Trust the Greek Freak

Για να μην μπερδευόμαστε, η χρονιά των Μπακς δεν ήταν αποτυχημένη. Το θέμα είναι πώς θα γίνει πιο επιτυχημένη: με υπερωρίες των διοικητικών το φετινό καλοκαίρι, που αφορά και supermax επέκταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δείτε την εξέλιξη του Greek Freak μέσα στα χρόνια και τις ανάγκες του Μιλγουόκι.

Trust the Greek Freak

Να αρχίσουμε από το βασικό: η χρονιά των Μπακς δεν ήταν αποτυχημένη. Οργανισμός που 'κλείνει' ως ο καλύτερος όλων τη regular season μπορεί να μην προκαλεί κύματα ενθουσιασμού στους Ευρωπαίους φιλάθλους, παρ' όλα αυτά για τους Αμερικανούς είναι τέραστια επιτυχία. Όπως όταν τα παιδιά παίρνουν απολυτήριο λυκείου. Πίσω στο θέμα μας, το Μιλγουόκι έκανε φέτος θραύση έως το 2-0 επί του Τορόντο στους τελικούς της Ανατολής, όπου πήγε για πρώτη φορά έπειτα από το 2001.

Μετά, τα πάντα χάθηκαν. Θα έλεγες λοιπόν, πως χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία. Όχι ότι τα 'Ελάφια' είναι αποτυχημένα. Το θέμα είναι τι θα χρειαστεί να κάνουν για να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής. Δηλαδή, τι άλλο θα βάλουν δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Το ESPN έκανε μια μίνι αναδρομή στην παρουσία του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι. Στάθηκε στο 'τιτίβισμα' της 17ης Ιουλίου του 2014, όταν είχε γράψει “ δεν θα αφήσω την ομάδα και την πόλη του Μιλγουόκι, πριν δημιουργήσουμε ομάδα επιπέδου πρωταθλητισμού”.

Nα σου θυμίσω πώς ήταν τότε ο Greek Freak: είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ που ήταν και η πρώτη του αγωνιστική περίοδος σε μπάσκετ ανταγωνιστικού επιπέδου. Και όχι σε ένα κάποιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά το κορυφαίο του πλανήτη. O Έλληνας διεθνής έμαθε μπάσκετ στο ΝΒΑ. Κάτι που δεν το λες εύκολο. Όχι μόνο επιβίωσε, αλλά έχει καταφέρει και να διακριθεί, γεγονός που χρωστά στο ταλέντο από αυτά που εμφανίζονται μια φορά τα 100 χρόνια μεν, αλλά και στην πολλή δουλειά που 'χει κάνει.

Trust the Greek Freak


Aπό πάνω αριστερά: 2013, 2014, 2015, 2016. Κάτω: 2017

Την περίοδο του tweet που διάβασες, είχε τερματίσει στο Νο7 των προτιμήσεων για ρούκι της χρονιάς και δούλευε πάνω στο παιχνίδι του και τη μυική σύσταση του σώματος του. Μάθαινε τη δουλειά του, μάθαινε τον εαυτό του, μάθαινε τα πάντα. Σημείωσε και ότι την αγωνιστική περίοδο 2013-14 ήταν ο νεαρότερος σε ηλικία ΝΒΑer και starter στα 23 από τα 77 ματς, στα οποία έπαιξε.

Τη δεύτερη χρονιά έγινε full time starter (σηκώθηκε από τον πάγκο μόνο σε 10 από τα 81 παιχνίδια που είχε), o Greek Freak και ο τύπος που διέσχιζε όλο το παρκέ, με τρεις ντρίμπλες. Πήγε στο All Star Weekend για το Rising Stars και το διαγωνισμό καρφωμάτων και έγινε τίτλοι.Η παρέα του τελείωσε την κανονική περίοδο, στο Νο6 της Ανατολής με 41-41 για ρεκόρ και ο Αντετοκούνμπο είχε διπλασιάσει τους πόντους ανά αγώνα.

Aπό τα 86 κιλά που ήταν όταν έγινε NBAer, είχε φτάσει τα 98, που το 2016, χρονιά που άρχισε να κάνει ρεκόρ καριέρας, ντριμπλ νταμπλ και ιστορία έγιναν 100. Χρονιά που έγινε ο franchise player που ονειρεύτηκε το Μιλγουόκι, όταν τον διάλεξε στο Νο15 του NBA draft, με την ομάδα ωστόσο, να πανηγυρίζει μόνο 33 νίκες.

Το 2017 έγινε για πρώτη φορά All Star, αναδείχθηκε “ο πιο βελτιωμένος παίκτης” και ο Κόμπε Μπράιαντ του έθεσε την επόμενη πρόκληση: να γίνει MVP. To 2017 ήταν η χρονιά που το Μιλγουόκι του έδωσε το τετραετές συμβόλαιο των 100.000.000 δολ. -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, λήγει το 2021.

Η απάντηση του Αντετοκούνμπο ήταν να γίνει ο αγαπημένος του κοινού, ο πρώτος Buck που επιλέχθηκε για starter σε δυο διαδοχικά Αll Star Games και το Νο6 στη ψηφοφορία για τον MVP. Η ομάδα του επέστρεψε στα playoffs, από όπου και πάλι αποχώρησε στον πρώτο γύρο.

Ο Κέβιν Ντουράντ είχε εκφράσει το θαυμασμό του με λόγια όπως “μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ το σπορ, αν το θελήσει πραγματικά. Είναι μακράν του δεύτερου, ο πιο αγαπημένος μου παίκτης, να τον παρακολουθώ”. Παρεμπιπτόντως, ήταν και 104 κιλά, που αυξήθηκαν σε 110 φέτος.

Προφανώς και δεν άλλαζε μόνο το σώμα του, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Άλλαζε και τον τρόπο που έπαιζε, ώστε να μην είναι προβλέψιμος και να βρίσκει τις λύσεις, όταν οι αντίπαλοι τον οδηγούσαν από το physical παιχνίδι στο πνευματικό.

Aπό το 12% των ασίστ που περνούσε την πρώτη του σεζόν (δηλαδή, από όσες θα μπορούσε να δώσει έδινε το 12%) φέτος έφτασε στο 29.4%, ενώ η διαφορά πόντων ενόσω είναι στο παρκέ από -4 που ήταν το 2014, φέτος έγινε +12.8.

Την ίδια ώρα, τα “Ελάφια” έγιναν η καλύτερη ομάδα της regular season με το ρεκόρ των 60 νικών. Κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο των playoffs, κυριάρχησαν στο β' και στους τελικούς της Ανατολής βρέθηκαν στο 2-0 επί των Ράπτορς. Εκεί τελείωσαν όλα.

Ας δούμε λοιπόν, αν οι Μπακς έχουν (ή μπορούν να βρουν) ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσουν να κυριαρχούν και -γιατί όχι;- να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, τα επόμενα χρόνια.

Όλα ξεκινούν από τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι μεν, δεσμευμένος με συμβόλαιο, εν τούτοις από την περασμένη εβδομάδα -όταν μπήκε στην All NBA team για δεύτερη σερί σεζόν- πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει πενταετή supermax επέκταση. Δηλαδή, αυτή των 247.300.000 δολαρίων. Σημείωσε όμως, κι αυτό: δεν μπορεί να τη δεχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020, όταν θα κλείσει επταετία στη λίγκα. Παρ' όλα αυτά, αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες.

Βασικά, οι διοικητικοί των Μπακς θα χρειαστεί να δουλέψουν υπερωρίες (λέμε τώρα) αυτό το καλοκαίρι, για να συνεχιστεί η πρόοδος.

Τα “Ελάφια” είναι ανάγκη να ασχοληθούν με τους Κρις Μίντλετον και Μάλκολμ Μπρόγκντον, οι οποίοι συνθέτουν με τoν Greek Freak την “Big 3” τους. Προτεραιότητα είναι να κρατήσουν και τον Μπρουκ Λόπεζ, συμφωνία που μάλλον θα τους βάλει στην περιπέτεια του φόρου πολυτελείας, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι Τζορτζ Χιλ και Νίκολα Μίροτιτς που χρειάζονται τακτοποίηση και ο οργανισμός δεν 'βγαίνει' για όλους.

Πρέπει να επιλέξει και μετά να σκεφτεί τι μπορεί να βάλει δίπλα σε όλα αυτά για να φτιάξει μια ακόμα καλύτερη ομάδα. Μια πρώτη σκέψη είναι να προσθέσουν εμπειρία -γιατί όπως φάνηκε, αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει την ειδοποιό διαφορά στην postseason.

Προφανώς και ο Μάικ Μπουντενχόλζερ πιστώνεται ένα τεράστιο ποσοστό από την επιτυχία του Μιλγουόκι -γιατί δεν θέλω να αυταπατάσαι, ήταν επιτυχημένη η φετινή σεζόν-, με τον κόουτς να συνεχίζει στο concept “ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα του Αντετοκούνμπο”.

Ξεκάθαρα κάτι πήγε πολύ λάθος στα τέσσερα τελευταία ματς, όταν το spacing στην περιφέρεια δεν ήταν αυτό που θα επέτρεπε στον Γιάννη να κυριαρχήσει στη ρακέτα. Και αυτό ήταν έργο του Τορόντο -μαζί με την ανεπαρκή αντίδραση/προσαρμογή των Μπακς, στοιχείο που μπορεί να βελτιωθεί. Eννοώ είναι κάτι που φτιάχνει. Άρα μπορείς να πεις ότι τα καλύτερα έρχονται, εφόσον όλοι μάθουν από αυτά που στοίχισαν την κατάρρευση.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK