Με όνομα Μπολ Μπολ δεν γίνεται να χάσεις

Ο γιος του Μανούτε Μπολ χρωστούσε την προσοχή που απολάμβανε από παιδί στον πατέρα του. Ό,τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής θα είναι δικό του. Κατά πάσα συνέπεια, θα αντανακλά σε αυτό που ήταν 'ο πιο ψηλός παίκτης του ΝΒΑ' μέχρι να εμφανιστεί ο Μουρεσάν.

Με όνομα Μπολ Μπολ δεν γίνεται να χάσεις

Τα καλύτερα κολέγια έτρεχαν από πίσω του, για να τον πείσουν να τους προτιμήσει. Διάλεξε το Όρεγκον, γιατί σε εκείνον τον πάγκο καθόταν ο Ντέινα Όλτμαν. Πριν από την εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 ο Μπολ Μπολ κυκλοφορούσε ως εκ των κορυφαίων prospects, για το 2019 ΝΒΑ draft. Στο ντεμπούτο του έκανε νταμπλ νταμπλ. Ακολούθησε σίζον χάι, με τους διψήφιους αριθμούς σε πόντους και ριμπάουντ να είναι τα καθημερινά, τα απλά.

Το Δεκέμβρη και ενώ ήταν ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος ριμπάουντερ των Ducks -στα πρώτα 9 ματς της σεζόν- τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι. Μπήκε στο χειρουργείο για να φτιάξει το θέμα στον σκαφοειδή και έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς. Μοιραία, οι 'μετοχές' του έπεσαν. Ώσπου τα ξημερώματα έγιναν οι μετρήσεις στο ΝΒΑ Draft Combine και ο Μπολ έγινε τίτλος, για τον καλύτερο δυνατό λόγο.

Σημείωση: δεν είχε τις μεγαλύτερες μετρήσεις. Αυτές ανήκουν στον Τάκο Φολ, ο οποίος είναι ο πιο ψηλός (231.14), αυτός που 'χει το μεγαλύτερο wingspan (2.50) και εκείνος που όταν σηκώσει τα χέρια του, περνούν τη στεφάνη (312.42).

Ας επιστρέψουμε όμως, στο παιδί που παρακολουθούν οι ειδικοί του μπάσκετ από την ημέρα που γεννήθηκε και χρωστά την προσοχή στον πατέρα του Μανούτε Μπολ. Ό,τι όμως, καταφέρει θα είναι δική του κατάκτηση και ενδεχομένως του χαρακτήρα που 'χει, δεδομένου ότι μεγάλωσε με έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για τη χώρα του.

Ο λόγος που υπάρχει η λίστα 'πιο ψηλοί παίκτες'

Το Χαρτούμ είναι η πρωτεύουσα του Σουδάν. Το Σουδάν είναι η τρίτη σε μεγαλύτερη έκταση χώρα της Αφρικής και η 16η μεγαλύτερη, παγκοσμίως. Είναι και μια γωνιά του πλανήτη με διαρκείς αναταραχές τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, που έχουν στο επίκεντρο τον Ομάρ αλ Μπασίρ, a.k.a. εκ των μακροβιότερων δικτατόρων της Αφρικής -ανέλαβε το 1989, έπειτα από πραξικόπημα ισλαμιστών με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν αποφάσισε να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού το ποτήρι ξεχείλισε, άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά της δικτατορίας, ο Μπασίρ έδωσε εντολή για χρήση χημικών και σφαιρών με το πλήθος να μην υποχωρεί και τελικά, να επιτυγχάνει την ανατροπή τον Απρίλη-με στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο.

Για την ιστορία, ο Μπασίρ κατηγορείται από την εξέγερση στο Νταρφούρ, το 2003 για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου ('φόνοι διαδηλωτών'), από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ προστέθηκαν και κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος -δεν θέλω να πέσεις από τα σύννεφα. Για την ιστορία, ο Μπασίρ ήταν ο λόγος που ο Μανούτε Μπολ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ο Μανούτε Μπολ είναι ο τύπος που ξεκίνησε τη λίστα 'ο πιο ψηλός NBAer', καθώς τα 231 εκατοστά του δεν είχαν προηγούμενο, όταν εμφανίστηκε στη λίγκα (1985). Μηδέ το wingspan των 3 μέτρων. Ήταν δε, στην κορυφή μέχρι που εμφανίστηκε ο Γκεόργκι Μουρεσάν (2.39), το 1993. Παραμένει ο μόνος που 'χει δώσει περισσότερες τάπες από πόντους, στην καριέρα του.

Manute Bol, who stands 7-feet 6-inches tall, grips his long legs with his fingers as he bends over waiting for the action to head down court as his team, the Washington Bullets, faced the Boston Celtics in Boston Garden, Wednesday, Feb. 6, 1986. The Celtics defeated the Bullets 103-88. (AP Photo/David M. Tenenbaum)
Manute Bol, who stands 7-feet 6-inches tall, grips his long legs with his fingers as he bends over waiting for the action to head down court as his team, the Washington Bullets, faced the Boston Celtics in Boston Garden, Wednesday, Feb. 6, 1986. The Celtics defeated the Bullets 103-88. (AP Photo/David M. Tenenbaum) ASSOCIATED PRESS

Το ύψος ήταν θέμα DNA

Η 'ξεχωριστή ευλογία' (μετάφραση του Μanute) άνηκε στη φυλή Dinka. Η φυλή Dinka φημιζόταν για το ύψος των ανθρώπων της. Προγιαγιά του ήταν 2.39, η μητέρα του 2.08 και η αδελφή του 2.03, όσο και ο πατέρας του. Ο πατέρας του πατέρα του ήταν 2.37 "και είχε 58 γυναίκες", είχε σημειώσει ο Μανούτε σε συνέντευξη του. Εκείνος είχε 3 και 10 παιδιά.

Ως ημερομηνία γέννησης δήλωσε την 16η Οκτωβρίου του 1962. Ο άνθρωπος που τον εντόπισε, στο Σουδάν, ονόματι Κέβιν ΜακΚι (τότε κόουτς του Cleveland State και νυν scout των Pacers) αποκάλυψε το Νοέμβρη του 2017 πως " εγώ του πρότεινα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, γιατί δεν ξέραμε πόσο ήταν. Δήλωσε 19χρονος γιατί αυτή ήταν η σωστή ηλικία για να ανοίξουν οι πόρτες. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ήταν 40,50 όταν έπαιξε στο ΝΒΑ".

Επίσημα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία NBAer ήταν ο Νατ Χίκι, 45 χρόνων και 363 ημερών στο τελευταίο του παιχνίδι, το 1948, με τους Providence Steamrollers.

Σε έρευνα που 'χει γίνει για τις φυλές που έζησαν στις όχθες του Νείλου, ώστε να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που ήταν μεταξύ των πιο ψηλών πληθυσμών της γης, μπορείς να διαβάσεις ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτόμορφου σωματότυπου, δηλαδή είναι αδύνατοι, με επίπεδο θώρακα, χαμηλό ποσοστό λίπους και μυικής μάζας -με γρήγορο μεταβολικό ρυθμό. Διατροφικά αυτό σημαίνει πως μπορούν να τρώνε μεγάλες ποσότητες και να μην παχαίνουν. Ειρήσθω εν παρόδω, οι Dinka ήταν κτηνοτρόφοι.

Ο πατέρας του, ονόματι Madut ήταν αρχηγός της φυλής και αυτός που ονόμασε το γιο του -στη μνήμη του ονομάστηκε ο εγγονός Μπολ Μπολ. Οι Dinka ζούσαν στο Turalei, περιοχή που βρίσκεται στο πιο νότιο μέρος του Σουδάν και που για τελευταία φορά έγινε στόχος του δικτάτορα το 2011. Εκεί είναι ο τάφος του Μανούτε.

Στο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο (1983-2005) η φυλή έτεινε προς εξαφάνιση. Ο Μανούτε, ο οποίος έφυγε για την Αμερική το 1983 (χωρίς να ξέρει λέξη στα αγγλικά -τα έμαθε αφότου πήγε στο University of Bridgeport και μετά το 1985 στο ΝΒΑ) έδωσε 3.5 εκατομμύρια δολάρια (από το μισθό του στα δέκα χρόνια στη λίγκα και τις χορηγίες από Kodak, Nike και Toyota) στo Sudan People's Liveration Army, τον εθνικοαπελευθερωτικό στρατό που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της φυλής του, αλλά και άλλων εναντίον της ισλαμικής κυριαρχίας. Έδωσε άλλα για την οικοδόμηση 41 σχολείων -προς τιμήν του αγαπημένου του George W. Bush, 41ου προέδρου των ΗΠΑ.

Φρόντιζε να ενημερώνει διαρκώς το Κογκρέσο για όσα γίνονταν στη χώρα του. Είχε προειδοποιήσει για την άνοδο του Ισλαμισμού και ενός τύπου που λεγόταν Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν του είχαν δώσει σημασία.

Στις εχθροπραξίες του 1989 διοργάνωσε ίδρυμα για την ενίσχυση των 'Χαμένων παιδιών του Σουδάν', των παιδιών δηλαδή που είχαν μείνει ορφανά, ενώ φρόντισε για τη σίτιση των συμπατριωτών του, με ρίψη φαγητών από αέρος. Έκανε και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, καμπ στο οποίο εντοπίστηκε ο Λούολ Ντενγκ. Θα μπορούσε να μην έχει κάνει το παραμικρό. Δεν γινόταν. Όπως είχε ενημερώσει, στον πόλεμο 250 συγγενείς του ή δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από την πείνα ή έγιναν σκλάβοι.

FILE - In this June 9, 2008, file photo, former NBA basketball player Manute Bol poses for a photograph at the Sunrise Sudan headquarters in Lenexa, Kan. Bol is hospitalized in the Washington, D.C., area with severe kidney trouble and a painful skin condition. (AP Photo/Ed Zurga)
FILE - In this June 9, 2008, file photo, former NBA basketball player Manute Bol poses for a photograph at the Sunrise Sudan headquarters in Lenexa, Kan. Bol is hospitalized in the Washington, D.C., area with severe kidney trouble and a painful skin condition. (AP Photo/Ed Zurga) ASSOCIATED PRESS

Το 1997, αφότου είχε ολοκληρώσει την καριέρα του, σε μια σύντομη παύση πυρών γύρισε στο Χαρτούμ γιατί του υποσχέθηκαν να αναλάβει Υπουργός των Σπορ. Σε ένα από τα δείπνα που διοργάνωσε -για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, η μάχη των οποίων διέλυσε ουκ ολίγα κράτη της Βορείου Αφρικής-, γνώρισε την 17χρονη Ajok Geng Wol Kuag, αδελφή του μάγειρα και επίσης μέλος των Dinka. " Όλο το βράδυ ένιωθα το βλέμμα του πάνω μου" είχε πει η μετέπειτα μητέρα του Bol Bol στο Sports Illustrated.

Ο 35χρονος τότε Μανούτε, χώρισε την πρώτη του σύζυγο και παντρεύτηκε τον έρωτα του. Μέρος του deal ήταν να πάρει η οικογένεια της νεαράς 150 αγελάδες. Το αγόρι τους γεννήθηκε στις 16/11 του 1999.

Ο Μανούτε δεν έγινε ποτέ Υπουργός των Σπορ, γιατί απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να ασπαστεί το Ισλάμ. Δεν το έκανε. Τον κατηγόρησαν για κατάσκοπο των Αμερικανών, μετά μια επίθεση των τελευταίων στο Χαρτούμ. Επιχείρησε να διαφύγει. Δεν τον άφησαν. Κατάφερε να μπει στην Αίγυπτο και να 'πετάξει' για την Αμερική το 2002. Μπήκε στη χώρα ως πολιτικός πρόσφυγας. Όταν τελείωσε το ταξίδι, δεν είχε σεντ στην τσέπη.

Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια, το 2010. Ήταν η επιπλοκή μιας σπάνιας ασθένειας που είχε και είχε εμφανιστεί στο δέρμα. Ένα χρόνο μετά το Ανατολικό Σουδάν έγινε το νεαρότερο έθνος του πλανήτη. Ο ίδιος είχε φροντίσει να γίνει αυτό. Έδωσε τη ζωή του για τη χώρα, καθώς αγνοούσε τις εντολές των γιατρών και έμπαινε σε αεροπλάνα για να στηρίξει την καμπάνια του Sudan People's Liberation Movement, το κόμμα που προέκυψε από τον εθνικοαπελευθερωτικό στρατό και ανέλαβε την ελεύθερη χώρα.

Θα έλεγες πως το αγωνιστικό του ταξίδι θα μπορούσε να συνεχιστεί περισσότερο. Όπως και αυτό του ανθρωπιστή. Ο γιος του, Μπολ Μπολ έχει πει εδώ και χρόνια πως τον ενδιαφέρει να αναλάβει -για αρχή- το πρώτο μέρος.

Σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε τα ξημερώματα, στο NBA Draft Combine είναι 2.19 -με παπούτσια-, με wingspan 2.31 και με τα χέρια στην ανάταση φτάνει στα 2.93. Είναι 94 κιλά, με ποσοστό λίπους το 7.1%. Δεν ήταν ο πιο ψηλός του φετινού Combine. Ο τίτλος πήγε στον Τάκο Φολ, των 231.14.

Ανοίγει παρένθεση: το ΝΒΑ Draft Combine αφορά τους καλύτερους του έθνους. Για την ακρίβεια, αφορά όσους ψηφίζουν οι οργανισμοί του ΝΒΑ. Το 2014 πήραν πρόσκληση 60 παίκτες. Τρεις (Τζαμπάρι Πάρκερ, Άντριου Ουίγκινς και Τζόελ Εμπίντ) δεν πήγαν. Εννοώ υπάρχει αυτό το δικαίωμα. Φέτος, παρουσιάστηκαν 66 . Προηγείται του ΝΒΑ draft και οι δυνητικοί σταρ αφενός περνούν από εξετάσεις (ειδικά τεστ που εκτιμούν το μπασκετικό IQ, το κανονικό IQ, ιατρικά τεστ και φυσικά, αθλητικά), παίζουν μεταξύ τους και δίνουν συνεντεύξεις. Κλείνει η παρένθεση.

Αν γίνει φέτος NBAer, θα είναι ο τρίτος ψηλότερος πίσω από τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. Μόνο που ο Μπολ Μπολ δεν έχει ολοκληρώσει με την ανάπτυξη του. Βασικά, θα γίνει φέτος ΝΒΑer και ο κύριος λόγος που δεν τον βλέπεις ψηλά στο Μock ΝΒΑ draft (την εκτιμώμενη σειρά, με την οποία θα γίνουν οι επιλογές το βράδυ του NBA draft) είναι γιατί έπαθε κάταγμα στο αριστερό πόδι, στην πρώτη του σεζόν στους Oregon Ducks. Πριν το τραύμα ήταν 107 κιλά. Και μετά την τελευταία μέτρηση σκαρφάλωσε στις λίστες. Αυτή του Sports Illustrated λέει πως θα βρει δουλειά στους Νετς, στο Νο17.

Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν θα μπορεί να πατήσει παρκέ -είναι στο τέλος της αποθεραπείας και προφανώς δεν θέλει να ρισκάρει. Ο τύπος αυτός δεν ήθελε καν να βλέπει μπάλα του μπάσκετ, από το πρήξιμο του πατέρα του να ασχοληθεί με το σπορ. Όλα άλλαξαν, όταν άρχισε να γνωρίζει τους φίλους του μπαμπά. Τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους.

Στα 12 ήταν 1.96. Δέχθηκε την πρώτη πρόταση για υποτροφία από κολέγιο της Division I (Kansas) όταν ήταν 13. Στα 14 είχε φτάσει στα 2.08 (ήταν πιο ψηλός από το 99% των Αμερικανών ενηλίκων) και στα 15, στα 2.10, ήταν αυτός που 'παίζει ως πεντάρι, το οποίο μπορεί να σουτάρει από μακριά, να κάνει διείσδυση και να χειριστεί καλά την μπάλα'.

Στο κείμενο που έγραψε στο The Players' Tribune εξήγησε πως ξέρει πολύ καλά ποιος ήταν ο πατέρας του και ποιες είναι οι προσδοκίες. Ενημέρωσε πως σκέφτεται πάντα τι θα ήθελε για εκείνον ο πατέρας του, σε όποια απόφαση και αν παίρνει. " Για αυτό που είμαι καθ' όλα βέβαιος είναι πως θα ήθελε να είμαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Όχι ο γιος του".

Παρ' ότι του είναι πολύ εύκολο να καρφώνει, προτιμά να σκοράρει με άλλους τρόπους (από κοντά μεν, αλλά να 'χει και μια κάποια πρόκληση). Ως γιος του Μανούτε Μπολ μια ενσυναίσθηση παραπάνω θα την έχει. Μαζί με τον εγωισμό των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει σε δύσκολα/ιδιαίτερα περιβάλλοντα. Αρκεί να είναι υγιής.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK