Ο Blake Griffin πέτυχε 50 πόντους και δεν ήταν ένα από τ' αστεία του

Διαθέτει άπλετο χιούμορ και αυτοσαρκάζεται συνεχώς. Δεν είναι όμως παίκτης - ανέκδοτο. Απελευθερωμένος πια ο Blake Griffin, είναι ο ηγέτης που θα ήθελαν να έχουν οι Clippers, αλλά τον έδιωξαν. Του είχαν κάνει καλό, ο ίδιος τους το υπενθύμισε με την πρώτη 50άρα της καριέρας του.

Detroit Pistons center Zaza Pachulia (27) celebrates with forward Blake Griffin (23) after a basket by Griffen during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers, Tuesday, Oct. 23, 2018, in Detroit. The Pistons won 133-132 in overtime.(AP Photo/Carlos Osorio)
Detroit Pistons center Zaza Pachulia (27) celebrates with forward Blake Griffin (23) after a basket by Griffen during the second half of an NBA basketball game against the Philadelphia 76ers, Tuesday, Oct. 23, 2018, in Detroit. The Pistons won 133-132 in overtime.(AP Photo/Carlos Osorio) AP PHOTO/CARLOS OSORIO

Οι Pistons χρειάστηκαν 133 πόντους για να νικήσουν στην παράταση τους Philadelphia 76ers των 132 και να παραμείνουν 'άτρωτοι' στο ξεκίνημα της σεζόν (3-0). Από τους 133 ο Blake Griffin μέτρησε τους 50, αφού πρώτα ολοκλήρωσε 35 προσπάθειες (15/25 δίποντα, 5/10 τρίποντα) χάνοντας μάλιστα έξι βολές (5/11). Ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε κάτι τέτοιο από το 2009 που ήταν το Νο1 του draft, μπροστά από τον James Harden (No3), τον Stephen Curry (No7) και τον DeMar DeRozan (Νο9).

Φαινομενικά ήταν ένα one man show στο 'Little Caesars Arena'. Όχι ακριβώς. Γιατί εκτός από τα 14 ριμπάουντ που 'κατέβασε' μετατρέποντας τα σε επιθέσεις της ομάδας του, προσέφερε 6 ασίστ - τις περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του, με αποτέλεσμα 4 εξ αυτών (Jackson, Smith, Bullock, Drummond) να έχουν επίσης διψήφιο αριθμό πόντων. Ομαδικός και ηγετικός ταυτόχρονα.

Όταν τον έδιωξαν οι Clippers

Όλα αυτά λίγους μήνες αφ' ότου έψαχνε για σπίτι στο Ντιτρόιτ. Στις 29 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους οι Clippers τον 'απέλασαν' από το Λος Άντζελες, κρίνοντας πως ο κύκλος του είχε κλείσει. Τον περασμένο χειμώνα δεν είχε συμπληρώσει καν τα 29 του, για εκείνους όμως ήταν ήδη 'τελειωμένος'.

"Τα προηγούμενα δυο-τρία χρόνια ακούω συνεχώς για το πόσο κακός παίκτης είμαι", δήλωσε ο Griffin μετά την... αποστομωτική απάντηση που είχε δώσει σ' όσους τον έκριναν πολύ αυστηρά.

Ήταν από τις λίγες φορές που μιλούσε πολύ σοβαρά. Έψαχνε μια τέτοια εμφάνιση για να πιστέψει ακόμη περισσότερο στον εαυτό του, στην ατομική δουλειά που έκανε το καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα. "Αυτό το καλοκαίρι ήμουν σε θέση να βάλω κάτω το χρόνο και να δουλέψω στο παιχνίδι μου και το κορμί μου", συμπλήρωσε.

Θιασώτης της άποψης πως 'τα αγαθά κόποις κτώνται', βοηθήθηκε από το γεγονός πως ήταν απόλυτα υγιής. Σωματικά και πνευματικά. Συγκοινωνούντα δοχεία αυτά τα δύο. Διότι εκτός του ότι μετά το 2015 ταλαιπωρήθηκε πολύ με διάφορα σοβαρά ή μικρότερα προβλήματα, αποφάσισε να μιλήσει σε ειδικό.

Την (απρόσμενη) συμφωνία των Clippers με τους Pistons για την ανταλλαγή του την έμαθε από το twitter. Η αντίδρασή του ήταν αυτή:

Τρεις ημέρες μετά έκανε το ντεμπούτο του στη 'Motor City', αλλά κάτι τον έτρωγε μέσα του. Ήθελε να αποβάλει το σαράκι και πάνω απ' όλα να βρει τον εαυτό του.

"Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν για την ψυχοθεραπεία είναι πως δεν σου δίνει τις απαντήσεις. Σε βοηθάει να βρεις εσύ τις απαντήσεις", είχε υποστηρίξει σε podcast του CJ McCollum, του γκαρντ των Portland Trail Blazers.

"Πλέον στη ζωή μου κρατάω τους ανθρώπους που είναι εκεί για να μου πουν τι πρέπει ν' ακούσω και όχι αυτούς που μου λένε αυτό που θέλω ν' ακούσω. Αυτές οι μικρές συζητήσεις με ανθρώπους που με ξέρουν καλά με βοηθούν πάρα πολύ", είχε συμπληρώσει στην ηχογραφημένη κουβέντα.

Αυτοάμυνα είναι το χιούμορ του

Μέχρι τότε ο Griffin ενεργοποιούσε κυρίως το ακατέργαστο και ανεπιτήδευτο χιούμορ του για ν' αντλήσει δύναμη και να κρύψει, ενδεχομένως, την ψυχολογική κατάστασή του. Από μικρός φαν της κωμωδίας, μεγάλωσε 'παρέα' με τον Chris Rock, εμπνεύστηκε από τις εικόνες που κατέγραφε ο νους του όσο μεγάλωνε και με τη δική του αίσθηση έστησε έναν ολόδικό του κώδικα επικοινωνίας με τους γύρω του.

Αυτοσαρκαστικός, δεν έχει πάψει στιγμή να διακωμωδεί τον εαυτό του και όσα κατά καιρούς του τυχαίνουν. Έμπνευσή του τα καθημερινά περιστατικά της ζωής ενός παίκτη που "δεν μπορεί να μιλήσει καλά".

"Α big dumb stupid athlete", είχε αυτοπαρουσιαστεί σε παραστάσεις stand up που συμμετείχε, αφού πρώτα είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του χιούμορ του στο 'Laugh Factory Open Mic', δοκιμασία που ανθρώπους του χώρου. Αργότερα οργάνωσε προσωπική παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό, αφού τα έσοδα από τους VIP καλεσμένους διατέθηκαν στο ίδρυμα που φέρει την υπογραφή του (Team Griffin Foundation). Έπαιξε επίσης σε διαφημίσεις και δημιούργησε εταιρία παραγωγής.

"Ακόμα και όταν δεν παίζει μπάσκετ, παραμένει άκρως διασκεδαστικός", είχαν γράψει στο 'Clutch Points', ενώ ο DeAndre Jordan τον είχε αποκαλέσει "ξεκαρδιστικό, από τους πιο αστείους τύπους που γνωρίζω".

Η χρονιά του, αρκεί ν' αντέξει

Κι αν τα ανέκδοτά του είναι κάποιες, λιγοστές, φορές 'κρύα', ο ίδιος είναι από τους 'hot' παίκτης στην 'ανατολή' της νέας χρονιάς στο ΝΒΑ. Από τους 26 πόντους της πρεμιέρας κόντρα στους Nets πήγε στους 33 με τους Bulls και στους 50 με τους Sixers, όντας μάλιστα ο 5ος σκόρερ του ΝΒΑ με 29.5 πόντους ανά αγώνα και 10 ριμπάουντ. Τέτοια νούμερα δεν είχε ποτέ ως τώρα στην καριέρα του.

Αναμφίβολα στο Ντιτρόιτ τον βοήθησε η αλλαγή προπονητή. Ο Dwane Casey, ο coach of the year έως ότου απολυθεί από τους Raptors, τού έδωσε να καταλάβει πόσο σπουδαίος είναι, τού προσέφερε το χώρο να δράσει και να ηγηθεί. Δεν είναι ένας προπονητής - δικτάτορας, αφήνει στους παίκτες του ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλίες, δεν τους 'εγκλωβίζει' σε μπασκετικά στερεότυπα. Όπως έλεγαν πως έκανε ο Stan Van Gundy για τέσσερα χρόνια. Δουλεύει με την ψυχολογία τους για να πάρει αυτό που θέλει στο παρκέ. Θυμηθείτε το μπάσκετ που έπαιξαν ο DeRozan και ο Lowry στο Τορόντο.

Μα πάνω απ' όλα ο Griffin 'συμμάχησε' με τον εαυτό του, μια ιερή συμμαχία που τον έφτασε πλέον να είναι "ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δουλέψει μαζί τους", όπως ισχυρίστηκε ο νέος προπονητής του αμέσως μετά τους 50 πόντους κόντρα στους Sixers.

Δεν ήταν αστείο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK