Γιατί το 5ο ματς Νάγκετς-Μπλέιζερς μύριζε αίμα και θάνατο

Ένας πυροβολισμός σε σχολείο του Ντένβερ με νεκρό και τραυματίες, ώθησε τον προπονητή των Νάγκετς, Μάικλ Μαλόουν, να αφήσει στην άκρη το ματς και να μιλήσει σαν πατέρας και οικογενειάρχης.

Γιατί το 5ο ματς Νάγκετς-Μπλέιζερς μύριζε αίμα και θάνατο

Στις 29 Ιανουαρίου 1979, η 16χρονη Μπρέντα Αν Σπένσερ άνοιξε πυρ στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Γκρόβερ της Καλιφόρνια, σκοτώνοντας δυο ενήλικες και τραυματίζοντας οκτώ παιδιά. Όταν της ζητήθηκε να εξηγήσει τις πράξεις της, απάντησε κυνικά: "I don't like Mondays".

Οι μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολειά της Αμερικής έκτοτε, εξαπλώθηκαν σαν επιδημία. Έφηβοι με πρόσβαση σε εκείνο το 'μυστικό ράφι' του μπαμπά, με μια καραμπίνα έκαναν έφοδο σε τάξεις σχολείων και άνοιγαν πυρ, αναζητώντας μια διεστραμμένη εκδοχή δικαιοσύνης σε μια παράλληλη, εφιαλτική πραγματικότητα.

Ένα ακόμα κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία γράφτηκε χθες, όταν δυο μαθητές άνοιξα πυρ σε γυμνάσιο της περιοχής Highlands Ranch στο Κολοράντο. Το προάστιο του Ντένβερ θρηνεί ήδη ένα νεκρό, ενώ υπάρχουν και επτά τραυματίες. Σε εκείνη την περιοχή, πάρα πολύ κοντά στο γήπεδο των Ντένβερ Νάγκετς, ζει ο προπονητής της ομάδας, Μάικλ Μαλόουν. Πιο συγκεκριμένα, ο Μαλόουν ζει δίπλα στο σχολείο, ενώ τα δυο του παιδιά φοιτούν εκεί.

Στο πέμπτο παιχνίδι των Νάγκετς ενάντια στο Πόρτλαντ για τα playoffs του NBA, η ομάδα του Κολοράντο είχε μια άνετη επικράτηση, νικώντας με 26 πόντους. Κανείς όμως δεν μπορούσε να είναι χαρούμενος. Πριν τη διεξαγωγή του αγώνα, ο Μαλόουν είχε αναφερθεί στο περιστατικό των πυροβολισμών.

"Δεν είναι ποτέ αρκετές οι σκέψεις και οι προσευχές. Αλλά και εγώ και οι παίκτες και το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στην ομάδα, είμαστε στο πλευρό των οικογενειών, των μαθητών, των ανθρώπων του σχολείου. Όλοι ήμασταν εκεί, με το μυαλό ή το σώμα. Ήταν μια τραγωδία.

Είναι ντροπή. Τα κορίτσια μου ήταν εκεί (όταν έγιναν οι πυροβολισμοί). Δεν είμαι πολιτικός, δεν έχω τις απαντήσεις, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει επιτέλους. Θέλω να τονίσω ότι καταδικάζω ότι συνέβη σήμερα και όλοι οι άνθρωποι που έχουν πληγεί, είναι στις σκέψεις μου.

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο εδώ. Είναι σαν επιδημία. Κάθε φορά που στέλνω μήνυμα στην κόρη μου ότι όλα θα πάνε καλά και πως είναι ασφαλής, μετά αναρωτιέμαι, 'θα είναι ασφαλής';

Αυτός είναι ο εφιάλτης κάθε γονέα. Όταν καλημερίζεις τα παιδιά σου και τους λες 'να έχεις μια υπέροχη μέρα', πρέπει να υποθέσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Όλοι ξέρουμε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πια".

Εμείς (σ.σ. η ομάδα των Νάγκετς) καλούμαστε να κάνουμε μια δουλειά. Ζούμε σε μια τρομακτική εποχή και πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη για να πετύχουμε το στόχο μας

Οι Νάγκετς έκαναν τη δουλειά, κέρδισαν το Πόρτλαντ και προηγούνται με 3-2 στη σειρά. Για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια. είναι πολύ κοντά στο να προκριθούν στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας.

(κεντρική φωτογραφία: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK