Είναι ο Ντόντσιτς καλύτερος από Ντράζεν και Κούκοτς στα 19 τους;

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το μύθο του Λούκα Ντόντσιτς που έχει ανατείλει για τα καλά και απειλεί να ξεπεράσει ολότελα (αν δεν το έχει κάνει ήδη) ιερά τέρατα όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Τόνι Κούκοτς. Ιστορικά βίντεο

Είναι ο Ντόντσιτς καλύτερος από Ντράζεν και Κούκοτς στα 19 τους;

Η μεγάλη των πλάβι σχολή σταμάτησε να λειτουργεί (όπως ξέραμε, τουλάχιστον) στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο όρος καθιερώθηκε για να περιγράψει την ατέλειωτη σειρά μεγάλων παικτών που έβγαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα το μπάσκετ της γειτονικής χώρας.

Οι παλιότεροι είχαν τους δικούς τους ήρωες, όπως ο Ντελίμπασιτς, ο Νταλιμπάγκιτς, ο Κιτσάνοβιτς και ο ανεπανάληπτος Τσόσιτς. Ακολούθησε η έκρηξη της δεκαετίας του '80, με Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα και ... σία. Την τρομερή γενιά, που σκέπασε τη φήμη των προηγούμενων παικταράδων της Γιουγκοσλαβίας με εκκωφαντικό τρόπο.

Ήρωες για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά σιγά-σιγά και για το ΝΒΑ, όπου άπαντες αργά ή γρήγορα, μετακόμισαν, ή δοκίμασαν να παίξουν.

Μαζί τους μεγαλώσαμε, βλέποντας τους από νεοσσούς, να εξελίσσονται σε αστέρια πρώτου μεγέθους, να κατακτούν τα πάντα και να' ναι, πλέον, συνταξιούχοι. Ο Ντράζεν δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα αριστουργήματά του, καθώς έφυγε πολύ νωρίς

Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο να γράφαμε για τον παίκτη, που θα έφτανε στο σημείο, αν όχι να τους ξεπεράσει, να σταθεί με αξιώσεις δίπλα τους, διεκδικώντας κάτι από τη φήμη τους

Κι όμως. Αυτός ο αθεόφοβος μικρός ονόματι Λούκα Ντόντσιτς που γεννήθηκε στη Λιουμπλιάνα πριν από σχεδόν 20 χρόνια (28/2/1999) έρχεται να ... κλέψει την παράσταση. Έρχεται να μας κάνει να ξανασκεφτούμε τα παλιά καλιά χρόνια, που το μπάσκετ έφερνε έναν-έναν τους σούπερ-παίκτες της “νέας εποχής” σαν αφίσες σε χιλιάδες εφηβικά δωμάτια.

Δεν είναι, πλέον, ιεροσυλία να τον συγκρίνουμε με τον Ντράζεν, ή τον Κούκοτς. Ούτε είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι στην ηλικία του, ήδη έχει κάνει περισσότερα απ΄ό,τι οι δυο χαρισματικοί Κροάτες, που έχουν μείνει όλα αυτά τα χρόνια σημεία αναφοράς.

Θα το εξηγήσουμε διεξοδικά. Παίρνουμε σαν βασικό κριτήριο τις επιτυχίες των παικτών, την πορεία τους και το τι έκαναν πάνω στο παρκέ πάνω-κάτω στην ηλικία που βρίσκεται ο Λούκα τώρα

Ντράζεν: Πρωταθλητής για 16 ώρες στα... 19 του!

Portland Trail Blazers' Drazen Petrovic (44) keeps Minnesota Timberwolves Tony Campbell at bay with his arm as the two chased a loose ball in NBA action in Minneapolis, April 10, 1990. (AP Photo/Jim Mone)
Portland Trail Blazers' Drazen Petrovic (44) keeps Minnesota Timberwolves Tony Campbell at bay with his arm as the two chased a loose ball in NBA action in Minneapolis, April 10, 1990. (AP Photo/Jim Mone) AP

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε ξεκινήσει να παίζει στην Σιμπένκα από15 χρονών. Ο θρύλος λέει ότι είχε στην τσέπη του και το κλειδί του κλειστού γηπέδου στο Σίμπενικ, το οποίο το άνοιγε στις ... εφτά το πρωί, για να αρχίσει τα σουτάκια. Το 1982 όταν ο “διάβολος” ήταν 17 ετών στην Σιμπένκα πήγε προπονητής ο Βλάντο Τζούροβιτς. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα διεκδικούσε τον τίτλο, με τον Ντράζεν να δίνει τα πρώτα του ρεσιτάλ. To 1983, με δυο εύστοχες βολές χάριζε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Σιμπένκα, στον τελικό των πλέι-οφ κόντρα στην Μπόσνα (83-82). O Ντράζεν είχε απλά ... σκοράρει 40 πόντους! Ήταν ο τρίτος τελικός κόντρα στην Μπόσνα του Πρέντρακ Μπένατσεκ, του Ζάρκο Βάραιτς, του Ράτκο Ραντοβάνοβιτς αλλά και του Σβιέτισβλαβ Πέσιτς. Η Μπόσνα πέρασε 82-81 20'' πριν από το τέλος. Ο Πέτροβιτς αστόχησε 2'' πριν από το τέλος, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν συγκράτησαν την μπάλα.

Ο Τζούροβιτς κάλεσε τάιμ-άουτ, ο Πέτροβιτς πήρε ξανά το τελευταίο σουτ, αστόχησε η Μπόσνα πανηγύριζε, όμως ο διαιτητής Ίλιγια Ματίσεβιτς που αρχικά είχε δείξει ότι το ματς τελείωσε “ανακάλυψε” φάουλ πάνω στον Ντράζεν, ακριβώς με την εκπνοή! Ο Πέτροβιτς σκόραρε τις δυο βολές, το ματς έληξε 82-83 και το βράδυ το Σίμπενικ ... γιόρταζε μέχρι το πρωί. Ο Βλ.Τζούροβιτς θυμόταν για πολλά χρόνια το λόγο, που έβγαλε στο δημαρχείο της πόλης, στα επινίκια του τίτλου.

Δείτε το βίντεο με τα τελευταία δευτερόλεπτα του δραματικού αγώνα και τον αείμνηστο Ντράζεν σε ένα από τα κορυφαίοα βράδια της ζωής του.

Η χαρά κράτησε μόλις 16 ώρες. Την επομένη, η γιουγκοσλάβικη ομοσπονδία αποφάσισε να ακυρώσει το σκορ και να διατάξει την επανάληψη του αγώνα σε ουδέτερο μάλιστα έδαφος, τιμωρώντας τους διαιτητές του ματς με ισόβιο αποκλεισμό.

Η Σιμπένκα αρνήθηκε να κατέβει στο ματς και ο τίτλος πήγε τελικά στη Μπόσνα. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε αφήσει, ήδη το στίγμα του. Ένα χρόνο αργότερα πήγαινε στην Τσιμπόνα του Ζάγκρεμπ. Στα 20 του ήταν πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας και στα 21 του πρωταθλητής Ευρώπης. Στον τελικό Τσιμπόνα-Ρεάλ θα βάλει 36 πόντους πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ, οδηγώντας την Τσιμπόνα στον θρόνο.

Το καλοκαίρι του 84, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών Γιουγκοσλαβίας. Έπαιξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, έχοντας μ.ο 17.5π (δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Νταλιμπάγκιτς). Η καριέρα του είχε εκτοξευτεί και θα την έκοβε μόνο το θλιβερό χτύπημα της μοίρας στο δυστύχημα, λίγο έξω από το Μόναχο, στις 7 Ιουνίου του 1993.

Η κουκοτσιάδα του Τόνι

Chicago Bulls' Toni Kukoc (7) tries to drive on Atlanta Hawks' Alan Henderson during the second quarter of their second-round NBA playoff game on Tuesday, May 13, 1997, in Chicago. (AP Photo/MIchael S. Green)
Chicago Bulls' Toni Kukoc (7) tries to drive on Atlanta Hawks' Alan Henderson during the second quarter of their second-round NBA playoff game on Tuesday, May 13, 1997, in Chicago. (AP Photo/MIchael S. Green) ASSOCIATED PRESS

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του Τόνι Κούκοτς το μάθαμε, θέλαμε, δεν θέλαμε, όταν ο ψιλόλιγνος σαν τηλεγραφόξυλο, φόργουορντ από το Σπλιτ, στα 19 του χρόνια, πρωταγωνιστούσε σε ένα ματς νέων, που ξεπέρασε σε φήμη πολλά από τα μεγάλα παιχνίδια μεταξύ ανδρών. Το 1987 ήταν η χρονιά των μεγάλων εκπλήξεων. Στην Ευρώπη η Εθνική Ελλάδος ερχόταν σχεδόν από το πουθενά, για να κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ, στην Αμερική η Βραζιλία του Οσκάρ Σμιντ κάρφωνε τους Αμερικανούς στους Παναμερικανικούς Αγώνες και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των νέων στο Μπόρμιο της Ιταλίας, εμφανιζόταν η τρομερή Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, μα περισσότερο από εκείνο το τουρνουά όλοι θυμούνται τον αγώνα της πρώτης φάσης ανάμεσα στους πλάβι και τις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν για κόουτς τον Λάρι Μπράουν και αστέρια τους Στέισι Όγκμον, Γκάρι Πέιτον, Λάρι Τζόνσον, Σκοτ Γουίλιαμς.

Οι “Γιουγκοι”, είχαν τους Τζόρτζεβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, Πετσάρσκι (κόουτς πάλι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς) αλλά και τον αξιότιμο Τόνι Κούκοτς. Γεννημένος στις 18/9/1968 ο 19χρονος τότε Τόνι, μπαίνει στο γήπεδο και εκστασιάζεται. Σκοράρει 37 πόντους με 11/12 τρίποντα, σε ένα ματς που έγινε την 1η Αυγούστου του 1987 και πέρασε στην ιστορία σαν ... κουκοτσιάδα! Πάρτε μια ιδέα

Η μπασκετική Ευρώπη γνωρίζει για τα καλά τον 18χρονο πρώην πρωταθλητή του πινγκ-πονγκ, που ένα χρόνο πριν είχε καθιερωθεί στην βασική ομάδα της Γιουγκοπλάστικα, με την οποία θα ζούσε μαγικές στιγμές στην τριετία 1989-91. Τρία Κυπελλα Πρωταθλητριών, δυο φορές MVP σε φάιναλ-φορ και το αστέρι του έλαμπε ήδη.

Το 1990 τον επέλεξαν στο ντραφτ οι Σικάγο Μπουλς, αλλά ο Κούκοτς δίσταζε να κάνει το μεγάλο άλμα. Το καλοκαίρι του 92 στον πρώτο αγώνα HΠΑ-Κροατίας (103-70), Μάικλ Τζόρνταν και Σκότι Πίπεν τον... εξοντώνουν με την άμυνά τους (σκοράρει μόλις 4π με 2/11 σουτ και κάνει 7 λάθη) επειδή ο Τόνι ήταν επιλογή του τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς, Τζέρι Κράουζε, τον οποίο αντιπαθούσε σφόδρα ο Τζόρνταν.

Το επόμενο καλοκαίρι ο Κούκοτς πήγαινε στο Σικάγο και με τους Μπουλς, παίζοντας στο πλευρό των Τζόρνταν-Πίπεν, θα κατακτούσε τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ, παίζοντας ακόμη σε Σίξερς, Χοκς και Μιλγουόκι Μπακς.

Ήρθε ο Λούκα και τα σάρωσε όλα

Golden State Warriors guard Klay Thompson (11) defends as Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) drives past in the second half of an NBA basketball game Sunday, Jan. 13, 2019, in Dallas. The Warriors won, 119-114. (AP Photo/Richard W. Rodriguez)
Golden State Warriors guard Klay Thompson (11) defends as Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) drives past in the second half of an NBA basketball game Sunday, Jan. 13, 2019, in Dallas. The Warriors won, 119-114. (AP Photo/Richard W. Rodriguez) AP

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κατορθώματα των νεαρών Ντράζεν και Τόνι είναι αξεπέραστα. Καμιά τριανταριά χρόνια μετά, έρχεται ένας ακόμη πιο φοβερός νεαρός για να ξαναγράψει την ιστορία. Σε μια εποχή, μάλιστα, όπου τα μεγαλύτερα ταλέντα φεύγουν άρον-άρον για το ΝΒΑ, αυτός πρόλαβε να κάνει θόρυβο και στην Ευρώπη.

Ο Λούκα Ντόντσιτς γεννημένος το 1999, πήρε αμπάριζα όλους τους τίτλους που βρήκε μπροστά του. Η Ρεάλ Μαδρίτης διέβλεψε το τεράστιο ταλέντο του (καλά δεν ... χρειαζόταν και μάτι ειδήμονα για να καταλάβει κανείς περί τίνος επρόκειτο) και του άδειασε τη θέση στο ρόστερ και της ανδρικής ομάδας. Στα 18 του ο Λούκα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία της Ρεάλ να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Αναδείχθηκε άλλωστε καλύτερος παίκτης τόσο της κανονικής περιόδου όσο και του φάιναλ-φορ. Κανείς άλλος 18χρονος δεν είχε να επιδείξει κάτι ανάλογο στην ιστορία. Τελείωσε την χρονιά με 16.8π, 4.8ρ και 4.5 ασίστ.

Πριν καν ενηλικιωθεί ο Ντόντσιτς μετρούσε εκτός των άλλων 3 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ισπανίας. Α, και στα ... 17 του, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Σλοβενίας (14.3π, 8.1ρ 3.6 ασίστ) στην πορεία της μέχρι το χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ!

Το μόνο που απέμενε να μάθουμε ήταν αν θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ. Υπήρχε μια ένσταση για τις φυσικές του ικανότητες, αν δηλαδή είχε τα φόντα να τα βγάλει πέρα απέναντι στα κορμιά και την ένταση του ΝΒΑ.

Ο Ντόντσιτς όμως στην Αμερική είναι ... ακόμη καλύτερος. Οι Ντάλας Μάβερικς την εποχή που δύει το άστρο του 41χρονου Ντιρκ Νοβίτσκι, βρίσκουν στο πρόσωπό του ένα νέο ήλιο από την Ευρώπη. Πρώτος σκόρερ (20.2π) και πασέρ (5ασ) αλλά και δεύτερος ριμπάουντερ (6.7) ο Λούκα όχι μόνο διαψεύδει πανηγυρικά τους άπιστους Θωμάδες, αλλά έχει βάλει υποθήκη για τη συνέχεια της θεότρελης καριέρας του...

Ιδού τι κάνει ο τρομερός μικρός στα γήπεδα των ΗΠΑ

Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι στο τέλος της καριέρας του ο Ντόντσιτς θα είναι καλύτερος από Ντράζεν και Κούκοτς. Έχει επισκιάσει τα κατορθώματά τους με τα δικά του. Αν μπορέσει να ξεπεράσει τους δυο τεράστιους Κροάτες, δεν το ξέρουμε. Μιλάμε για παίκτες που άλλαξαν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όπως ο Γκάλης, ή ο Σαμπόνις. Αν ο Λούκα γίνει τέτοιος, είναι αδύνατο να το προβλέψουμε.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK