Ο άνθρωπος που έκανε τον Ντόντσιτς αυτό που είναι

O Λούκα Ντόντσιτς είναι ο 4oς ρούκι -στην ιστορία του ΝΒΑ- με 20 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ανά αγώνα. Κάνει παρέα στους Όσκαρ Ρόμπερτσον, Μάικλ Τζόρνταν και ΛεΜπρον Τζέιμς. Οι Μαβς ομολόγησαν ότι αυτό ήταν κάτι που δεν περίμεναν. Το περίμενε ο άνθρωπος που τον έκανε έτσι: ο Dr. Mάρκους Έλιοτ.

Ο άνθρωπος που έκανε τον Ντόντσιτς αυτό που είναι

Το βράδυ που οι Μαβς συνάντησαν τους Μπλέιζερς, έκαναν 9 τις ήττες στα τελευταία 10 ματς (126-118) και στην κατάταξη θα τους βρεις κάτω κάτω, στη Δύση. Πάνω από τους Σανς. Όταν όλα είχαν τελειώσει, οι προπονητές έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις και αυτός του Πόρτλαντ (Τέρι Στοτς) δεν ασχολήθηκε με τα δικά του παιδιά, αλλά με ένα του Ντάλας: τον Λούκα Ντόντσιτς.

Είπε πως η δική του εκτίμηση είναι ότι ο Σλοβένος θα αναδειχθεί καλύτερος ρούκι της χρονιάς -μπροστά από τον Τρε Γιανγκ των 18.5 πόντων (41.6% στα σουτ, 33.6% από το τρίποντο, 82.4% από τη γραμμή των βολών), 3.6 ριμπάουντ και 7.8 ασίστ ανά αγώνα.

Ο 'νέος' των Χοκς ηγείται όλων των ρούκι σε ασίστ και έχει μετρήσει 24 νταμπλ νταμπλ. Ο Ντόντσιτς έχει να αντιπαρατάξει σε αυτό 19 νταμπλ νταμπλ και 5 τριπλ νταμπλ, ενώ είναι ο πρώτος σκόρερ (στην κατηγορία 'πόντοι ανά αγώνα') στη λίστα των ρούκι, μεταξύ πολλών άλλων. Που θα τα δεις στη συνέχεια.

Πριν περάσουμε στο θέμα μας, δες ποια ήταν η τοποθέτηση του Ντόντσιτς αυτήν την ημέρα.

Ο Σλοβένος επικέντρωσε στην πρώτη εμφάνιση του Κώστα Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Αγωνίστηκε για 5.53'' και σκόραρε τον πρώτο του πόντο στη μεγάλη σκηνή (1/2 τριπ.), πήρε 2-1 ριμπάουντ και έκανε 2 φάουλ, πριν τον ενημερώσει ο Ντόντσιτς πως αυτός ήταν ο πρώτος πόντος από τους πολλούς που θα έλθουν.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, right, and Dallas Mavericks' Kostas Antetokounmpo, left, greet at midcourt before an NBA basketball game Monday, Jan. 21, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo, right, and Dallas Mavericks' Kostas Antetokounmpo, left, greet at midcourt before an NBA basketball game Monday, Jan. 21, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Κάπως έτσι ήλθε η ώρα να δούμε πώς το "Wonderboy" του παγκοσμίου μπάσκετ ανταποκρίνεται στην πρώτη του χρονιά μεταξύ των καλύτερων, σαν να υπήρχε χρόνια μεταξύ τους. Δεν ήταν κάτι που έτυχε, αλλά προϊόν της δουλειάς που έκανε από τα 15. Τότε που αναζήτησε τον καλύτερο, αυτόν που θα τον έκανε ΝΒΑ star.

Τhe Big Data Behind the NBA's Next Big Thing

Τ ο μπάσκετ έχει γίνει επιστήμη, με τις μηχανές να 'χουν εκπαιδευτεί ώστε να δέχονται αναρίθμητα δεδομένα και να τα αναλύουν εν ριπή οφθαλμού, προς όφελος της εξέλιξης των σπορ -ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Επειδή δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επαναλαμβανόμαστε, ας περάσουμε στα φρέσκα κουλούρια. Που δεν είναι και τόσο φρέσκα -για να είμαι ειλικρινής-, εν τούτοις πριν λίγες ώρες τα 'ζύμωσε' η The Wall Street Journal στο κείμενο με τίτλο “Τhe Big Data Behind the NBA's Next Big Thing”. Που αφορά τον Λούκα Ντόντσιτς.

Για την ακρίβεια, αφορά τον τύπο που έκανε τον Λούκα Ντόντσιτς να συμπεριφέρεται στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ, σαν να έπαιζε εκεί καμια τριετία: τον Marcus Elliott.

Ο άνθρωπος που έκανε τον Ντόντσιτς αυτό που είναι

Όπως έγραψε η WSJ “ ο Dr. Έλιοτ κυκλοφορεί ως 'η απίθανη πηγή σοφίας για μια επιχείρηση που ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια στο scouting ταλέντων'. Τελείωσε την ιατρική και μετά δημιούργησε μια εταιρεία sports-science, αφού πρώτα ομολόγησε ότι " δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα αθλητικά”.

Βλέπεις, δεν ήταν η τεχνική το αντικείμενο του. Ήταν οι αριθμοί, που θα τον βοηθήσουν να βοηθήσει τους αθλητές να 'χτίσουν' τα συστήματα που χρειάζονται για να επιτύχουν -και να αποφύγουν τους τραυματισμούς.


Έχει πει σε ομιλία του, πως όταν ξέρεις πως έχεις δίκιο σε κάτι πρέπει να βγεις μπροστά και να το φωνάζεις και ας φας λίγες τομάτες στο πρόσωπο!

Το 2017 ο Μάρκους Έλιοτ είχε στο πελατολόγιο του το 44% των παικτών του ΝΒΑ, για εκείνη τη σεζόν. Πέρυσι αρνήθηκε πρόταση οργανισμού να δουλέψει αποκλειστικά για εκείνον προ ΝΒΑ draft-έναντι αδράς αμοιβής. Αρνήθηκε. Δεν είχε ανάγκη. Δεν είναι αυτός ο στόχος του.

> Δεν αναλαμβάνει όποιον του χτυπάει την πόρτα. Προηγείται η διαδικασία συνεντεύξεων με τους ενδιαφερόμενους και μετά το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός ' ώστε να φτάσει στο μάξιμουμ η παραγωγικότητα στην καριέρα τους'.

> Άπαξ και κάποιος γίνει αποδεκτός, περνά το το πρώτο δίωρο κάνοντας πράγματα που συνηθίζει να κάνει όταν ασχολείται με το άθλημα του (πχ άλματα, 'κοψίματα', οριζόντια και κάθετη κίνηση, επιτάχυνση). Καταγράφονται όλα από κάμερες που 'συλλαμβάνουν' κάθε λεπτομέρεια στην όποια κίνηση ("είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται στα video games") και force plates -πλάκα που είναι δυναμόμετρο. Γενικά, τερματίζουν τις βιομετρικές εξετάσεις. Όπου 'βιομετρία' είναι το αντικείμενο της έρευνάς της είναι η ανάλυση των βιολογικών στοιχείων μέσω δικών της στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων.

Ο άνθρωπος που έκανε τον Ντόντσιτς αυτό που είναι


Force plate

> Την τρίτη ώρα απαντά σε απίστευτα λεπτομερείς ερωτήσεις επί του πώς κινείται, την επιβάρυνση που δέχεται κάθε σημείο του σώματος, τους τραυματισμούς, τα συστήματα που 'χει ακολουθήσει.

> Τα εντατικά προγράμματα περιλαμβάνουν 5 προπονήσεις την εβδομάδα. Το μικρότερο -χρονικά- πακέτο είναι οι 3 προπονήσεις την εβδομάδα, στην off-season.

Δες λίγο στο video πώς γίνεται η δουλειά, αλλά και τι βλέπουν οι αθλητές. Επίσης, δες και τους αθλητές -τους περισσότερους τους ξέρεις.

Τους βοηθώ να κάνουν το πρώτο βήμα, προς το να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της μελλοντικής επιτυχίας, με το να κατανοήσουν το σώμα τους και τις μοναδικές ανάγκες του.

Πριν συνεχίσουμε, να ευχαριστήσω τον Κώστα Πελεχρίνη για την ασίστ -και την επισήμανση πως το ' αν έχεις τη διάθεση να κάνεις την προσπάθεια που χρειάζεται -ο όποιος στόχος έχεις- έχεις κάνει τη μισή διαδρομή προς τον προορισμό σου'.

Διέλυσε το γόνατο και έτσι προέκυψε η ανάγκη να μάθει -μετά μοίρασε τη γνώση

Ο Μάρκους Έλιοτ είχε αποφασίσει να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα, από όταν ήταν στο high school και έπαιζε διάφορα σπορ (' τα οποία έδιναν νόημα στη ζωή μου'). Ήθελε να 'ξεκλειδώσει' τα μυστικά της κίνησης, να βρω από πού έρχεται η δύναμη που επιτρέπει στους παίκτες να κάνουν όσα κάνουν στους αγώνες, πώς μπορεί να παραμείνει υγιής, πώς να μειωθεί το ρίσκο τραυματισμού. Ήθελα να δημιουργήσω πλεονεκτήματα για τους αθλητές'.

Είχα σκεφτεί πως υπάρχει η δυνατότητα να δίνω περισσότερο ακριβή προσέγγιση στους αθλητές, ώστε να κατανοούν το σώμα τους και το πώς μπορούν να το βελτιώσουν, μέσω αριθμών και εικόνων, που προέκυπταν από πληροφορίες.

Όταν 'διέλυσε' το δεξί γόνατο, με την ομάδα football του σχολείου του (' στα 17α γενέθλια μου'), είχε έλθει η ώρα να περάσει από τη σκέψη στην πράξη ' ώστε αυτό που μου συνέβη, να μη συμβεί σε άλλον'.

Η αθλητική επιστήμη δεν υπήρχε τότε, όπως ' δεν υπήρχε η παραμικρή φροντίδα για τους αθλητές, με τα σπορ να 'χουν γίνει τεράστιες επιχειρήσεις. Σκέφτηκα πως πρέπει να μάθουμε περισσότερα, να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά. Μολονότι ουδείς ζητούσε κάποια τέτοια υπηρεσία τότε, γνώριζα πως μια μέρα θα 'χει μεγάλη αξία για τους αθλητές'. Θα αλλάξει τη ζωή των αθλητών.

Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς μια ομάδα μπορεί να δίνει 100.000.000 δολάρια σε έναν παίκτη και να μην ενδιαφέρεται να του μάθει πώς λειτουργεί το σώμα του και πώς θα προφυλαχτεί. Υποθέτω ότι το σωστό timing βοήθησε στην επιτυχία μας.

Φοίτησε ιατρική στο Harvard, πήρε και πτυχίο επιστήμονα άσκησης και στα χρόνια που είναι επαγγελματίας (δυο δεκαετίες) θεωρείται εκ των ηγετών στο χρόνο της βελτίωσης των επιδόσεων και της φροντίδας των ελίτ αθλητών.

Αρχικά δημιούργησε προγράμματα για κάποιους από τους καλύτερους αθλητές του πλανήτη. Όπως αυτούς που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες -σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο-, εκείνους του Australian Institute of Sport (αθλητικό κέντρο προπόνησης της Αυστραλίας που 'τρέχει' ως κυβερνητικό πρόγραμμα και συγκεντρώνει τους καλύτερους αθλητές της χώρας).

Προ μηνών σου είχα πει πως υπάρχει εργαλείο που προειδοποιεί για τους τραυματισμούς των αθλητών και μειώνει το ρίσκο τους. Μας το είχε αναλύσει ο Γιώργος Κακαβάς, εξειδικευμένος αθλητικός επιστήμονας στα μυοσκελετικά.

Ο Έλιοτ είχε το δικό του από το 1999 και το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, στους New England Patriots, κυρίαρχους του NFL. Ήταν ο φυσιολόγος και υπεύθυνος αποφυγής τραυματισμών του οργανισμού. Ακολούθησε μια δουλειά στο baseball -έγινε ο πρώτος αθλητικός επιστήμονας στην ιστορία των Seattle Mariners- και μετά το ΝΒΑ, όπου εργάστηκε ως σύμβουλος.

Το 2006 αποφάσισε να γίνει αφεντικό του εαυτού του, με τη δημιουργία του Peak Performance Project (3P) στη Santa Barbara. Ο στόχος του ήταν να προσεγγίσει την κατανόηση της κίνησης των αθλητών και να φτιάξει προγράμματα που θα τους βοηθούσαν να γίνουν καλύτεροι, χρησιμοποιώντας όσα περισσότερα data γινόταν.

Προφανώς και εξηγεί σε όλους τους πελάτες ότι το ίδιο σημαντική με την τεχνολογία και την αθλητική επιστήμη, είναι και η κανονική, παραδοσιακή προπόνηση. “Ο ι αθλητές πρέπει να ιδρώνουν, να προσπαθούν, να προπονούνται. Αυτό που κάναμε ήταν να συνδέσαμε τη βιομηχανική και όσα θαυμαστά έβρισκαν έξυπνοι άνθρωποι με τα σπορ, ώστε να μικρές αλλαγές να φτάνει στο αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες τους”.

Ο χώρος που δημιούργησε ήταν ο πρώτος που υπήρξε ποτέ για τη βελτίωση των αθλητών μέσω προηγμένων τεχνολογιών της αθλητικής επιστήμης. Σε κούρασα με τις κουβέντες; Δες μια μέτρηση.

Έχει στη διάθεση του ό,τι προσφέρει η τεχνολογία για να δει και να καταγράψει την ακριβή κινηματική των κάτω άκρων (γωνίες αρθρώσεων, γωνίες κάμψης) και τη γενικότερη κινητική (αρθρώσεις και πότε συγκρούονται οι δυνάμεις των μυών).

Στη λίστα αυτών που τον πληρώνουν αδρά για να τους βοηθήσει ανήκουν παίκτες του μπέιζμπολ, του football, του μπάσκετ, αλλά και του ποδοσφαίρου. Από το 2015 πελάτης του είναι ο Ντόντσιτς. Δες πώς ήταν τότε.

Δες πώς ήταν το περασμένο καλοκαίρι.

Η The Wall Street Journal είχε γράψει ότι “ εβδομάδες πριν το τελευταίο ΝΒΑ draft γνώριζε κάτι που δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη των εκπροσώπων των 30 οργανισμών. 'Eίχε στη διάθεση του θησαυρό μυστικών πληροφοριών, για τον καλύτερο νέο μπασκετμπολίστα του κόσμου'.

Ο μικρός είχε πάει για πρώτη φορά να βρει τον Έλιοτ το καλοκαίρι του 2015. Δηλαδή, πριν την πρώτη του σεζόν με τους άνδρες της Ρεάλ Μαδρίτης (στα 16 χρόνια, 2 μήνες και 2 μέρες έκανε ντεμπούτο και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ με τους 'μερένχες').

Ξαναπήγε το 2016 και το 2018. Όταν έγινε NBAer ήξερε για το σώμα του περισσότερα από όσα ήξεραν βετεράνοι του ΝΒΑ.

Προφανώς και ο υπέρτατος στόχος ήταν το ΝΒΑ. Σίγουρα όμως, θα βοηθούσε να κάνει κάτι καλύτερο μεταξύ των καλύτερων -δεδομένου ότι θα 'χε και όλα τα μάτια πάνω του ως prodigy. Έψαξε και βρήκε το 3Ρ, όπου δούλεψε πάνω στα εξής:

> Γραμμική ανάπτυξη ταχύτητας

> Επιτάχυνση

> Ανάπτυξη δύναμης

> Ευκινησία και πλευρική ανάπτυξη ταχύτητας

> Βελτίωση μεταβολικού και ενεργειακού συστήματος (να 'ναι σίγουρος πως πάντα υπάρχουν καύσιμα να κάνει δουλίτσα)

> Ανάπτυξη εκρηκτικής ισχύος

> Διαχείριση σωματικής μάζας

> Ταχύτητα πολλαπλής κατεύθυνσης

> Σβελτάδα πρώτου βήματος

> Εκπαίδευση στο κάθετο άλμα

Ο Ντόντσιτς ανήκει στο κύμα των πρώιμων ταλέντων που εισέρχονται στη λίγκα, με βαθύτερη κατανόηση των επενδυτικών αγαθών που τους κάνουν να 'χουν αξία: τα ίδια τους τα σώματα.

Όπως γράφει η WSJ ο Ντόντσιτς δεν ήταν σαν τους άλλους τύπους γύρω του. Είχε φάτσα μωρού παιδιού (την οποία διατηρεί) και περισσότερο παρέπεμπε σε σέρφερ, ο οποίος κατά λάθος είχε μπει σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Η μεγαλύτερη διαφορά με τους άλλους ήταν πως ήταν ο μόνος που πήγε στη Σάντα Μπάρμπαρα, συνοδεία της μητέρας του. Όλοι οι άλλοι ήταν ήδη NBAer και είχαν απογαλακτιστεί χρόνια.

Το πρώτο πράγμα που έμαθε ο Σλοβένος ήταν πως δεν είχε μεγάλο άλμα και δεν ήταν γρήγορος. “ Είχε όμως, ένα κρυμμένο αθλητικό ταλέντο που εξηγούσαν τις ασταμάτητες κινήσεις του: ήταν ένας νέος Τζέιμς Χάρντεν”. Να σου δείξω -μέσω του πώς το έδειξε το έντυπο που του το έδειξε ο Έλιοτ- τι εννοώ.

Ο άνθρωπος που έκανε τον Ντόντσιτς αυτό που είναι

O Xάρντεν είναι στην 99η θέση (στις 100, δηλαδή 2ος) της λίστας που αφορά τη μέτρηση με το όνομα 'εκκεντρική δύναμη' και στην ουσία αφορά τα φρένα του. Είναι δηλαδή, ο πιο γρήγορος στο να επιβραδύνει. Ο Ντόντσιτς είναι στο 92.

Το παιχνίδι και των δύο περιστρέφεται γύρω από τα φυσικά τους προσόντα. Ένα είναι τα σουτ που επιτρέπει το χαμηλό κέντρο βάρους και είναι το stepback. Ο Χάρντεν είναι στο Νο1 αυτής της λίστας, σε ό,τι αφορά τα τρίποντα. Ο Ντόντσιτς στο Νο2 -και στο ΤΟΡ10 των καλύτερων closers της φετινής σεζόν.

Ο Ντόντσιτς ήταν το 2015 ένα prospect που έπαιζε ήδη επαγγελματικά και δεν έπρεπε να βρει έναν τρόπο να κάνει αυτά που ήθελε, χωρίς να παραβιάσει κάποιον κανόνα του ερασιτεχνικού μπάσκετ, όπου ανήκουν οι φοιτητές/αθλητές. Ο εκπρόσωπος του, Bill Duffy εξήγησε το εξής:

'Όταν έχεις ένα τόσο μικρό σε ηλικία prospect, όσο πιο νωρίς τον εντάξεις στο πρόγραμμα του Ρ3, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Θέλαμε να του δώσουμε όλες τις πληροφορίες που τον αφορούσαν.

Η γνώση ανέκαθεν ήταν δύναμη, για όποιον την είχε με τον Έλιοτ να την προσφέρει -με το αζημίωτο- στους ενδιαφερόμενους. Ένας ήταν ο Ζακ ΛαΒιν, ο οποίος είχε πάθει ρήξη, τραύμα που θα μπορούσε να επηρεάσει το υπόλοιπο της καριέρας του. Μόνο που ο ΛαΒιν είχε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν, για να ξέρει πότε είχε επανέλθει πλήρως -όχι πότε ένιωθε ότι έχει επανέλθει. Οι ατζέντηδες του χρησιμοποίησαν μάλιστα, αυτά τα στοιχεία στη διαπραγμάτευση του νέου του συμβολαίου, με τους Μπουλς για 80 εκατ. δολ.

Ο Έλιοτ τονίζει από το πρώτο ραντεβού πως τα στοιχεία που βρίσκει ανήκουν μόνο στους παίκτες -μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι Μαβς δεν είχαν ιδέα για όλα όσα μπορούσε να κάνει ο Ντόντσιτς, πριν τον τραβήξουν στο 2018 ΝΒΑ draft. Ήξεραν τα στατιστικά του, τον είχαν δει εν δράσει, αλλά δεν ήξεραν όλες τις μικρές λεπτομέρειες.

Ο Ντόνι Νέλσον, GM του Ντάλας ομολόγησε στην WSJ πως ούτε οι Μάβερικς περίμεναν πως θα γίνει ο τέταρτος ρούκι της ιστορίας, με μέσους όρους 20 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ανά αγώνα -μετά τους Όσκαρ Ρόμπερτσον, Μάικλ Τζόρνταν και ΛεΜπρον Τζέιμς. Το ήξεραν οι άνθρωποι του Ρ3.

Ο Κάιλ Κόρβερ είναι ένας από αυτούς που αποτάθηκαν στους ειδικούς, για να επιμηκύνουν την καριέρα τους. Ευχήθηκε να είχε όλη αυτήν την πληροφορία πρόχειρη, όταν ήταν 16. Μόνο που τότε δεν υπήρχε -αν σκεφτείς πως είναι 38 χρόνων. Ο Ντόντσιτς ανήκει στην πρώτη γενιά που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλη την πληροφορία. Και αν σκεφτείς πώς έχει αλλάξει η ζωή του μέσα σε τέσσερα χρόνια, προφανώς είναι σε καλό δρόμο. Ας κλείσουμε με μια ατάκα του Έλιοτ.

Το ΝΒΑ πρέπει να είναι σούπερ έξυπνο. Εν αντιθέσει με το μπέιζμπολ ή το football, όταν τραυματίζεται ένας παίκτης αλλάζει άρδην η δυναμική της ομάδας του. Στοιχίζει η απουσία ενός από το rotation και στο ρυθμό. Έξι με 8 παίκτες είναι σημαντικοί σε κάθε οργανισμό του ΝΒΑ. Επενδύουν πολλά στο να είναι το πιο έξυπνο επαγγελματικό σπορ. Για αυτό και οι παίκτες πρέπει να επενδύουν στο πιο ακριβό 'κτήμα' τους: το σώμα τους. Γιατί όπου και αν παίζουν, αυτό τους ανήκει.

Photos: p3.md, Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK