Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεταμόρφωση των στατιστικών στους φετινούς Bucks

To Milwaukee έχασε από τους Celtics, παρ' όλα αυτά παραμένει στην κορυφή του ΝΒΑ, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να ηγείται της λίστας σημαντικότητας παικτών στα plays των ομάδων τους. Δες από πού σουτάρει φέτος και τη σημασία του για το παιχνίδι των Bucks.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεταμόρφωση των στατιστικών στους φετινούς Bucks

Oι Bucks μπήκαν στο ματς με τους Celtics, ως η τελευταία αήττητη ομάδα της φετινής σεζόν. Είχαν φτάσει στο 7-0, ρεκόρ με το οποίο ισοφάρισαν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του οργανισμού και πλήθος media, μεταξύ των οποίων και το Contra.gr αποπειράθηκαν να εξηγήσουν τι έγινε το καλοκαίρι που έκανε το Milwaukee πραγματικό διεκδικητή της Ανατολής.

Eναντίον της Βοστώνης απώλεσαν το αήττητο (117-113), με τους 'Κέλτες' να είναι αυτοί που κέρδισαν τον πρώτο γύρο της μάχης για την καλύτερη ομάδα της περιφέρειας, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ταμπέλας που κουβαλούν από την preseason. Ναι, σκόραραν 24 τρίποντα και λίγο έλειψε να διαμορφώσουν νέα τάξη πραγμάτων στο σχετικό ρεκόρ, στην ιστορία του ΝΒΑ. Είναι τα 25 που είχαν βάλει πέρυσι οι Cavaliers στους Haws, στον πάγκο των οποίων καθόταν ο Mike Budenholzer. Και αυτό ίσως να λέει κάτι. Εν πάση περιπτώσει, οι Celtics αρκέστηκαν στο ρεκόρ οργανισμού.

Και οι πέντε starters πρόσφεραν περισσότερα από ένα τρίποντα, με τον Kyrie Irving να μετρά 28π., με 6/12 τέτοια σουτ. Μιλάμε άλλωστε, για την ομάδα που σκοράρει ένα τρίποντο κάθε 1.46'' του αγώνα, κατά μ.ό. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έλεγες πως η άμυνα του Milwaukee στην περιφέρεια ήταν καλή. Οι παίκτες έδειξαν να μην μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά που έκαναν οι αντίπαλοι τους, πριν να είναι αργά. Ο Irving είπε πως αυτό έγινε στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και ότι "θα ήθελα να συνεχίσουν να παίζουν άμυνα που βασίζεται στις αποστάσεις". Ενδιαφέρον έχει και τι είπε ο Marcus Morris.

Στα pick and rolls ο ψηλός τους καθυστερούσε πίσω. Οπότε ήταν σαν να κάνω σουτ σε προπόνηση

Είπαμε. Οι Bucks είναι σε καλό δρόμο. Δεν είναι τέλειοι. Και παραμένουν οι κάτοχοι του καλύτερου ρεκόρ (7-1), το οποίο μοιράζονται πια με τους Raptors, αλλά υπερτερούν στη διαφορά πόντων. Και αυτό το χρωστούν στην επικράτηση τους επί των αντιπάλων τους, με κατά μ.ό. 14.8 πόντους, ανά 100 κατοχές. Σε περίπτωση που το έχασες το 'τεύχος' να σου θυμίσω το θέμα μας για το τέλος του 'σκεπτόμενου' μπάσκετ που φέρει την υπογραφή του ΝΒΑ.

Η επίθεση του Milwaukee είναι η έκτη καλύτερη, σε αποτελεσματικότητα, στο ΝΒΑ (ναι, στο Νο1 είναι οι Warriors), τη στιγμή που η άμυνα τους είναι στο Νο2 του συνόλου. Σε αυτήν την κορυφή κάθονται οι Celtics, που δέχονται 98.2 πόντους, ανά 100 κατοχές -έναντι των 100.2 των Bucks. Kαι τώρα κατάλαβες γιατί νίκησαν.

Πάμε να δούμε πώς η δεύτερη καλύτερη αμυντική ομάδα του θεαματικότερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη είναι αυτή που 'δίνει' τα περισσότερα τρίποντα στους αντιπάλους της. Ενώ λοιπόν, το Milwaukee επιτρέπει στους... άλλους να επιχειρούν 38.1 σουτ τριών πόντων ανά αγώνα, έχει ευεργετηθεί από την αστοχία τους (27.1%), ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα της λίγκας. Δεν είναι βέβαια, κάθε μέρα του Άι-Γιαννιού. Εννοώ υπάρχουν ομάδες που έχουν καλύτερα ποσοστά, όπως τα ξημερώματα οι Celtics.

Ας δούμε όμως, τι συμβαίνει και με τον Αντετοκούνμπο: είναι στη μέση όλων όσων επιχειρούν οι Bucks στην επίθεση. Είναι ο κατ' αρχάς χειριστής της μπάλας και αυτός που την έχει στα χέρια του στις περισσότερες κατοχές. Έχει τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο από όλους στο ΝΒΑ -σε ό,τι αφορά το παιχνίδι της ομάδας τους.

Ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για το usage percentage που είναι ο αριθμός των plays που αφορούν συγκεκριμένο παίκτη -ο οποίος είτε σουτάρει, είτε κάνει λάθος, είτε πηγαίνει στη γραμμή των βολών. Είναι ο τρόπος που μετρούν το πόσο ένας παίκτης εμπλέκεται στην επίθεση της ομάδας του. Το 35.3% όσων 'τρέχουν' οι Bucks στο μπροστά κομμάτι του γηπέδου αφορά το 'Greek Freak'. Και μη ψάξεις για κάποιον που να 'χει μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν υπάρχει.

Η προσθήκη των Lopez και Ιlyasova έχουν επιτρέψει στον Γιάννη να αποκτήσει μεγαλύτερο χώρο για να κάνει δουλειά -καθώς οι συγκεκριμένοι συμπαίκτες του μπορούν να 'ανοίξουν' το γήπεδο. Εξ ου και ενώ φέτος έχει λιγότερα λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, εν συγκρίσει με πέρυσι, επιχειρεί δυο επιπλέον drives ανά ματς, έχει περίπου τις διπλάσιες ασίστ και καλύτερο ποσοστό στα σουτ (κατά 4%).

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεταμόρφωση των στατιστικών στους φετινούς Bucks

Ο Αντετοκούνμπο είναι ο λόγος που οι Brogdon, Middleton και Lopez έχουν φέτος τα καλύτερα ποσοστά της καριέρας τους στα τρίποντα. Βέβαια, όλα αυτά τα οφείλουν στον κόουτς Budenholzer και την εμμονή του στη σωστή επιλογή των σουτ (η προτεραιότητα πια δεν είναι το σουτ από μέση απόσταση, που στο ΝΒΑ θεωρείται ως 'το πιο άχρηστο', αλλά το τρίποντο) και το spacing. Έτσι, η ομάδα του έγινε η δεύτερη πιο αποτελεσματική σε ποσοστό εντός παιδιάς, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα και το ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ.

O Γιάννης παίρνει (σχεδόν) πάντα την μπάλα και είτε εκμεταλλεύεται τους σουτέρ που έχει γύρω του, είτε πηγαίνει προς τα μέσα από όπου συνήθως σκοράρει. Ο προπονητής του, του έχει δώσει και το τρίποντο, αλλά επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ευστοχίας, προτιμούνται οι άλλες επιλογές.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η μεταμόρφωση των στατιστικών στους φετινούς Bucks

Στα αρνητικά είναι πως στις βολές, οι Bucks από το Νο4 έχουν βρεθεί στο Νο26 και στα λάθη από το Νο12 στο Νο27. Αλλά ο κόσμος δεν 'φτιάχτηκε' σε μια μέρα. Λίγη υπομονή και σε λίγους μήνες θα δούμε πώς θα αλλάξουν αυτές οι θέσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK