Ο Ντόντσιτς δεν έχει μάθει να μην παίρνει την τελευταία επίθεση και βρίζει

Άφησε άλλον να πάρει την ευθύνη και απηύδησε βλέποντάς τον να μην εκτελεί. Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει 'μεγαλώσει' τόσο πολύ που θέλει τέτοιες μπάλες για τον εαυτό του. Για να ευστοχήσει.

Dallas Mavericks forward Luka Doncic argues for a call in the first half of an NBA basketball game against the Denver Nuggets Tuesday, Dec. 18, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Dallas Mavericks forward Luka Doncic argues for a call in the first half of an NBA basketball game against the Denver Nuggets Tuesday, Dec. 18, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο Λούκας Ντόντσιτς έχει κερδίσει το χρόνο - μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αφενός δεν είναι καν 20 ετών, γίνεται στις 28 του Φλεβάρη, παρόλα αυτά στη πρώτη χρονιά του στο ΝΒΑ έχει ήδη αναδειχθεί σε ηγετική μορφή των Μάβερικς. Αφετέρου διαθέτει τέτοια αυτοπεποίθηση, από το ταλέντο και την εμπειρία χρόνων στην Ευρώπη, που λατρεύει να έχει την μπάλα στα χέρια όταν η αντίστροφη μέτρηση στο ρολόι φτάνει στο τέλος της και να σκοράρει στο άκουσμα της κόρνας λήξης.

Δεν έχει συμβεί μια ή δυο φορές. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο

Η πιο χαρακτηριστική ήταν και η πιο πρόσφατη. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Μαβς έπαιζαν στο Πόρτλαντ και στα 0.6'' πριν από το τέλος έχαναν με τρεις. Πηγαίνοντας κόντρα στις πιθανότητες, ο Σλοβένος γκαρντ δέχθηκε την μπάλα στη γωνία. Πάτησε γερά έξω, σηκώθηκε από το παρκέ και ευστόχησε με το ένα χέρι ισοφαρίζοντας 107-107. Οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν πριν κουνηθεί το δίχτυ, ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν μονολογούσε προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι είχε μόλις δει.

Αν πάμε λίγους μήνες πιο πίσω, θα βρούμε το τρίποντο που είχε σημειώσει πριν από τη λήξη του αγώνα της Ρεάλ στο Βελιγράδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα. Εκείνο ήταν πιο απλό, από την κορυφή.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο φινάλε περιόδων.

Ή σουτ από την άλλη πλευρά του παρκέ.

Μοιραία η επιλογή Ντένις Σμιθ στην εκπνοή του αγώνα με τους Πέλικανς τού ξένισε. Οι Μάβερικς έχαναν 114-112 στη Νέα Ορλεάνη και είχαν επίθεση 4''. Η μπάλα μπήκε άνετα στο γήπεδο, αλλά δεν κατέληξε στα χέρια του Ντόντσιτς, κάτι που η αντίπαλη άμυνα δεν ήθελε επ' ουδενί. Είχε προηγηθεί άλλο ένα δικό του τρίποντο και δεν θα ήταν προπονητικά σώφρον οι Πέλικανς να του δώσουν ακόμη ένα.

Την ευθύνη ανέλαβε ο Σμιθ, αφού μάλιστα έκανε την επαναφορά στον Τζόρνταν. Καθυστέρησε όμως χαρακτηριστικά κι όταν απέναντι στον Άντονι Ντέιβις επιχείρησε να εισβάλει στη ρακέτα για ν' αφήσει την μπάλα στο καλάθι η... διορία είχε λήξει. Αφήστε που αστόχησε. Εκείνη τη στιγμή ο πανούργος σκηνοθέτης έδωσε το πλάνο του Ντόντσιτς. Ο οποίος εκνευρισμένος ξεστόμισε ένα "what the f...k".

Η ομάδα του είχε ηττηθεί (για έβδομη φορά στα τελευταία οκτώ παιχνίδια) γιατί κάποιος άλλος, που νιώθει πλέον ν' 'πνίγεται' από την αύρα του Σλοβένου, είχε αποφασίσει να του στερήσει την τελευταία προσπάθεια. Χωρίς μάλιστα να νικήσει το χρόνο.

Ο Σμιθ βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση, δεδομένου ότι οι αριθμοί του έχουν πέσει αρκετά, όταν ο χρόνος συμμετοχής του σε σχέση με πέρυσι είναι σχεδόν ο ίδιος. Από τους 15.2 έχει βρεθεί στους 13.1, από τις 5.2 ασίστ στις 4 και από τα 3.8 ριμπάουντ στα 3.

Οι Μάβερικς ήδη ψάχνουν τρόπο να τον ανταλλάξουν για να πλαισιώσουν τον Ντόντσιτς με παίκτη που θα του ταιριάζει καλύτερα. Παίκτη που δεν θα παίρνει το τελευταίο σουτ. Ή τουλάχιστον θα προλαβαίνει να εκτελέσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK