Νέα Υόρκη, μην κλαις για τον Πορζίνγκις που χάνεις

Οι Νικς έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν από τη στιγμή που ο Κρίσταπς Πορζίνγκις ζήτησε να φύγει από τη Νέα Υόρκη. Θα βγουν κερδισμένοι, με μια σημαντική προϋπόθεση βέβαια.

Νέα Υόρκη, μην κλαις για τον Πορζίνγκις που χάνεις
AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Στη Νέα Υόρκη η θερμοκρασία από το απόγευμα της Πέμπτης κυμαίνεται μεταξύ των -9 και των -3 βαθμών Κελσίου. Δεν ευθύνεται μονάχα το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έχει πλήξει κυρίως τον κεντρικό τομέα των ΗΠΑ. Στο Μανχάταν 'πάγωσαν' διαβάζοντας πως οι Νικς έχασαν άλλον ένα (μελλοντικό) αστέρα τους παραχωρώντας τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στους Ντάλας Μάβερικς.

Η 'Daily News', το πρωί της Παρασκευής, αντέδρασε μ' αυτό το εξώφυλλο:

Νέα Υόρκη, μην κλαις για τον Πορζίνγκις που χάνεις

Το σοκ (λένε πως) ήταν μεγάλο. Διότι οι Νικς...

- είχαν ξοδέψει άλλη μια ευκαιρία τους να 'μεγαλώσουν' ξανά.

- δεν διαχειρίστηκαν με τρόπο ωφέλιμο για τον οργανισμό άλλη μια περίπλοκη κατάσταση.

- άφησαν να τους γλιστρήσει ό,τι είχαν στα χέρια 'αναιρώντας' επί της ουσίας την επιλογή που είχαν κάνει στο ντραφτ του 2015, όταν έναν ψιλόλογνο 20χρονο Λετονό στο Νο4.

Ο Νέιτ Σκοτ της 'USA Today' έγραψε για αυτοχειρία. Ο Μπραντ Μπότκιν του CBS βαθμολόγησε μόλις με 'C' τη συμφωνία, τη ίδια στιγμή που στους Μάβερικς χάρισε απλόχερα ένα Α+, δεδομένου του τι πήραν και τι έδωσαν.

Ας κάνουμε μια παρένθεση και ας θυμίσουμε τους όρους του blockbuster trade.

Οι Ντένις Σμιθ, Γουές Μάθιους, ΝτιΆντρε Τζόρνταν και δύο μελλοντικά draft picks (ανοικτό για το 2021 και προστατευμένο για το 2023) έφυγαν για τη Νέα Υόρκη.

Οι Κρίσταπς Πορζίνγκις, Τιμ Χαρνταγουέι, Κόρτνι Λι και Τρέι Μπέρκ έφτιαξαν μπαγκάζια για το Ντάλας.

Φαινομενικά η συμφωνία μοιάζει ασύμφορη για τους Νεοϋορκέζους, πώς παλαντζάρει προς τη μία πλευρά.

Στα 'ψιλά γράμματα' ωστόσο κρύβεται η αλήθεια.

Σ' αυτά θα βρεις πως η Νέα Υόρκη έχει μόλις διορθώσει το λάθος στο ντραφτ του 2017 όταν προτίμησε τον Γάλλο Φρανκ Ντιλικινά αντί του Ντένις Σμιθ. Του πόιντ γκαρντ που στην προ Ντόντσιτς εποχή, τη ρούκι σεζόν του, είχε 15.2 πόντους με 5.2 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ σε 69 ματς ως βασικός. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Θα βρεις ακόμη ότι ναι μεν προσέθεσε στο μισθολόγιό της δύο 'βαριά' συμβόλαια, 41 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά αντί για τρία των περίπου 33, είναι ωστόσο δύο που λήγουν το προσεχές καλοκαίρι. Ως εκ τούτου θ' αποφορτίσουν το salary cap και μ' ένα διαθέσιμο ποσό που υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια θα έχουν την ευχέρεια να δελεάσουν με max συμβόλαια δύο σούπερ σταρς από την ογκώδη 'δεξαμενή' των free agents. Ποιοι θα υπάρχουν εκεί μέσα; Οι Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ που αποτελούν τους μεγαλεπήβολους στόχους των Νικς, αλλά και οι Κέμπα Γουόκερ, Κοουάι Λέοναρντ, Κλέι Τόμπσον και Τζίμι Μπάτλερ.

Αφού πρώτα έχουν -ενδεχομένως- αρπάξει τον Ζάιον Γουίλιαμσον από το Ντιουκ.

Νέα Υόρκη, μην κλαις για τον Πορζίνγκις που χάνεις

Θα βρεις επίσης πως ο GM Σκοτ Πέρι πήρε την απόφαση ν' αφήσει να φύγει ένα παιδί με τεράστιο potential, αλλά που ακόμη παλεύει να επιστρέψει από το σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα. Ένα παιδί με απίθανα προσόντα και πληθώρα κινήσεων, μακριά ή κοντά στο καλά, το οποίο ομως είχε χάσει τα 110 από τα 296 παιχνίδια που θα μπορούσε να παίξει με την ομάδα λόγω διάφορων τραυματισμών. 14 για την ακρίβεια όπως μάς πληροφορεί ο Κέβιν Ο'Κόνορ στο Ringer. Ένα παιδί μάλιστα που δεν έχει τη διάθεση να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο και να δεσμευτεί, προτιμώντας την qualifing προσφορά - πολύ λίγα χρήματα ωσότου γίνει unrestricted free agent και πάρει το μέλλον στα χέρια του.

Θα βρεις τέλος πως ο Πορζίνγκις ήταν εκείνος που ζήτησε ακρόαση και αιτήθηκε ανταλλαγή εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για το δρόμο που είχε χαραχτεί μετά το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν, αμφισβητώντας την επιλογή να μην παίζουν οι έμπειροι παίκτες, όπως ο παραπονούμενος Καντέρ, με συνέπεια το αρνητικό 10-40 στα πρώτα 50 παιχνίδια.

Αν ακόμη και τώρα δεν έχεις πειστεί για την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, άκου τον Στέφεν Σμιθ του ESPN και το στόμφο με τον οποίο υπερασπίζεται την επιλογή των Νικς να ξεφορτωθούν έναν παίκτη που δεν ήθελε άλλο να παίζει για τον οργανισμό. Ούτε πέντε λεπτά δεν θα χρειαστείς.

Μια και μόνο αποστολή έχουν πλέον τα στελέχη της ομάδας. Να πείσουν πως -με τον Φιτζντέιλ στην τεχνική ηγεσία- διαθέτουν τα εχέγγυα να 'χτίσουν' από το μηδέν κάτι μεγάλο. Ότι δεν θα πετάξουν άλλη μια 10ετία επιχειρώντας να δοκιμάσουν την τύχη τους με στοιχήματα. Ότι τους ενδιαφέρει το παρόν και δεν κυνηγούν το μέλλον με πολλά 'αν' και 'εφόσον'.

Υπάρχει μια προϋπόθεση βέβαια: ο Τζέιμς Ντόλαν, ο ιδιοκτήτης τους ντε, να πάψει να τους καταδικάζει. Τότε και μόνο τότε οι Νικς θα έχουν να υπερηφανεύονται για την ημέρα που σόκαραν τον κόσμο.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David Zalubowski

News 24/7

24MEDIA NETWORK