Η μεταμόρφωση των Μπακς (δεν) ήρθε (μόνο) μετά την 'κατσάδα' του Θανάση στον Γιάννη

Οι Μπακς έκαναν με επιτυχία αυτό που είχαν πει πως δεν πρόκειται να κάνουν: άλλαξαν. Στα σκριν. Με αποτέλεσμα το 1-1 στην ημιτελική σειρά με τους Σέλτικς και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος πριν από την πρώτη μάχη στη Βοστόνη. Το τηλεφώνημα του Θανάση στον Γιάννη Αντετοκούνμπο είχε πιάσει τόπο.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo dunks during the first half of Game 2 of a second round NBA basketball playoff series against the Boston Celtics Tuesday, April 30, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo dunks during the first half of Game 2 of a second round NBA basketball playoff series against the Boston Celtics Tuesday, April 30, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP PHOTO/MORRY GASH

Αν δεν διαγνώσεις ένα πρόβλημα, πιθανότητα να λυθεί ως δια μαγείας δεν υπάρχει. Θες ολόσωμο καθρέπτη, που να μην παραμορφώνει, για να σκανάρεις τον εαυτό σου και να εντοπίσεις τα λάθη σου. Οι Μπακς χρησιμοποίησαν ως κάτοπτρο το video του Game1 και από το -22 έφτασαν μεμιάς στο +21 (123-102)! Μια απόσταση 43 πόντων που καλύφθηκε σε 2 μερόνυχτα προκειμένου φέρουν ισορροπία στην ημιτελική σειρά με τους Σέλτικς.

" Η ταινία δεν ψεύδεται. Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μόνο όταν παίξει το βίντεο, μπορούν να δουν τι πραγματικά συνέβη", είχε αναφέρει ο Έρικ Μπλέντσο στο κενό μεταξύ των δύο ημερών.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ και οι παίκτες του μαζεύτηκαν στην αίθουσα προβολών κι 'έζησαν' ξανά το 112-90 της Κυριακής. Απ' έξω, ως ουδέτεροι θεατές, κι άνοιξαν διάπλατα τα μάτια τους. Είδαν μακριά, τον αποκλεισμό να έρχεται, όφειλαν να δράσουν. Ήταν η μέρα που από υπεράνθρωπος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μετατραπεί σ' ένα συνηθισμένο παίκτη.

" Δεν ήμασταν όσο ανταγωνιστικοί έπρεπε", δήλωνε παραμονές του δεύτερου ραντεβού ο 'Greek Freak'. " Παρακολουθείς την ταινία, βλέπεις ποιος δεν έπαιξε αρκετά σκληρά και πηγαίνεις να τους μιλήσεις λέγοντάς τους κάτι του στιλ 'πονάει το κορμί σου; Αν ναι, ok, πήγαινε στο ιατρικό επιτελείο για να σε βοηθήσουν. Αν δεν πονάει, οφείλεις να παίξεις πιο σκληρά. Κάνεις μια κουβέντα με τους συμπαίκτες σου, το αντιμετωπίζεις και τους κάνεις να παίξουν σκληρά. Αυτό κάνεις".

" Σε καμία περίπτωση", είχε απαντήσει επίσης ερωτηθείς αν το Μιλγουόκι θα πρέπει να διαφοροποιήσει το παιχνίδι του για ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τέτοιας σειράς. " Γιατί θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή μετά από μια ήττα; Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε".

Άλλαξαν μολαταύτα. Πνευματικά πρώτα, μπαίνοντας πολύ πιο δυναμικά σε κάθε μάχη. Μόνο ο Αντετοκούνμπο εκτέλεσε 8 βολές στην πρώτη περίοδο (απ' τις 18 συνολικά), χωρίς να δειλιάζει στις επαφές - δεν φοβόταν τον Χόρφορντ. Είχε μεσολαβήσει το τηλεφώνημα του αδερφού του Θανάση από την Ελλάδα. Ο μεγάλος είχε επιπλήξει τον μικρό για έλλειψη ενέργειας και συνολικής προσπάθειας. Σαν μαχαιριά είχε παρομοιάσει την παρατήρηση του big brother γιατί " πρώτα απ' όλα παίζω για την οικογένειά μου".

" Δεν έχω μιλήσει με τον Θανάση ακόμα, αλλά έπαιξα λίγο καλύτερη άμυνα, οπότε θα είναι περήφανος", ανέφερε μετά το δεύτερο παιχνίδι. Στο τέλος του οποίου κατέληξε να έχει 29 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Κάτι είχε πάει εμφανώς καλύτερα.

Άμυνα ήταν η λέξη κλειδί στη φράση του Αντετοκούνμπο. Οι Μπακς, η ομάδα με τη δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση ανά 100 κατοχές στην κανονική περίοδο, είχαν αποσυντεθεί προ διημέρου και αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν την προσέγγισή τους απέναντι στα plays των 'Κελτών'. Τα μεγάλα κορμιά με τα γρήγορα πόδια ευνόησαν το φρέσκο σχέδιο του τεχνικού σταφ, που επέλεξε μάλιστα ν' αρχίσει με τον Μίροτιτς στην αρχική 5άδα αυξάνοντας το μέσο όρο ύψους. Το κόλπο ήταν παλιό, αλλά καλό: αλλαγές μετά από κάθε σκριν και εγκλωβισμός του Κάιρι Ίρβινγκ.

Ο τελευταίος έχασε τα 10 από τα πρώτα 12 σουτ που πήρε τελειώνοντας το παιχνίδι με 9 πόντους από 4/18 προσπάθειες και μόλις 4 ασίστ.

Μια σύνοψη των προσπαθειών του ήταν αυτή:

Ήταν η μόλις δεύτερη φορά στα 58 παιχνίδια του στην post season που ήταν μονοψήφιος σε πόντους. Την πρώτη και μοναδική ως το βράδυ της Τρίτης είχε, ως παίκτης των Καβαλίερς αποχωρήσει τραυματίας στο 12'!

Το σχέδιο 'αφοπλισμού' είχε εκτελεστεί στην εντέλεια. Είχε μπει σ' εφαρμογή από τις πρώτες δύο περιόδους, ασχέτως αν οι Μπακς πήγαν στ' αποδυτήρια με προβάδισμα μόλις τεσσάρων πόντων (59-55). Ο Μπραντ Στίβενς είχε το θάρρος να το παραδεχθεί χωρίς δικαιολογίες. " Κυριαρχούσαν από το πρώτο μισό και ήμασταν τυχεροί που χάναμε με τόσους λίγους πόντους. Τους άνηκε ο χώρος και στις δύο πλευρές του παρκέ".

Οι Σέλτικς σούταραν με 41.3% από το 0' ως το 24' και οι πόντοι από αιφνιδιασμούς ήταν 6-14 για τους Μπακς.

Μετά Χριστόν προφήτης βέβαια ο κόουτς των Σέλτικς, αλλά το είχε δει το έργο, χωρίς πάντως να βρει τρόπο ν' αποτρέψει το μεγάλο κακό. Από το 4'54'' της τρίτης περιόδου ως 1'09'' της τέταρτης οι Σέλτικς σκόραραν μόνο 2 πόντους. Ήταν στο -3 (74-71) και βρέθηκαν στο -29 (102-73)!

" Μας είπε πως είναι το σημείο του προηγούμενου ματς που είχαμε δεχθεί τη γροθιά στο πρόσωπο και ότι δεν θέλουμε να ξανασυμβεί. Γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε", αποκρίθηκε ο Έρικ Μπλέντσο για το τι ο -λιγομίλητος- Μάικ Μπουντενχόλτζερ τούς επεσήμανε κατά την ανάπαυλα στ' αποδυτήρια.

Οι Μπακς είχαν γυρίσει το χαρτί με το 39-18 στο τρίτο δωδεκάλεπτο, 57% ποσοστό ευστοχίας και τον Γιάννη να σκοράρει 15 πόντους. Στο διάστημα, δηλαδή, που είχαν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους στην πρώτη μάχη (36-21 για τους Σέλτικς).

Τα λεπτά που απέμεναν ως τη λήξη ήταν για το καλάθι των αχρήστων. Όλα είχαν οριστεί ήδη. Ούτως ή άλλως οι Μπακς δεν παραχώρησαν δικαιώματα. Ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με franchise record σε εύστοχα τρίποντα κατά τη διάρκεια αγώνα των playoffs (20 σε 47 προσπάθειες), πήραν περισσότερα ριμπάουντ, μοίρασαν περισσότερες ασίστ, υπέπεσαν σε λιγότερα λάθη, έτρεξαν πολύ πιο γρήγορα.

Ατομικά ο Κρις Μίντλετον των 16 πόντων έφτασε ως τους 28 πόντους ευστοχώντας σε 7/10 τρίποντα, ενώ ο Έρικ Μπλέντσο των 6 'εκτοξεύτηκε' στους 21. Να σου αμέσως η διαφορά. Οι Μπακς έκαναν συνολικά, ό,τι δεν κατόρθωσαν στο πρώτο παιχνίδι, με αποτέλεσμα ν' απωλέσουν το πλεονέκτημα της έδρας. Θα κληθούν να το 'κλέψουν' σ' ένα από τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν στη Βοστόνη, προτού η σειρά επιστρέψει στο Μιλγουόκι. Τώρα ξέρουν.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Morry Gash

News 24/7

24MEDIA NETWORK