Η πιο διάσημη ραβέρσα δεν ήταν του Τζαμπάρ

Όταν ο Μάτζικ Τζόνσον έγινε σέντερ και σκοράροντας πάνω από Πάρις-ΜακΧέιλ χάρισε το 10ο πρωτάθλημα στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Η πιο διάσημη ραβέρσα δεν ήταν του Τζαμπάρ

Ο Έρβιν Τζόνσον έγινε ο Μάτζικ γιατί πάντα πρέσβευε το απρόβλεπτο. Έλουζε κάθε φάση που άρχιζε από τα δικά του χέρια με χρυσόσκονη, χωρίς αυτόν το showtime δεν θα είχε υπόσταση.

Ο Τζόνσον έκανε το σύνθετο να φαίνεται τόσο απλό που κάποια στιγμή δεν προκαλούσε καμία έκπληξη. Ήταν απολαυστικά... μονότονο.

Ο γκαρντ... σέντερ

Τα 206 εκατοστά του ύψους του ήταν η δύναμη που τον έκανε υπερήρωα. X-man. Στην εποχή που οι γκαρντ ήταν... κοντοί, ο 23χρονος από το Μίτσιγκαν Στέιτ έφερνε επανάσταση στο ΝΒΑ παίζοντας πλέι μέικερ. Με μυαλό ξυράφι, ταχύτητα ελαφιού και κοφτερή ματιά αποτέλεσε το πρωτότυπο μοντέλο των δίμετρων οργανωτών που εφαρμόστηκε μετά τα μέσα των 90s.

Ταυτόχρονα όμως γινόταν σούτινγκ γκαρντ, φόργουορντ και σέντερ. Παρόντος του Καρίμ μπορούσε να γίνει δεύτερος "πύργος" στην 5άδα των Λέικερς. Και να σκοράρει όπως κανείς άλλος περιφερειακός μέχρι σήμερα.

Με την πλέον φημισμένη ραβέρσα της ιστορίας των τελικών του ΝΒΑ.

"It's a kind of Magic", είχε γράψει ο Zastro στο " I Love this Game", στο αφιέρωμά του για την Αμερική των 80s.

Μυθική σειρά, επικό φινάλε

Ήταν ο τέταρτος τελικός της σεζόν 1986-87 και η μυθική σειρά με τους Σέλτικς είχε ήδη μεταφερθεί στη Βοστόνη. Οι "λιμνάνθρωποοι" του Πατ Ράιλι προηγούνταν 2-1, με δύο νίκες στο "Φόρουμ" του Λος Άντζελες και ήττα στο τρίτο ματς του "Γκάρντεν". Ως εκ τούτου η κατάσταση ήταν οριακή. Οι "Κέλτες" είχαν κλείσει το πρώτο ημίχρονο στο +8 (55-47) και στο 32' ξέφυγαν 79-63 με λέι απ του Ντάνι Έιντζ στον αιφνιδιασμό.

Οι Λέικερς ωστόσο επέστρεψαν, μείωσαν στους επτά (85-78) στο φινάλε της τρίτης περιόδου και ισοφαρίζοντας 95-95 μετέτρεψαν σε ντέρμπι τα τελευταία 5'30''. Στο 8-0 των γηπεδούχων η ομάδα του Ράιλι απάντησε με 9-0 και το 104-103 στα 29'' πριν από τη λήξη επέφερε ισορροπία του τρόμου.

Μετά το τάιμ άουτ ο Τζέιμς Γουόρθι έπεσε πάνω στον Λάρι Μπερντ, αυτός πάντως βρήκε λίγο χώρο και εκτέλεσε από τη γωνία για τρεις. Σταθερή αξία. Οι Σέλτικς είχαν το +2 και ο Τζαμπάρ κέρδισε φάουλ. Χαμός στο "Γκάρντεν", 1/2 από τον Καρίμ και η μπάλα στους Λέικερς μετά από μάχη για το ριμπάουντ.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΔΥΟ

Στα 7'' για το τέλος οι "λιμνάνθρωποι" είχαν μια τελευταία ευκαιρία. Η μπάλα από την τελική και μετά την επαναφορά στα χέρια του Μάτζικ στη γωνία. Μετά τα σκριν βγήκε με τον ΜακΧέιλ των 2μ08 πάνω του. Προσπάθησε να τον χτυπήσει στα πόδια, τον άφησε ελάχιστα πίσω, αλλά Μπερντ και Πάρις παραμόνευαν. Μόνη λύση το μακρινό χουκ.

Ραβέρσα α λα Τζαμπάρ, πάνω από τ' απλωμένα τεράστια χέρια των δύο ψηλών και... διχτάκι στα 2''! Εύκολα, άνετα, στιλάτα. Ο Μπερντ είχε ένα τελευταίο σουτ. Το βρήκε, το έχασε. Το "Junior, Junior, Sky-Hook" είχε περάσει στην ιστορία. Το καλάθι που έστεψε για 10η φορά τους Λέικερς πρωταθλητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όταν δεν λύγισε ο Αϊζάια Τόμας: Οι 43 πόντοι στους Λέικερς με το ένα πόδι
Kareem Abdul Jabbar: γεννήθηκε για να γίνει ξεχωριστός
I love this (80s) game

News 24/7

24MEDIA NETWORK