριζες ως καλό. Όταν όμως, υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να παίξουν πολλά λεπτά, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.

Σίγουρα μέσα στο μήνα θα καταλάβουμε αν ο Fox είναι ό,τι χρειάζονται οι Kings για αυτήν την αναθεματισμένη ανοικοδόμηση, τώρα που ταίριαξαν έναν αθλητικό point guard, με καλούς σουτέρ, forward που ανοίγει χώρους και σέντερ που προστατεύει εξαιρετικά τη στεφάνη. Τα ονόματα Buddy Hield, Iman Shumpert, Ben McLemore, Zach Randolph, Nemanjia Bjelica και Willie Cauley-Stein (εκεί είναι και ο Κώστας Κουφός) προφανώς και σου λένε κάτι. Αν όχι, θα σου πουν φέτος.

Για αντίο θα δεις το video του Charles Barkley, από την εκπομπή του ΝΒΑ στο TNT, με τον Sir να εμφανίζει ένα πρόβλημα με τα μαθηματικά. Είπε πως οι Kings μπορούν να τελειώσουν τη χρονιά με ρεκόρ καλύτερο του 50% και μαζί να τελειώσει η 12ετια της ξηρασίας στα playoffs "άρα μπορούν να νικήσουν 40 ματς". Σημείωση: η regular season έχει από το 1967 ακριβώς 82 αγώνες.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK