Γιατί ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν πήρε το τελευταίο σουτ με τους Μάτζικ

Την ώρα της κρίσης στο ματς με τους Μάτζικ, ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν 'πήρε' το σουτ που μπορούσε να διαμορφώσει αποτέλεσμα. Έδωσε την μπάλα αλλού. "Σε αυτόν που είχε το καλύτερο σουτ". Ήταν ελεύθερο τρίποντο. Ήταν και άστοχο. Και ακολούθησε ό,τι φαντάζεσαι.

Γιατί ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν πήρε το τελευταίο σουτ με τους Μάτζικ

Το ποσοστό των Λέικερς από τη γραμμή του τριπόντου δεν το λες και εκπληκτικό. Το λες καλό. Στο σύνολο των 30 οργανισμών, βρίσκονται στην 10η θέση, με ποσοστό 36%. Για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό πρακτικά, στο Νο1 είναι οι Σπερς με 38.8% και τελευταίοι είναι οι Θάντερ με 31.1%.

Οι "Λιμνάνθρωποι" είναι και σχετικά 'οικονομικοί' από την περιφέρεια. Δηλαδή, δεν του δίνουν και καταλαβαίνει. Αυτό το κάνουν οι Ρόκετς που είναι πρώτοι στη λίστα 'προσπάθειες τριών πόντων ανά αγώνα' με 41.1. Τα λιγότερα τα δοκιμάζουν οι Καβς (23.6), με τους Λέικερς στο Νο21, με 29.4 τρίποντα κατά μ.ό.

Στα λέω όλα αυτά, γιατί τα τρίποντα ήταν ο λόγος που έχασαν για δεύτερη φορά, σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, από το Ορλάντο (108-104). Δες λίγο, από ποιο σημείο του γηπέδου δοκιμάζουν τα περισσότερα τρίποντα.

Γιατί ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν πήρε το τελευταίο σουτ με τους Μάτζικ

Ναι, κυρίως από το κέντρο και τη δεξιά πλευρά. Τώρα δες και από πού βάζουν τα περισσότερα.

Γιατί ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν πήρε το τελευταίο σουτ με τους Μάτζικ

Στο video που ακολουθεί, θα δεις από πού πήρε το σουτ ο Caldwell-Pope, έπειτα από πάσα του ΛεΜπρόν, στα 19.5'' για τη λήξη με το σκορ να είναι 106-104 για τους Μάτζικ. Σημείωση: ο Caldwell-Pope μπορούσε να μη σουτάρει και να 'πάρει' από τον Άαρον Γκόρντον, που ήταν κοντά του, το πέμπτο φάουλ ή να εκμεταλλευτεί το 'φόρτωμα' του προσωπικού του αντιπάλου, για να μπει μέσα. Αλλά το live παιχνίδι δεν είναι video game.

Ο 25χρονος που ήταν το 8ο όνομα, το οποίο βρήκε δουλειά στο ΝΒΑ draft του 2013, βρήκε... δοκάρι και το Ορλάντο 'κλείδωσε' τη νίκη. Εσύ μάλλον έχεις μείνει στο γεγονός ότι ο Τζέιμς δεν πήρε το σουτ, αλλά έδωσε πάσα στον Caldwell-Pope, για ένα ελεύθερο τρίποντο. Πολλοί έμειναν εκεί. Γι' αυτό και το ESPN θύμισε ότι "αν έχεις προσέξει την καριέρα του ΛεΜπρόν, είτε όταν έδινε πάσες στον Ντόνιελ Μάρσαλ, όταν ήταν στους Καβαλίερς, είτε περνούσε την μπάλα στον Χάσλεμ, όταν αγωνιζόταν στο Miami, δεν θα εξεπλάγης με αυτό που έκανε ενώ έμεναν λιγότερα από 20'' στο ματς με το Ορλάντο".

Και αν εξεπλάγης, να σου πω τ είχε να πει ο ίδιος ο "Βασιλιάς", ο οποίος ήταν μέσα στη ρακέτα και φαινομενικά μπορούσε να περάσει τον Nikola Vucevic, καθ' οδόν για lay-up, πριν προτιμήσει να δώσει την μπάλα αλλού. "Πάντα έχω την ευκαιρία να κάνω ένα σουτ. Αλλά επιλέγω να δώσω πάσα σε εκείνον που 'χει καλύτερο σουτ". Όποιος και αν είναι αυτός. Του αρκεί που είναι στο παρκέ, άρα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Να προσθέσουμε κάπου εδώ ότι ο ΛεΜπρόν είναι και αυτός που γίνεται στόχος όλων των αμυνών, σε ειδικές καταστάσεις -για τον προφανή λόγο.

Μην ξεχάσω να σημειώσω ότι ο Τζέιμς, ο οποίος έχει τα θέματα του με τις κρίσιμες βολές, είχε 2/2, όπως διαμόρφωσε το 104-104, στα 2.24 για τη λήξη. Ναι, δεν έλεγε ψέματα πως δουλεύει για να βελτιωθεί

Πίσω στο πώς τελείωσε το ματς, ο Caldwell-Pope είχε 1/5 σουτ και ένα λεπτό νωρίτερα είχε χάσει προσπάθεια που έκανε από το ακριβώς ίδιο σημείο. "Είχα ένα καλό σουτ. Εκείνος όμως, είχε ένα εξαιρετικό σουτ. Πρέπει να ζεις με τα αποτελέσματα", κατέληξε ο 'King'.

Mετά μίλησε για τον Vucevic, τον τύπο που ο Luke Walton είχε περιγράψει ως "εφιάλτη" στην προσπάθεια του να βρει κάποιον παίκτη να τον ρίξει πάνω στον Μαυροβούνιο και να μπορεί να τον περιορίσει.

Στις δυο νίκες των Μάτζικ επί των Λέικερς την τελευταία εβδομάδα, ο 28χρονος σέντερ είχε 67 πόντους (με 25/43 σουτ) και 28 ριμπάουντ, κυριαρχώντας απόλυτα των JaVale McGee και Tyson Chandler. Το ίδιο έκανε και στον ΛεΜπρόν, όταν πήγε ως λύση ανάγκης. "Έχει τον τρόπο να κάνει ό,τι θέλει εναντίον μας. Είναι εξαιρετικός μέσα στη ρακέτα και έξω από αυτή", ήταν η δήλωση του Τζέιμς, αφότου έπαθε αυτό.

Γενικότερα, οι "Λιμνάνθρωποι" έκαναν ό,τι και στο προηγούμενο ματς με το Ορλάντο. Στο πρώτο δωδεκάλεπτο ήταν σοβαροί, σωστοί και μέσα στο παιχνίδι. Για να καταλάβεις, τελείωσαν με +12 την πρώτη περίοδο. Βρέθηκαν στο -16, ένα λεπτό πριν το τέλος του τρίτου δωδεκαλέπτου. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στο ματς της 17ης Νοεμβρίου με τους Μάτζικ: προηγήθηκαν 31-25 στην πρώτη περίοδο και έχασαν 130-117.

Η τελευταία φορά που οι Λέικερς είχαν διψήφιο αριθμό προβαδίσματος στην εκκίνηση και τελικά έχασαν, ήταν στις 11/2 του 2014 (από τους Τζαζ).

Το ελαφρύ πνεύμα που τους χαρακτήρισε στο δεύτερο μισό (για αδιευκρίνιστο λόγο) αποδεικνύεται και από τον τρόπο που αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη νίκη, στις τέσσερις τελευταίες επιθέσεις: έκαναν ΜΟΝΟ τρίποντα. Κάθε φορά που επιχειρούσαν ένα, μειώνονταν οι πιθανότητες που είχαν να νικήσουν, όπως δείχνει ο πίνακας που ακολουθεί και αφορά το σύστημα που 'τρέχει' το ESPN, με " πιθανότητες νίκης".

Γιατί ο ΛεΜπρoν Τζέιμς δεν πήρε το τελευταίο σουτ με τους Μάτζικ

Ο coach Walton ενημέρωσε ότι όποιος 'κολλάει' στα χαμένα τρίποντα, χάνει την ουσία. " Ο KPC είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ που έχουμε. Ο ΛεΜπρόν ένας από τους καλύτερους που είχε ποτέ το παιχνίδι αυτό, στα τελειώματα. Ζούμε από αυτές τις φάσεις. Και δεν είναι ο λόγος που χάσαμε. Εννοώ η αστοχία στο συγκεκριμένο διάστημα. Αν τα βάζαμε, θα 'κλέβαμε' την επιστροφή μας στη διεκδίκηση της νίκης. Το παιχνίδι χάθηκε στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο". Διάστημα στο οποίο το επί μέρους σκορ ήταν 67-42 για το Ορλάντο. Συν τα 18 λάθη -τα έξι ήταν του Τζέιμς-, να πώς έγινε ό,τι έγινε.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK