Πώς ο νέος προπονητής των Bucks δουλεύει για τον MVP Giannis

Τα φιλικά των Milwaukee Bucks αποτελούν την απόλυτη προσομοίωση των επίσημων αγώνων. O Mike Βudenholzer μεταμορφώνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σ' έναν πραγματικό υποψήφιο MVP.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) drives to the basket ahead of Minnesota Timberwolves guard Jeff Teague, left, during the first half of an NBA preseason basketball game, Sunday, Oct. 7, 2018, in Ames, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) drives to the basket ahead of Minnesota Timberwolves guard Jeff Teague, left, during the first half of an NBA preseason basketball game, Sunday, Oct. 7, 2018, in Ames, Iowa. (AP Photo/Charlie Neibergall) AP PHOTO/CHARLIE NEIBERGALL

Όποια λίστα υποψήφιων MVP κι αν κοίταζες πέρυσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έλειπε. Είτε στου ESPN είτε στου Βasketball Reference είτε στου NBC και στου ίδιου του ΝΒΑ, το όνομά του κυμαινόταν από την 3η έως την 9η θέση. Οι αριθμοί (26.9 πόντοι, 10 ριμπάουντ) δικαιολογούσαν απόλυτα την επιλογή αυτή, δίπλα σ' όλα τα φαβορί.

Ας παραδεχθούμε πάντως πως ουδέποτε υπήρχε ελπίδα κατάκτησης του βραβείου, από τη στιγμή που η απόδοση - πορεία των Milwaukee Bucks δεν συμβάδιζε με τη δική του εξελικτική διαδικασία. Κακά τα ψέματα, ο 'Greek Freak' ήταν παράταιρος σ' ένα σύνολο κακώς δομημένο και 'ατάκτως ερριμένο' στο παρκέ. Μπερδεμένο κοινώς. Όλα περνούσαν από τα χέρια του Giannis, ο οποίος τις πλείστες φορές ασφυκτιούσε, αδυνατώντας να βρει χώρους δράσεις απέναντι σε άμυνες που προσαρμόζονταν πάνω του.

Ποτέ του δεν είπε, δημόσια τουλάχιστον, κακό λόγο για τους προπονητές που δούλεψε ως τώρα. Τον Jason Kidd ιδιαίτερα τον είχε πολύ ψηλά ως μπασκετική προσωπικότητα, έμαθε κοντά του να λειτουργεί σαν αυτόφωτος αστέρας. Ήταν το... kid του.

Η άλλη όψη του ίδιο νομίσματος

Με τον Mike Budenholzer, τον -από τον περασμένο Μάιο- νέο κόουτς των 'ελαφιών', η κατάσταση μοιάζει εντελώς διαφορετική. Ευεργετική, λένε οι Αμερικανοί, για τον Αντετοκούνμπο και συνολικά για τους Bucks. Ο επί 17 χρόνια πιστός συνεργάτης του Gregg Popovich και ο προπονητής που έφερε το 60-22 των Atlanta Hawks το 2014-15, στην καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους, είναι αυτός που είχαν ανάγκη οι Bucks για να προχωρήσουν, να προοδεύσουν, να εμφανίσουν κάτι φρέσκο, αντίστοιχο των φιλοδοξιών του front office.

Ο 50χρονος κόουτς μοιάζει να είναι η ταιριαστή συγκυρία, η κατάλληλη ευκαιρία της αγωνιστικής εκτόξευσής τους. Αν η δουλειά μείνει στη μέση, θα πρόκειται για πισωγύρισμα κι άντε μετά να πείσεις τον δικό μας να μην ζητήσει ανταλλαγή για μια νέα συντροφιά του δαχτυλιδιού.

Ραμμένα για τον Giannis

Το 'Ringer' ασχολήθηκε εκτενώς με την εν λόγω μεταβολή των ισορροπιών που επιτελείται απ' όταν άρχισε η προετοιμασία. Με καμβά το φιλικό απέναντι στους Bulls άρχισε να 'ζωγραφίζει' τους νέους Bucks. Να ένα σύστημα εδώ, να ένα άλλο εδώ πιο πέρα. Πώς θα παίξουν, ποιοι θα είναι οι ρόλοι, γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι πολύ πιο χρήσιμος από τις προηγούμενες χρονιές. Ένας αληθινός franchise player, ηγετικός, ομαδικός, καθολικός.

Στο γιγαντιαίο κείμενο που αφιέρωσαν πρωτίστως στον Έλληνα άσο και κατ' επέκταση στους μεταλλαγμένους Bucks του Budenholzer θα βρεις όλα όσα θες να ξέρεις πριν από το πρώτο επίσημο ματς με τους Hornets στη Charlotte. Ένας συνδυασμός αριθμών και εικόνας προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το τελικό συμπέρασμα. Ότι συντελείται μια ανατροπή στο Milwaukee, η πρώτη δραστική απ' όταν ο δικός ήρωας άφηνε την ελληνική Α2 για να εισβάλει στον μαγικό μπασκετόκοσμο του ΝΒΑ.

Όπως διαβάζουμε στο Ringer, ο Budenholzer είναι προπονητής που θέλει οι ομάδες του να τρέχουν και να πασάρουν γρήγορα για να προλαβαίνουν απροετοίμαστες τις αντίπαλες άμυνες. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ το παιχνίδι απομόνωσης, επιλέγει να επιτεθεί με έξτρα πάσες ωσότου βρεθεί ο ελεύθερος παίκτης να εκτελέσει. Μην μου πεις ότι δεν σου θυμίζει τα συστήματα των Spurs.

Επίσης ο Budenholzer εστιάζει πολύ στο μακρινό σουτ, αφού μόνο έτσι θα δημιουργηθούν κενοί χώροι για τον Αντετοκούνμπο. Οι προσθήκες των Ilyasova και Lopez, ψηλών που κινούνται περιμετρικά και απειλούν απ' έξω με πολύ καλά ποσοστά για το μπόι τους, δεν έγιναν τυχαία. Υπήρξαν κομμάτι του σχεδίου και της εξισορρόπησης που θα έπρεπε να επιτευχθεί προκειμένου το ρόστερ να είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Giannis.

Μ' αυτόν τον τρόπο ο Αντετοκούνμπο ξέρει ότι έχοντας την μπάλα στα χέρια μπορεί είτε να τελειώσει τη φάση είτε να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη του σε μια από τις δυο γωνίες. Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς και θ' αυξήσει τις τελικές πάσες του από τις 4.8 που έπεσαν πέρυσι.

Στο 'Ringer' μάλιστα παρατήρησαν ένα συγκεκριμένο σύστημα που θέλει τον Γιάννη ν' αφήνει την μπάλα, να σκινάρει, να τη δέχεται ξανά και να βλέπει αυτόν που δεν έχει αντίπαλο.

Σίγουρη συνταγή επιτυχίας αποτελούν φυσικά τα post-plays του Αντετοκούνμπο, αφού η υπεροχή του -απέναντι σε πιο κοντούς αντιπάλους που πέφτουν πάνω του μετά από αλλαγές- είναι αδιαμφισβήτητη. Ταυτόχρονα δε αν προκύψει double team έχει την επιλογή της πάσας σ' αυτόν που θα είναι ελεύθερος, είτε στην αδύναμη πλευρά είτε στην κορυφή της ρακέτας, ανάλογα από πού θα έχει έρθει η βοήθεια. Προσέξτε εδώ το σκριν χαμηλά του Middleton και ταυτόχρονα το χώρο που δημιουργούν γι' αυτόν οι δύο ψηλοί των Bucks.

Προφανώς η απομόνωση του Giannis θα διατηρηθεί. Θα ήταν αφελής όποιος κόουτς δεν εκμεταλλευόταν τον εκρηκτικό διασκελισμό του υπερόπλου που έχει στα χέρια του. Με τις κατάλληλες ωστόσο αποστάσεις, η εφόρμηση του Αντετοκούνμπο προς το καλάθι θα γίνει πολύ πιο βατή αποστολή.

Κοινώς όταν έχει την μπάλα στα χέρια θα λειτουργεί ως point guard. Καθοδηγητής των υπολοίπων, άξονας γύρω από τον οποίο θα κινούνται όλοι οι υπόλοιποι είτε σε καταστάσεις 5-5 είτε σε transition.

Τι γίνεται με το σουτ;

Αναπόφευκτα οι Αμερικανοί αναλυτές ασχολήθηκαν με το μακρινό σουτ του 'Greek Freak'. Γνωρίζουν την αδυναμία του σε αυτό το κομμάτι. Εντόπισαν παρόλα αυτά μια αλλαγή στη μηχανική του, σαν να γλύκανε ο τρόπος που φεύγει η μπάλα από τα χέρια. Δεν δοκίμασε πολλά τρίποντα (2/5 είχε στην προετοιμασία μέχρι να γίνει το θέμα), αλλά υπολογίζουν πως ένα ποσοστό της τάξης του 33%-35% (από το 28.4% της καριέρας του) θ' αποτυπώσει τη δουλειά που έκανε στον εν λόγω τομέα.

Αν αναρωτιέστε γιατί στο 'Ringer' δεν ασχολήθηκαν με το αμυντικό κομμάτι, τη στιγμή που αυτό ήταν βασικό ντεσαβαντάζ την περασμένη σεζόν, η εξήγησή τους ήταν απλή: η καλύτερη επίθεση δεν έβλαψε ποτέ καμία ομάδα. Αναγνωρίζουν πως με τρεις - τέσσερις - τέσσερις πινελιές οι Bucks δεν θα γίνουν αυτομάτως καλύτερη ομάδα. Ιδίως μέχρι ν' αφομιώσουν πλήρως τη φιλοσοφία του Budenholzer. Παρόλα αυτά δουλεύοντας στο επιθετικό κομμάτι θα μπουν στην εξίσωση του πρωταθλητισμού.

Προς ενίσχυση όλων των παραπάνω το triple double απέναντι στους Timberwolves, σε μόλις 25 λεπτά

News 24/7

24MEDIA NETWORK