Η επανάσταση των τριπόντων στο ΝΒΑ ξεκίνησε με τον Πέρο Άντιτς

Ένα τιτίβισμα έγινε η αφορμή για να ασχοληθούμε με το πώς επηρέασε το ΝΒΑ ο Πέρο Άντιτς. Και όχι, δεν διάβασες κάτι λάθος. Ο τρόπος που τον διαχειρίστηκε ο Mike Budenholzer τη σεζόν 2014-15, τον έκανε το σημείο καμπής της επανάστασης των τριπόντων.

Η επανάσταση των τριπόντων στο ΝΒΑ ξεκίνησε με τον Πέρο Άντιτς

Ο Eric Nehm, ρεπόρτερ των Bucks για το The Athletic και συγγραφέας του '100 Things Bucks Fans Should Know & Do Before They Die' έγραψε στις αρχές του μήνα το εξής:

Ο Steve Kerr επισήμανε πώς οι Ηawks των 60 νικών του Bud ήταν μια από τις πρώτες ομάδες που πραγματικά άρχισαν να σουτάρουν τρίποντα. Ακούστε πώς το δεδομένο ότι ο Πέρο Άντιτς έγινε ο τύπος που περιόρισε τον Ρόι Χίμπερτ στα play-off, μπορεί να είναι το σημείο καμπής για την επανάσταση των τρίποντων στο ΝΒΑ

Αυτό που έκανε ο Άντιτς τη σεζόν 2013-14 ήταν να κρατήσει τον Χίμπερτ μακριά από το καλάθι. Αυτό που έκανε ο Bud, δηλαδή ο Mike Budenholzer -νυν κόουτς των Bucks και προπονητής της Αtlanta από το 2013 έως το 2018, ήταν κάτι καινοτόμο. Και εξόχως ενδιαφέρον.

Όπως είχε γράψει το SB Nation τον Απρίλιο του 2014 “ η Atlanta είναι μια ακραία περίπτωση μελέτης, για την αλλαγή του χαρακτήρα της επίθεσης στη λίγκα”. Στο ζευγάρωμα με την Indiana “ χρησιμοποίησε τον rookie Πέρο Άντιτς ως σέντερ. Έναν τύπο που 'χει τη σωματοδομή παραδοσιακού ψηλού, που δεν έχει post game και αντ' αυτού προτιμά να εκτελεί τρίποντα”. Αυτό συνέβη διότι κάποιος το επέτρεψε.

Ήταν ο Πολ Μίλσαπ, “ένας undersized παίκτης που επιτέλους, έπεισε έναν προπονητή να τον αφήσει να σουτάρει τρίποντα. Αυτός ήταν ο άλλος 'δυνατός' παίκτης”. Υπήρχε ο Κάιλ Κόρβερ, “ ο καλύτερος σουτέρ τριών πόντων της λίγκας”, και ο ΝτεΜαρ Κάρολ, “ που ήταν αποτελεσματικός από τις γωνίες”. Αυτοί έδιναν πολύ χώρο στον point guard Τζεφ Τιγκ “ για να επιτίθεται με ταχύτητα που ήταν το σήμα κατατεθέν του”.

ΟΚ, κάποιες φορές ήταν αναποφάσιστος, αλλά καταλαβαίνεις.

Η επανάσταση των τριπόντων στο ΝΒΑ ξεκίνησε με τον Πέρο Άντιτς

Ο Budenholzer εμφάνισε ομάδα που από τις 38 νίκες της σεζόν 2013-14 έφτασαν στο ρεκόρ οργανισμού των 60, με τέσσερις all-stars (Τιγκ, Κόρβερ, Μίλσαπ, Χόρφορντ) χωρίς superstar, καλή κυκλοφορία της μπάλας και δυνατή ατομική άμυνα. Τα παιδιά έδειχναν να διασκεδάζουν το χρόνο τους στο παρκέ, πολλώ δε από την στιγμή που ο καθένας μπορούσε να εκτελέσει τρίποντο, όποτε μπορούσε.

"Η λέξη 'φιλοσοφία' ακούγεται πολύ πιο 'βαθιά' και πολύπλοκη, όταν πρόκειται να περιγράψει αυτό που κάνουμε", είχε ομολογήσει ο Bud. "πιστεύω στα παιδιά που παίζουν μπάσκετ, που διαβάζουν τα plays και παίρνουν αποφάσεις, που παίζουν ο ένας για τον άλλον, που παίζουν όλοι μαζί”.

Είχε καταλήξει στο -έως και προκλητικό- “δεν είναι τόσο περίπλοκο”, την ημέρα που αναδείχθηκε καλύτερος κόουτς της σεζόν (τον Απρίλιο του 2015). Άφησε πίσω του τον Steve Kerr, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία από τον Mark Jackson και μετά τις 51 νίκες, οδήγησε τους Warriors στις 67, τη συγκεκριμένη σεζόν (2014-15). Αριθμός που επίσης, ήταν ρεκόρ οργανισμού.

Ήταν επίσης, δημοφιλής στους παίκτες. Όπως και ο Budenholzer, για τον οποίον ο Κόρβερ είχε πει ότι “ πάντα ένιωθα πως η πλειοψηφία των προπονητών είναι είτε κόουτς παικτών, αλλά δεν είναι καλοί στις λεπτομέρειες ή είναι σούπερ εμμονικοί με τις λεπτομέρειες και δεν μπορούν να συσχετιστούν με τους παίκτες. Υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν είναι πολλές. Ο Bud είναι ο καλύτερος που 'χω δει στο να 'έχει' και τα αποδυτήρια και τις λεπτομέρειες”.

Ως μεγαλύτερο ατού του, έδωσε το “ξέρει πού βρίσκεται και τι θέλει, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν παίζει παιχνίδια μυαλού μαζί σου. Είναι ξεκάθαρος”.

Σημείωση: ο Budenholzer είχε αναλάβει τους Hawks, μετά την αναγκαστική άδεια του GM Danny Ferry, έπειτα από προσβλητικά -ρατσιστικά- σχόλια που είχε κάνει σε scouting report για τον Luol Deng, ενώπιον άλλων μελών του οργανισμού.

Πάμε τώρα, πίσω στον Άντιτς, o οποίος στις 6 Απριλίου του 2014 είχε σκοράρει το ρεκόρ καριέρας των 18 πόντων, στο 107-86 επί των Pacers, που είχαν προκριθεί ως 8οι και αντιμετώπισαν το Νο1 της Ανατολής. Ήταν starter στην πρεμιέρα και τελείωσε με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ, στο ντεμπούτο του σε play-offs του ΝΒΑ. Συγκομιδή που δεν τρέλανε κόσμο. Η αποτελεσματικότητα του στο να περιορίσει τον Χίμπερτ, τρέλανε τους πάντες, στο 101-93.

H Αtlanta πήρε το προβάδισμα στη σειρά που κρίθηκε στο 7ο και τελευταίο ματς, με τον Χίμπερτ να τελειώνει το πρώτο μισό με 0/5 σουτ και 0 ριμπάουντ. Οι Pacers νίκησαν 92-80. Είχε χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο παιχνιδιού τους

Η Indiana είχε δομηθεί πάνω σε μια βασική αρχή: ό,τι έκανε περνούσε από τον Χίμπερτ και τον άφηνε να κάνει χρησιμοποιεί το μέγεθος, το μήκος και την εξαιρετική κάθετη κίνηση του. Χωρίς να φτάνει μπάλα σε εκείνον, υπήρχε ένα θέμα. Στην επίθεση, αλλά και την άμυνα αφού κυνηγούσε έναν τύπο στο τρίποντο. Ναι, τον Άντιτς.

Δες ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η επανάσταση των τριπόντων στο ΝΒΑ ξεκίνησε με τον Πέρο Άντιτς

Όλοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον Χίμπερτ από τη θέση υπεροχής του και τον έβαζαν σε εξίσωση pick'n'roll, έως ότου εκείνος έγινε εξαιρετικά καλός στο να μην πιάνεται στην 'παγίδα'. Κάπου στα μέσα της σεζόν, οι Hawks κατάλαβαν ότι η ιστορία μπορούσε να γίνει πιο απλή, με δυο καλούς ψηλούς σουτέρ στην πεντάδα. Αυτή ήταν η βασική ιδέα, την οποία διάνθισαν.

Τη σεζόν 2014-15 που ο Bud προτιμήθηκε για καλύτερος κόουτς, η ομάδα του πήρε πρωτάθλημα στη Southeast για πρώτη φορά μετά το 1994 όταν κατέκτησαν τη Central Division. Ήταν το καλύτερο 'τελείωμα' από το 1994, όταν ήταν πρώτοι στην Ανατολή. Αυτή τη φορά ήταν δεύτερη, με τους Cavaliers να περνούν στους τελικούς του ΝΒΑ -με 'σκούπα-. Το 60-22 ωστόσο, ήταν ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο των play-offs πέρασαν το Brooklyn στο έκτο ματς, στο δεύτερο νίκησαν το Ηouston επίσης, στο έκτο παιχνίδι και μετά ήλθαν οι 'Ιππότες', που με τη σειρά τους είδαν τους Warriors να φορούν το δαχτυλίδι.

Oklahoma City Thunder's Serge Ibaka, rear right, of the Republic of Congo, pulls on the jersey of Atlanta Hawks' Pero Antic, of Macedonia, while reaching for the ball during the fourth quarter of an NBA basketball game, Friday, Jan. 23, 2015, in Atlanta. The Hawks won 103-93. (AP Photo/David Goldman)
Oklahoma City Thunder's Serge Ibaka, rear right, of the Republic of Congo, pulls on the jersey of Atlanta Hawks' Pero Antic, of Macedonia, while reaching for the ball during the fourth quarter of an NBA basketball game, Friday, Jan. 23, 2015, in Atlanta. The Hawks won 103-93. (AP Photo/David Goldman) AP

(Ο Ιμπάκα είχε βρει... αυτόν τον τρόπο, για να σταματήσει τον Άντιτς)

Τα 'Γεράκια' τελείωσαν τη σεζόν ως οι κάτοχοι του δεύτερου καλύτερου ποσοστού στα τρίποντα. Είχαν 38%, με τους 'Πολεμιστές' να κάθονται στο Νο1, με 39.8% και τους Clippers να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα (37%). Το χειρότερο ποσοστό παίκτη του Bud από το τρίποντο, ήταν το 30.1% του Άντιτς. Όλοι οι άλλοι είχαν κάτι καλύτερο, με τον Κόρβερ να φτάνει στο 49.2%. Όλοι εκτελούσαν. Και όλοι έπαιζαν άμυνα, με τους Σεφολόσα και Άντιτς να είναι οι καλύτεροι όλων σε αυτό το κομμάτι.

Ήταν οι δυο που συνελήφθησαν, έπειτα από καβγά σε club της Νέας Υόρκης. Aλλά μη μείνεις εκεί. Μείνει στο ότι μετά τον Άντιτς εμφανίστηκαν και άλλοι ψηλοί που δεν πατούσαν ρακέτα και κάθονταν στο τρίποντο. Ώσπου έγινε συνήθεια.

Atlanta Hawks forward Pero Antic (6) of Macedonia attempts a three point basket against Miami Heat center Chris Bosh (1) in the first half of an NBA basketball game, Wednesday, Dec. 3,  2014, in Miami. (AP Photo/Lynne Sladky)
Atlanta Hawks forward Pero Antic (6) of Macedonia attempts a three point basket against Miami Heat center Chris Bosh (1) in the first half of an NBA basketball game, Wednesday, Dec. 3, 2014, in Miami. (AP Photo/Lynne Sladky) AP

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK