Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πιο κακοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ

Λαμβάνει περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο μισθός του όμως θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 53 εκατ.! Ψέματα να πούμε, υπάρχει το σύστημα που δείχνει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'χαρίζει' 29,5 εκατομμύρια σε σχέση με όσα προσφέρει στους Μπακς! Μόνο ο Γάλλος Γκομπέρ τον πλησιάζει σε χασούρα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πιο κακοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ

Ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα να δεις (με όποιον τρόπο) το μέλλον προβλέποντας πως το 2019 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι βασικός υποψήφιος για τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη της κανονικής περιόδου ( μαζί με του Κορυφαίου Αμυντικού) στο ΝΒΑ, θα υποστήριζες ποτέ πως το συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραφε με τους Μιλγουόκι Μπακς με εκκίνηση τη σεζόν 2017-18 θα ήταν πολύ 'μικρό' και αντιστρόφως ανάλογο της προσφοράς του;

Αν ναι, είναι βέβαιο πως θα σε 'παιρναν με τις πέτρες.

Αδίκως μολαταύτα, αφού σύμφωνα με το Forbes, θα ήξερες πάρα πολύ καλά τι έλεγες. Διότι, όντως, οι ετήσιες απολαβές του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι κατά 50% χαμηλότερες απ' αυτές που ορίζουν συνδυαστικά η αξία και κυρίως η προσφορά του στο σύνολο που υπηρετεί για 6 χρόνια τώρα. Με λίγα λόγια οι ιθύνοντες των 'ελαφιών' τον έπιασαν 'κορόιδο' όταν τον έπεισαν να επεκτείνει τη σύμβασή του, ξοδεύοντας πολύ μικρότερο ποσό από το πραγματικό.

Η μεθοδολογία

Εδώ έχει σημασία, για να μην απομένουν αναπάντητες απορίες του πώς ο αναλυτής του Forbes, Μπρετ Νάιτ, κατέληξε στη 10άδα των πιο 'κακοπληρωμένων' παικτών, ν' αναπτύξουμε το 'δαιδαλώδη' τρόπο σκέψης του, ξετυλίγοντας εξ αρχής το κουβάρι. Ο ειδικός 'έχτισε' όλη τη λίστα στη μέθοδο του Ντέιβιντ Μπέρι - καθηγητή οικονομικής στον αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Σάουθερν Γιούτα και άλλοτε συνεργάτη του αμερικάνικου περιοδικού.

Ο Μπέρι συνειδητοποίησε ότι θα ήταν εφικτό να προσδιοριστεί τι θα μπορούσε κερδίσει ο κάθε παίκτης, πολλαπλασιάζοντας...

> την εκτιμώμενη αξία μιας νίκης και

> την εκτίμηση για το πόσες νίκες ένας παίκτης είχε παραγάγει.

Από το γινόμενο αυτό προκύπτει ο 'προσδοκώμενος' ετήσιος μισθός του εκάστοτε παίκτη. Αυτός συγκρίνεται με τον πραγματικό μισθό του και καταλήγουμε στο αν αμείβεται κατά το 'value for money'.

Προφανώς τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για να προκύψει ο 'προσδοκώμενος' μισθός αποτελούν το ζητούμενο.

Ακολουθώντας κατά γράμμα τη λογική του Μπέρι, η αρχή γίνεται με το ποσό των χρημάτων που κερδίζουν οι παίκτες ως σύνολο, το οποίο προέρχεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας μετά τις τελευταίες προσαρμογές. Από εκεί προκύπτει το περίπου 50% του εισοδήματός τους.

Μετά από συγκεκριμένες αριθμητικές πράξεις, η αξία μιας νίκης ορίζεται στα 2,963 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολούθως θα πρέπει να υπολογιστούν οι νίκες που έχει χαρίσει ένας παίκτης. Συνυπάρχουν διάφορες μετρήσεις επ' αυτού, εξαρτημένες από τα ατομικά στατιστικά (πόντοι, ριμπάουντ, λάθη, ποσοστά) και άλλα δεδομένα που στο τέλος παράγουν έναν συγκεκριμένο αριθμό. Ενδεχομένως είναι λίγο αυθαίρετες ή ελλιπείς, αλλά είναι η μοναδική διέξοδος προς τον τελικό προορισμό.

Κατά το Forbes, ο πιο ορθός, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δρόμος είναι η συνεκτίμηση τριών παραγόντων:

- των Wins Produced, μια μέτρηση εμπνεύσεως του Μπέρι, η οποία παρατίθεται στο BoxScoreGeeks.com.

- του Value Over Replacement Player, το οποίο υπολογίζεται από το BasketballReference.com και βασίζεται στο Plus / Minus βασικών - αναπληρωματικών

- των Win Shares, μια δεύτερης μέτρησης που υπολογίζεται από το Basketball-Reference.

Αναπόφευκτο είναι ν' αδικηθούν παίκτες που προσφέρουν κυρίως στην άμυνα, ποτέ όμως η ζωή δεν ήταν δίκαιη.

Όσον αφορά, τέλος, τους μισθούς των παικτών, τα στοιχεία 'αλιεύτηκαν' από την πλατφόρμα του Spotrac.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτιμάται ότι θα έπρεπε να λάβει -τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν- ποσό που θα ξεπερνούσε τα 53.6 εκατομμύρια δολάρια. Αντί για τα σχεδόν 25 εκατομμύρια του συμβολαίου του. Η ακριβής διαφορά ανέρχεται στα 29.492.750 εκατομμύρια δολάρια και τον κατατάσσει στην πρώτη θέση των πλέον 'αδικημένων' παικτών του πρωταθλήματος.

Ελάχιστα πάνω από τον Ρούντι Γκομπέρ, τον Γάλλο σέντερ των Γιούτα Τζαζ. Ο οποίος εφέτος θα πληρωθεί για 23.491.573 εκατομμύρια δολάρια, αλλά αθροίζοντας την προσφορά του θα έπρεπε, στο τέλος της σεζόν, να γεμίσει το λογαριασμό του με επιπλέον 29.081 εκατ.!

Το δείγμα

Οφείλουμε ν' αναφέρουμε πως από τους 530 παίκτες που πάτησαν εφέτος το πόδι τους σε παρκέ του ΝΒΑ, όλες τις προϋποθέσεις (500 λεπτά συμμετοχής σε τουλάχιστον 41 ματς της regular season) κάλυψαν μόνο οι 257. Με τους οποίους τελικά, ασχολήθηκε το Forbes.

(κεντρική φωτογραφία: AP Images/Carlos Osorio)

News 24/7

24MEDIA NETWORK