Η πεντάδα που προτιμά κάθε ομάδα του ΝΒΑ

Η ιδέα των Θάντερ να στείλουν παίκτη των Μπλέιζερς που δεν είχε εκτελέσει φέτος βολές, να αναλάβει ένα ζευγάρι στο τέλος του αγώνα, μάς ώθησε να βρούμε τους αγαπημένους παίκτες (πεντάδες) κάθε προπονητή του ΝΒΑ. Σε περιμένουν εκπλήξεις.

Η πεντάδα που προτιμά κάθε ομάδα του ΝΒΑ

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, τότε που ο Πάτρικ Μπέβερλι είχε αναλάβει τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αφότου τον νίκησε είχε πει ότι ' οι γυναίκες λένε ψέματα, οι άνδρες λένε ψέματα. Οι αριθμοί όχι', ως τεκμήριο της τοποθέτησης του ' οι Κλίπερς είναι η καλύτερη ομάδα του Λος Άντζελες'.

Αυτή η ατάκα είχε πλήρη ισχύ και στη συνάντηση των οργανισμών που -δεν είναι μυστικό ότι- σιχαίνονται ο ένας τον άλλον. Ήταν ο λόγος του 129-121 των Θάντερ επί των Μπλέιζερς, στη συναρπαστική διαδικασία που διεξήχθη στο Moda Center και κρίθηκε στην παράταση.

Πώς όμως, κρίθηκε το ματς;

Στα 13'' για το τέλος, ο Φέργκιουσον έδωσε το προβάδισμα στους Θάντερ (+2). Ακολούθως ο Νούρκιτς κέρδισε φάουλ από τον Άνταμς, επιδόθηκε σε τζαρτζάρισμα με τον Πολ Τζορτζ, για να 'φάει' το δεύτερο 'ταυ'.

Και ποιον διάλεξε η Οκλαχόμα Σίτι για να εκτελέσει τις βολές; Τον Σκαλ Λαμπισιερί, ο οποίος δεν είχε στηθεί ποτέ στη γραμμή, από την αρχή της σεζόν. Φανταστικό; Μάλλον για αυτό έχασε και τις δυο προσπάθειες!

Ο Αλ Φαρούκ Αμινού έβαλε το δικό του ζευγάρι, ισοφάρισε και πήγε το ματς στην εξτρά περίοδο όπου οι Θάντερ είχαν ενέργεια και τον Τζορτζ με κέφια (32π., 14 ριμπ., 6 ασίστ και 3 κλεψ.) -οι Μπλέιζερς όχι, όπως δεν είχαν και τον Βόσνιο και... αυτά.

Είναι ανάγκη να ξέρεις πως νωρίτερα είχε φροντίσει ο Ουέστμπρουκ (37 πόντοι, εκ των οποίων οι 8 στην παράταση) να κάνει κρόσια τα νεύρα του Νούρκιτς -δηλαδή, πόσα να αντέξει και αυτός;

Πήγαν έτσι, χαράμι οι 51 πόντοι του Λίλαρντ, μαζί με τις 9 ασίστ και τα 5 ριμπάουντ. Αλλά βλέπεις, έτσι είναι η ζωή. Ή μάλλον, έτσι γίνεται η ζωή όταν υπάρχουν σταθερές. Πάμε τώρα στο θέμα της ημέρας που αποδεικνύει ότι η νίκη της Οκλαχόμα Σίτι ήλθε γιατί έχει... πρόγραμμα. Και δεν εννοώ μόνο την τακτική του Ουέσμπρουκ να παίζει με το μυαλό όλων.

Οι πεντάδες που προτιμά κάθε προπονητής

Το δείγμα προφανώς και είναι επαρκές, για να δούμε ποιες πεντάδες εμπιστεύονται περισσότεροι φέτος οι κόουτς οργανισμών του ΝΒΑ -και αν έχουν τα δίκια τους που έχουν καταλήξει σε αυτούς τους συγκεκριμένους παίκτες.

Αντιλαμβάνεσαι πως από την εκκίνηση μέχρι σήμερα, υπάρχουν πεντάδες που 'χουν βρεθεί μαζί ελάχιστα. Το μίνιμουμ που θα βρεις στα Advanced Stats του NBA ( σου 'χει εξηγήσει τα πάντα για αυτά ο Χρήστος Μαρμαρινός, στη συνέντευξη του στο Contra.gr) είναι τα 10 λεπτά που 'χουν κάνει μόνο μια εμφάνιση.

Προφανώς και δεν θα ασχοληθούμε με αυτές τις περιπτώσεις. Θα επικεντρώσουμε στις 31 lineups, με χρόνο συμμετοχής τουλάχιστον τα 200 λεπτά.

Yπάρχουν 31 τέτοιες περιπτώσεις που ανήκουν σε 23 οργανισμούς. Απέχουν οι Χιτ, Καβς, Νικς, Πέλικανς και Σανς και αν όλους αυτούς τους περίμενες να είναι εδώ, να σου πω ότι η λίστα συμπληρώνεται από τους -εκ των κορυφαίων της φετινής λίγκας- Νάγκετς.

Ο Mάικλ Μαλόουν έχει δείξει να προτιμά περισσότερο τους Πλάμλι, Λάις, Μπίσλι, Μάρεϊ και Μόρις, τους οποίους 'ταίριαξε' σε 26 ματς, για συνολικά 176 λεπτά. Τους περισσότερους πόντους τους πήρε από το 'πάντρεμα' των Μίλσαπ, Μπάρτον, Χάρις, Γιόκιτς και Μάρεϊ (45.4 πόντοι), οι οποίοι ανά 100 κατοχές έβαλαν 124.7 πόντους και δέχθηκαν 89.7 Αρκέστηκαν στις 7 εμφανίσεις.

Η κορυφή ανήκει στους Μπλέιζερς

Μεταξύ των 31 lineups που προτιμώνται περισσότερο, οι Μπλέιζερς έχουν 3 και οι Θάντερ, Χόρνετς, Ρόκετς και Τζαζ από δύο. Το Πόρτλαντ ηγείται όλων, καθώς οι Λίλαρντ-ΜακΚόλουμ-Χάρκλες-Αμινού-Νούρκιτς έχουν βρεθεί μαζί 685 λεπτά συνολικά -17.5 ανά αγώνα και σκέψου πως ο Χάρκλες έχασε και 20 ματς.

Σε αυτό το διάστημα, η ομάδα τους σκοράρει 115.8 πόντους ανά 100 κατοχές (επίδοση που εντοπίζεται στην 18η σελίδα -από τις 80- των σχετικών επιδόσεων στο stats.nba.com) και 'τρώει' 107.2 πόντους (που το λες και φανταστική κατάσταση για το φετινό ΝΒΑ). Από αυτό, μόνο του προφανώς και δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. Για αυτό έχουμε και συνέχεια. Που δείχνει ότι η προτιμότερη πεντάδα των Θάντερ είναι πιο αποτελεσματική.

Η ξεκάθαρη προτίμηση των Μπακς

Πριν δεις τον πίνακα της αλήθειας, να σου πω ότι οι Μπακς (που νίκησαν 117-98 τους Πέισερς) ανήκουν μεταξύ του διδύμου που 'χει την πιο σταθερή πεντάδα (αυτή που 'χει εμφανιστεί στα περισσότερα παιχνίδια και για την ακρίβεια στα 52 από τα 65 της σήμερον ημέρας. Ναι, έχει μέσα τον Αντετοκούνμπο, με ους Λόπεζ, Μπλέντσο, Μίντλετον και Μπρόγκντον.

Ο Μάικ Μπάντελχολζερ χρησιμοποίησε αυτά τα παιδιά, στα τελευταία δίλεπτα των 52 αγώνων.

Πάμε τώρα και στον πίνακα με τις προτιμότερες πεντάδες, όπου θα δεις ότι στις περισσότερες υπάρχει ένας international παίκτης, ενώ κάποιες -όπως αυτή των Κλίπερς- έχουν παιδιά που δεν ζουν πια στην πόλη.

Την καλύτερη επίθεση των 31 πιο χρησιμοποιημένων πεντάδων την έχει η σύνθεση που βλέπεις στην κορυφή και είναι οι 43.5 πόντοι.

Γενικότερα, η πιο παραγωγική πεντάδα μέχρι σήμερα ήταν αυτή των Ρόουζ,Γκίμπσον,Μπάτλερ,Ουίγκινς και Τάουνς (Γουλβς) που χρησιμοποιήθηκε για δυο ματς και έδωσε 70.5 ανά αγώνα. Τρίτο παιχνίδι δεν έχει υπάρξει.

Πιο επιρρεπείς στα λάθη οι προτιμότεροι των Μαβς

Η τρίτη καλύτερη -επιθετικά- πεντάδα μεταξύ των 31 που 'χουν βρεθεί για περισσότερα λεπτά μαζί είναι και η πιο επιρρεπής στα λάθη -γεγονός που δικαιολογείται. Τη συνθέτουν οι Τζόρνταν, Μάθιους, Μπαρνς, Σμιθ, Ντόντσιτς (Μαβς), οι οποίοι σκοράρουν κατά μέσο όρο 41 πόντους, αλλά κάνουν και 7.7 λάθη.

Ας δούμε τι κάνουν οι πέντε κορυφαίες συνθέσεις -πάντα από τις 31 με το μεγαλύτερο χρόνο συνύπαρξης. Αν πατήσεις πάνω στα χρώματα (κάθε ομάδας) θα δεις και τα ποσοστά και θα διαπιστώσεις πως αμυντικά, η αγαπημένη πεντάδα των Θάντερ λειτουργεί πολύ καλύτερα από αυτή των Μπλέιζερς, όπως λειτουργεί καλύτερα και σε επίπεδο συνεργασίας.

Ο Τέρι Στοτς δείχνει πως φέτος τη διάθεση να αφήσει στο παρκέ περισσότερο τους starters του, από ό,τι τις περασμένες σεζόν.

Οι Αμινού, Λίλαρντ, Χάρκλες, ΜακΚόλουμ και Νούρκιτς έχουν αρχίσει 39 ματς και έχουν μείνει στο παρκέ για 17.6 λεπτά ανά ματς. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρόνος, πίσω από την αρχική πεντάδα των Μαβς (Τζόρνταν, Μάθιους, Μπαρνς, Σμιθ και Ντόντσιτς, 21 ματς, 19.6 λεπτά) και των Γουλβς (Τιγκ, Γκίμπσον, Κόβινγκτον, Ουίγκινς, Τάουνς, 13 ματς, 17.7 λεπτά).

Portland Trail Blazers guard CJ McCollum reacts after making a 3-point basket against the Oklahoma City Thunder during the first half of an NBA basketball game in Portland, Ore., Thursday, March 7, 2019. (AP Photo/Craig Mitchelldyer)
Portland Trail Blazers guard CJ McCollum reacts after making a 3-point basket against the Oklahoma City Thunder during the first half of an NBA basketball game in Portland, Ore., Thursday, March 7, 2019. (AP Photo/Craig Mitchelldyer) AP

Ο Στοτς ξεπέρασε και τη φάση του 'να έχω ή τον ΜακΚόλουμ ή τον Λίλαρντ στο παρκέ' και φέτος τους βάζει μαζί. Ξεκουράζει τον πρώτο στα τελευταία λεπτά της πρώτης και της τρίτης περιόδου και τον άλλον στα πρώτα της δεύτερης και της τέταρτης.

Οι ΜακΚόλουμ και Λίλαρντ έχουν 1904 λεπτά συνύπαρξης, σε 63 ματς (οι αριθμοί δείχνουν πως όταν είναι μαζί οι Μπλέιζερς σκοράρουν 6.3 περισσότερους πόντους ανά 100 κατοχές, από τον αντίπαλο τους), τα δεύτερα περισσότερα στην κατηγορία 'δίδυμα', μετά τους Τάκερ-Χάρντεν (Ρόκετς, 1925 σε 60 ματς). Το θέμα είναι τι γίνεται όταν ένας εκ των ΜακΚόλουμ ή Λίλαρντ είναι εκτός -και δεν είναι καλό. Αλλά δεν τα πάνε κι άσχημα. Οπότε θα τη βρουν τη λύση -κάποια στιγμή.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK