Γιατί ο Giannis χάνει (εκτός από τρίποντα και) τόσες βολές;

Τη στιγμή που ο DeAndre Jordan του 44% έχει φτάσει να σουτάρει με 85% από τη γραμμή του φάουλ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει το χειρότερο ποσοστό της καριέρας του στο ΝΒΑ. Υπάρχει εξήγηση;

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, left, of Greece, looks at Los Angeles Clippers' Danilo Gallinari, of Italy, after getting a foul call during the second half of an NBA basketball game Saturday, Nov. 10, 2018, in Los Angeles. The Clippers won 128-126 in overtime. (AP Photo/Jae C. Hong)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, left, of Greece, looks at Los Angeles Clippers' Danilo Gallinari, of Italy, after getting a foul call during the second half of an NBA basketball game Saturday, Nov. 10, 2018, in Los Angeles. The Clippers won 128-126 in overtime. (AP Photo/Jae C. Hong) AP PHOTO/JAE C. HONG

Οι Bucks του Mike Budenholzer προελαύνουν. Η 10η νίκη τους σε 13 παιχνίδια ήταν το 121-114 επί των ανταγωνιστικών Nuggets (του 9-4 πλέον). Έχουν επιβληθεί επίσης των πρωταθλητών Warriors στο Όκλαντ, είναι η μόνη ομάδα που υποχρέωσε σε ήττα του -κατά τ' άλλα- 'άτρωτους' Raptors (12-1) και έχασαν δύο ματς σε οριακές καταστάσεις (Celtics, Clippers).

Προφανώς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι βασικό κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Υπάρχουν ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία για τη μεταμόρφωσή των στατιστικών του ύστερα από την αλλαγή προπονητή. Την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας) είχε 22 πόντους με 11/16 σουτ. Είχε 9 ριμπάουντ. Είχε 8 ασίστ. Είχε 2 κλεψίματα. Είχε 1 μπλοκ. Ασταμάτητος.

Ο κανόνας των 10''

Μέτρησε όμως και 0/5 βολές! Απέτυχε δηλαδή στους... πιο εύκολους πόντους που θα μπορούσε να βρει στη διάρκεια του αγώνα. Χωρίς αντίπαλο, άνευ πίεσης.

Άνευ πίεσης; Αμφισβητείται. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πάντα είχε 'πονοκέφαλο' κάθε φορά που στηνόταν στη γραμμή. Φαινόταν στο βλέμμα του, στις ανάσες του, στον τρόπο που καπάκωνε την μπάλα. Βασανιστήριο!

Τον συμβούλευσαν να παίρνει το χρόνο του, να μη βιάζεται, να ηρεμεί, να αυτοσυγκεντρώνεται και να αναζητά άνεση και ισορροπία. Μέχρι που έφτασε να παραβιάσει τον (ελαστικό) κανονισμό των 10 δευτερολέπτων. Τόσα ακριβώς έχει κάθε παίκτης για να εκτελέσει από τη στιγμή που λάβει την μπάλα από τον διαιτητή.

Κάποιες φορές μάλιστα τού χαρίστηκαν, όπως συμβαίνει με πολλούς. Με αποτέλεσμα να σταδιακά να βελτιωθεί, ν' αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να φτιάξει τα ποσοστά του. Και να μην νοιάζεται από το countdown των οπαδών των Celtics τη στιγμή της εκτέλεσης. Το 77% της 2016-17 ήταν το καλύτερό της 6ετούς καριέρας του στο ΝΒΑ. Μέτρησε 471/612 βολές. Αντίστοιχο το περυσινό 76% με 487 εύστοχες στις 641 προσπάθειες.

Εφέτος έχει δώσει το 'παρών' στα 12 από τα 13 παιχνίδια των 'ελαφιών'. Με τον τρόπο που αγωνίζεται κερδίζει (και κάνει ταυτόχρονα) πολύ συχνά φάουλ σουτάροντας 7.7 βολές ανά αγώνα. Συνολικά έχει εκτελέσει 92. Έχει σημαδέψει σωστά μονάχα στις 61. Το ποσοστό του μόλις 66% - πιο χαμηλό ακόμη κι από τη rookie, 'ψαρωμένη' χρονιά του.

Αναμφίβολα η ευθύνη που βαραίνει τους καλοχτισμένους ώμους του μετά από μια 5ετία στο Μιλγουόκι είναι (με μαθηματικούς όρους) 'α στη νιοστή'. Όχι μόνο λόγω συμβολαίου (περί τα 25 εκατομμύρια ετησίως), αλλά και της θέλησης να πετύχει κάτι πολύ μεγάλο με την ομάδα που τον πίστεψε από την αρχή, τού έδωσε την ευκαιρία, τον εξέλιξε και τον οδήγησε, σε συνδυασμό με τη δική του δουλειά, να είναι η βασικότερη επιλογή όσων ποντάρουν χρήματα για τον επόμενο MVP. Μπροστά από τον LeBron James και τον Kawhi Leonard.

Η σύγκριση με τον Jordan

Τι, παρόλα αυτά, τον αποτρέπει να βρίσκει στόχο από τα 4.6 μέτρα; Γιατί έχει εξελιχθεί σε 'αχίλλειο πτέρνα' του την ίδια στιγμή που ο DeAndre Jordan του 45% καριέρας μετράει 39/46 βολές ως τώρα στην πρώτη σεζόν του με τους Mavericks. Μέχρι και ότι έχει μπει άλλος στο κορμί του, γράφουν περιπαιχτικά.

Κατά τους Αμερικανούς αναλυτές, η τελειοποίηση του ενός και η χειροτέρευση του άλλου είναι απόλυτα εξαρτημένες της μεταποίησης του προσωπικού στιλ τους. Ο σέντερ των Mavs έπαψε να θυμίζει... Shaquille, καθώς απαρνήθηκε την παράλληλη στάση των ποδιών του, μετέβαλε τη στάση του σώματός του και βρήκε ισορροπία.

Δείτε πώς στέκεται πλέον, προτάσσοντας το ένα πόδι:

Με τον Giannis συνέβη το εντελώς αντίθετο. Κάθεται ξανά στα θρανία και βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης του τρόπου που πρέπει να σουτάρει. Απ' οπουδήποτε.

Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις...

Αναζητώντας την πηγή του ζητήματος, ανακαλύψαμε στο ' behindthebuckpass' μια πληροφορία που δεν είχαν πολλοί κατά νου. Στις 7 Ιουνίου, οι Bucks είχαν ανακοινώσει τη στελέχωση του τεχνικού επιτελείου με πέντε βοηθούς. Μεταξύ αυτών ο Ben Sullivan. Ουδείς ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Μόλις 34 ετών, αλλά με μια ιδιαίτερη περίπτωση βοηθού προπονητή με ειδίκευση στο σουτ. Άρχισε ως Video Operations στους Spurs και συνέχισε ως Assistant Coach στους Hawks δουλεύοντας με τον Bazemore και τον Korver κατά κύριο λόγο.

Ο ίδιος μυήθηκε στην 'τέχνη' από τον Chip Engelland, που πιστός στον Gregg Popovich έχει κλείσει 13 χρόνια στους Spurs. Ήταν αυτός που δημιούργησε το ολοκληρωμένο προφίλ του Tony Parker και εξέλιξε άλλους παίκτες του 'σπιρουνιών', αφού για τα συστήματα του προϊσταμένου είναι απαραίτητη η εκτέλεση από κάθε θέση. Ασχέτως αν χαρακτηρίζει 'τσίρκο' τα πολλά τρίποντα.

Ο Sullivan με τις αρχές του Engelland και τις δικές του ιδέες εργάζεται πάνω στη μηχανική του Αντετοκούνμπο. Ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που 'υποβάλλεται' σε αυτή τη διαδικασία με στόχο την τελειότητα. Σε αντίθεση με τον Kidd, που δεν ζητούσε από τον Έλληνα φόργουορντ να σουτάρει πολύ, επιμένοντας στην απομόνωση και προσβλέποντας στη δημιουργία του, δεδομένου ότι τον φανταζόταν ως μια εξελιγμένη μορφή του δικού του εαυτού, ο Budenholzer βλέπει στον Αντετοκούνμπο έναν πάουερ φόργουορντ που μπορεί να έχει το αξιόπιστο σουτ του... Durant (40% από το τρίποντο).

Η νέα... ρουτίνα

Ο Αντετοκούνμπο τοποθετεί πλέον διαφορετικά τα χέρια του, δημιουργεί νέες γωνίες σε σχέση με το κορμί του, δεν λυγίζει το κεφάλι προς τα πίσω, προσπαθεί όσο μπορεί να ελέγχει τη δύναμη στα πόδια (γόνατα, γοφούς) προκειμένου η μπάλα να απελευθερωθεί στο κατάλληλο χρονικό σημείο και στο ιδανικό ύψος. Μόνο τότε θ' αυξήσει τις πιθανότητες να είναι εύστοχο το σουτ που επιχειρεί.

Προφανώς το ίδιο στιλ οφείλει να υιοθετήσει τόσο στα τρίποντα όσο και στις βολές. Διότι στα ντράιβ με eurostep που οδηγούν σε εντυπωσιακά τελειώματα (με λέι απ ή καρφώματα) δεν χρειάζονται, ενώ έχουν ελαττωθεί πάρα πολύ τα σουτ μέσης απόστασης. Τα οποία στο ΝΒΑ θεωρούνται πλέον τα πιο ανώφελα, αν όχι άχρηστα.

Σε πρώτη φάση ο 'Greek Freak' αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παλεύει που λένε και οι Αμερικανοί. Είναι μια επίπονη διαδικασία. Οι αριθμοί του θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικοί. Πέρα από τις 31 βολές που έχει ξοδέψει, έχει 2/26 τρίποντα. Ούτε το 8% αγγίζει το ποσοστό του! Όταν πέρυσι είχε 31% (σε 1.9 προσπάθειες) και 28% στην καριέρα του. Δεν είναι. Γιατί ο Αντετοκούνμπο παραμένει εξίσου επιδραστικός στο παιχνίδι των Bucks και οι προβλέψεις για την ατομική βελτίωσή του είναι ευοίωνες.

Αρκεί να μην κουραστεί να δουλεύει...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Jae C. Hong

News 24/7

24MEDIA NETWORK