Δεν υπάρχουν άχρηστοι παίκτες, μόνο άχρηστα συστήματα

Ο τρόπος που αξιοποίησε ο Μάικ Ντ' Αντόνι τον Κένεθ Φαρίντ δείχνει πως με λίγη καλή διάθεση -και πλάνο- δεν υπάρχει NBAer που να μη μπορεί να φανεί χρήσιμος. Bonus: η προσαρμογή του Ντένις Σμιθ Jr. στη Νέα Υόρκη και το 'γλέντι' του Σπάικ Λι στα Όσκαρ.

Δεν υπάρχουν άχρηστοι παίκτες, μόνο άχρηστα συστήματα

Τρία ματς διεξήχθησαν, όλα κι όλα, τα ξημερώματα και παρ' όλα αυτά έγινε κάτι που αν σου έλεγαν πως θα συμβεί την προηγουμένη, δεν θα συσπώνταν μυς του προσώπου σου, από την αδιαφορία -της τρελής τοποθέτησης.

Ως αναμενόταν, οι Νάγκετς νίκησαν τους Κλίπερς (123-96), οι Ράπτορς έχασαν από τους Μάτζικ (113-98), αλλά δεν έγινε και τίποτα και οι Νικς νίκησαν τους Σπερς (130-118), που το λες και είδηση, μετά το 0-18 που μετρούσαν.

O κύριος που πρωταγωνίστησε ήταν αυτός που μόλις είδες. Και βρισκόταν μεταξύ των ανταλλαγμάτων που έστειλε το Ντάλας στη Νέα Υόρκη, για τον Πορζίνγκις: ο Ντένις Σμιθ Jr, ο οποίος έπαιξε το πιο αποτελεσματικό παιχνίδι της διετούς καριέρας του στο ΝΒΑ, προσφέροντας 19 πόντους, 13 ασίστ, 6 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, ενώ δεν υπέπεσε σε λάθος.

" Μετά την ήττα της Παρασκευής από τους Γουλβς, συζητήσαμε με τον κόουτς Φιζντέιλ για ώρα, επί των όσων θέλει από εμένα, αυτών που χρειάζεται να κάνω. Μου είπε πως μπαίνω στα παιχνίδια, με τη λίστα στο μυαλό μου, θα νικάμε". Στη λίστα ήταν να βρίσκει τον ελεύθερο συμπαίκτη του στην περιφέρεια, να έχει ενεργεί συμμετοχή στο πικ εντ ρολ -με τον Μίτσελ Ρόμπινσον- και γενικά, να είναι συγκεντρωμένος για να αποφεύγει τα περιττά και τα λάθη. Η πρώτη δοκιμή ήταν επιτυχημένη.

Παρ' όλα αυτά, άλλος ήταν ο Νεοϋρκέζος που του 'κλεψε' τη βραδιά.

Ο Σπάικ Λι πήρε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, για το "BlacKkKlansman", από τα χέρια του Σάμιουελ Τζάκσον που πρώτα τον 'γλέντησε'.

Κατ' αρχάς, Σπάικ χαίρομαι που κάθεσαι. Μετά 18 σερί ήττες, οι Νικς νίκησαν απόψε. Επαναλαμβάνω: οι Νικς νίκησαν απόψε

Μετά του είπε πως νίκησε και ο ίδιος. Όταν ο διάσημος σκηνοθέτης πήρε το μικρόφωνο, τα έβαλε με τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να αναφέρει το όνομα του. Μια από τις ατάκες του ήταν αυτή.

"Οι Προεδρικές Εκλογές του 2020, βρίσκονται ένα βήμα μακριά μας. Ας κινητοποιηθούμε. Ας είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, κάνε την ηθική επιλογή της αγάπης εναντίον του μίσους".

Πίσω στους αγωνιστικούς χώρους, θα ήθελα να με συνοδεύσεις σε μια -μικρή- επιστροφή στο χρόνο, για να σου εξηγήσω τι έχει καταφέρει ο Κένεθ Φαρίντ. Ή καλύτερα, τι κατάφερε να κάνει μαζί του ο Μάικ Ντ' Αντόνι και παράλληλα, να λύσει 1-2 προβλήματα των Ρόκετς.

Στο Νο1 των στοιχείων που είναι χρήσιμο να ξέρεις είναι ότι οι Ουόριορς είναι η καλύτερη επιθετική ομάδα της λίγκας (115.8 πόντους, ανά 100 κατοχές). Ακολουθούν οι Ρόκετς (114.1) και για την ιστορία, την πρώτη τριάδα 'συμπληρώνουν' οι Νάγκετς (113.3).

Οι “Ρουκέτες” που λες, μπήκαν στο ματς με τους πρωταθλητές, ως οι τρίτοι χειρότεροι στα ριμπάουντ. Οι Ουόριορς ήταν στο Νο8 της λίστας. Και προφανώς δεν απήλαυσαν την απώλεια αυτής της μάχης (37-11 vs. 37-9), ούτε ότι ήταν αυτοί που κυνηγούσαν -αντί να τους κυνηγούν-, ανήμποροι να διακόψουν την εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και τελικά τα σουτ. Εν τω μεταξύ, δεν βοήθησαν και τα 14/36 τρίποντα για να γλιτώσουν από την ήττα (118-112). Που είχε ονοματεπώνυμο: Κένεθ Φάριντ.

Να σου πω και τι δεν είχε: τον Τζέιμς Χάρντεν.

Το 'μούσι' έμεινε εκτός με πρόβλημα στον αυχένα και ο Κρις Πολ σαν να αναστήθηκε. Σαν να έγινε ο παίκτης που ήταν πάντα, ο παίκτης που έκανε το βράδυ όλων των συμπαικτών του πιο εύκολο -χωρίς να 'χει φτάσει στο 100%, μετά την επιστροφή του από τραυματισμό-, όπως έγραψε και το FanSided.

Houston Rockets' Chris Paul plays against the Minnesota Timberwolves in an NBA basketball game Wednesday, Feb. 13, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone)
Houston Rockets' Chris Paul plays against the Minnesota Timberwolves in an NBA basketball game Wednesday, Feb. 13, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Jim Mone) AP

Με τις 11 τελικές πάσες που μοίρασε στη νίκη επί των “Πολεμιστών”, ο Πολ έγινε ο όγδοος παίκτης της ιστορίας που έφτασε τις 9.000 ασίστ και ο πέμπτος (μαζί με τους Τζέισον Κιντ, Τζον Στόκτον, Μάτζικ Τζόνσον και Όσκαρ Ρόμπερτσον) Που τις συνδύασε με τουλάχιστον 17.000 πόντους και 4.000 ριμπάουντ.

Ας μείνουμε όμως, στο θέμα μας. Ξέρεις ότι η μάνα της εφεύρεσης είναι η ανάγκη.

Όταν έχεις δοκιμάσει όλους τους εύλογους τρόπους να κάνεις μια δουλίτσα και δεν έχεις δει προκοπή, είναι που αρχίζει να σκέφτεσαι 'έξω από το κουτί'. Πέρα από τις νόρμες και τα φυσιολογικά.

Οι Ρόκετς που λες, έχασαν τον Κλιντ Καπέλα με τραύμα (κάταγμα στο δάχτυλο), στα μέσα του Γενάρη και η 'φτώχεια' τους στη θέση '5' έφτασε στο μη χείρον. Βλέπεις, ούτως ή άλλως δεν έκαναν ακριβώς θραύση στα ριμπάουντ -είναι στο Νο27 των 30 οργανισμών, με 41.7 ανά ματς-. Χωρίς τον πρώτον ριμπάουντερ, Καπέλα προφανώς υπήρχε 'τρύπα'.

Houston Rockets' Clint Capela (15) dunks the ball against the Orlando Magic during the first half of an NBA basketball game, Sunday, Jan. 13, 2019, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux)
Houston Rockets' Clint Capela (15) dunks the ball against the Orlando Magic during the first half of an NBA basketball game, Sunday, Jan. 13, 2019, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux) AP

O Mάικ Ντ' Αντόνι κάλεσε τον Κένεθ Φάριντ στο Χιούστον, τύπο που -ουσιαστικά- είχε να παίξει μπάσκετ από τη USA Team του 2014 -του χρυσού στο Παγκόσμιο, όπου ήταν ο δεύτερος καλύτερος παίκτης των Αμερικανών μετά τον Κέβιν Ντουράντ. Προτιμήθηκε γιατί μπορούσε να κάνει αυτά που έκανε ο Καπέλα. Δηλαδή, να πάρει ριμπάουντ, να παίξει πικ εντ ρολ με τον Χάρντεν και να τρέχει -ανηλεώς.

Προφανώς και όταν μελέτησε τα δεδομένα, είδε πως ο Φάριντ δεν βρήκε λεπτά στους Νάγκετς, γιατί είχαν επενδύσει στον Γιόκιτς.

Σε ό,τι αφορά τους Νετς όπου πήγε για να ξεφορτωθεί το Ντένβερ το συμβόλαιο του και να πέσει κάτω από το φόρο πολυτελείας, οι τύποι στο Μπρούκλιν 'έτρχαν' άλλο project ( με νέα παιδιά). Για αυτό και κάποια στιγμή -φέτος- εξαγόρασαν το συμβόλαιο του και τον άφησαν να πάει στην ευχή της Παναγιάς.

Ήταν το βούτυρο στο ψωμί του Ντ' Αντόνι, ο οποίος πήρε τον Φάριντ από το '4' και τον πήγε στο '5'. Σε 14 συμμετοχές τον είδε να κάνει τα ρεκόρ καριέρας των 16 πόντων και των 9.9 ριμπάουντ, με ποσοστό αποτελεσματικότητας στα σουτ το 62.6%.

Μετά ο Καπέλα έγιανε και γύρισε στο ενεργό ρόστερ. Ο Φαρίντ κάθισε στον πάγκο και δεν ξανασηκώθηκε. Όχι γιατί τον αγνόησε ο κόουτς. Υπήρχε πλάνο, κύριοι και κυρίες.

Ο κόουτς του Χιούστον προειδοποίησε προ ημερών πως η ομάδα του θα το ρίξει σε κάποια σχήματα που θα 'χουν τον Manimal, στη φυσική του θέση (το '4'). Όσοι άκουσαν τη δέσμευση, έπαθαν μια σύγχυση (ως σύστημα που 'χει στο επίκεντρο τους χώρους γύρω από τους Χάρντεν και Πολ, ώστε να 'βγαίνει' το ντράιβ ή η πάσα στις γωνίες, από όπου ο -πάουερ φόργουορντ- PJ Τάκερ είχε υψηλό ποσοστό) και περίμεναν να δουν τι θέλει να πει ο... ποιητής.

Βλέπεις, ο Φάριντ δεν 'είχε' το τρίποντο από τη γωνία. Γενικά δεν είχε το τρίποντο, αν σκεφτείς ότι πριν εμφανιστεί στο Χιούστον είχε βάλει 3 σε όλη του την καριέρα. Θα μου πεις είχε άλλα: ενέργεια -με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην άμυνα, αλλά και στο να 'τραβά' τους συμπαίκτες του-, αποτελεσματικότητα στα hustle plays -όταν διεκδικείς μπάλες- και κοντά στη στεφάνη. Αλλά δεν 'είχε' το βασικό σουτ της παρέας. Ώσπου ο Ντ' Αντόνι 'διέγνωσε' ότι το μηχανισμό τον διέθετε και του έδωσε το ελεύθερο να παίρνει προσπάθειες. Στο 118-112 επί των Ουόριορς είχε 2/4.

O ύψους 2.03, Φαρίντ έχει βρει τα λεπτά του κοντά στον Καπέλα ή τον Νένε, με το Χιούστον να 'χει τη δυνατότητα να παρουσιάσει δυο 'μεγάλες' πεντάδες που κάνουν τη δουλειά. Ο Καπέλα είπε για τον νέο του φίλο πως “όταν τρέχω, βλέπω και έναν ακόμα ψηλό να τρέχει. Όταν πηδάω για ριμπάουντ, τον βλέπω πάντα πίσω μου. Νιώθω ότι υπάρχουν δύο 'εγώ' στο γήπεδο. Κάποιες φορές έχει πλάκα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ριμπάουντ, είναι τεράστιο αυτό που συμβαίνει”.

Στα δυο τελευταία παιχνίδια, μετά την επιστροφή του Καπέλα στα παρκέ, ο βασικός σέντερ, παρέα με τους Φαρίντ και Τάκερ έχουν αρπάξει (μαζί) το 72.9% των 48 ριμπάουντ της ομάδας τους και ξεκάθαρα έλυσαν το πρόβλημα που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα.

Με αυτά και με αυτά, θέλω να σου πω ότι οι Ρόκετς σκέφτονται να κρατήσουν τον Φαρίντ (των 16.5 πόντων με 60% στα τρίποντα και 52.1% στα εντός παιδιάς, 8 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ, στα δυο τελευταία ματς) και μετά το τέλος της τρέχουσας περιόδου. Και θα ήταν χρήσιμο να κάνουν τις ενέργειες τους νωρίτερα, αφού αν συνεχίσει να παίζει όπως παίζει, θα τον θέλουν κι άλλοι, με τις “Ρουκέτες” να μην έχουν πολύ χώρο στο σάλαρι καπ -αλλά να 'χουν τη διάθεση να βρουν λύση.

Los Angeles Lakers' Brandon Ingram, left, drives the ball past Golden State Warriors' Stephen Curry (30) and Klay Thompson in the first half of an NBA basketball game Saturday, Feb. 2, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Los Angeles Lakers' Brandon Ingram, left, drives the ball past Golden State Warriors' Stephen Curry (30) and Klay Thompson in the first half of an NBA basketball game Saturday, Feb. 2, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP

Πάμε τώρα, στο τι θα χρειαστεί να κάνουν οι Ουόριορς με τους ρεπόρτερ να μην στέκονται πάνω από κάποια δευτερόλεπτα στην ήττα και να εστιάζουν σε άλλα θέματα. Όπως το πώς θα κρατήσουν τον Κλέι Τόμπσον τώρα που όλος ο ντουνιάς ξέρει ότι ανήκει στη λίστα του Μάτζικ Τζόνσον, για τις κινήσεις που θα κάνουν οι Λέικερς το προσεχές καλοκαίρι. Για να μη φύγει ο 29χρονος σούτινγκ γκαρντ, το Γκόλντεν Στέιτ θα πρέπει να του δώσει το max συμβόλαιο, αμέσως μόλις ανοίξει η περίοδος των free agents. Αλλιώς, θα 'χουν πρόβλημα.

Ένα άλλο -τεράστιο- θέμα που τους απασχολεί είναι το τι θα γίνει αν μείνει στην πόλη ο Κέβιν Ντουράντ. Ο ιδιοκτήτης, Τζο Λέικομπ έχει υποσχεθεί πως τα χρήματα δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συνέχιση της δυναστείας. Πολλώ δε από τη στιγμή που τη νέα σεζόν θα ανοίξει και το νέο γήπεδο (Chase Center), που εύλογα θα αυξήσει την αξία του brand που λέγεται Golden State Warriors.

Αν μείνει ο Ντουράντ, ο Λέικομπ θα δώσει μια περιουσία σε φόρο πολυτελείας, ως επαναλαμβανόμενος παραβάτης του ορίου -αλλά χαλάλι, λέει.

Πέραν των Τόμπσον και Ντουράντ, μια σκέψη την κάνουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι και για τον Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος θα γίνει free agent το 2020 και θα μπορεί να πάρει το 30% του σάλαρι καπ. Μπορεί όμως, να κάνει χρήση και της επέκτασης για Designated Veteran (αφορά παίκτες με τουλάχιστον επτά χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ και 1 με 2 χρόνια υπόλοιπο στο τρέχον συμβόλαιο, με βασική προϋπόθεση να μένει εκεί όπου είναι).

Δεν σου είπα: το 2020 ολοκληρώνεται και το συμβόλαιο του Στεφ Κάρι. Οπότε το Γκόλντεν Στέιτ έχει να ασχοληθεί με πολλά, για να βεβαιωθεί ότι αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα. Μέχρι τότε, βέβαια έχει άλλα θέματα να λύσει, ώστε να επιστρέψει στους τελικούς και να κρατήσει το στέμμα.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK