Ο Michael Jordan μόλις επένδυσε 26 εκ. δολάρια στα eSports

Ο MJ και ο Magic Johnson είναι και πάλι συμπαίκτες (μετά τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης) στην TeamLiquid, ένα σύστημα 13 ομάδων και 70 cyberathletes που πρωτοστατεί στη βιομηχανία των eSports. Μια βιομηχανία που θα φτάσει σε αξία τα 2,5 δισ. δολάρια το 2020.

Ο Michael Jordan μόλις επένδυσε 26 εκ. δολάρια στα eSports
AP IMAGES

Ως μπασκετμπολίστας, ο Michael Jordan έβγαλε 93,8 εκ. δολάρια σε μισθούς. Όλους τους μισθούς. Τα δυο τελευταία χρόνια πήρε από τους Bulls 63,3 εκ. δολάρια. Γι' αυτό και ο Michael Jordan ήταν για μόνο δύο σεζόν ο πιο ακριβοπληρωμένος ΝΒΑer.

Από το 1984 που έγινε επαγγελματίας ως Michael Jordan, ενόσω 'έχτιζε' το μύθο του, αλλά και μετά το 2003 που αποσύρθηκε -οριστικά και αμετάκλητα- έχει λάβει από σπόνσορες και άλλες δραστηριότητες το ποσό των 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν θα βρεις αθλητή που να 'χει πάρει περισσότερα.

O πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών ανήκει στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων κατοίκων αυτού του πλανήτη (#1477). Κερδίζει περισσότερα από τον LeBron James, τον Stephen Curry, τον Kevin Durant και όποιον άλλον ακριβοπληρωμένο ενεργό παίκτη. Συν του ότι είναι αυτός που μετά την αθλητική του καριέρα, κατάφερε να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη. Τη μεγαλύτερη.

Αυτό το χρωστά κυρίως στη Nike και τη Jordan Brand που φέτος γκρέμισε τα σύνορα και εισέβαλε στο UEFA Champions League

Ο ιδρυτής της Nike, Phil Knight, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία με τον Jordan ως την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ. Όλα άρχισαν με τα 250.000 δολάρια που έδωσε το 1984 σε έναν rookie, που μέσω της Jordan Brand βάζει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της εταιρείας, κάθε χρόνο. Και κάπου εδώ να θυμηθούμε ότι ο Jordan ήθελε να υπογράψει με την adidas, αλλά η adidas ήθελε να υπογράψει έναν ψηλό.

Πληροφορίες τον θέλουν να παίρνει 100 εκ. δολάρια το χρόνο σε δικαιώματα από αυτό το deal. Ο LeBron λαμβάνει 90 εκ. δολάρια και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται μισθός και χορηγίες.

Ο 'Air' συνεχίζει να συνεργάζεται με τις εταιρείες Hanes (είναι το πρόσωπο της για τρεις δεκαετίες), Gatorade και Upper Deck, ενώ είναι μέτοχος και στους Charlotte Hornets. Για την ακρίβεια, είναι κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (90%), από το 2010.

Τότε έδωσε 175 εκ. δολάρια (μεικτά), για να πάρει κυρίως χρέη και να υποσχεθεί κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών απωλειών. Θα σκέφτεσαι ότι κατεστράφη. Τουναντίον. Η αξία της Charlotte έφτασε φέτος στα 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμπεριλαμβανομένων των 150 εκ. δολαρίων του χρέους.

Αυτό συνέβη χάρη στο ΝΒΑ και τη φανταστική ιδέα που είχε να ευεργετήσει με περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τις μικρές αγορές της λίγκας, της σύμβασης εργασίας με τους NBAers που είναι φιλική προς τους ιδιοκτήτες και τις καλύτερες προοπτικές διεθνούς ανάπτυξης από κάθε άλλη μεγάλη αμερικανική λίγκα.

Η μέση αξία ενός -του όποιου- οργανισμού του ΝΒΑ τριπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Αυτή των 'Σφηκών' αυξήθηκε κατά 35% μόνο πέρυσι. Μαζί με την τεράστια και συνεχιζόμενη επιτυχία της Jordan Brand έκαναν τον MJ δισεκατομμυριούχο, από τον περασμένο Μάρτιο.

Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος. Ένα χρόνο νωρίτερα, η καθαρή του αξία έφτανε στα 350 εκ. δολάρια

Επιπλέον, ο Jordan έχει βγάλει εκατομμύρια και από μηνύσεις που έκανε σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν το όνομα του ή τη φάτσα του, χωρίς την άδεια του. Τα κέρδη τα έδωσε σε 23 φιλανθρωπικές ενέργειες για παιδιά. Μόνο από μία του είχαν επιδικαστεί 8,9 εκ. δολάρια. Γενικά βοηθά κόσμο, με δωρεές.

Πέραν λοιπόν, της άνεσης που 'χει ώστε να διαθέτει ιδιωτικό jet (με τον 'Jumpman', το 23 και τους 6 τίτλους, συν τα αρχικά του), το 'σπίτι των ονείρων' του, αξίας 12,8 εκατομμυρίων στη Florida (μεταξύ πολλών άλλων ακινήτων) και το δικό του γήπεδο γκολφ -στο country club που πήγαινε άλλα τον ενοχλούσε ο ρυθμός των παιχνιδιών, αποφάσισε να κάνει ακόμα μια επιχειρηματική κίνηση. Που συνδυάζεται με ένα -ακόμα- πάθος του: τα video games.

Ο Michael Jordan μόλις επένδυσε 26 εκ. δολάρια στα eSports

Επένδυσε στο 'αυταπόδεικτο', το 'αξιωματικό' ή αν προτιμάς την εταιρεία aXiomatic που ασχολείται με τα eSports. Μαζί με άλλους δυο επενδυτές (κάποιες από τις πιο πλούσιες ιδιωτικές εταιρείες κεφαλαίων) έδωσαν 26 εκ. δολάρια στο 'σύστημα' όπου ανήκει η TeamLiquid. Σύλλογος με 13 ομάδες και 70 cyberathletes, που κατά το Forbes είναι ο πιο πολύτιμος στη βιομηχανία των eSports -το next best thing των αθλητικών βιομηχανιών, που έχει υπολογιστεί πως το 2020 θα φτάσει σε αξία τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Mόνο από το 'The International' του 2017, η ομάδα της TeamLiquid που ειδικεύεται στο Dota 2 πήρε 10,8 εκ. δολάρια, μαζί με το τρόπαιο

Το Δ.Σ. της aXiomatic συγκροτείται από τύπους όπως είναι ο Ted Leonsis, ιδιοκτήτης των Washington Capitals (NHL) και των Washington Wizards, ο Peter Guber (συνιδιοκτήτης των Golden State Warriors και των Los Angeles Dodgers του MLB), ο συνιδρυτής της AOL, Steve Case, και ο ένας και μοναδικός Magic Johnson, με τον οποίον θα ξαναγίνει συμπαίκτης ο MJ -μετά το 1992 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Προστέθηκε έτσι, στη λίστα σταρ του NBA και διοικούντων που έχουν βάλει χρήματα στην επόμενη μέρα. Μια λίστα που φιλοξενεί ονόματα όπως αυτά των Stephen Curry, Shaquille O'Neal και Mark Cuban.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK