Ο GOAT, του GOAT, τoν GOAT, ω GOAT

O ΛεΜπρον Τζέιμς πέρασε πάνω από τον Μάικλ Τζόρνταν, στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ. H συνύπαρξη αυτών των ονομάτων στην ίδια λίστα, είναι η απάντηση σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.

Ο GOAT, του GOAT, τoν GOAT, ω GOAT

Πριν δυο μέρες, ο Ντουέιν Ουέιντ πέρασε πάνω από τον Μάικλ Τζόρνταν, στην ιστορική λίστα του ΝΒΑ με τις περισσότερες τάπες που 'χει κάνει γκαρντ, από καταβολής λίγκας. Με τη φάση που θα δεις, στο ματς των Χιτ με τους Χοκς, έφτασε τα 1.052 κοψίματα και κάθισε στο Νο1, όπου μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν ο ΜJ (με 1.051).

Πριν μια μέρα, ένας 19χρονος, ο Κόμπι Ουάιτ ανανέωσε ιστορική λίστα του North Carolina που αφορούσε τον "Air". Μέχρι το παιχνίδι των Tar Heels με το Boston College ο Τζόρνταν ήταν ο πρωτοετής του κολεγίου που είχε σκοράρει τους περισσότερους πόντους σε μια σεζόν, στην ιστορία του μπασκετικού προγράμματος του North Carolina (από το 1910). Πλέον είναι ο combo guard, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, ο οποίος έδωσε 11 πόντους, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ στο 79-66 της παρέας του, έφτασε τους 462 πόντους και άφησε πίσω τον παγκόσμιο θρύλο.

Σήμερα ο ΛεΜπρον Τζέιμς έφτασε τους 32.311 πόντους στην καριέρα του (στην ήττα 115-99 από τους Νάγκετς) και βρέθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας με τους σκόρερ όλων των εποχών. Θέση που άνηκε στον MJ (των 32.292 πόντων) από το 2003 που εγκατέλειψε -οριστικά- τα παρκέ.

Από πάνω του βρίσκονται πια οι Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (38.387 πόντοι), Καρλ Μαλόουν (36.928 πόντοι) και Κόμπι Μπράιαντ (33.643 πόντοι).

Να θυμίσω εδώ ότι τον Αύγουστο του 2017 ο Μάικλ Τζόρνταν είχε κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα 'ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης της γενιάς τους; Ο ΛεΜπρον ή ο Κόμπι;' και είχε πει “ ο Κόμπι έχει κατακτήσει πέντε τίτλους και ο ΛεΜπρον τρεις. Το πέντε νικά το 3”.

Σήμερα τοποθετήθηκε επί της διάκρισης του King, δίνοντας του συγχαρητήρια. Σημειωτέον, χαρακτήρισε 'καταπληκτική' την καριέρα του 34χρονου.

Μετά και την ήττα από τους Νάγκετς οι Λέικερς έκαναν σχεδόν αδύνατη την πρόκριση στα playoffs -δεν ξέρω αν γνωρίζεις πως οι Μπολ, Χαρτ, Κούζμα και Ίνγκραμ είναι τραυματίες, ενώ δεν είναι πια στο ρόστερ ο Ζούμπατς.

Άρα, σύμφωνα με την ελληνική νοοτροπία, το ρεκόρ του King ήταν τύπου 'αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού χορεύει η νύφη'.

Ευτυχώς -για το παγκόσμιο γίγνεσθαι- δεν ήταν αυτό το μενταλιτέ που κυριάρχησε. Πολλώ δε από τη στιγμή που ο ΛεΜπρον, o oποίος θα χάσει την postseason για πρώτη φορά μετά 14 χρόνια, μπήκε μπροστά, να φάει όλη τη λάσπη. Πάμε όμως, στα ευχάριστα και για την ακρίβεια στην εκδήλωση λατρείας του Τζέιμς για τον Τζόρνταν.


Αυτό το βράδυ ο ΛεΜπρον φορούσε παπούτσια της δικής του σειράς μεν, που παρέπεμπαν δε στα Air Jordan III του 'Θεού'.

Για ένα παιδί από το Akron του Οχάιο, το οποίο χρειαζόταν έμπνευση, χρειαζόταν μια θετική επιρροή, ο MJ έγινε όλα αυτά. Τον παρακολουθούσα από μακριά, ήθελα να γίνω σαν και αυτόν, να σουτάρω fadeaways, να βγάζω τη γλώσσα μου όπως αυτός, να φορώ τα δικά μου παπούτσια και να με κοιτούν ως παράδειγμα τα παιδιά. Είναι τρελό. Για να είμαι ειλικρινής, είναι κάτι παραπάνω από τρελό”.

Έκανα ό,τι έκανε εκείνος, όταν ήμουν παιδί. Σούταρα fadeaways, πριν την ώρα μου. Φορούσα 'μανίκι' στο πόδι και το γύριζα ώστε να φαίνεται το κόκκινο μέρος. Φορούσα ερυθρόμαυρα παπούτσια, με λευκές κάλτσες, κοντά σορτσάκια. Το μόνο που δεν έκανα ήταν να ξυρίσω το κεφάλι μου. Αλλά... φτάνω κι εκεί

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι στο ESPN είχε μιλήσει για την πρώτη φορά που συνάντησε το είδωλο του. “ Ήταν τον Ιούνιο του 2001 και ήμουν 16 χρόνων. Ήταν θεϊκό. Σαν να συνάντησα το Θεό για πρώτη φορά. Έτσι ένιωθα ως 16χρονο παιδί που είχα απέναντι μου τον MJ. Έκανε το παιχνίδι παγκόσμιο, έκανε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να θέλουν να δουν μπάσκετ, χάρη στον τρόπο που έπαιζε το άθλημα, χάρη στο ποιος ήταν”.

Los Angeles Lakers forward LeBron James gestures after scoring during the first half of the team's NBA basketball game against the Denver Nuggets on Wednesday, March 6, 2019, in Los Angeles. With the basket, James passed Michael Jordan for fourth place on the NBA's career scoring list. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Lakers forward LeBron James gestures after scoring during the first half of the team's NBA basketball game against the Denver Nuggets on Wednesday, March 6, 2019, in Los Angeles. With the basket, James passed Michael Jordan for fourth place on the NBA's career scoring list. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Τα ξημερώματα, όπως μιλούσε δάκρυσε. Σαν να 'έβγαζε' από μέσα του ένα βαρύ φορτίο. Προφανώς και είχε να κάνει με το flashback στη ζωή του (από το Akron στην κορυφή του πλανήτη και όσα μεσολάβησαν), είχε όμως, σχέση και με αυτά που περνά φέτος.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβητείται όλη η καριέρα του, λόγω της αδυναμίας του να βάλει τους Λέικερς στα playoffs, στην πρώτη του σεζόν στην 'πόλη των αγγέλων'.

Κάποιες φορές δεν είχα ιδέα αν θα καταφέρω ποτέ να βρεθώ εδώ όπου είμαι τώρα, να παίξω το παιχνίδι που αγαπώ, να παίξω μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και να με συσχετίσουν με κάποιους από τους καλύτερους που 'χουν ασχοληθεί ποτέ με το σπορ. Προφανώς ο MJ ήταν έξω από αυτόν τον κόσμο, οπότε είναι μοναδικό αυτό που ζω”.

Το ίδιο βράδυ ο ΛεΜπρον πέρασε και στην 10η θέση της λίστας όλων των εποχών με τις ασίστ -άφησε πίσω του τον Αντρέ Μίλερ. Έγινε ο μόνος που μπήκε στο ΤΟΡ10 και των πόντων και των ασίστ. ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Δεν είναι δε, η πρώτη φορά που ο King περνά πάνω από τον "Air" σε ιστορική λίστα. Το έκανε πρώτη φορά το 2017, όταν άφησε τους 5.987 πόντους που 'χε σκοράρει ο MJ σε πλέι οφ, στην καριέρα του (καλύτερη ιστορική επίδοση), πίσω.

Los Angeles Lakers forward LeBron James, left, is congratulated by guard Rajon Rondo during the first half of the team's NBA basketball game against the Denver Nuggets on Wednesday, March 6, 2019, in Los Angeles. With the basket, James moved past Michael Jordan for fourth place on the NBA career scoring list. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Lakers forward LeBron James, left, is congratulated by guard Rajon Rondo during the first half of the team's NBA basketball game against the Denver Nuggets on Wednesday, March 6, 2019, in Los Angeles. With the basket, James moved past Michael Jordan for fourth place on the NBA career scoring list. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Η απαραίτητη διευκρίνιση του Ρόντο

Ο Ρατζόν Ρόντο ένιωσε την υποχρέωση να εξηγήσει κάτι που μπορεί να μη σου ήλθε ως πρόχειρο.

“Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο ΛεΜπρον δεν είναι σκόρερ. Είναι οργανωτής, είναι μαέστρος, οπότε αυτό που έχει καταφέρει με τη λίστα των σκόρερ είναι κάτι το απίστευτο. Μπορώ να πω πως κάνει ό,τι χρειάζεται η ομάδα του.

Σκοράρει, πασάρει, παίρνει ριμπάουντ, ρίχνει τάπες. Γεμίζει τα στατιστικά. Οπότε, το να είναι μεταξύ των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών σημαίνει ότι έχει μπει όπου μπορεί να μπει ένας παίκτης. Θέτει υπό προοπτική το τι έχει κάνει για το παιχνίδι και την επιρροή που έχει σε κάθε ματς, κάθε βράδυ που παίζει

Mεταξύ αυτών που κάνει ο King είναι να ασχολείται και με την άμυνα, όπου δύσκολα θα μπει σε κάποια ιστορική λίστα, αλλά δεν τον λες και αδιάφορο.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος βρίσκεται στο Νο7 της λίστας με τους σκόρερ όλων των εποχών, εξήγησε στο ESPN ότι 'κάποιες φορές το σκοράρισμα του ΛεΜπρον και δη τα clutch, παραβλέπονται. Όλοι οι παίκτες ξέρουμε πόσο καλός είναι. Στην ουσία είναι one-man fast break”.

Μεταξύ αυτών που χειροκρότησαν τον King ήταν και ο Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος αντιμετώπισε τον Τζέιμς σε επίπεδο playffs (όταν ο μεν ήταν στη Βοστώνη και ο δε στους Καβς). Άρα ξέρει τι λέει όταν επισημαίνει πως 'ανήκει στους καλύτερους που 'χουν παίξει ποτέ μπάσκετ. Έχω την αίσθηση πως πάντα ήθελε να είναι πασέρ'

Δεν τον σύγκρινα ποτέ με τον Μάικλ Τζόρνταν. Τον σύγκρινα με τον Mάτζικ Τζόνσον. Είναι όλοι εκπληκτικοί. Και δεν θα ασχοληθώ με το ποιος είναι ο καλύτερος και όλες αυτές τις βλακείες. Μου αρκεί που μπαίνουν όλοι στην ίδια πρόταση. Στο ίδιο 'κλειστό' κλαμπ

Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK