Ένα από τα μυστικά των Μπακς κρύβεται στον πάγκο τους

Με 29 νίκες εντός, οι Μπακς διαθέτουν την ισχυρότερη έδρα του ΝΒΑ. Υπάρχει ένα στοιχείο σ' αυτήν που τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες: ο πάγκος τους, όχι ο μόνο ο Μπουντενχόλτζερ.

Ένα από τα μυστικά των Μπακς κρύβεται στον πάγκο τους
AP PHOTO/AARON GASH

Σε διάστημα οκτώ ημερών οι Μπακς επιβλήθηκαν για δεύτερη φορά των Χιτ και οδεύουν ολοταχώς πλέον για την κατάκτηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ.

Ύστερα από το 116-87 της Παρασκευής, αποτέλεσμα που είχε ως άξονα τους 27 πόντους - τα 8 ριμπάουντ - τις 7 ασίστ - τα 2 κοψίματα και το 1 κλέψιμο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το Μιλγουόκι έφτασε το ρεκόρ του στο 54-19 (74%) και με δεδομένο ότι απομένουν μόλις 9 παιχνίδια πριν από την postseason - ένα εκ των οποίων με Καβαλίερς και δύο με Χοκς - εκτιμάται ότι θα επαναλάβει το επίτευγμα της σεζόν 1973-74.

Τότε που ως ομάδα της δυτικής περιφέρειας κατείχε την κορυφαία επίδοση νικών-ηττών και αγωνίστηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος χάνοντας 4-3 από τους Σέλτικς. Από τότε και μέχρι σήμερα, η καλύτερη θέση των Μπακς ήταν η δεύτερη στην Ανατολή (επτά φορές) και χειρότερη η 15η (2013-14).

Η διαχείριση του Μάικ Μπουντενχόλτζερ είναι ομολογουμένως ο βασικός λόγος που τα 'ελάφια' έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Πέρα όμως από τις αγωνιστικές μεταβολές που συντελέστηκαν σε ρόστερ και τρόπο παιχνιδιού πριν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι Μπακς έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται για την πιο αξιόπιστη έδρα του πρωταθλήματος - παρέα με τους Ντένβερ Νάγκετς. Στο νεότευκτο 'Fiserv Forum' των 17.341 θεατών (κόστους 547 εκατ. δολαρίων), που γεμίζει πάντα όντας το δεύτερο γήπεδο σε πληρότητα μετά απ' αυτό των Μάβερικς, η ομάδα του Giannis μετράει ως τώρα 29/35, την ίδια στιγμή που οι Ράπτορς έχουν 29/37, οι Σίξερς 29/38 και οι Πέισερς 27/36. Στη Δύση τ' αντίστοιχα νούμερα των πρώτων Γουόριορς είναι 25/35, των Νάγκετς 30/36, ενώ των Ρόκετς και Μπλέιζερς 27/37 και 27/36 αντίστοιχα.

Προφανώς η έδρα είναι ένας παράγοντας, ο οποίος στη διάρκεια των πλέι οφς θα επηρεάσει τα δεδομένα. Πόσο μάλλον όταν η υπερσύγχρονη 'βάση' των Μπακς προσφέρει στους παίκτες του Μπουντενχόλτζερ ένα ξεχωριστό προνόμιο. Ένα προνόμιο που ουδείς άλλος παίκτης ομάδας του ΝΒΑ απολαμβάνει: τις θερμαινόμενες και ρυθμιζόμενες σε ύψος πολυθρόνες του πάγκου.

Είναι θέσεις που σχεδιάστηκαν και παρήχθησαν ειδικά για το νέο γήπεδο του Μιλγουόκι. Δεν κοστολογούνται, γιατί δεν κυκλοφορούν στην αγορά, αποτελούν πατέντα με σφραγίδα γνησιότητας και εμπνεύσεως του Τρόι Φλάναγκαν, διευθυντή απόδοσης του οργανισμού. Σε συνεννόηση βέβαια με τον Τζον Χορστ (τζένεραλ μάνατζερ) και όλο το ιατρικό επιτελείο των Μπακς.

Η κουβέντα με την ανάδοχο εταιρία, τη Figueras USA που ειδικεύεται σε καθίσματα αθλητικών εγκαταστάσεων, διήρκησε αρκετούς μήνες. Η κατασκευή δε καθεμιάς εκ των θέσεων που αναπαύονται οι παίκτες του Μιλγουόκι βασίστηκε σε πανεπιστημιακές μελέτες από 12 φοιτητές του Κολοράντο και του πορίσματος μιας ερευνητικής ομάδας από τη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά χρειάστηκε τρία χρόνια για να υλοποιθηθεί ως ιδέα, διότι διέβη όλα τα απαραίτητα τεστ άνεσης και αντοχής, δοκιμάστηκε από τους παίκτες και τελειοποιήθηκε εν καιρώ.

" Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ήταν ασφαλείς. Είναι εξαιρετικά στιβαρό κάθισμα, αλλά ένας παίκτης θα έπρεπε να δοκιμάσει την αντοχή του. Είναι το πιο προσεκτικά σχεδιασμένο κάθισμα που θα μπορούσατε να φανταστείτε", δήλωσε ο Φλάναγκαν, περήφανος για το καμάρι του.

Η ιδέα τού καρφώθηκε στο μυαλό το 2015. Όταν - όπως διαβάσαμε στο ESPN- εντόπισε μια μελέτη σε εξειδικευμένο περιοδικό για την αποτελεσματικότητα που είχε στην απόδοση Βρετανών ποδηλατών η χρήση θερμαινόμενης φόρμας πριν από τους αγώνες τους. Τα θερμαινόμενα σορτς απορρίφθηκαν γρήγορα και όλη η ενέργεια καταναλώθηκε στο πώς θα σχεδιαστεί ένα κάθισμα που θα επιτρέπει στον εκάστοτε παίκτη να μην 'κρυώνει' ενόσω είναι ανενεργός. Μάλιστα προσελήφθη Καθηγητής Μηχανολογίας για να προχωρήσει όπως πρέπει το όλο εγχείρημα.

Έχει διαπιστωθεί πως οι 41-42 βαθμοί Κελσίου (106 στην κλίμακα Φαρενάιτ) είναι η ιδανική θερμοκρασία προκειμένου οι μύες όσων δεν αγωνίζονται να διατηρούνται στην απαιτούμενη κατάσταση και κατ' επέκταση ν' αποφεύγονται τραυματισμοί.

Οι παίκτες ενθουσιάστηκαν από την πρώτη στιγμή, αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες που τους παρέχονται. " Είναι κάτι σπουδαίο", είχε δηλώσει ο Έρικ Μπλέντσο, με τον Μπρουκ Λόπεζ να δυσανασχετεί όταν αντικαταστάθηκαν από συμβατικές καρέκλες με απλά μαξιλαράκια για να συντηρηθούν.

Εκτός, άλλωστε, της θερμότητας που εξασφαλίζουν στο σώμα επιτρέπουν στον αθλητή να ορίζει το ύψος. Κάτι απαραίτητο για τους ψηλούς παίκτες που ξεκουράζονται χωρίς να χρειάζεται τα γόνατα να φτάνουν στο ύψος των... προσώπων τους.

" Τα καθίσματα είναι υπέροχα, γιατί ρυθμίζονται", έχει αναφέρει ο Μπόνγκτον.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια; Η πρόβλεψη έτσι ώστε στο τελικό ύψος κάθε θέσης μην εμποδίζεται η ορατότητα θεατών που έχουν πληρώσει ακριβά εισιτήρια για θέσεις κοντά στο παρκέ.

Ήδη πολλές ομάδες έχουν ενδιαφερθεί για τη νέα αυτή τεχνολογία και σύμφωνα με τον Τζον Χορστ προσανατολίζονται να τη χρησιμοποιήσουν. Ιδίως ομάδες που έχουν στα σκαριά νέα γήπεδα όπως οι Γουόριορς. " Μ' έχουν καλέσει πολλοί GMs για να λάβουν πληροφορίες", υποστήριξε ο αρχικουμανταδόρος των Μπακς, προσφέροντας οικειοθελώς τις απαραίτητες οδηγίες. Ούτως ή άλλως οι φιλοξενούμενοι 'Fiserv Forum' δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Τουλάχιστον για την ώρα.

Αντιθέτως οι Μπακς, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα των on/off, εκμεταλλεύονται το γεγονός καταφέρνοντας να διατηρούν πάνω-κάτω τον ίδιο υψηλό ρυθμό είτε παίζουν είτε δεν παίζουν 1-2 από τους βασικούς τους.

Κεντρική φωτογραφία: ΑP Photo/Aaron Gash

News 24/7

24MEDIA NETWORK